"Vi demonstrerar så länge det behövs"

Per Engström

Den 1 februari vaknade världen upp till nyheten att militären tagit över makten i Burma/Myanmar. Landets demokratiskt valda styre hade fängslats, bland andra ledaren Aung San Suu Kyi. Omvärlden har sedan dess kraftigt fördömt militärkuppen och ledare världen över har krävt att militären ska lämna tillbaka makten till regeringen.

Befolkningen i Burma tog genast till gatorna för att demonstrera. Dagligen ser man demonstrationer över hela landet och de växer i styrka. Vår reseledare Myo är en av de som har fått nog. Eftersom han älskar att cykla bestämde han sig för att tillsammans med vänner varje morgon cykla runt i olika områden och demonstrera mot militärregimen.

– Vårt mål är att uppmuntra folk i sina egna hem. Dels så vill vi få med fler i demonstrationerna och samtidigt ge de som är fast i sina hem lite hopp, förklarar han.

Myo berättar att de har cyklat varje morgon sedan kuppen och att skaran cyklister växer för varje dag som går. De har bestämt sig för att fortsätta demonstrera tills dess att de folkvalda ledarna släpps fria och får tillbaka sin makt.

– Överallt där vi cyklar möts vi av applåder och uppmuntrande slagord. De vi möter får energi av det vi gör och vi får mer energi av deras bemötande. Dessutom bjuds vi ofta på vatten, läsk och snacks.

Cykel demo.jpg

Burma blev en republik 1948 och 1962 genomfördes en militärkupp i landet. En viss liberalisering märktes av under 1980-talet, men läget skärptes åter 1988 när massdemonstrationer med krav på demokrati slogs ned med våld. Då var Myo åtta år gammal.

– Jag har vuxit upp under militärens styre och vet allt om vad de står för. De styr genom propaganda och spridning av rädsla. De har förstört utbildningssystemet och ökat korruptionen, förklarar han.

Myo menar att befolkningen sett ett ljus i tunneln sedan sedan 2010 då parlamentsval infördes och juntan formellt tog ett steg tillbaka. Han beskriver tiden sedan dess som en balansgång där varje framgång som lett till mer frihet har skapat en oro för att militärregimen ska sätta stopp för allt, ungefär som de gjorde 1988.

– Vi hade precis börjat tro på att saker skulle förändras på riktigt. Konstitutionen skulle äntligen förändras för att gynna folket istället för juntan. Men då, under en period när vi samtidigt kämpar med en pandemi, slår dessa hjärtlösa människor till igen.

Myo är tydligt upprörd. Han menar att militärregimen genomförde kuppen av rädsla för att makten ska glida dem ur händerna. Men han är övertygad om att kuppen inte kommer att lyckas.

– Vi är inte rädda för dem eftersom vi har lärt oss genom åren att vi - folket - är fler och starkare och vi kommer ta tillbaka våra liv tillsammans.

Myo avslutar med att skicka med en hälsning till Läs & Res och till alla resenärer.

– Vi behöver er hjälp. Vi behöver känna ett stöd från omvärlden. Och fortsätt res hit så snart det går. Er närvaro är ett viktigt stöd för befolkningen och dessutom är resande det bästa sättet att lära från varandra och bryta ner fördomar.

Demo cykel burma.jpg