Reseledare

Reseledaren är resans viktigaste person. Nedan nämns reseledarens huvuduppgifter vilka inte alltid överensstämmer med vad som förväntas av en vanlig turistguide.

Reseledarens huvuduppgifter

  • Vara resans ledare och beslutsfattare kring eventuella ändringar av detaljerna i resplanen
  • Ge information om platser man besöker och generell information om landet
  • Ansvara för alla praktiska arrangemang under resan
  • Hålla regelbundna möten med gruppen
  • Behandla alla resenärer likvärdigt och med respekt
  • Bistå gruppens resenärer vid frågor samt ge tips på egna aktiviteter
  • Göra resenärerna intresserade, aktiva och positiva gentemot lokalbefolkningen
  • Hjälpa resenärer i händelse av sjukdom eller olycka
  • Kontakta kontoret i Stockholm vid allvarliga problem

Ekonomi på resan

I nästan alla länder dit vi ordnar resor kan du ta ut pengar direkt i bankomater. Du får då lokal valuta till en bra kurs. Vi rekommenderar att du har med dig ett extra Visa eller Mastercard i reserv om ditt kort skulle bli förstört.

Uttagsautomater

Visa: http://www.visa.se/visa-varje-dag/res-med-visa/hitta-en-uttagsautomat-dar-du-befinner-dig

Mastercard: www.mastercard.us/cardholder-services/atm-locator.html

Aktuella valutakurser hittar du på: www.oanda.com/convert/classic

Boende

På våra resor väljer vi att i största möjliga utsträckning använda oss av lokalt ägda hotell. Vi strävar efter att använda oss av rena och välskötta hotell av medelklasstandard. Ofta är hotellen charmiga familjehotell. Ibland kan boendet under våra resor vara relativt enkelt, framförallt under vandringar och byvistelser.

I resan ingår del i dubbelrum och vi använder oss av rumsindelning. Under speciella omständigheter, och endast i undantagsfall, kan fler personer dela rum. Våra resenärer delar rum med någon av samma kön och reseledaren använder sig ofta av en rotationsprincip, där alla som reser ensamma har chans att byta rumskamrat. Det är viktigt att du visar hänsyn till din rumskamrat. Om du vet att du brukar snarka kan det vara bra att förbereda sig med förebyggande medel såsom näsklämma, spraymedicin eller liknande som finns att köpa på apoteket. Du som har speciella vanor som kan störa andras ro, uppmanas att överväga enkelrum. Resenär som stör rumskamrat kan under pågående resa komma att hänvisas till enkelrum mot tilläggsbetalning.

Reser du med en maka, sambo eller vän delar du rum med denne. Om ni bor på samma adress planerar vi för delat rum på resan. Bor ni inte på samma adress är det bra om du meddelar oss så vi kan planera för delat rum.

Det går att boka enkelrum på varje resa mot en extra kostnad som framgår på bokningssidan. På resor där det förekommer boende i tält kommer du då generellt att få ett eget tält. I samband med byboende, övernattning på båtar eller tåg kan enkelrum oftast inte erbjudas. Enkelrum bör bokas samtidigt som resan och erbjuds i mån av plats. Enkelrumstillägget ska vara specificerat på din slutfaktura eller på separat tilläggsfaktura för att bokningen ska gälla.

Utrustning

Nedan hittar du några generella utrustningstips på vad du kan behöva utöver din vanliga packning:

  • Ryggsäck eller en mindre resväska. En mjukare väska av typen duffel bag passar utmärkt till de flesta resmål
  • Liten ryggsäck att använda som dagryggsäck och handbagage
  • Reseapotek samt en liten extrahandduk
  • Ficklampa
  • Värdebälte som innehåller:
    • Bankkort (Visa eller Mastercard), gärna två stycken
    • Kopior på pass, flygbiljetter och försäkringsbevis från ditt försäkringsbolag
  • Utskriven resplan och vårt slututskick med uppgifter om hotell mm.
  • Kamera, extra minneskort, extra batteri
  • Eladapter för laddare till din elektroniska utrustning (telefon, kamera mm.)

Glöm inte att även packa solskyddsmedel, solglasögon och hatt/keps/mössa för skydd mot solen samt regnkläder till de resmål med risk för regn. Det kan även vara skönt att ha med sig sandaler som komplement till dina vanliga skor.



Tänk på att det alltid finns en liten risk att bagage som checkas in på flyget blir försenat eller i värsta fall inte kommer fram. Tag därför med dig det som är absolut nödvändigt i handbagaget!



Tänk även på att det vanligaste misstaget när det gäller packning är att ta med för många saker. Packa därför med sunt förnuft!

Hälsoråd och fysiska krav

Tag kontakt med en vaccinationsmottagning i god tid före din avresa för att diskutera ditt behov av vaccination.

Obs! På flera av våra destinationer behövs för närvarande vaccination mot Covid-19 samt att du som resenär kan bevisa detta genom exempelvis ett särskild Covid-pass. Se till att ordna med detta i god tid innan resan.

I övrigt behövs normalt inga särskilda vaccinationer på våra resor så länge du sedan tidigare har det normala grundskyddet:

  • Gulsot eller hepatit. Vaccinet heter Twinrix som skyddar mot både hepatit A och B och skall tas i mycket god tid före avresan.
  • Polio, stelkramp, difteri. Nästan alla svenskar har fått denna vaccination.

I vissa länder krävs formellt även vaccination mot Gula febern. Även om detta formella krav inte alltid kontrolleras vill vi rekommendera dig att diskutera detta med din vaccinationsmottagning. På följande hemsida kan du även se vilka vaccinationer som är aktuella i olika regioner: www.vaccinationsguiden.se.


Nedan finner du ett förslag till reseapotek att ha med på resan:

  • Första förband
  • Desinfektionsmedel (t.ex. alcogel eller Xinix)
  • Kirurgtejp och/eller plåster
  • Skavsårstejp/plåster
  • Värktabletter
  • Öronproppar
  • Myggmedel
  • Solskyddskräm
  • Dimor eller Travello (tillfälligt stopp av diarré, receptfritt)
  • Vätskeersättning (t.ex. Resorb) för att återställa kroppens salt- och vätskebalans vid ex. diaréer och kräkningar.

När det gäller mat och dryck finns det några generella riktlinjer som hjälper dig att förhindra magsjukdomar: Ät nylagad mat, skala all frukt och var försiktig med råa grönsaker och glass som säljs på gatan. Använd sunt förnuft i ditt val av matställen, små lokala restauranger med många besökare kan till exempel vara bra då de ofta har hög omsättning. Drick enbart buteljerade eller kokta drycker. Undvik isbitar i dryck eftersom isen kan vara gjord på kranvatten. Tänk på att dricka rikligt med vätska när du vistas i varma klimat.

Tips och information

Respektfullt beteende



Tänk på att du är gäst i landet du besöker. Det är därför viktigt att ta hänsyn till lokala sedvänjor och traditioner. Särskilt försiktig skall du vara i strängt religiösa områden, platser med pågående konflikter samt ekologiskt känsliga miljöer. En bra grundregel är att observera och lära sig av hur lokalbefolkningen gör. Rådfråga gärna din reseledare.

En av tjusningarna med att resa är att det inte är som hemma. Det är viktigt att hålla det här i minnet under resan och att möta det som är annorlunda med ett öppet sinne. En portion tålamod och nyfikenhet är också bra att ha.

Fotografera under resan



Våra resor erbjuder fantastiska möjligheter till fotografering. Kameran är ett utmärkt sätt att ta med sig minnen och intryck från resan. Många kommer vilja att du berättar om resan eller håller föredrag på arbetsplatsen, biblioteket eller för någon förening. Om du behöver hjälp med detta får du gärna höra av dig till oss.

Som fotograf har man också ett ansvar. Tänk på att människorna du möter är subjekt och inte objekt, dvs att de har känslor, en egen vilja och rätt att bestämma över sin kropp och bilder av den. Därför är det viktigt att du frågar ifall du får fotografera dem, deras barn och ibland deras ägodelar. Hur skulle du reagera om en en utländsk turist kom och började fota dina barn, din tvätt eller ditt hus utan att du visste till vad bilderna skulle användas? I många kulturer upplevs fotograferande som en kränkning av människors integritet. Var särskilt försiktig och hänsynsfull när du befinner dig på landsbygden eller bland ursprungsfolk. Låt inte språkbarriären hindra dig. En gest, ett leende och att peka på kameran är universella koder som förstås av alla. Och glöm inte att tacka efteråt! Fråga gärna reseledaren om du känner dig osäker på hur du ska göra.


Tog du några bra bilder under resan?



Vi behöver bra, intressanta bilder till vår resekatalog och hemsida. Vi vill gärna få in bilder på möten och människor. För att vi ska kunna använda bilden är det bra om du har frågat personen på bilden om de tillåter att bilden kan hamna på internet och/eller i en katalog.

För en bild i katalogen betalar vi 500 kr (den publiceras då också på hemsidan). En bild på hemsidan ger 200 kr, som dras av vid nästa resa. Välj ut några av dina bästa bilder och skicka dem till oss. Digitala bilder behöver vara minst 2,0 MB.

Försäkringar

Du ansvarar själv för att du har ett tillräckligt försäkringsskydd under resan. Försäkringen skall åtminstone omfatta en fullständig kostnadstäckning för läkarvård, olycksfall, hemtransport och rättsskydd. En sådan försäkring är en förutsättning för deltagande i resan. Kontrollera omfattningen av reseskyddet i din hemförsäkring. Avbeställningsskydd ingår inte i resans pris och normalt inte i hemförsäkringen. Obs! Ta med dig en kopia på ditt försäkringsbevis på resan.

Vid olycka under resan kan du ringa:

Läs & Res har inte ekonomiskt ansvar för merkostnader som uppstår i samband med eventuell sjukdom eller olycksfall. Kostnader för sjukvård, extra transporter, mediciner, ev extra guide för personlig hjälp etc, skall bekostas av resenären själv, som efter hemkomst kan kräva ersättning från sitt försäkringsbolag. I händelse av att någon resenär tvingas stanna på en plats skall reseledaren alltid följa med gruppen och kan då anlita någon som hjälper den som blivit kvar. Kostnaden åläggs resenären. Men vi hjälper dig alltid fram tills att du fått adekvat vård eller hjälp vad än problemet består i.

Om du råkar ut för något som du kommer att kräva ersättning för av försäkringsbolaget måste du komma ihåg att begära läkarintyg av behandlande läkare. Sådana intyg är omöjliga att få i efterhand. Det bästa är om intyget är på engelska, men ett läkarintyg på landets språk är bättre än inget alls. Glöm heller inte att spara alla kvitton på kostnader du vill att försäkringsbolaget ska täcka. Samma sak gäller vid ersättning för stöld eller förlust av egendom; polisanmäl och spara anmälan.