Våra bästa boktips under våren

Per Engström

Efter en lång mörk vandring ser vi äntligen ljuset i tunneln. Våren är på gång och som det ser ut just nu kan vi snart börja resa igen. Här kommer några tips på böcker som vi uppskattar och som kanske kan vara inspirerande i väntan på nästa äventyr. Trevlig läsning!


Där solen aldrig går ned

Av: Henrik Brandão Jönsson

Med avstamp i de sju dödssynderna beger sig journalisten Henrik Brandão Jönsson ut på en resa för att skildra hur Portugal, då ett av Europas fattigaste länder, genom upptäcktsresorna spred sin kultur och sitt språk över hela världen. Idag talar en kvarts miljard människor portugisiska på fyra olika kontinenter. Hur gick detta till och vad har det betytt för framtida generationer?

I sju kunniga, underhållande och inspirerande resereportage berättar författaren om arvet efter det globala imperiet som Portugal skapade. Han beskriver möten, levandegör miljöer och blandar svärta från det förflutna med en befriande galghumor.

brandao.jpg


Vi som var så lyckliga

Av: Peter Kadhammar

Boken är baserad på människor som författaren har träffat i "kvarteret", två parallella gator i centrala Tirana där den politiska eliten umgicks under kommuniståren. Peter Kadhammar har intervjuat diktatorns änka, politbyråmedlemmar och andra människor som bodde eller arbetade i området. Resultatet är en gripande skildring av politik, kärlek, makt och rädsla.

Genom vittnesmålen får läsaren följa med på en resa från drömmen om proletariatets befrielse till den dramaturgiska stegringen mot det oundvikliga sammanbrottet. Boken ger en unik inblick i en totalitär regim som ligger nära oss både i tid och rum.

Kadhammar.JPG


Stöld

Av: Ann-Helén Laestadius

I en av årets viktigaste svenska romaner skildrar Augustprisbelönade Ann-Helén Laestadius livet i en bortglömd del av Sverige där människor ställs mot varandra. Renskötardottern Elsa och hennes familj står i centrum i en värld där spänningarna mellan samer och övriga bybor förgiftat generationer.

Stöld är en väldigt vacker hyllning till renskötarlivet, men också en mörk berättelse där hot, psykisk ohälsa och självmord aldrig är långt borta. Det här är en stark och ytterst samhällskritisk roman som du absolut inte bör missa.

stöld.jpg


Ghachar Ghochar

Av: Vivek Shanbhag

Ghachar Ghochar är en underbar roman på strax över hundra sidor. Det lilla formatet till trots ger boken så mycket tillbaka. Romanen är ett familjedrama där läsaren får bekanta sig med en familjs öde och moraliska förfall i Bangalore. Familjen har som så många andra indiska familjer gjort en relativt snabb klassresa, men tagit med sig klass- och kasttillhörigheter in i den moderna, konsumistiska tillvaron. Det blir rörigt och komplicerat.

Boken inleds och slutar på ett kaffehuset där kyparen Vincent vet allt om sina gäster. Läs boken långsamt. Varför inte högläsning?

DSC_2684.JPG


För den som reser är världen vacker

Av: Per J Andersson

Boken är en ren och skär hyllning till resandet som fenomen och en underbar inspirationsbok i väntan på nästa äventyr. Per J Andersson talar med forskare, berättar om resandet genom historien och bjuder på egna reseberättelser.

Grundtanken som han lägger fram är att resandet är det mest effektiva sättet att nyansera bilden av vår omvärld. Om vår enda kontakt med omvärlden är nyhetsrapporteringen så kommer bilden av världen där ute att bli negativ. Eller som författaren Pär Rådström beskrev det på 60-talet: "Ni som vill ha edra fördomar kvar, sitt alldeles stilla. Rör er inte!”. Ger man sig istället ut i världen inser man ganska snart att katastrofer och onda människor är undantagen och att en odramatisk vardag fylld med goda handlingar är det normala.

per j.jpg