"Under resan bidrog vi till en ökad hållbarhet"

Per Engström

Conny var en av resenärerna på vår resa i Costa Rica i december 2022. Här delar han med sig av fantastiska bilder och kloka tankar kring resan.

Måndag/tisdag 12-13/12

Sitter på Schiphol i Amsterdam några timmar på hemvägen från Costa Rica. Måste summera lite funderingar som jag dryftade med några av resekompisarna kring det här med miljöhänsyn och hållbarhet.

Conny6

Det finns ett tydligt miljöintresse hos medresenärerna och även hos resebyrån Läs & Res. Vid en första tanke står ju resandet i tydlig motsats till det ökade kravet på miljöhänsyn vi behöver ta. Är det hållbart att resa överhuvudtaget? Men ska vi stanna hemma helt och hållet?

Alla verkar vi ha valt just Läs & Res för att bolaget har grundvärderingar så nära hållbarhet det går. Vi har ett djupt intresse för andra kulturer, träffa och lära känna människor från lokalbefolkningar, uppleva vilda naturen och djurlivet, man är beredd på lite obekvämligheter och uppoffringar i utbyte mot mer genuina upplevelser en bit bort från allfarvägarna och turisthorderna. Flera av medresenärerna har rest med Läs&Res tidigare. Jag skulle tippa att ingen av dem är det minsta intresserad av all-inclusive-resor, om man får sätta den typen av resande som motpol.

Hållbarhet i kombination med resande är ingen enkel fråga som inte har något enkelt svar. Det är sällan som något är svart eller vitt. Försöker vi se och förstå helheter växer kartbilder fram med fler färger och nyanser som vi har att navigera efter.

Conny10

Faktum är att vi på den här resan på väldigt många olika sätt faktiskt har bidragit till ökad hållbarhet och högre grad av bevarande. Väldigt mycket av det som vi sett och besökt utgör miljöer och kulturer som var oerhört mycket mer omfattande tidigare - för 5, 50 eller 500 år sedan. De utgör rester som också riskerar att försvinna om ingen besöker dem. Med en hållbar turism är dessa regnskogar ekonomiskt sett mer värda som besöksmål än för de träd som man skulle kunna hugga ned - än de betesmarker eller odlingsmarker som de skulle kunna omvandlas till. Samma sak gäller det orörda och vilda djurlivet som vi tar på oss kängor och regnkläder och traskar ut i leran mitt i natten eller skumpar på dåliga säten i en jeep, för att få en skymt av.

Conny13

Vi hyr lokala naturguider för att veta var vi ska leta. Vi bor på Eco-Lodger som drivs av by-kooperativ och enskilda familjer. Vi sätter oss i gamla träkanoter och låter oss bli blöta uppför en flod mitt i djungeln för att få bo hos en ursprungsbefolkning som därmed kan fortsätta bo kvar och inte bara bevara sina traditioner och kultur - utan även få resurser att ta tillbaka dem. Om vi inte besökte dem skulle de istället vara tvungna att ta dåligt betalda och osäkra säsongsjobb på andra orter och på köpet splittra sin särpräglade gemenskap och till slut förlora sin egna kultur.

Conny15

Genom vårt besök har vi investerat i att öka och bevara sysselsättningen hos lokalbefolkningen och att naturen kan bevaras. Upplägget på hela resan gör att pengarna hamnar lokalt hos dem som ska ha dem, och inte i fickorna på några multinationella resebyråer och hotellkedjor. Se det gärna som ett bistånd, men som sker på affärsmässiga grunder.

Det känns faktiskt riktigt bra att ha bidragit till allt detta. Ja, vi har flugit hit och orsakat en del koldioxidutsläpp på vägen, men just den biten känns klart underordnad i ekvationen. Man får hålla med eller emot - men i mina ögon uppvägs nackdelarna av fördelarna när det gäller den här typen av ansvarsfullt resande - många gånger om troligen.

På köpet har vi själva fått uppleva ett otroligt intressant och givande äventyr, som jag försökt sprida till de vänner på Facebook som orkat läsa.

Nu sätter vi punkt för den här resan. Men jag hoppas det blir fler!

/Conny

Conny3