Borgen i bergen

Tigran

Jag hann traffa flera kandidater till tjansten som reseledare i Syrien innan jag lamnade Damaskus. En av dem kommer fran okenstaden Palmyra och verkar mycket intressant. Han har gott om kontakter over hela Syrien vilket jag tror ar nodvandigt for att kunna resa runt med grupper i det har landet. Men an ar ingenting klart och jag ska traffa fler kandidater i slutet av veckan.

Igar pa morgonen tog jag bussen norrut till Syriens tredje storsta stad Homs. Resan tog tva timmar och gick genom ett torrt okenlandskap. Homs har inga direkta turistattraktioner men jag tog en taxi till den ortodoxa kyrkan i stadens kristna kvarter. Dar traffade jag "fader Jakob" som berattade att han besokt Sverige forra aret. Sen vandrade jag runt i granderna bland snickerier, bagerier och frisersalonger. Homs-borna var verkligen trevliga men efter att jag till slut hittat en bankomat var det dags att aka vidare mot korsriddarborgen Krak des Chevaliers.

Krak des Chevaliers (eller Qal'at al-Hosn pa arabiska) ar den bast bevarade korsriddarborgen i varlden. Den ligger strategiskt pa ett berg i ett gront boljande landskap och bevakade passagen mellan kusten och Orontes-dalen dar Syriens viktigaste stader ligger. Man kan vandra runt i borgen i timmar och jag vagar redan nu pasta att det har kommer bli en av var resas hojdpunkter. I borgen som under sin stohetstid rymde 4000 riddare kan man se stall, storkok, oljepress, kyrka och riddarnas runda bord. Pa vaggarna finns inskriptioner pa latin, franska och arabiska.

Efter besoket i borgen vandrade jag ner till byn. Dar at jag tva falafelrullar med farsk mynta och agerade fotograf at bybefolkningen. Overallt vackra vyer mot olivlundar och blommande tistlar. Natten tillbringade jag pa ett litet hotell med fantastisk utsikt mot Krak des Chevaliers.

Gatuliv i centrala Homs Notter rostas i Homs kristna kvarter Den magnifika korsriddarborgen Krak des Chevaliers Byn nedanfor Krak des Chevaliers Aldre herrar dricker kaffe pa gatan