Båten du bor på
Båten du bor på

Världens största ödla som blir upp till 2,5 meter
Världens största ödla som blir upp till 2,5 meter

Maumere på Flores.
Maumere på Flores.

Kväll i byn utanför Bajawa
Kväll i byn utanför Bajawa

vandring utanför Bajawa
vandring utanför Bajawa

Två av Kelimutus tre kratrar
Två av Kelimutus tre kratrar

Dag för dag

Dag 1 Denpasar, Bali

Samling på vårt hotell vid Sanur Beach i Denpasar.

Dag 2 Flyg till Maumere på Flores

Du flyger rakt österut till Maumere på nordöstra Flores. Ön är mycket bergig och har många vulkaner, vilket har gjort att folk levt isolerade från varandra och det har format olika kulturer och språk. I dag är de flesta kristna katoliker, vilket inte hindrar att gamla traditioner och trosföreställningar lever kvar.

Dag 3 Moni

Efter frukost tar du lokalbuss till Moni, 90 km (3 tim) längs en slingrig väg genom byar och odlingar. Moni är en liten stad vid foten av den berömda vulkanen Kelimutu. Detta är Lio-folkets område och de är berömda för sin textila tradition - ikat, som betyder knyta eller binda. Tekniken är tidskrävande och de traditionella motiven är välkända över hela Indonesien. Du kommer att få se hur det går till i byarna utanför Moni.

Dag 4 Kelimutu, vulkanen med tre kratersjöar

Kelimutu har tre vattenfyllda kratrar som har olika färger, en grön, en röd och en svart. Färgerna varierar beroende på halten av olika mineraler och solljuset. Du är på plats i soluppgången och utsikten är betagande. Innan värmen kommer vandrar du nedför vulkansluttningarna genom skogar, byar, plantager med nejlikor, macadamia, kaffe och natuirligtvis böljande risfält.

Dag 5 Bajawa och Ngadafolkets byar

Buss i cirka fem timmar till Bajawa. Bussen gör täta stopp för att folk och bagage skall av och på. Bli inte fundersam när du ser motorcyklar, getter, höns och stora grisar lastas på bussen.
Bajawa är en liten stad i bergen på 1100 meters höjd och omgiven av vulkaner. Detta är Ngada-folkets område. De bor i traditionella byar som är mycket vackra och nu har du förmånen att se det med egna ögon.

Dag 6-8 Lätt vandring till foten av vulkanen Inerie

Du vandrar på småvägar och stigar till en by vid foten av vulkanen Inerie (2245 m). I byn bor du hos en familj i byn. Några ungdomar från Bajawa följer med och fungerar som tolkar i varje värdfamilj. Här kan du följa med ut på fälten och kanske hjälpa till med något i jordbruket. Dag 7 återvänder du till Bajawa där du kommande dag på egen hand upptäcker staden.

Dag 9 Labuan Bajo

En hel dag på bussen. Till sist når du Labuhan Bajo på Flores västkust. Tid och tålamod nödvändigt när du färdas på Flores. Bussen gör många stopp så det finns utrymme både för mat och toalettstopp.

Dag 10-12 Kryssning i Komodo National Park

En större båt blir din bas under några dagars vidunderlig färd genom arkipelagen kring Komodo. Första natten bor du hos en familj på ön Rinca. Här får du höra berättelser om hur man klarar samlevnaden med Komodo-varanen, världens största ödla, som blir upp till 2,5 meter och kan väga 90 kg.
Nästa dag tar båten dig till Loh Buaya på andra sidan Rinca. Här följer du parkvakter till varanernas favorittillhåll vid ett mindre vattendrag där vilda vattenbufflar och hästar, vildsvin och hjortar kommer för att dricka. Det är inte farligt men garanterat spännande.
Nästa stopp blir ön Padar. Från öns högsta punkt får du en fantastisk utsikt över Komodo-arkipilagen. Du fortsätter till södra delen av ön Komodo och övernattar på båten. Det finns inga hytter utan du får välja mellan att sova på madrass på övre eller undre däck.
Under kryssningen kan du snorkla bland korallrev. De tidvis starka strömmarna som omger Komodo gör havet särskilt näringsrikt med fina koraller och artrika fiskebestånd.
Mat lagas på båten, räkna med färsk fisk varje dag. Om du vill kan du hjälpa till att fiska upp nästa måltid. Dag 12 åter till Labuan Bajo.

Dag 13 Labuan Bajo

Labuan Bajo är den största staden på Flores. Det är en trevlig stad att vandra runt i och här finns en stor mängd utmärkta restauranger. Stadens hamn är intressant och här ligger en del större fiskebåtar liksom traditionella utriggare.

Dag 14 Flyg till Denpasar på Bali

Flyg till Denpasar. Vid klart väder får du vackra vyer över Komodoarkipelagen och då kommer du att se vulkanen Tambora på Sumbawa som hade ett förödande utbrott år 1815.
På Bali kan du pusta ut efter resan.

Dag 15 Resan avslutas på Bali

Resan avslutas. Om du inte har bråttom hem kan du stanna kvar några dagar och njuta av sol, bad och lokal kultur.

Katalog 2018

Du har väl vår senaste katalog?

Snart kommer vår nya sajt.

(under tiden hittar du alla nyheter på vår gamla sajt)

Fortsätt till lasochres.se