Vandring när den är som bäst
Vandring när den är som bäst

Du passerar många små byar under resan
Du passerar många små byar under resan

Räkna med många spännande möten
Räkna med många spännande möten

En nästan overklig syn
En nästan overklig syn

Vår vackert smyckade ledarjak
Vår vackert smyckade ledarjak

Över Kang La på 5500 meter
Över Kang La på 5500 meter

Njut av omgivningen
Njut av omgivningen

Män till häst färdas snabbt
Män till häst färdas snabbt

Klostret i byn Saldang
Klostret i byn Saldang

Leenden vart ni än kommer
Leenden vart ni än kommer

Ibland är vyerna nästintill overkliga
Ibland är vyerna nästintill overkliga

Bilden tagen från ett rum på Shiva Guesthouse
Bilden tagen från ett rum på Shiva Guesthouse

Dag för dag


Dag 1 Världsarvet Bhaktapur

Samling på vårt hotell i Bhaktapur i Kathmandudalen. Hela staden är ett världsarv och du bor med vackra tempel utanför fönstret.

Dag 2 Sevärdheter i Kathmandudalen

På morgonen går vi tillsammans med reseledaren genom de smalaste gränderna i Bhaktapur. Du ser folk förrätta sina morgonböner vid stans tempel och barn som går till skolan i välstrukna uniformer. Du besöker Pashupatinathtemplet och den enorma stupan Boudhanath.

Dag 3-4 Bardia Nationalpark

Flyg till Nepalganj. Buss till nationalparken Bardia vid indiska gränsen. Du gör en längre vandring och ser med all sannolikhet elefanter, noshörningar, hjortar, krokodiler och flockar med apor. Med lite tur även tiger, leopard och björn.

Dag 5 Dunai - vandringen inleds

Flyg till Juphal (2500 m) där du tas emot av personalen som ska vara med på vandringen. Första dagen bjuder på lätt vandring genom terrasserat landskap till provisnhuvudstaden Dunai. Under eftermiddagen har du tid att utforska byn.

Dag 6 Sakta upp längs floden till Chepka

Packningen lastas på dzo, en korsning mellan jak och ko. Vandringen (ca 7 timmar) går längs en flod genom små byar med stenhus till den lilla tibetanska byn Chepka. Ännu är höjden under 3000 m.

Dag 7 Vidare till byn Samduwa

Du vandrar nära floden (Ca 6 timmar) till någon av byarna Renje (3010 m) eller Samduwa. Vandringen är något kuperad och går genom skog med gran och lärkträd.

Dag 8-9 Ringmo och magiska Phoksundosjön

Vandringen (ca 6 timmar) går vidare till den stora byn Ringmo (3660 m) över ett pass på 3800 m. Du ser först Nepals högsta vattenfall och något senare har du strålande utsikt över Phoksundosjön. Sjön är spektakulärt belägen och dess färg är den blåaste färg du kan tänka dig. Här byts lastdjuren ut mot jakar på grund av altituden. Dag två är en vilodag. Utforska Ringmo och besök något av områdets många kloster med sina buddhistiska målningar och statyer. Ett Bonpo kloster har vidunderlig utsikt över sjön.

Dag 10 Med jakar längs "Devils Trail"

Det här är en av resans vackraste dagar med spektakulär vandring (ca 7 timmar) längs Phoksundosjön på en stig uthuggen i klippan kallad "Devil´s Trail". Du ser glaciärer vid berget Kanjeralwa (6612 m) och har vacker utsikt mot Sonam Kang (6019 m). Du passerar även genom skog med björkar och tibetanska blåtallar och campar vid Chunemba.

Dag 11 Blåfår och High Camp

Stigen går uppåt genom tallskog med inslag av björkar och du kan se blåfår på sluttningarna. Du campar vid "high camp", på vägen upp mot passet. Under vandringen är stigningen som mest 500 m mellan två tältplatser. Detta för en säker anpassning till högre höjd.

Dag 12 Över Nangdalo La

En krävande vandring (6 timmar) över Nangdalo La på 5350 meter. Du går långsamt sista biten och möts av böneflaggor vid passet. Därefter går det nedåt till en vacker cmapingplats. Du ser blåfårskockar i omgivningen.

Dag 13 Till Sheyklostret

Lätt vandring (4 timmar) nedför genom den vackra Tardalen till det berömda Sheyklostret beläget på 4390 m. På eftermiddagen har du tid över att utforska omgivningen. Sheykloster är 800 år gammalt. Dessutom finns det ett annat kloster som är beläget högst upp på en klippa.

Dag 14 Över Shey La till Namgung

Du lämnar klostret bakom dig och vandrar österut över Shey La 5100 m. Camping vid Namgung (4430 m) i vildmarken.

Dag 15-16 Till byn Saldang

Fin vandring (6 timmar) till den vackert belägna byn Saldang (3800 m). Byn är en av de största byarna i Dolpo, med ett stort kloster, en skola och ett par hundra hushåll. Dag två i Saldang är en välförtjänt vilodag. Umgås med lokalbefolkningen, besök skolan och klostret och njut av den vackra omgivningen. Det är skördetid och full aktivitet på fälten.

Dag 17 Byn Khoma och skolbesök

Vandring ned till floden och sedan upp över Khoma La 4500 m till byn Khoma. Den Läs & Res grupp som kom hit 2014 har startat en stödförening för byns skola och betalar bland annat en lärarlön. Du är naturligtvis mycket välkommna att besöka skolan och bidra till stödföreningen. Kanske vill du ge en lektion i engelska.

Dag 18 Byn Shimen

Vandringen (7 timmar) fortsätter över Mushi La (5030 m) och sedan nedåt till den vackra byn Shimen (3900 m). Byn har stora terrasserade fält med bovete, korn och potatis. Den nya skolan och den 600 meter långa manimuren bör besökas. Efter ytterligare någon timmes vandring slår du läger i vildmarken högt ovanför floden.

Dag 19 Vandring längs floden till Tinje

Lätt vandring (8 timmar) längs med floden till byn Tinje. En vidsträckt, ganska rik by. Räkna med att nyfikna barn hälsar på vid tälten. Här finns en vacker bro vid en chorten som man går igenom och här finns Dolpos enda motorcyklar, alla med kinesiska registreringsskyltar. Här finns faktisk också en stor, tidigare hemlig, flygplats som dock inte trafikeras.

Dag 20 Vandring till Rakpa

Du lämnar Tinje och vandrar (7 timmar) förbi landningsbanan vid den mytomspunna flygplatsen. Fortsätt söderut till ett campingområde som ligger vackert vid floden Rakpa (4500 m).

21-22 Charkabhot - världens vackraste by?

Dagen inleds med en lång vandring över passet Chharka la (4920 m). Därefter går det nedför till den stora byn Charkabhot på 4120 m. Världens vackraste by, kanske. Vid den här tiden pågår skörden av korn och bovete. Här får du en vilodag.

Dag 23 Till Norbulung

Du vandrar (7 timmer) åter längs med floden och passerar flera dalar. Därefter uppåt till campingplatsen Norbulung (4750) där natten tillbringas.

Dag 24 Över höga pass till bosättningen Sangda

Vacker vandring (8 timmar) förbi Molum Sumna, ett betesområde för jakar. Därefter en lång och krävande vandring över passet Jungben la (5500 m). Det här är högsta punkten under vandringen. Vandringen fortsätter nedåt till floden Chalung Khola och vidare till den charmiga bosättningen Sangda (3700 m).

Dag 25 Sangda till Jomsom

En sista stigning (4200 m) där du kan beundra Annapurna massivet, sedan brant nedåt till Kali Gandaki floden på 2800 m. Vi försöker ordna jeepar för sista biten in till Jomsom. Här bor du på hotell, äter turistmat och får en varm dusch för första gången på tre veckor.

Dag 26 Pokhara

Hyrd jeep till Pokhara. Alternativt med en hyrd fyrhjulsdriven indisk Tata-minibuss, eftersom vägens skick kan vara dålig. Vi vill inte ta risken att boka flyg, eftersom dessa ofta blir inställda. Här får du vila ut på hotell och äta mat du kanske längtat efter.

Dag 27-28 Åter till Kathmandudalen

Buss till Bhaktapur ca 6 tim. En dag för att vila ut, strosa genom gränderna i Bhaktapur och tillsammans summera intrycken. Dessutom bra med en dag i reserv.

Dag 29 Resan avslutas

Resan avslutas i Kathmandu.

Katalog 2018

Du har väl vår senaste katalog?

Snart kommer vår nya sajt.

(under tiden hittar du alla nyheter på vår gamla sajt)

Fortsätt till lasochres.se