Fakta om Kina

Huvudstad Beijing
Invånare 1 346 miljoner (2011)
Yta 9 600 000 km2 (21 ggr större än Sverige)
BNP capita
7 536 USD (2010)
Sverige 38 947 USD
Medellivslängd
Män: 72 Kvinnor: 75 (2009)
Läskunnighet
Män: 96,7 % Kvinnor: 90,5 % (2008)
Officiellt språk Kinesiska (mandarin)
Visum Ja, vi ordnar
Regnperiod Juni-Augusti
Valuta Yuan
Tidsskillnad +7 h (+6 h på sommaren)
Religion Ingen statsreligion
Statsskick Kommunistisk enpartistat
Kuriosa 55 olika nationaliteter

Reseledare

Reseledaren är resans viktigaste person. Nedan nämns reseledarens huvuduppgifter samt vad han eller hon inte ska behöva göra. Du kommer snart förstå att detta inte alltid överrensstämmer med vad som förväntas av en vanlig turistguide.

Reseledarens huvuduppgifter

 • Vara resans ledare och beslutsfattare om eventuella ändringar av upplägget.
 • Ansvara för alla praktiska arrangemang.
 • Hjälpa resenärerna att genomföra egna aktiviteter.
 • Behandla alla resenärer likvärdigt och med respekt.
 • Ge information om platser man besöker och generell information om landet.
 • Hålla regelbundna möten med gruppen.
 • Göra resenärerna intresserade, aktiva och positiva gentemot lokalbefolkningen.
 • Hjälpa resenärer i händelse av sjukdom eller olycka.
 • Kontakta kontoret i Stockholm vid allvarliga problem.

Inte reseledarens uppgifter

 • Acceptera dåligt uppträdande från resenärer.
 • Ta hand om förlorat bagage efter att man lämnat ankomstorten.
Tillbaka

Flyginformation


I priset för våra resor ingår oftast inte det internationella flyget till och från resmålet.

På vår hemsida kan du se när minsta antal deltagare på en resa är uppfyllt. Då är det dags för dig att boka flyg. Informationen uppdateras dagligen. Under varje resa finns fliken "datum och priser". Där finner du ett av tre alternativ för din resa:

 • Ja, du kan boka flyg nu
 • Nej, vänta med att boka flyg
 • Flyg ingår i resans pris

Om vi mot förmodan skulle tvingas ställa in en resa trots att minimiantalet deltagare uppfyllts ersätter vi naturligtvis dina avbokningskostnader för internationellt flyg (gäller dock inte om vi måste ställa in en resa på grund av så kallad force majeur, se våra särskilda villkor). Ring gärna om du har några frågor.

Vår resa börjar med en samling dag 1 på vårt hotell på samlingsorten. Observera att det kan innebära att du behöver flyga från Sverige dagen innan vår resa börjar. Den dagen då resan avlutas kan du påbörja din hemresa. I god tid innan resan börjar kommer du få detaljerad information om hur du lättast tar dig från flygplatsen till det hotell där gruppen samlas dag 1.

Du kan boka din biljett var du vill. Oftast hittar man de lägsta priserna på internet. Tänk på att biljetten då oftast inte är ombokningsbar. Här kan du jämföra flygpriser:
Här kan du boka en flygbiljett med fler än två flygsträckor. Här kan du också boka en så kallad "open-jaw-biljett" eller "multi-city", det vill säga; återresan sker från annan ort än den du först flög ut till.

Många flygbolag har bra hemsidor där man kan boka.

Du kan naturligtvis även vända dig till en resebyrå. Vi samarbetar med följande resebyråer:

Indcen
Tala med Afroza
Direktnummer 08-562 65 007
Vx 08-562 65 000
Sveavägen 17, Stockholm
afroza@indcen.se
www.flygpris.com
Norge
Reisefeber
Tel (+47) 55 21 04 00
Nygårdsgaten 2 A, Bergen
reisefeber@travelnet.no
www.verden.no

Ankomsttid

Om du har bokat en flygbiljett med sådana tider att du kommer att få svårt att hinna till en samling under dag 1 (till exempel om du landar sent på kvällen) vill vi att du meddelar Läs & Res, så att vi kan informera reseledaren. Om ditt flyg, under utresan, blir försenat så mycket att du inte kommer att hinna i tid till samlingstiden skall du kontakta reseledaren direkt. (Telefonnummer får du per post i vårt sista utskick före avresan)
Särskilt för resan Vandra i Kina

För den här resan ska du boka en flygbiljett till Xiamen och hem från Guangzhou. Vi rekommenderar att du använder www.flygresor.se. Välj "multi-city" istället för "tur & retur". Du kan också välja att resa tur & retur till Beijing och sedan köpa till inrikesflyg. Till Beijing går det att hitta en tur & retur biljett för ca 4.000 kronor under större delen av året.
Tillbaka

Pass och visum

Visum krävs för Kina. Detta ordnar vi kostnadsfritt och pass och handlingar ska skickas till oss. För visum till Kina behövs följande:

 • Komplett ifylld ansökningsblankett
 • ett fotografi i färg (ej kopia)
 • passet

Mer information om när vi behöver dina handlingar får du när du bokar resan.
Om du av någon anledning ordnar ditt visum till Kina på egen hand behöver vi få dina visumuppgifter. Detta behöver vi få tillsänt oss senast en månad innan resan börjar.

Passet får du tillbaka cirka 7-10 dagar före avresa. Kan du inte lämna in passet till oss på detta datum får du själv ordna visum. Alternativt kan vi göra det, men då till en extra kostnad av 500 kr + kostnader för ev porto, expressavgifter etc. Om du bor i ett annat land än Sverige, tex. Norge eller Finland, skall du själv söka visum i ditt hemland.

Passets giltighet

Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter inresan i Kina. Det måste innehålla minst två tomma sidor. Kontrollera detta noga! Det är viktigt att du fyller i ansökan om visum till Kina enligt bifogade anvisningar. Om du är journalist eller präst, så är det bättre att uppge ett annat yrke för att slippa onödiga frågor. Fotografiet klistrar du fast på visumansökan. Är du utländsk medborgare kan det innebära att du får betala extra för ditt visum alternativt ordna visum själv i ditt hemland. För de allra flesta nationaliteter och definitivt för andra skandinaver är dock priset detsamma.

Personuppgifter

Kontrollera att dina pass- och personuppgifter på bifogad deltagarlista stämmer. Meddela oss snarast eventuella felaktigheter. Det är viktigt att vi har korrekta uppgifter för att kunna boka biljetter (flyg, tåg m.fl.) och hotellrum. Cirka 10 dagar innan avresa skickar vi tillbaka ditt pass hem till dig med rekommenderad post. Det går även bra att hämta pass i vår butik. Meddela i sådana fall mig innan om du vill göra det.

Tillbaka

Boende

Boendet under våra resor är ibland relativt enkelt, framförallt under vandringar och byvistelser. Normalt använder vi för landet typiska medelklasshotell. I resan ingår del i dubbelrum och vi använder oss av rumsindelning. Under speciella omständigheter, och endast i undantagsfall, kan fler personer dela rum. Våra resenärer delar rum med någon av samma kön och reseledaren använder sig ofta av en rotationsprincip, där alla som reser ensamma har chans att byta rumskamrat. Det är viktigt att du visar hänsyn till din rumskamrat. Om du vet att du brukar snarka kan det vara bra att förbereda sig med förebyggande medel såsom näsklämma, spraymedicin eller liknande som finns att köpa på apoteket. Du som har speciella vanor som kan störa andras ro, uppmanas att överväga enkelrum. Resenär som stör rumskamrat kan under pågående resa komma att hänvisas till enkelrum mot tilläggsbetalning.

Reser du med en maka, sambo eller vän delar du rum med denne. Om ni bor på samma adress planerar vi för delat rum på resan. Bor ni inte på samma adress är det bra om du meddelar oss så vi kan planera för delat rum.

Det går att boka enkelrum på varje resa mot en extra kostnad. På resor där det förekommer boende i tält kommer du då att få ett eget tält. I samband med byboende, övernattning på båtar eller tåg kan enkelrum oftast inte erbjudas. Enkelrum bör bokas samtidigt som resan och erbjuds i mån av plats. Enkelrumstillägget ska vara specificerat på din slutfaktura eller på separat tilläggsfaktura för att bokningen ska gälla.

Ett trevligt sätt att få kontakt med familjen under ett familjeboende är att erbjuda sig att hjälpa till i hushållet eller med andra göromål. Räkna dock med protester när du erbjuder dig. Låt inte detta hindra dig utan insistera gärna på att få vara delaktig. Kanske kan du hjälpa till med förberedelser av måltiden, med köksträdgården, passa barnen eller valla geten. Kanske kan du be att få följa med någon i familjen till marknaden, till skolan eller ut på åkrarna.

Hotel/ Standard

I de större städerna i Kina bor du på hotell i dubbelrum. Ett standardrum har två enkelsängar, en sittmöbel, tex två fåtöljer eller liknande, ofta TV och badrum med toalett och dusch eller bad. Det vanligaste är att hotellrummen har heltäckningsmatta. Det finns nästan alltid tillgång till kokt vatten på hotellrummen samt temuggar. Kvaliteten på badrummens tekniska standard kan variera. Vid allvarliga fel skall du naturligtvis påpeka det för hotellpersonalen, eller reseledaren. I mindre städer är standarden generellt enklare.

Särskilt för resan Vandra i Kina

Gästhus

I Tianloukeng och Chengyang kommer du att bo på enkla gästhus. Du får en säng att sova i och toaletten kommer att vara separat. Kanske i korridoren, kanske i en separat byggnad. Räkna inte med tillgång till dusch eller varmvatten under dessa dagar. Våtservetter kan vara bra att ha med sig om du vill känna dig något fräschare.

Byboende

Vid två tillfällen kommer du att bo hemma hos familjer i en by på landet. Under byvistelserna råder mycket enkla förhållanden både vad gäller sanitet/hygien och komfort. Du kommer att bli erbjuden att sova i säng eller på golvet. Räkna med utedass och inga möjligheter till dusch. Tvättmöjligheterna kommer troligen att begränsa sig till ett tvättfat. I Kina är det inte brukligt att man byter lakan för varje person som sover i en säng varför det är praktiskt att ha med dig någon form av reselakan, tex ett tunt reselakan i siden som inte väger så mycket.

Tillbaka

Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning under hela resan.
 • Samtliga i programmet nämnda transporter samt lokala transporter.
 • Hotell eller annan inkvartering under hela resan.
 • Inrikes flygplatsskatter och alla obligatoriska avgifter.
 • Mat när det inte finns tillgång till restauranger. Alltså om vi bor "hemma hos", ute på vandring i naturen, befinner oss på en båt etc.
 • Visum som söks i eller från Sverige ingår vanligtvis. Undantaget är våra resor till Indien där du själv söker e-visum.
 • Alla formella tillstånd.
 • I programmet angivna tolkar.
 • Dricks vid aktiviteter som ingår i resans pris och som betalas av reseledaren.
 • Ett informationspaket innehållande karta (-or) och "Länder i Fickformat" för aktuellt land samt Litteraturtips.
  (På familjeresor ingår endast ett informationspaket per familj).
Särskilt för resan Vandra i Kina
 • Tolk under vandringsdagarna.
 • Inträde till byarna Tianloukeng och Chengyang.
Tillbaka

Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg (undantag för resor angivna med "inkl flyg").
 • Mat på platser där det finns tillgång till restauranger.
 • Utflykter som görs på eget initiativ utanför resplanen.
 • Dricks vid aktiviteter som inte ingår i resans pris och som betalas av resenären själv.
 • Visum som erhålls vid ankomst till resmålet.
 • Eventuell flygplatsskatt vid hemresan.
OBS! Om du väljer att avvika från gruppens resplan måste du själv betala kostnaderna för de transporter och boende som tillkommer.
Tillbaka

Ekonomi på resan

I nästan alla länder dit vi ordnar resor kan du ta ut pengar direkt i bankomater. Du får då lokal valuta till en bra kurs. Vi rekommenderar att du har med dig ett extra Visa eller Mastercard i reserv om ditt kort skulle bli förstört.

Uttagsautomater

Visa
http://www.visa.se/visa-varje-dag/res-med-visa/hitta-en-uttagsautomat-dar-du-befinner-dig
Mastercard
www.mastercard.us/cardholder-services/atm-locator.html

Aktuella valutakurser hittar du på:

www.oanda.com/convert/classic

Särskilt för Kina

Valuta

Valutan heter Renmembi (rmb) men även yuan (uttalas yuen) används som begrepp. Uttagsautomater finns i alla städer och på stora flygplatser. Det är ibland svårt att få betala med 100 rmb sedlar varför det är bra att alltid se till att ha växel i mindre valörer.

Bankomater

Du behöver inte ta med dig någon valuta till Kina. Bankomater finns på flygplatsen. Bankomater som accepterar Visa och Mastercard finns överallt i städerna, numera även i mindre städer. Rådfråga reseledaren hur situationen är på nästa ort du kommer till. Yuan är en konvertibel valuta som går bra att växla tillbaka till dollar eller Euro. Tänk dock på att varje växling kostar 2-4%.

Kostnader för mat

Överallt du kommer hittar du mat. Billigast äter du nudlar i små skålar på gatan eller på enkla serveringar. Dessa måltider behöver inte kosta mer än ca 15 kronor. Därefter finns hela skalan av restauranger i alla prislägen. Räkna med ca 150 kr om dagen om du vill en ordentlig middag med flera rätter utan att lyxa till det alltför ofta.

Övriga personliga utgifter

För småutflykter, taxi med mera, bör du nog räkna med i genomsnitt ytterligare 100 kr/dag. I de större städerna är inträdena generellt dyrare och kan kosta en hel del totalt sett om du besöker många populära sevärdheter.
Särskilt för resan Vandra i Kina

Under vandringen ingår all mat. Under de dagar du köper din egen mat bör du räkna med ca 150 kronor per dag för mat.
Tillbaka

Utrustning

Nedan hittar du ett generellt förslag på vad du kan ta med dig. Längre ner på sidan hittar du information om det finns mer specifik utrustning för just denna resan.

 • ryggsäck eller mindre resväska. En mjukare väska av typen duffel bag passar utmärkt till de flesta resmål
 • liten ryggsäck för dagsbruk och handbagage på flyget
 • gymnastikskor eller sandaler
 • liten handduk
 • hatt eller mössa som solskydd
 • solglasögon
 • ficklampa / pannlampa
 • väckarklocka (mobiltelefonen brukar gå bra)
 • värdebälte. Vi säljer värdebälten med tre fack för 100 kr
 • pass
 • bankkort (Visa eller Mastercard), gärna två stycken
 • kopior på pass, flygbiljetter och försäkringsbevis från ditt försäkringsbolag
 • utskriven resplan och vårt slututskick med uppgifter om hotell mm.
 • ryggsäcksapotek (se ytterligare information under Hälsa och vaccinationer)
 • kamera, extra minneskort, extra batteri
 • laddare till din elektroniska utrustning (telefon, kamera mm) samt eventuell adapter
 • eventuella fotografier på hur det ser ut i ditt land - mycket bra för att skapa kontakt med lokalbefolkningen!

Det vanligaste misstaget när det gäller packning är att ta med för många saker. Packa med sunt förnuft.

Tänk på att det alltid finns en liten risk att bagage som checkas in på flyget blir försenat eller i värsta fall inte kommer fram. Tag därför med dig det som är absolut nödvändigt i handbagaget!Särskilt för resan Vandra i Kina

För den här resan behöver du ta med liggunderlag och en lättare sovsäck för vandringen. Det att vara varmt på dagarna men det kan bli lite kyligt på nätterna, så en tunn fleece e.d. är bra att ha.

Den packning du inte vill ha med dig under vandringen går att lämna i Rongjiang. Försök bära med dig så lite som möjligt eftersom landskapet är kuperat, vilket gör att vandringen kan kännas ansträngande oavsett din fysiska kondition. Om du är tveksam ifall du orkar bära din packning kan du diskutera med reseledaren ifall det går att hyra en person som bärare. Den kostnaden får du i sådana fall stå för själv.

OBS! På inrikesflyget kan du max checka in 20 kg.

Rekommenderad packlista:
 • Ryggsäck under vandringen, 40-55 liter
 • Sovsäck, liten tunn
 • Liggunderlag, rekommenderar litet uppblåsbart
 • Vandringsskor/vandringskängor, helst vattentäta
 • Regnjacka
 • Pannlampa
 • Vattenflaska
 • Solkräm
 • Hatt/keps mot solen
 • Våtservetter
 • Sårtvätt, skavsårsplåster
 • Tabletter mot diarre och huvudvärk
 • Xinix aquacare, kan vara bra att ha under vandringenTillbaka

Klimat och väder

Särskilt för resan Vandra i Kina

Södra Kina är beläget vid kräftans vändkrets, vilket betyder att det finns risk för nederbörd under hela året. I genomsnitt regnar det varannan till var tredje dag året om i landets södra delar. Vid tidpunkten för våra resor regnar det något mindre, i genomsnitt kommer det skurar var tredje dag. På våren är det något svalare än på hösten. Temperaturen kommer ligga på 20-25 grader på dagarna i södra delarna av Kina. I bergsområdena kan det bli lite svalare, framför allt på kvällar och nätter.

Väder i GuiyangRegn i Guiyang

Tillbaka

Mat och Dryck

Frukost

På vanliga kinesiska hotell ingår inte frukost. På en del hotell finns det dock en matsal med frukostservering där man kan köpa frukost för en billig penning. En vanlig hotellfrukost består då vanligtvis av risvälling, ångat bröd som är lite sött, ett kokt ägg och lite inlagda grönsaker. Ibland serveras te, men det kan man inte räkna med. Kaffe serveras normalt sätt inte.

Alternativet till att äta frukost i hotellmatsalen är att gå ut och äta frukost "på gatan", vilket är ett bättre alternativ än på hotellen. Många kineser äter frukost ute och därför finns det ett stort utbud av matställen som är öppna på morgnarna. Vanlig frukost mat är ångade degknyten "baozi", risvälling, friterade bröd "youtiao", pannkakor, nudlar osv. Räkna inte med att te eller kaffe serveras på frukostrestaurangerna. I vanliga livsmedelsaffärer finns oftast yougurt att köpa. Bröd med pålägg som vi är vana med är sällsynt.

Dryck

På vanliga restauranger blir du ofta serverad grönt te som måltidsdryck. Kaffe finns väldigt sällan på vanliga restauranter. Kaffekulturen har dock växt sig stark i Kina de senaste åren och i stora städer där många västerlänningar bor går det idag att hitta kaffebarer som i Europa. Västerländska restauranter och kaféer serverer också kaffe. Vill du vara säker på alltid få ditt morgonkaffe är mitt tips att ta med kaffepulver (eller köpa i Kina) och dricka kaffe på hotellrummet. Det finns alltid tillgång till kokt vatten på hotellen.

Vanliga måltidsdrycker är annars öl, läsk eller vatten på flaska.

Middag

När man går ut på en kinesisk restaurang är det vanliga att man beställer ett antal rätter gemensamt och äter av det man vill. Man beställer inte en rätt var, som man gör på kinesiska restauranger i Sverige. När kineserna själva går ut och äter gör man det ofta för att umgås och man sitter länge, äter och pratar. Huvudrätterna är det primära, riset är det sekundära. Riset är till för att fylla buken och inte förstöra matglädjen vid en festlig måltid. Därför serveras riset ofta inte förrän i slutet av måltiden. Vill du ha riset tillsammans med maten bör du säga till att få det med en gång "xianzai shang mifan" 现在上米饭

Tillbaka

Ta seden dit du kommer


Tänk på att du är gäst i landet du besöker. Det är därför viktigt att ta hänsyn till lokala sedvänjor och traditioner. Särskilt försiktig skall du vara i strängt religiösa områden, platser med pågående konflikter samt ekologiskt känsliga miljöer. En bra grundregel är att observera och lära sig av hur lokalbefolkningen gör. Rådfråga gärna reseledaren.

Tänk också på att respektera lokalbefolkningen vid fotografering. Läs mer under Fotografering

En av tjusningarna med att resa är att det inte är som hemma. Det är viktigt att hålla det här i minnet under resan och att möta det som är annorlunda med ett öppet sinne. En portion tålamod och nyfikenhet är också bra att lägga i ryggsäcken.

Toalettips
Många av våra resor går till länder där toalettpapper är sällsynt förekommande och där vår typ av toalett saknas på mindre hotell utanför större städer. Däremot finns alltid toalettpapper att köpa i städerna. Ute på landsbygden, i skogen eller i öknen kan det också helt saknas toaletter. Naturligtvis, så är det ju även i vårt land. Även tågen i några av våra länder saknar västerländska sitt-toaletter.

Presenter
På det stora flertalet av våra resor bor du hemma hos en privatfamilj under en eller flera nätter. Då bör du ha med dig en present, precis som praxis är i Sverige. Exakt vad du kan ta med dig är svårt att säga. Generellt uppskattas något som är exotiskt för dem, dvs något från Sverige! Ta gärna med bilder på dig, din familj ditt hus, alltså något som visar hur du lever. Lika bra kan också vara något du köper på plats. Be reseledaren om tips! Några exempel:

pannlampa
ficklampa (våra vanliga batterier finns även i landet du besöker)
väggkalender med bilder från Sverige
För köket: potatisskalare, rivjärn
fotboll, svenskt hopprep
uppblåsbar jordglob
världskarta
Dett är bara några exempel. Välj helst något annat! Ta däremot inte med snask och cigaretter.Speciellt för våra resor till Kina

Att kommunicera

Kinesiska är ett svårt språk att lära sig, framför allt uttalsmässigt och förstås är de kinesiska tecknena mödosamma att lära in. Grammatiken är däremot enkel och man kan lära sig lite enkel vardagskinesiska utan att behöva blanda in skrivtecknen. Läroböcker och lexikon använder latinsk transkribering som kallas "pinyin". Bifogat finns en enkel ordlista för några första lektioner. Är du mer nyfiken finns olika frasböcker att köpa både i Sverige och i Kina.

Ta av sig skorna?

Seden är olika beroende på om man har jord/cementgolv eller klinker/matta. Som du kanske förstår tar man av sig skorna i det senare fallet men inte i det förra. På landsbygden är det vanligt att man har jord- eller cementgolv, och då tar man inte av sig skorna när man går in. I de fall man tar av sig skorna kommer är det vanligt att man ta på sig ett par innetofflor. Tacka ja om du blir erbjuden det.

Vid matbordet

Helst skall inte all mat som värdarna har serverat ta slut. Att lämna lite kvar i skålen eller glaset är ett sätt att säga att man är nöjd och inte vill ha mer. Så länge man tömmer skålen/glaset får man mer. Ibland förekommer det att värdarna lägger på matbitar i din skål. Låt dem göra det även om du inte tycker om just den maten. Låt bli att äta upp den bara. Att säga ifrån att man inte vill ha uppfattas lätt som oartigt, det brukar man inte göra.

Det är inte vanligt i Kina att man har soja på riset. Det är inte mot etiketten, men kommer ibland att uppfattas som lite konstigt. Soja brukar inte stå framme på bordet på vanliga restauranger (på frukostställen gör det däremot det), utan man måste be om soja om man vill ha det.

Det är inte oartigt att lämna bordet när man har ätit klart - tvärtom för kineserna är det ett sätt att visa att man har ätit klart (gäller till vardags, ej på festbanketter).

Alkohol

Att acceptera ett glas risbrännvin eller annan alkohol om du blir bjuden är ett sätt att visa tillmötesgående och anses som hedrande för värden. Vill man inte ha alkohol ska man säga att man inte kan dricka. Om åtminstone någon i sällskapet accepterar ett glas öl eller risbrännvin blir det uppskattat av värdfolket. Skåla går bra att göra i vilken dryck som helst. Glöm inte att samma sak gäller för dryck som för mat, om man tömmer glaset fyller värden genast på mer. Alltså skall du inte känna något tryck att dricka upp allt. Man dricker ur vinglaset endast när det skålas, sitter inte och smuttar själv. Det går bra att även gästerna föreslår skål, "ganbei" heter det på kinesiska. "Ganbei" betyder egentligen "torr bägare". På slutet av måltiden kan hända att värden föreslår "ganbei" på riktigt, dvs. att man tömmer det sista ur glaset. Har du mycket kvar behöver du inte känna dig tvingad.

Att tacka nej

Om det är något man verkligen inte vill ha får man vara beredd att tacka nej flera gånger. Det anses nämligen som artigt att tacka nej en eller två gånger även om man vill ta emot. Tacka nej tre gånger om man inte vill ha.

På restaurang

I Kina går man ofta ut och äter goda vänner tillsammans. Det är då en ära att få nöjet att betala kalaset. Att göra som vi svenskar brukar göra - att dela på notan och lägga pengarna i en hög mitt på bordet är främmande för kineserna. I deras ögon kan det rent av se ut som om ni är ovänner. Mitt råd är att en person betalar hela notan och de andra som varit med och ätit gör upp senare. Eller så turas ni om att betala.

Det är inte brukligt att ge dricks, i alla fall inte på mindre restauranger och på landsbygden. Det börjar däremot bli mer vanligt i större städer så fråga reseledaren om detta. Ge dricks bara när du är riktigt nöjd med servicen. På visa större restauranger är det numera brukligt att man lägger på en serviceavgift (10-15%) på priset. Då behöver du inte lägga extra dricks.

Toaletter
Många av våra resor går till länder där toalettpapper är sällsynt förekommande och där vår typ av toalett saknas på mindre hotell utanför större städer. Även tågen i många av våra länder saknar västerländska toaletter. Däremot finns alltid toalettpapper att köpa i städerna. Ute på landsbygden, i skogen eller i öknen kan det också helt saknas toaletter. Toalettpapper, en flaska vatten, tvål och alkogel kan vara bra att ha med sig.

Tillbaka

Hälsa och vaccinationer

Tag kontakt med en vaccinationscentral i god tid före din avresa.

Oftast behövs inga vaccinationer på våra resor. Då förutsätter vi att du har det normala grundskyddet

 • Gulsot eller hepatit. Vaccinet heter Twinrix som skyddar mot både hepatit A och B och skall tas i mycket god tid före avresan.
 • Polio, stelkramp, difteri. Nästan alla svenskar har fått denna vaccination.

På följande hemsida kan du se vilka vaccinationer som är aktuella i olika regioner www.vaccinationsguiden.se

Förslag till ryggsäcksapotek:
 • Första förband
 • Desinfektionsmedel (t.ex. alcogel eller Xinix)
 • Kirurgtejp och/eller plåster
 • Skavsårstejp/plåster
 • Värktabletter
 • Öronproppar
 • Myggmedel
 • Solskyddskräm
 • Dimor eller Travello (tillfälligt stopp av diarré, receptfritt)
 • Vätskeersättning (t.ex. Resorb) för att återställa kroppens salt- och vätskebalans vid ex. diaréer och kräkningar.

När det gäller mat och dryck finns det några generella riktlinjer som hjälper dig att förhindra magsjukdomar: Ät nylagad mat, skala all frukt och var försiktig med råa grönsaker och glass som säljs på gatan. Använd sunt förnuft i ditt val av matställen, små lokala restauranger med stor ruljans är ofta bättre än flotta restauranger med få gäster och västerländsk meny. Drick enbart buteljerade eller kokta drycker. Undvik isbitar i dryck eftersom isen kan vara gjord av kranvatten. Tänk på att dricka rikligt med vätska när det är varmt.

Särskilt för resan Vandra i Kina

Tänk på att skydda dig mot solen. Den är starkare än här hemma i Sverige. Solhatt och solskyddskräm är nödvändigt. Om ditt hår är kortklippt bör du tänka på att skydda nacken. Paraply kan även vara bra om solen skiner kraftigt. Glöm inte heller att dricka ordentligt med vatten. Vatten kan dels köpas med från Rongjiang, men under större delen av vandringen får ni fylla på med kokt vatten i byarna. Ta ev. med vattenreningsmedel.

För att tillgodose ditt energibehov under den ansträngande vandringen kan det vara bra att du tar med lite extra "snacks" att äta som mellanmål, tex. kex, nötter, torkad frukt. Om byborna har något att sälja såsom frukt eller liknande kan det också vara ett bra och trevligt sätt att stödja den lokala ekonomin.


Tillbaka

Fotografering

Våra resor erbjuder fantastiska möjligheter till fotografering. Kameran är ett utmärkt sätt att ta med sig minnen och intryck från resan. Många kommer vilja att du berättar om resan eller håller föredrag på arbetsplatsen, biblioteket eller för någon förening. Om du behöver hjälp med detta får du gärna höra av dig till oss.

Som fotograf har man också ett ansvar. Tänk på att människorna du möter är subjekt och inte objekt, dvs att de har känslor, en egen vilja och rätt att bestämma över sin kropp och bilder av den. Därför är det viktigt att du frågar (när det är möjligt) ifall du får fotografera dem, deras barn och ibland deras ägodelar. Hur skulle du reagera om en en utländsk turist kom och började fota dina barn, din tvätt eller ditt hus utan att du visste till vad bilderna skulle användas? I många kulturer upplevs fotograferande som en kränkning av människors integritet. Var särskilt försiktig och hänsynsfull när du befinner dig på landsbygden eller bland ursprungsfolk. Låt inte språkbarriären hindra dig. En gest, ett leende och att peka på kameran är universella koder som förstås av alla. Och glöm inte att tacka efteråt! Fråga gärna reseledaren om du känner dig osäker på hur du ska göra.

Tänk på att ta med dig extra batterier och extra minneskort. Ett bra tips är att använda ett UV-filter som skyddar objektivet och är användbart i de flesta situationer. Även om du har med dig mycket minne kan det vara smart att på kvällen gå igenom dagens bilder för att rensa ut sådant du inte vill spara. Ett tips är att endast spara bilder du är nöjd med.

Tog du några bra bilder under resan? Vi behöver bra, intressanta bilder till vår resekatalog och hemsida. För en bild i katalogen betalar vi 500 kr (den publiceras då också på hemsidan), framsidan 1500 kr. En bild på hemsidan ger 200 kr, som dras av vid nästa resa. Välj ut några av dina bästa bilder och skicka dem på en CD eller maila oss. Digitala bilder skall vara minst 2,0 MB.

Tillbaka

Säkerhet

Risken att drabbas av kriminalitet eller våld under resan är liten. På de flesta platser och alltid på landsbygden är risken mycket liten. Oftast är du tryggare på våra resmål än du är i Stockholm. Undantaget är storstäder i Latinamerika och i Afrika där du skall vara försiktig. Det finns därför ingen anledning att gå omkring och vara orolig och på så sätt förstöra sin reseupplevelse. Däremot finns en rad enkla försiktighetsåtgärder som kan vara bra att tillämpa för att minska risken att råka illa ut.

 • Undvik att röra dig på ödsliga platser efter mörkrets inbrott.
 • Skylta inte med smycken, klockor, kameror och andra värdeföremål.
 • Förvara pengar, pass och flygbiljetter i ett värdebälte, som skall sitta under kläderna.
 • Var särskilt försiktig med dina tillhörigheter på tunnelbanor, buss- och tågstationer, marknader och andra platser där det är mycket folk i rörelse
Rådfråga din reseledare om du känner dig osäker.

Däremot är risken för olyckor i trafiken betydligt större i fattiga länder jämfört med de nordiska länderna. Under resan måste du vara mycket försiktigare i trafiken än du normalt är hemma.

För aktuell information om säkerhet i Kina, se Svenska ambassadens hemsida.

Embassy of Sweden

3, Dongzhimenwai Dajie
Sanlitun
Chaoyang District
Beijing 100600
P.R. China

Tel: +86 (0)10 6532 9790
Fax: +86 (0)10 6532 5008
Email:ambassaden.peking@foreign.ministry.se


Tillbaka

Försäkringar

Du ansvarar själv för att du har ett tillräckligt försäkringsskydd under resan. Försäkringen skall åtminstone omfatta en fullständig kostnadstäckning för läkarvård, olycksfall, hemtransport och rättsskydd. En sådan försäkring är en förutsättning för deltagande i resan. Kontrollera omfattningen av reseskyddet i din hemförsäkring. Avbeställningsskydd ingår inte i resans pris och normalt inte i hemförsäkringen.

Obs! Ta med dig en kopia på ditt försäkringsbevis på resan.

Vid olycka under resan kan du ringa:

SOS International a/s
Nitivej 6, DK-2000 Frederiksberg, Danmark
Telefon: +45 70 10 50 50
Fax: +45 70 20 50 56
E-post: sos@sos.dk

Euro-Alarm (Europeiska)
Telefon: +46-8 454 34 34 dygnet om

Europ Assistance AB
(Nordic Assistance AB)
Mejerivägen 9
Box 44095
SE-100 73 Stockholm
Tel +46 08 587 717 17
Fax +46 08 660 23 90

Pontus Wallin
VD / Ägare Läs & Res
Pontus mobil: +46 (0) 72 008 39 21

Läs & Res har inte ekonomiskt ansvar för merkostnader som uppstår i samband med eventuell sjukdom eller olycksfall. Kostnader för sjukvård, extra transporter, mediciner, ev extra guide för personlig hjälp etc, skall bekostas av resenären själv, som efter hemkomst kan kräva ersättning från sitt försäkringsbolag. I händelse av att någon resenär tvingas stanna på en plats skall reseledaren alltid följa med gruppen och kan då anlita någon som hjälper den som blivit kvar. Kostnaden åläggs resenären. Men vi hjälper dig alltid fram tills att du fått adekvat vård eller hjälp vad än problemet består i.

Om du råkar ut för något som du kommer att kräva ersättning för av försäkringsbolaget måste du komma ihåg att begära läkarintyg av behandlande läkare. Sådana intyg är omöjliga att få i efterhand. Det bästa är om intyget är på engelska, men ett läkarintyg på landets språk är bättre än inget alls. Glöm heller inte att spara alla kvitton på kostnader du vill att försäkringsbolaget ska täcka. Samma sak gäller vid ersättning för stöld eller förlust av egendom; polisanmäl och spara anmälan.

Tillbaka

Villkor och förutsättningar

För att ta del av Läs & Res villkor gå till: Särskilda villkor
Tillbaka
Katalog 2018

Du har väl vår senaste katalog?

Snart kommer vår nya sajt.

(under tiden hittar du alla nyheter på vår gamla sajt)

Fortsätt till lasochres.se