I Kaziranga finns det gott om Noshörningar
I Kaziranga finns det gott om Noshörningar

Tawang klostret är en mäktig syn
Tawang klostret är en mäktig syn

I Kaziranga finns det gott om vilda elefanter
I Kaziranga finns det gott om vilda elefanter

I väntan på te och bröd vid klostret i Tawang
I väntan på te och bröd vid klostret i Tawang

Kanotfärd över till nationalparken Nameri
Kanotfärd över till nationalparken Nameri

Monpa folket är besläktade med tibetanerna
Monpa folket är besläktade med tibetanerna

Lugnt och harmoniskt på ön Majuli
Lugnt och harmoniskt på ön Majuli

Mäktiga vyer på väg mot Tawang
Mäktiga vyer på väg mot Tawang

Dag för dag

Dag 1 Samling i Calcutta

Samling på vårt hotel i Calcutta, östra Indiens största stad.

Dag 2-3 Calcutta - glädjens stad

Du får chansen att utforska 15 miljonersstaden under två dagar. Calcutta, som ofta kallas glädjens stad, anses även vara Indiens kulturella huvudstad. Upplev stadens rika historia, besök Moder Teresas ashram, ta del av det fantastiska kulturutbudet och ät gott. Dag 3 nattåg till Guwahati på eftermiddagen.

Dag 4 Guwahati

Guwahati är inte bara delstaten Assams största stad. Den är även porten till det orörda nordöstra Indien, även kallat "de sju systrarna" (syftar på områdets sju delstater). Du besöker stadens tempel och det mycket intressanta Kalakshetra art center. Här finns en gedigen samling konst och hantverk från områdets många minoritetsfolk. Passa även på att prova olika maträtter från de sju delstaterna. Finns det tid över kan du ta en tur på Brahmaputrafloden.

Dag 5 Kaziranga Nationalpark

Förmiddagen är fri i Guwahati. Efter lunch börjar en fem timmars resa till en av Asiens bästa Nationalparker, Kaziranga. I Assam breder jordens nordligaste tropiska regnskog ut sig längs med Brahmaputrafloden. Det här är Djungelboken på riktigt. Nationalparken, som är utnämnt till världsarv av Unesco, är fylld med en otrolig mångfald och variationsrikedom både gällande djur och växter. Du bor i en vacker kolonialbyggnad mitt i reservatet.

Dag 6-7 Noshörningar, elefanter och tigrar

Under två dagar får du ta del av Kazirangas rika flora och fauna. Dina erfarna guider kommer ta dig nära djur som hjort, noshörning, elefant, vattenbuffel, mängder av fåglar och om du har tur, tiger. Nationalparken har den tätaste populationen av tigrar i världen, så chanserna bör vara goda. Det kommer även finnas tid över för en lokal kulturföreställning samt besök i närliggande byar.

Dag 8 Båt på Brahmaputra

Efter frukost lämnar vi Kaziranga och beger oss mot ön Majuli. Efter en två timmar lång båtfärd på mäktiga Brahmaputrafloden anländer vi till den fridfulla flodön. Majuli har ett rikt historiskt arv och ses som centrum för den assamesiska hindukulturen. Här bor du i enkla men bekväma bungalows som sköts av en entusiastisk lokal familj.

Dag 9-10 Assamesisk kultur och minoritetsfolk

Under två dagar utforskar du öns många hemligheter. Du besöker assamesiska kloster där munkarna lär sig en unik form av konst, drama, musik och vaishnavite filosofi (dyrkar guden Vishnu). Dessutom får du se hur lokala masker tillverkas på traditionellt vis, följa med på promenader till byar som tillhör minoritetsfolk som Mishing och Deori samt gå på fågelskådning. Kvällstid avnjuts solnedgången och den efterföljande lägerelden.

Dag 11 Nameri Nationalpark

Efter frukost väntar fem timmars resa till Nameri Nationalpark vid foten av Himalaya. Parken har en enorm mångfald av djur men är framförallt känd som ett paradis för fågelskådare, med över 300 arter. Du bor i ett ekoboende som drivs av en lokal NGO, och får ta del av hur de arbetar med att bevara utrotningshotade djur.

Dag 12-13 Monpafolket och vandring

Efter ett tidig promenad i nationalparken beger du dig mot Himalayas snöklädda toppar. Kulturen blir mer och mer buddhistisk ju längre upp i bergen vi kommer. I Thembang på 2100 meter stannar du två nätter. Du bor hos en lokal familj och lär dig mer om Monpafolket. De är nära besläktade med tibetanerna, men har sin egen särpräglade kultur. Vandra i närområdet och besök den vackra Sangtidalen.

Dag 14-16 Tawang - Indiens största kloster

Vägen till Tawang är naturskön i ordets rätta bemärkelse. Du passerar jakar och vattenfall och når som högst 4100 m vid Selapasset. Staden Tawang ligger vackert på 3000 m och domineras helt av det 400 år gamla klostret, Indiens största. Här genomsyras allt av den tibetanska kulturen. Du besöker flera kloster och nunnekloster samt ett barnhem och en helig bergssjö. Prata med munkar och pilgrimer, besök marknaden och prova på den säregna tibetanska maten.

Dag 17 Zemithang och Jhamtse Gatsal

Längst in i hörnet mellan Bhutan och Tibet ligger byn Zemithang. Du besöker området under en dagstur och får uppleva hur livet ser ut i ett avlägset gränsområde. Här är Monpakulturen helt intakt och man får känslan av att tiden har stått stilla. På vägen tillbaka blir det ett stopp vid barnhemmet Jhamtse Gatsal som gör mycket gott för barnen i området. Åter till Tawang vid skymningen.

Dag 18-19 Bomdila och Tezpur

På vägen ner från bergen bor du en natt i Bomdila på 2200 meter. Besök klostret, vandra till någon av utsiktpunkterna och njut av en sista natt i Himalaya.
Dag 19 går resan vidare till Tezpur där du vilar ut.

Dag 20-21 Åter till Calcutta

Efter frukost flyg till Calcutta. Vi anländer till Calcutta på eftermiddagen och checkar in på hotellet.
Du får en sista natt i Calcutta. Här avslutas resan.

Katalog 2018

Du har väl vår senaste katalog?

Snart kommer vår nya sajt.

(under tiden hittar du alla nyheter på vår gamla sajt)

Fortsätt till lasochres.se