Fakta om Tanzania

Huvudstad Dodoma
Invånare 46,2 miljoner (2011)
Yta 945 087 km2
BNP capita
1 423 USD (2010)
Sverige 38 947 USD
Medellivslängd
Män: 56 Kvinnor: 57 (2009)
Läskunnighet
Män: 79 % Kvinnor: 66,3 % (2008)
Officiellt språk Swahili, Engelska
Visum Löses på flygplatsen vid ankomst, 50 USD
Regnperiod Mars-Maj, November-December
Valuta Tanzaniansk shilling
Tidsskillnad +2 h
Religion 30% kristna, 35% muslimer, 35% animister / kulturella trosuppfattningar
Statsskick Republik
Kuriosa Kilimanjaro, Afrikas högsta berg, ligger i Tanzania (5895 m ö h)

Reseledare

Reseledaren är resans viktigaste person. Nedan nämns reseledarens huvuduppgifter samt vad han eller hon inte ska behöva göra. Du kommer snart förstå att detta inte alltid överrensstämmer med vad som förväntas av en vanlig turistguide.

Reseledarens huvuduppgifter

 • Vara resans ledare och beslutsfattare om eventuella ändringar av upplägget.
 • Ansvara för alla praktiska arrangemang.
 • Hjälpa resenärerna att genomföra egna aktiviteter.
 • Behandla alla resenärer likvärdigt och med respekt.
 • Ge information om platser man besöker och generell information om landet.
 • Hålla regelbundna möten med gruppen.
 • Göra resenärerna intresserade, aktiva och positiva gentemot lokalbefolkningen.
 • Hjälpa resenärer i händelse av sjukdom eller olycka.
 • Kontakta kontoret i Stockholm vid allvarliga problem.

Inte reseledarens uppgifter

 • Acceptera dåligt uppträdande från resenärer.
 • Ta hand om förlorat bagage efter att man lämnat ankomstorten.
Tillbaka

Flyginformation


I priset för våra resor ingår oftast inte det internationella flyget till och från resmålet.

På vår hemsida kan du se när minsta antal deltagare på en resa är uppfyllt. Då är det dags för dig att boka flyg. Informationen uppdateras dagligen. Under varje resa finns fliken "datum och priser". Där finner du ett av tre alternativ för din resa:

 • Ja, du kan boka flyg nu
 • Nej, vänta med att boka flyg
 • Flyg ingår i resans pris

Om vi mot förmodan skulle tvingas ställa in en resa trots att minimiantalet deltagare uppfyllts ersätter vi naturligtvis dina avbokningskostnader för internationellt flyg (gäller dock inte om vi måste ställa in en resa på grund av så kallad force majeur, se våra särskilda villkor). Ring gärna om du har några frågor.

Vår resa börjar med en samling dag 1 på vårt hotell på samlingsorten. Observera att det kan innebära att du behöver flyga från Sverige dagen innan vår resa börjar. Den dagen då resan avlutas kan du påbörja din hemresa. I god tid innan resan börjar kommer du få detaljerad information om hur du lättast tar dig från flygplatsen till det hotell där gruppen samlas dag 1.

Du kan boka din biljett var du vill. Oftast hittar man de lägsta priserna på internet. Tänk på att biljetten då oftast inte är ombokningsbar. Här kan du jämföra flygpriser:
Här kan du boka en flygbiljett med fler än två flygsträckor. Här kan du också boka en så kallad "open-jaw-biljett" eller "multi-city", det vill säga; återresan sker från annan ort än den du först flög ut till.

Många flygbolag har bra hemsidor där man kan boka.

Du kan naturligtvis även vända dig till en resebyrå. Vi samarbetar med följande resebyråer:

Indcen
Tala med Afroza
Direktnummer 08-562 65 007
Vx 08-562 65 000
Sveavägen 17, Stockholm
afroza@indcen.se
www.flygpris.com
Norge
Reisefeber
Tel (+47) 55 21 04 00
Nygårdsgaten 2 A, Bergen
reisefeber@travelnet.no
www.verden.no

Ankomsttid

Om du har bokat en flygbiljett med sådana tider att du kommer att få svårt att hinna till en samling under dag 1 (till exempel om du landar sent på kvällen) vill vi att du meddelar Läs & Res, så att vi kan informera reseledaren. Om ditt flyg, under utresan, blir försenat så mycket att du inte kommer att hinna i tid till samlingstiden skall du kontakta reseledaren direkt. (Telefonnummer får du per post i vårt sista utskick före avresan)

Särskilt för resorna till Tanzania

Flygplatsen utanför Arusha heter Kilimanjaro Airport (flygplatskoden är JRO). Hit går det internationellt flyg och det är hit du skall flyga och ingen annanstans. De flesta flighter hem går från Dar es Salaam. Numera kan man också flyga hem direkt från Zanzibar (flygplatskoden är ZNZ). Exempelvis Ethiopian Airlines flyger därifrån ett par gånger per vecka. Ovanstående innebär att du flyger "Open-Jaw", ut till en destination, hem från en annan.


Tillbaka

Pass och visum

Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemkomsten. Kontrollera detta!

Nordiska medborgare måste ha visum till Tanzania. Det smidigaste och billigaste sättet att söka visum är på flygplatsen vid ankomst. Det kostar 50 USD och passet tillsammans med pengarna ges till en passtjänsteman innan passkontrollen. Han går iväg och utfärdar visum inom kort.

Tillbaka

Boende

Boendet under våra resor är ibland relativt enkelt, framförallt under vandringar och byvistelser. Normalt använder vi för landet typiska medelklasshotell. I resan ingår del i dubbelrum och vi använder oss av rumsindelning. Under speciella omständigheter, och endast i undantagsfall, kan fler personer dela rum. Våra resenärer delar rum med någon av samma kön och reseledaren använder sig ofta av en rotationsprincip, där alla som reser ensamma har chans att byta rumskamrat. Det är viktigt att du visar hänsyn till din rumskamrat. Om du vet att du brukar snarka kan det vara bra att förbereda sig med förebyggande medel såsom näsklämma, spraymedicin eller liknande som finns att köpa på apoteket. Du som har speciella vanor som kan störa andras ro, uppmanas att överväga enkelrum. Resenär som stör rumskamrat kan under pågående resa komma att hänvisas till enkelrum mot tilläggsbetalning.

Reser du med en maka, sambo eller vän delar du rum med denne. Om ni bor på samma adress planerar vi för delat rum på resan. Bor ni inte på samma adress är det bra om du meddelar oss så vi kan planera för delat rum.

Det går att boka enkelrum på varje resa mot en extra kostnad. På resor där det förekommer boende i tält kommer du då att få ett eget tält. I samband med byboende, övernattning på båtar eller tåg kan enkelrum oftast inte erbjudas. Enkelrum bör bokas samtidigt som resan och erbjuds i mån av plats. Enkelrumstillägget ska vara specificerat på din slutfaktura eller på separat tilläggsfaktura för att bokningen ska gälla.

Ett trevligt sätt att få kontakt med familjen under ett familjeboende är att erbjuda sig att hjälpa till i hushållet eller med andra göromål. Räkna dock med protester när du erbjuder dig. Låt inte detta hindra dig utan insistera gärna på att få vara delaktig. Kanske kan du hjälpa till med förberedelser av måltiden, med köksträdgården, passa barnen eller valla geten. Kanske kan du be att få följa med någon i familjen till marknaden, till skolan eller ut på åkrarna.

Tillbaka

Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning under hela resan.
 • Samtliga i programmet nämnda transporter samt lokala transporter.
 • Hotell eller annan inkvartering under hela resan.
 • Inrikes flygplatsskatter och alla obligatoriska avgifter.
 • Mat när det inte finns tillgång till restauranger. Alltså om vi bor "hemma hos", ute på vandring i naturen, befinner oss på en båt etc.
 • Visum som söks i eller från Sverige ingår vanligtvis. Undantaget är våra resor till Indien där du själv söker e-visum.
 • Alla formella tillstånd.
 • I programmet angivna tolkar.
 • Dricks vid aktiviteter som ingår i resans pris och som betalas av reseledaren.
 • Ett informationspaket innehållande karta (-or) och "Länder i Fickformat" för aktuellt land samt Litteraturtips.
  (På familjeresor ingår endast ett informationspaket per familj).
Särskilt för resan "Vandra i Tanzania"
 • Guider, bärare, avgifter, dricks och lagad mat under vandringen i Longido
 • Guider, bärare, avgifter, dricks och lagad mat vid bestigningen av Mt Kilimanjaro
 • Guider, avgifter och transport i nationalparken Lake Manyara och Ngorongorokratern
Tillbaka

Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg (undantag för resor angivna med "inkl flyg").
 • Mat på platser där det finns tillgång till restauranger.
 • Utflykter som görs på eget initiativ utanför resplanen.
 • Dricks vid aktiviteter som inte ingår i resans pris och som betalas av resenären själv.
 • Visum som erhålls vid ankomst till resmålet.
 • Eventuell flygplatsskatt vid hemresan.
OBS! Om du väljer att avvika från gruppens resplan måste du själv betala kostnaderna för de transporter och boende som tillkommer.
Särskilt för resan "Vandra i Tanzania"
 • Guider i Dar es Salaam och Bagamoyo.
 • Andra aktiviteter / utflykter utanför programmet.
Tillbaka

Ekonomi på resan

I nästan alla länder dit vi ordnar resor kan du ta ut pengar direkt i bankomater. Du får då lokal valuta till en bra kurs. Vi rekommenderar att du har med dig ett extra Visa eller Mastercard i reserv om ditt kort skulle bli förstört.

Uttagsautomater

Visa
http://www.visa.se/visa-varje-dag/res-med-visa/hitta-en-uttagsautomat-dar-du-befinner-dig
Mastercard
www.mastercard.us/cardholder-services/atm-locator.html

Aktuella valutakurser hittar du på:

www.oanda.com/convert/classic

Särskilt för resorna till Tanzania

Valuta

Vi rekommenderar främst att ta med sig en mindre summa i US-dollar som reserv ifall någon bankomat inte skulle fungera. Vid ankomsten måste du har 50$ i kontanter för visum. I Arusha, Tanga, Zanzibar och Dar Es Salaam finns bankomater för Visa / MasterCard där du lätt får de kontanter du behöver. Det går också att växla pengar på flygplatsen i Arusha, men taxi / buss till Arusha kan också betalas med USD.

Kostnader för mat / personliga utgifter

Det är alltid svårt att förutsäga hur mycket du kan tänkas spendera under resan. Det är billigt att bo, äta och resa i Tanzania. Men det finns också priser som är höga, t ex på importerade varor, turisthotell mm. Kostnaden för mat beror på var du äter. Ett mål mat på ett enklare ställe kostar mellan 20 och 40 kr. Priserna stiger till mellan 40 och 80 kronor på restauranger avsedda för turister. Räkna med 200 kr i genomsnitt per dag för mat, inträden, små aktiviteter, d v s det mesta i fickpengsväg. Vet du med dig att du är en storspenderare så ta med lite till. Förutom dessa beräknade kostnader, bör du ha en reserv om något oförutsett skulle inträffa, t ex att du blir sjuk och behöver läkarvård. Till detta bör du också lägga en summa för spontana inköp såsom vackra tyger, korgar, träskulpturer, målningar och andra oumbärliga saker.

Tillbaka

Utrustning

Nedan hittar du ett generellt förslag på vad du kan ta med dig. Längre ner på sidan hittar du information om det finns mer specifik utrustning för just denna resan.

 • ryggsäck eller mindre resväska. En mjukare väska av typen duffel bag passar utmärkt till de flesta resmål
 • liten ryggsäck för dagsbruk och handbagage på flyget
 • gymnastikskor eller sandaler
 • liten handduk
 • hatt eller mössa som solskydd
 • solglasögon
 • ficklampa / pannlampa
 • väckarklocka (mobiltelefonen brukar gå bra)
 • värdebälte. Vi säljer värdebälten med tre fack för 100 kr
 • pass
 • bankkort (Visa eller Mastercard), gärna två stycken
 • kopior på pass, flygbiljetter och försäkringsbevis från ditt försäkringsbolag
 • utskriven resplan och vårt slututskick med uppgifter om hotell mm.
 • ryggsäcksapotek (se ytterligare information under Hälsa och vaccinationer)
 • kamera, extra minneskort, extra batteri
 • laddare till din elektroniska utrustning (telefon, kamera mm) samt eventuell adapter
 • eventuella fotografier på hur det ser ut i ditt land - mycket bra för att skapa kontakt med lokalbefolkningen!

Det vanligaste misstaget när det gäller packning är att ta med för många saker. Packa med sunt förnuft.

Tänk på att det alltid finns en liten risk att bagage som checkas in på flyget blir försenat eller i värsta fall inte kommer fram. Tag därför med dig det som är absolut nödvändigt i handbagaget!


Särskilt för resan "Vandra i Tanzania"

Följande är ett förslag på vad som kan vara bra att ta med på resan "Vandra i Tanzania", utöver ovanstående generella lista (för samtliga våra resor). Syftet med listorna är att du inte ska glömma bort något väsentligt. Urvalet gör du sen själv med ditt sunda förnuft. Allt är inte nödvändigt och det är en stor fördel att resa med lite bagage. Mycket finns att köpa i Tanzania, men inte speciell friluftsutrustning.
 • Sovsäck (bör klara -15 / -20 grader) OBS! Detta är en rekommendation inte ett måste. Det går med en lättare sovsäck, mycket kläder och reselakan om man inte är särskilt frusen. Avgör själv! Det går att hyra sovsäck (men sällan liggunderlag) på plats i Arusha för en kostnad av ca 25 USD för de sex dagarna på Kilimanjaro. De sovsäckar vi har sett har sett rena och fräscha ut. Enkla liggunderlag (våra) finns på plats. Vill du ha ett bekvämare (tex uppblåsbart) får du ta med eget.
 • Reselakan (för de varma nätterna samt för eventuell extravärme i sovsäcken)
 • Stadiga skor att vandra i, till exempel vandringskängor eller 'multisport skor' (under toppförsöksdagen rekommenderas starkt stabila kängor som går över ankeln)
 • Regnkläder som skyddar hela kroppen, inklusive huvudet, det vill säga jacka och byxor (ev. poncho som även täcker ryggsäcken)
 • Dubbla underställ (2 par, ev. fleece underställ, gardera dig för kyla ner mot -20 grader på natten)
 • Slitstarka strumpor, helst för flera ombyten
 • Vindtäta (fjäll/vandrings) byxor att vandra i
 • Vind- och vattentät jacka (med kapuschong rekommenderas)
 • Vantar (gärna vindtäta)
 • Mössa (gärna 2 st med olika tjocklek)
 • Vandringsstavar (Har du inte med kan du hyra på plats för ca 10 USD)
 • Vattenflaska (vattenbehållare av typen 'camelback' rekommenderas starkt. Dessa är lätta att dricka ur medan du vandrar och är mycket bra att ha under toppförsöket)
 • Långärmad skjorta, långbyxor
 • Solglasögon (får gärna täcka en stor del av synfältet)
 • Eventuellt en kikare
Vi föreslår att du packar i en stor ryggsäck, med en liten ryggsäck som handbagage och för dagbruk under vandringarna. Under bestigningen av Kilimanjaro vandrar du i stenig/grusig terräng därför är vandringskängor (gärna höga - över anklarna) en nödvändighet. Vidare blir det kallt speciellt på kvällarna och sista natten upp till toppen. Det gäller därför att gardera sig med varma och extra kläder att ta på sig efter en svettig dag. Du behöver också vara beredd på regn.

För övrigt under resan är träningsskor eller sandaler utmärkt. Det är viktigt att du har något snyggt (rent) med dig om du blir inbjuden någonstans, kjol/kanga för kvinnor (kanga är ett tygstycke som finns att köpa överallt i Tanzania och som du virar runt kroppen) och långbyxor för män.

Under bestigningen av Kilimanjaro bär du själv enbart vad du behöver under dagen, vilket åtminstone inkluderar extra tröja, mössa, handskar, regnplagg, vatten och lite snacks. Packningen bärs av bärare.

När du vandrar på savannen bär du också enbart vad du behöver under dagen, vilket naturligtvis bör vara väsentligt mindre. Packningen bärs av mulåsnor. Har du en ryggsäck med ram måste du också ta med en stor säck för din packning, eftersom ramen kan skada djuren.

Räkna med att bli rejält smutsig under vandringen på savannen. Vatten att tvätta sig i finns inte tillgängligt, så utrusta dig med ordentligt med våtservetter, desinfektionsmedel (alcogel) och skavsårsplåster. (se ryggsäcksapotek)

Enkla liggunderlag (om du inte har ett som du föredrar) och tält behöver du inte ha med - det finns på plats. Myggnät klarar man sig utan, men ger naturligtvis ett extra skydd.

All packning som inte behövs under respektive vandring lämnas på ett hotell. Endast nödvändig packning tas med. Bagaget bör inte väga mer än 15 kg - helst mindre!

Vid bestigningen av Kilimanjaro kan du endast lämna 10 kg till bärarna.


Tillbaka

Klimat och väder

Klimatet varierar med årstid och plats. Det är kallast mellan juni och oktober och varmast mellan december och mars. Torrperioden är normalt från juli till slutet av oktober.

I större delen av landet finns det två regnperioder. De långa regnen kommer mellan mitten av mars och fram till och med maj. Då regnar det mycket varje dag, men med soliga uppehåll. Regnen kommer du att märka av mest när du är i Samebergen (som ej besöks på Vandra i Tanzania-resan). Under november och december, ibland också i januari, är det tid för de korta regnen. De är mindre intensiva.

Längs kusten är klimatet tropiskt med hög luftfuktighet. Temperaturen ligger mellan 27-29 grader. Det känns svalare på grund av sjöbrisen. I de bergstrakter som besöks ligger temperaturen mellan 20 och 27 grader under de kallaste månaderna och når 30 grader eller mer mellan december och mars. Nattetid kan temperaturen gå ner till 12 grader under juni och juli. Om det blåser kan det kännas kallt.

Väder i ArushaRegn i Arusha

Tillbaka

Ta seden dit du kommer


Tänk på att du är gäst i landet du besöker. Det är därför viktigt att ta hänsyn till lokala sedvänjor och traditioner. Särskilt försiktig skall du vara i strängt religiösa områden, platser med pågående konflikter samt ekologiskt känsliga miljöer. En bra grundregel är att observera och lära sig av hur lokalbefolkningen gör. Rådfråga gärna reseledaren.

Tänk också på att respektera lokalbefolkningen vid fotografering. Läs mer under Fotografering

En av tjusningarna med att resa är att det inte är som hemma. Det är viktigt att hålla det här i minnet under resan och att möta det som är annorlunda med ett öppet sinne. En portion tålamod och nyfikenhet är också bra att lägga i ryggsäcken.

Toalettips
Många av våra resor går till länder där toalettpapper är sällsynt förekommande och där vår typ av toalett saknas på mindre hotell utanför större städer. Däremot finns alltid toalettpapper att köpa i städerna. Ute på landsbygden, i skogen eller i öknen kan det också helt saknas toaletter. Naturligtvis, så är det ju även i vårt land. Även tågen i några av våra länder saknar västerländska sitt-toaletter.

Presenter
På det stora flertalet av våra resor bor du hemma hos en privatfamilj under en eller flera nätter. Då bör du ha med dig en present, precis som praxis är i Sverige. Exakt vad du kan ta med dig är svårt att säga. Generellt uppskattas något som är exotiskt för dem, dvs något från Sverige! Ta gärna med bilder på dig, din familj ditt hus, alltså något som visar hur du lever. Lika bra kan också vara något du köper på plats. Be reseledaren om tips! Några exempel:

pannlampa
ficklampa (våra vanliga batterier finns även i landet du besöker)
väggkalender med bilder från Sverige
För köket: potatisskalare, rivjärn
fotboll, svenskt hopprep
uppblåsbar jordglob
världskarta
Dett är bara några exempel. Välj helst något annat! Ta däremot inte med snask och cigaretter.
Särskilt för resorna till Tanzania

Att visa artighet, ödmjukhet och respekt, särskilt för äldre, är viktigt i Tanzania. Det tar tid att hälsa på varandra. Man utbyter hälsningar och frågar hur den andre mår. Du kan snabbt lära dig några hälsningsfraser på swahili. Det underlättar fortsatt kontakt. Be reseledaren berätta om de kulturella koderna. Äter gör man naturligtvis med höger hand.

Ta hänsyn till lokala seder i småstäderna och framförallt på landsbygden. Kvinnor skall alltid skyla kroppen - axlar och benen ned till vaderna. Det är önskvärt att män gör detsamma. Se även vad som skrivits nedan under villkor och förutsättningar för resan. Tänk på att ni både kommer att vistas i varma, fuktiga områden och i den kalla bergsluften. På kvällarna är det bra att klä sig i strumpor/byxor och långärmade skjortor, när man vistas utomhus. Detta är ett effektivt sätt att skydda ben och armar mot myggor!


Tillbaka

Kultur och litteratur

Det finns många spännande författare i Afrika och på följande webbadress går det att hitta författare land för land:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_över_afrikanska_författare
http://www.africaonline.com leder bland annat till tidningar och nyheter
Om du är intresserad av Amnestys verksamhet i Tanzania kan du informera dig via http://www.amnesty.org.
Vanligtvis har studiefrämjandet i Stockholm kurser om Afrika. Du hittar dem på www.sfr.se/sto.

Tillbaka

Övrigt

Eluttag och adaptrar, vad behövs?
El: 230 V 50 Hz, Strömstyrkan kan variera. Strömavbrott är vanliga
Uttag: De vanligaste kontakterna är trepolskontakter. Du ser dem på http://www.kropla.com/electric2.htm. Scrolla ner till Tanzania och klicka på bokstäverna.
Vill du köpa adapter så finns det att få tag på i Tanzania, men det går att få in vår reguljära kontakt genom att stoppa in den i de två undre hålen samtidigt som du håller ner en spärr i det övre hålet. Spärren är en lite plastpinne som lättast trycks ner med en tandpetare.Swahili

Swahili är, förutom engelska, det officiella språket i Tanzania. Samtidigt är swahili ett av våra världsspråk som talas av runt 100 miljoner människor i östafrika. Det är officiellt språk också i Kenya och Uganda men fungerar i många fler länder som ett handelsspråk när gemensamt språk saknas. Imma Mpili Andersson och Karin Setterqvist har nyligen gett ut en praktisk parlör "Swahili för svenskar". Den kan ni kan beställa genom oss för 150 SEK. Ange då detta när ni bokar resan så kan vi skicka den tillsammans med bokpaketet. Imma Mpili Andersson och Karin Setterqvist håller också kurser i swahili, både i Lamu i Kenya (strax innan våra resor) och här i Dalarna. Och så har de öppnat afrikanskt café i Dala-Floda!

Ressätt

Resor mellan städerna kommer att ske med lokalbussar och båt. De längre bussresorna sker med långfärdsbussar. Luftkonditionering och toalett finns normalt inte. I städerna kan man åka med dala-dala, dvs minibussar eller taxi. Dala-dala stannar ofta och går i princip när inte fler passagerare ryms i fordonet.

Dhow

Natten när ni seglar från Bagamoyo till Zanzibar är ju mycket speciell. Ni ska inte räkna med någon sömn den natten - men oförglömlig båtfärd. Numera är båten utrustad med flytvästar. Om det är dåligt väder finns möjligheten att åka snabbbåten från Dar es Salaam istället.

Exempel på vår resefilosofi i Tanzania (skrivet av Christian Jutvik)

Jag startade Läs & Res för 27 år sedan som ett alternativ till den etablerade turistindustrin, bort från turistområdena, ut till verkligheten. Enbart här hittar du det intressanta och spännande. Här får du ett par exempel från Tanzania i augusti 2006;

Vi kunde ha hyrt en bil för att åka till Tarangiri nationalpark. Alla turister gör så. I stället tog vi bussen som släppte av oss långt ut på savannen. För hemresan måste vi stoppa en buss och hoppas på plats. Första bussen som vanligt full, men vi erbjöds ståplats. Direkt efter start visade det sig att passagerarna bestod av kyrkokören i XX-byn. Och så de sjöng, dansade...., rutorna tycktes bukta utåt. När en psalm, lovsång tog slut, tog någon direkt upp en ny. Hela vägen till Arusha, hela 3 timmar t o m när vi tankade. För mig blev det en fantastisk upplevelse; musiken, den hjärtliga stämningen. Detta fick vi i stället för en hyrd landrover!

Ett annat exempel var kvällen vi åt på en Nyama Choma i stället för på hotellets restaurang. Hotellrestaurangens meny var helt europeisk, priserna nästan som i Stockholm och ansiktena vita. På en närliggande Nyama Choma, där det grillas kött i stora öppna ugnar mitt inne i restaurangen, var allt annorlunda. Köttet valde du själv efter diskussion med kocken, den stora lokalen var mörk och rökig och köttet serverades på ett stort fat som hela sällskapet plockade ifrån med höger hand. Och naturligtvis var vi de enda vita. Priset 18 kr inkl öl. Den middagen glömmer vi (gästerna från Sverige) inte. Hotellmiddagarna är däremot glömda.

Antecknade också några andra priser på mat utanför turistsektorn; Bananklase (de goda små bananerna) 1,50 kr, stor avokado 1 kr, rejäl biff med ris på medelklassrestaurang 15 kr, flaska starköl på restaurang 3,50. Smaklig måltid!

Men hur hittar man? Vet du vart du ska, då är den osvikliga tekniken att fråga sig fram. Ofta måste du fråga flera gånger, men du hamnar där du tänkt dig. Sedan har du problem att hitta tillbaka till hotellet igen. Ha därför alltid hotellets namn och adress i backfickan! Lycka till på alla upptäcktsfärder!

Tillbaka

Hälsa och vaccinationer

Tag kontakt med en vaccinationscentral i god tid före din avresa.

Oftast behövs inga vaccinationer på våra resor. Då förutsätter vi att du har det normala grundskyddet

 • Gulsot eller hepatit. Vaccinet heter Twinrix som skyddar mot både hepatit A och B och skall tas i mycket god tid före avresan.
 • Polio, stelkramp, difteri. Nästan alla svenskar har fått denna vaccination.

På följande hemsida kan du se vilka vaccinationer som är aktuella i olika regioner www.vaccinationsguiden.se

Förslag till ryggsäcksapotek:
 • Första förband
 • Desinfektionsmedel (t.ex. alcogel eller Xinix)
 • Kirurgtejp och/eller plåster
 • Skavsårstejp/plåster
 • Värktabletter
 • Öronproppar
 • Myggmedel
 • Solskyddskräm
 • Dimor eller Travello (tillfälligt stopp av diarré, receptfritt)
 • Vätskeersättning (t.ex. Resorb) för att återställa kroppens salt- och vätskebalans vid ex. diaréer och kräkningar.

När det gäller mat och dryck finns det några generella riktlinjer som hjälper dig att förhindra magsjukdomar: Ät nylagad mat, skala all frukt och var försiktig med råa grönsaker och glass som säljs på gatan. Använd sunt förnuft i ditt val av matställen, små lokala restauranger med stor ruljans är ofta bättre än flotta restauranger med få gäster och västerländsk meny. Drick enbart buteljerade eller kokta drycker. Undvik isbitar i dryck eftersom isen kan vara gjord av kranvatten. Tänk på att dricka rikligt med vätska när det är varmt.


Särskilt för resan "Vandra i Tanzania"


Besök vaccinationscentralen i god tid, helst en dryg månad före avresa eftersom vissa malariaprofylax bör påbörjas tre veckor innan avresa. Rådgör ändå med din vaccinationsläkare - omständigheter kan förändras snabbt. Men det är alltid du som avgör vilka vaccinationer du skall ta (förutom sådant som är obligatoriskt).
Gula febern riskeras bara i teorin i Tanzania där ingen människa har insjuknat. Vaccination krävs dock av inresande från länder där gula febern kan förekomma och behövs också om man skall resa vidare från Tanzania till många andra länder - inklusive Zanzibar. I februari 2011 skärptes kraven för inresa så att alla resenärer till Tanzania kan behöva vaccinationscertifikat.

Ytterligare Hälsoråd

För att må bra är det viktigt att man dricker mycket vätska när det är varmt. Vatten på flaska finns att köpa överallt. Kokosnötsmjölk går också bra att dricka. Extra salt på maten eller salttabletter kan behövas i svår värme. Försök också att undvika drag och luftkonditionering. Använd solskyddskräm och solhatt, främst vid kusten.

Förkylning och lite magproblem bör du nästan räkna med. Några goda råd för att radikalt minska risken för svårare magåkommor är att alltid dricka kokt eller buteljerad vätska och aldrig äta okokta eller oskalade grönsaker. Dessutom har det visat sig vara lätt att få halsont och nästäppa på höga höjder. Ha därför med halstabletter och näsdroppar. Det är också lätt att bli nedkyld, då temperaturen växlar kraftigt. Några konkreta råd:

 • Ät väl tillagad mat. Bäst är små restauranger som har mycket besökare, hög omsättning och därmed oftast färska råvaro
 • Drick kokt vatten eller vatten på förseglad flaska Vatten finns att köpa på flaska nästan överallt. Obs om du kokar vatten på hög höjd tar det längre tid för alla bakterier att försvinna
 • Handhygien. Var noga med att tvätta händer före måltider. Det finns inte alltid vatten att tillgå så våtservetter kan vara bra att ha med sig, eller t.o.m. alcogel som finns receptfritt på apoteket.

Du skall under hela resan försöka skydda dig mot myggbett, som kan ge malaria. Ta på dig långbyxor och långärmad skjorta på kvällen, använd myggmedel, undvik parfym eller aftershave och använd de myggnät som finns på samtliga av resans inkvarteringar. Det är viktigt att känna till malariasymptomen: huvudvärk, illamående, hög feber och svettningar, ledvärk, nack- och halsont.

Konfrontationen med den nya kulturen och med fattigdomen kan vara påfrestande - men också nyttig.

Höjdsjuka

För att hantera höghöjdsanpassningen så bra som möjligt skall du vara noga med följande:
 • Att inte vandra i ett för högt tempo. Gå lugnt och ta paus ofta. Detta gäller särskilt i början av vandringen. Om du inte tar det tillräckligt lugnt inledningsvis kommer det förmodligen att straffa sig med höjdsjuka senare under vandringen. Avgörande för om du skall lyckas komma upp på toppen är att anmarschen sker långsamt och att du är van att vandra. Däremot betyder inte den den fysiska prestationsförmågan och åldern så mycket som man skulle tro. Förmågan till höghöjdsanpassning är mycket individuell. En elitidrottsman kan mycket väl bli omgången av en grupp äldre damer.
 • Att dricka mycket vätska. 3-4 liter per dag kan behövas, det underlättar anpassningen. Ibland underlättar det också att äta mindre portioner mat än vanligt. Ät i stället lite oftare.
 • Inte dricka alkohol eller använda sömnmedicin
 • Ge dig och dina gruppkamrater tid för anpassning. Att man känner sig fräsch är inte alltid bevis för att man är anpassad. Symtomen kan komma i efterhand om man har för bråttom. Alla anpassar sig inte lika fort. Stressa inte på någon annan.
Symtom för lindrig höjdsjuka kan vara huvudvärk, trötthet, aptitlöshet eller illamående. Dessa lindrigare former av höjdsjuka ska behandlas med vila och eventuell huvudvärkstablett. Om symtomen inte släpper kan det betyda att du måste komma ner till en lägre höjd. Fortsätt aldrig uppåt till högre höjder om du har symptom på lindrig höjdsjuka. Att trotsa symtom på lindrig höjdsjuka kan vara mycket farligt! Det kan leda till allvarligare symtom såsom kraftigare huvudvärk, kräkningar, orienteringssvårigheter, medvetslöshet eller krampanfall. Eller i värsta fall döden! Rådgör med reseledaren om du inte mår bra.

Tillbaka

Fotografering

Våra resor erbjuder fantastiska möjligheter till fotografering. Kameran är ett utmärkt sätt att ta med sig minnen och intryck från resan. Många kommer vilja att du berättar om resan eller håller föredrag på arbetsplatsen, biblioteket eller för någon förening. Om du behöver hjälp med detta får du gärna höra av dig till oss.

Som fotograf har man också ett ansvar. Tänk på att människorna du möter är subjekt och inte objekt, dvs att de har känslor, en egen vilja och rätt att bestämma över sin kropp och bilder av den. Därför är det viktigt att du frågar (när det är möjligt) ifall du får fotografera dem, deras barn och ibland deras ägodelar. Hur skulle du reagera om en en utländsk turist kom och började fota dina barn, din tvätt eller ditt hus utan att du visste till vad bilderna skulle användas? I många kulturer upplevs fotograferande som en kränkning av människors integritet. Var särskilt försiktig och hänsynsfull när du befinner dig på landsbygden eller bland ursprungsfolk. Låt inte språkbarriären hindra dig. En gest, ett leende och att peka på kameran är universella koder som förstås av alla. Och glöm inte att tacka efteråt! Fråga gärna reseledaren om du känner dig osäker på hur du ska göra.

Tänk på att ta med dig extra batterier och extra minneskort. Ett bra tips är att använda ett UV-filter som skyddar objektivet och är användbart i de flesta situationer. Även om du har med dig mycket minne kan det vara smart att på kvällen gå igenom dagens bilder för att rensa ut sådant du inte vill spara. Ett tips är att endast spara bilder du är nöjd med.

Tog du några bra bilder under resan? Vi behöver bra, intressanta bilder till vår resekatalog och hemsida. För en bild i katalogen betalar vi 500 kr (den publiceras då också på hemsidan), framsidan 1500 kr. En bild på hemsidan ger 200 kr, som dras av vid nästa resa. Välj ut några av dina bästa bilder och skicka dem på en CD eller maila oss. Digitala bilder skall vara minst 2,0 MB.

Tillbaka

Säkerhet

Risken att drabbas av kriminalitet eller våld under resan är liten. På de flesta platser och alltid på landsbygden är risken mycket liten. Oftast är du tryggare på våra resmål än du är i Stockholm. Undantaget är storstäder i Latinamerika och i Afrika där du skall vara försiktig. Det finns därför ingen anledning att gå omkring och vara orolig och på så sätt förstöra sin reseupplevelse. Däremot finns en rad enkla försiktighetsåtgärder som kan vara bra att tillämpa för att minska risken att råka illa ut.

 • Undvik att röra dig på ödsliga platser efter mörkrets inbrott.
 • Skylta inte med smycken, klockor, kameror och andra värdeföremål.
 • Förvara pengar, pass och flygbiljetter i ett värdebälte, som skall sitta under kläderna.
 • Var särskilt försiktig med dina tillhörigheter på tunnelbanor, buss- och tågstationer, marknader och andra platser där det är mycket folk i rörelse
Rådfråga din reseledare om du känner dig osäker.

Däremot är risken för olyckor i trafiken betydligt större i fattiga länder jämfört med de nordiska länderna. Under resan måste du vara mycket försiktigare i trafiken än du normalt är hemma.


Särskilt för resorna till Tanzania

Du skall vara mycket försiktig i trafiken, framför allt i de större städerna.

På landsbygden är det inga problem med säkerheten. Arusha, Bagamoyo, Dar es Salaam och Zanzibar stad är tämligen säkra, men rån och stölder förekommer. På kvällarna bör du ta taxi i Dar es Salaam och inte dala-dala (minibuss). Se till att du har sällskap om du går till fots på kvällen. Undvik ensliga och mörka platser. På stranden i Bagamoyo bör du ha med dig en guide. Det finns gott om ficktjuvar, särskilt på buss- och tågstationer och på marknader. Klockor och kameror är begärliga. Förvara dina pengar, pass och flygbiljetter i en midjeväska (värdebälte) under kläderna. En mindre summa för dagens utgifter kan du ha mera lättillgänglig - ta inte fram stora summor pengar när du handlar. Skylta inte med värdesaker. Lämna smycken hemma! Lyssna på reseledarens och lokalbefolkningens råd!

I Stone Town, Zanzibar, kommer du att komma i kontakt med diverse personer som utger sig för att vara guider, en del har egna id-kort etc. De kan vara ganska envisa. Undvik att anlita dem.

Vill du / behöver du ta kontakt med svenska ambassaden så har den följande adress:

Svenska ambassaden i Dar es Salaam
Embassy of Sweden

P.O. Box 9274
Dar es Salaam
Tel. +255 22 219 65 00 Fax +255 22 219 65 03
E-post: ambassaden.dar-es-salaam@foreign.ministry.se
Hemsida: via www.swedenabroad.com eller klicka här
Gatuadress: Hörnet Mirambo Street-Garden Street

Tillbaka

Försäkringar

Du ansvarar själv för att du har ett tillräckligt försäkringsskydd under resan. Försäkringen skall åtminstone omfatta en fullständig kostnadstäckning för läkarvård, olycksfall, hemtransport och rättsskydd. En sådan försäkring är en förutsättning för deltagande i resan. Kontrollera omfattningen av reseskyddet i din hemförsäkring. Avbeställningsskydd ingår inte i resans pris och normalt inte i hemförsäkringen.

Obs! Ta med dig en kopia på ditt försäkringsbevis på resan.

Vid olycka under resan kan du ringa:

SOS International a/s
Nitivej 6, DK-2000 Frederiksberg, Danmark
Telefon: +45 70 10 50 50
Fax: +45 70 20 50 56
E-post: sos@sos.dk

Euro-Alarm (Europeiska)
Telefon: +46-8 454 34 34 dygnet om

Europ Assistance AB
(Nordic Assistance AB)
Mejerivägen 9
Box 44095
SE-100 73 Stockholm
Tel +46 08 587 717 17
Fax +46 08 660 23 90

Pontus Wallin
VD / Ägare Läs & Res
Pontus mobil: +46 (0) 72 008 39 21

Läs & Res har inte ekonomiskt ansvar för merkostnader som uppstår i samband med eventuell sjukdom eller olycksfall. Kostnader för sjukvård, extra transporter, mediciner, ev extra guide för personlig hjälp etc, skall bekostas av resenären själv, som efter hemkomst kan kräva ersättning från sitt försäkringsbolag. I händelse av att någon resenär tvingas stanna på en plats skall reseledaren alltid följa med gruppen och kan då anlita någon som hjälper den som blivit kvar. Kostnaden åläggs resenären. Men vi hjälper dig alltid fram tills att du fått adekvat vård eller hjälp vad än problemet består i.

Om du råkar ut för något som du kommer att kräva ersättning för av försäkringsbolaget måste du komma ihåg att begära läkarintyg av behandlande läkare. Sådana intyg är omöjliga att få i efterhand. Det bästa är om intyget är på engelska, men ett läkarintyg på landets språk är bättre än inget alls. Glöm heller inte att spara alla kvitton på kostnader du vill att försäkringsbolaget ska täcka. Samma sak gäller vid ersättning för stöld eller förlust av egendom; polisanmäl och spara anmälan.

Tillbaka

Villkor och förutsättningar

För att ta del av Läs & Res villkor gå till: Särskilda villkor
Tillbaka
Katalog 2018

Du har väl vår senaste katalog?

Snart kommer vår nya sajt.

(under tiden hittar du alla nyheter på vår gamla sajt)

Fortsätt till lasochres.se