Vår filosofi

Omvärldsintresse

Att upptäcka världen utanför vår egen kultursfär ger perspektiv på vårt eget samhälle och inte minst på det liv vi själva lever.

Hållbart och medvetet resande

Läs & Res är sedan starten 1979 engagerade i att bedriva en hållbar turism. Det innebär att den ska vara hållbar socialt såväl som ekologiskt. Våra lokala transporter, reseledare och hotell främjar den lokala ekonomin och platserna du besöker. Genom att besöka vissa naturområden tillskriver vi dem ett ekonomiskt värde vilket ökar incitamenten för lokalbefolkningen att bevara dessa intakta. I största möjliga mån undviker vi inrikesflyg för att minska klimatpåverkan. Det blir till nytta både för resenären samt de människor och platser som du besöker. På våra resor kan du semestra med gott samvete.

Små grupper

I en stor grupp blir du ett anonymt objekt som skall fraktas runt till så många sevärdheter som möjligt. Fyllda turistbussar och flaggviftande guider är inte vår stil. Våra grupper är maximalt 16 personer. Vi genomför faktiskt resor med så få som tre. Mindre grupper ger bättre förutsättningar för kontakt med lokalbefolkningen. Vandringar görs ofta i grupper om enbart 4 personer. På våra familjeresor har grupperna upp till 20 personer. Detta för att öka chansen för barnen att få reskompisar i samma ålder.

Längre resor

Tid är en förutsättning för att få kontakt med människor. Tid krävs också för att hinna göra saker på egen hand. Därför är våra resor längre än vanliga turistresor. Vi erbjuder allt från två veckor till en knapp månad.

Enklare boende

Vi försöker hitta små familjeägda hotell med lokal charm. Standarden varierar, men du kan räkna med dubbelrum med toalett och dusch. Vi ordnar också enkelrum om du vill. Däremot blir det inga lyxhotell eftersom dessa oftast är dyra, charmlösa och inte låter dina pengar komma lokalbefolkningen till del.

Lokala transporter

På våra resor tar vi helst tåget eller den lokala bussen. Då blir resan inte enbart en transportsträcka - här pratar du med folk och det händer något hela tiden!

Flexibelt

Våra resor är flexibla och fulla av överraskningar. Spännande aktiviteter erbjuds varje dag, tillsammans med dina reskamrater eller på egen hand. Reseledaren finns där för att hjälpa dig hitta till just det som intresserar dig.

Möt lokalbefolkningen

På många av våra resor kommer du ut på landsbygden. Här lever traditionell kultur vidare på ett annat sätt än i storstaden. I småstäder och i byar är det mycket lättare att få kontakt med människor och möjlighet att förstå deras livsvillkor. Många av våra resenärer säger efter resan att det var mötet med en viss person eller besöket hemma hos en viss familj som blev höjdpunkten för dem under resan. I byar och på vandringar har du oftast tillgång till en tolk.

Lokala reseledare

Lokala reseledare är ett av de tyngsta skälen att välja Läs & Res. Våra reseledare talar engelska och de flesta har arbetat för oss i många år. De har goda kontakter längs resvägen och ger dig naturligt det lokala perspektivet. Med honom eller henne kan du diskutera politik, religion och sociala frågor. Ta chansen att följa med din reseledare till lokala restauranger dit få turister kommer. Du är gäst i landet, reseledaren är din värd.

Kunskap om landet

Vi hjälper dig att komma förberedd på resan. På alla våra resor ingår noga utvalda böcker och en bra karta. Vi arrangerar också resekvällar. Ju bättre förberedd du är, desto mer får du ut av din resa!

Katalog 2018

Du har väl vår senaste katalog?

Snart kommer vår nya sajt.

(under tiden hittar du alla nyheter på vår gamla sajt)

Fortsätt till lasochres.se