En resa till Peru är en oslagbar upplevelse för den som är intresserad av djur, natur, historia och kultur. Cusco var under Inkacivilisationens höjdpunkt världens centrum, det var hit som vägarna från hela imperiet ledde. Upptäck de arkeologiska platserna runt Cusco och den mytomspunna förlorade staden Machu Picchu. Upplev även dagens byliv i Anderna och djurlivet i Amazonas. Följ med på en resa till Peru med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Besök på landsbygden
Läs mer om resan
Peru

Peru

Mars, juni, oktober

Andinska höglandet och Amazonas djurliv

17 dagar
Fakta och restips

Klimat och väder

Maxtemperatur Lima

Nederbörd Lima (mm)

Peru ligger i västra Sydamerika med landgränser mot Chile, Argentina, Ecuador, Colombia och Brasilien samt med kust mot Stilla havet. Den mäktiga bergskedjan Anderna sträcker sig genom landet och delar upp Peru i ett ökenaktigt kustområde i väst och ett bördigt djungelområde i öst (Amazonas).

Under vistelsen i Peru varierar temperaturen en hel del beroende på om du befinner dig på låg höjd (kusten eller Amazonas) eller på hög höjd i Anderna. På höglandet varierar dagstemperaturen en hel del, men räkna med 10 - 25 grader dagtid och 0 - 10 grader om nätterna. Vid kusten och i Amazonas är temperaturerna mer stabila är det inte lika stora skillnader i temperaturer som på höglandet. Här får du räkna med temperaturer på 20-30 grader beroende på när du besöker landet.

Valuta och priser

Valutan i Peru heter Nuevo Sol och har förkortningen PEN. Kreditkort kan du använda i hela landet för att ta ut pengar i bankomater. Visa, Mastercard och Diners kan användas även om Visa förmodligen är mest gångbart. Du kan ta ut pengar redan på flygplatsen. Vill du kan du även ta med lite kontanter i reserv. Du kan eventuellt ta ut Sol på Forex kontor. I övrigt är det US dollar som vi rekommenderar. Se till att undvika stora valörer av USD. Undvik framförallt 50 och 100 dollar sedlar.

Vaccinationer och hälsa

Kontakta din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information angående nödvändiga vaccinationer. Inget vaccin krävs vid inresa till Peru direkt från Sverige, men du bör ha grundskyddet mot polio, stelkram och difteri som de flesta svenskar har fått. De flesta har också skydd mot hepatit A och B med vaccinet Twinrix.

När du vistas på mer än 3000 meters höjd finns det en liten risk för att du drabbas av höjdsjuka. Det är det viktigt att man inte stiger mer än 500 meter per dygn, och att man dricker rikligt med vatten och acklimatiserar sig innan man fortsätter till högre höjder. På våra resor i Peru vistas man på höjder upp till 3800 meter och du kan känna av viss andnöd och huvudvärk. Får du kraftiga symptom bör du ta dig ner till lägre höjd.

Det finns malaria i Peru vid vistelse under 1 500 meter. Var noga med myggmedel och se till att ha långa ärmar och långa ben på kläderna kvällstid. Malariamyggan sticker först när det har blivit mörkt.

Gula febern förekommer i Peru, men det finns inget krav på att vaccinera sig vid inresa i landet. Vissa länder kan dock ha krav på vissa vacciner om du kommer från Peru. Så ska du resa vidare från Peru efter resan bör du kolla upp vad som gäller. Man har observerat att äldre personer ibland har en tendens att få svårare biverkningar av vaccinet mot Gula febern och därför bör man vara försiktig med att vaccinera just äldre. Om man på grund av detta inte vill vaccinera sig mot gula febern ska man be läkare eller kliniken där man blir vaccinerad att skriva in i vaccinationskortet att man på grund av medicinska anledningar inte är vaccinerad mot gula febern.

Vill du ha oberoende information om vaccinationer samt hälsoråd inför din resa kan du klicka här!

Pass och visum

Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresan från Peru. Kontrollera även att passet är helt samt har två tomma sidor. Som svensk turist får man normalt 30, 60 eller 90 dagars visum, som stämplas i passet vid inresa i landet. Om din resa till Peru går via USA behövs ett ESTA-inresetillstånd.

Om du inte är svensk medborgare är det viktigt att du undersöker vilka visumregler som gäller för just dig.

Språk

Peru har flera officiella språk varav en stor majoritet av befolkningen har spanska som modersmål. Men även urfolksspråken quechua och aymara är officiella språk i Peru och runt 20 procent av befolkningen (främst uppe i Anderna) har något av dessa språk som sitt modersmål. Visst finns det en del folk som talar engelska i städerna men på landsbygden är det ovanligt. Se till att lära dig en del fraser och ord på spanska innan din resa. Det uppskattas mycket.

Religion och folkgrupper

Enligt författningen råder religionsfrihet i Peru och den romersk katolska kristendom är den dominerande religionen i landet. En relativt stor del av befolkningen utövar dock en religion som blandar katolska trosföreställningar med ritualer från traditionella trosföreställningar som utövats långt innan kristendomen kom till landet. Man tillber Jungfru Maria och en uppsjö av helgon samtidigt som man offrar kokablad och majs till naturens gudar. Detta stöter du garanterat på uppe i Anderna. Det finns även en liten del av ursprungsbefolkningen som enbart utövar de traditionella religionerna.

Peru är en multietnisk nation där mestiser (mix av vita och ursprungsfolk) utgör ungefär 60 procent och urfolken quechua och aymara utgör ungefär 25 procent av befolkningen.

Mat och dryck

Peru är känt för sitt fantastiska kök och det peruanska köket anses vara ett av de mest varierade och originella i världen. Förutom arvet från Inkariket, de spanska och de afrikanska influenserna har matkulturen också påverkats starkt av det japanska och det kinesiska köket. Man brukar prata om att Peru har en matkultur från fyra kontinenter i ett land. Lomo saltado och ceviche är två älskade rätter som du måste prova på.

I Lima och längs med kusten dominerar fiskrätter. Uppe i Anderna dominerar grytor med potatis, quinoa och majs, ofta i kombination med lamm eller kyckling.

Bland drycker du kommer stöta på under din vistelse i Peru finns Inca Cola, chica morada och nationaldrycken Pisco Sour.

Tid

Peru ligger 5 timmar efter Sverige under vår vintertid. Under sommartiden ligger Peru 6 timmar efter.

El och internet

Standardspänningen i Peru är 100-125 V och standardfrekvensen är 50/60 Hz. Uttagen är annorlunda än de vi har i Sverige. Det är med andra ord en god idé att ta med en adapter.

De flesta hotell och matställen har trådlöst internet. Räkna dock med en långsammare anslutning än i Sverige.