Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Dagar
10
Resedatum
Pris
24 700 kr
2024
24 juni
- 3 juli
Bekräftad
Börjar:2024-06-24 i Mora.
Avslutas:2024-07-03 i Kiruna.
Reslängd:10 dagar
Deltagare:6 - 14
Lediga platser:Fåtal platser
Bekräftad:Ja, du kan boka ditt flyg
Pris:24 700 kr
2025
23 juni
- 2 juli
Börjar:2025-06-23 i Mora.
Avslutas:2025-07-02 i Kiruna.
Reslängd:10 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr

Följ med på ett äventyr genom den svenska delen av Sápmi och ta del av den mångsidiga samiska kulturen och den unika naturen. Upplev midnattssolen, bo i kåta i de sydsamiska skogarna, var med vid kalvmärkning i en sameby utanför Arvidsjaur, vandra och åk båt vid Nikkaluokta med Kebnekaise i bakgrunden och följ med på en örtvandring i Jokkmokk. Du möter samiska renskötare, aktivister och hantverkare och får en fördjupad bild av den samiska kulturen, historien och samtiden. Tågresorna på inlandsbanan genom norra Sverige är bland de vackraste i Europa och en upplevelse i sig.

Resedetaljer

DagProgram
1 Med tåg mot Staare/Östersund
2 Sydsamisk kultur i Staare
3 Övernattning på renfäll i kåta
4 Fokus på renen
5 Delta i kalvmärkning
6-7 Jåhkåmåhkke/Jokkmokk – centrum för samisk kultur
8 Stadsomvandlingen och gruvan i Giron/Kiruna
9 Vandring och båttur på glaciärsjö
10 Ishotellet och träkyrkan i Jukkasjärvi
Vad ingår i resan?
  • Kvalificerad reseledning
  • Informationspaket med utvald litteratur och karta
  • Samtliga transporter under resan. Mestadels tåg och rälsbuss, men även minibuss och båt.
  • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (vid samevistet bor män i en kåta och kvinnor i en annan)
  • 9 frukostar, 3 luncher och 2 middagar
  • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter som anges i resplanen (museum, kyrkor, nationalparker mm )
  • Rundturer i Arvidsjaur, Jokkmokk, Kiruna
  • Båttur på glaciärsjön Láddjujávri vid Kebnekaise
  • Workshop hos samisk hantverkare
  • Lokala guider och tolkar enligt resplan
  • Samtliga formella tillstånd
  • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?
  • Tåg eller flyg till/från resmålet
  • Måltider som ej nämns ovan
  • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Sommar i Sápmi

Dag 1 Med tåg mot Staare/Östersund

Samling i Mora kl 12. Vi hjälper givetvis till med anslutning från övriga landet. Här möter du gruppen och reseledaren och får en genomgång av resan som du har framför dig. Tåget avgår runt kl 14 mot Östersund. Du färdas på inlandsbanan genom fantastiskt landskap i Hälsingland och Härjedalen. Det blir minst ett trevligt fikastopp på vägen och ett middagsstopp i Åsarna. Tröttnar du på det vackra landskapet och tågvärdens föreläsningar om de platser vi passerar så har reseledaren med sig ett litet bibliotek med samisk litteratur som du kan nyttja.

Ankomst till Jämtlands residensstad Östersund runt kl 20. Här bor du två nätter.

Resan med inlandsbanan är en av världens vackraste
Det blir många stopp på vägen med Inlandsbanan

Dag 2 Sydsamisk kultur i Staare

Heldag i Östersund, eller Staare som staden heter på sydsamiska. Du besöker Gaaltije - Sydsamiskt kultur- och informationscentrum och lokalkontor för Sametinget. Här bjuds det på föredrag och utställning och du lär dig mer om Sydsamerna. Det brukar vara flera intressanta utställningar samtidigt som alla fokuserar på samisk kultur och historia. Du kan även fynda i den välsorterade butiken. Förhoppningsvis blir det även ett möte med en representant från en av regionens samebyar under dagen.

Ta även en promenad till det utsökta museet Jamtli som har en liten men mycket intressant avdelning som fokuserar på samisk kultur och historia i Jämtland.

Besök på Gaaltije i Östersund
Östersund, eller Staare som staden heter på sydsamiska

Dag 3 Övernattning på renfäll i kåta

Tidigt tåg vidare norrut. Du blickar ut över väldiga skogar och fiskrika vatten. Färden går nu in i Sveriges största landskap, Lappland. Vi stannar för lunch i Vilhelmina och i Sorsele blir det ett kort stopp vid Inlandsbanemuseet.

I Slagnäs, strax söder om Arvidsjaur, lämnar vi tåget och välkomnas av Lotta och hennes man, båda skogssamer. På en avlägsen udde vid en vacker skogssjö har de återskapat en samisk boplats med kåtor, eldstäder och förrådsbodar (ájtte). Här har de sina renar inpå knuten och arbetar för att skapa förståelse och respekt för naturen och den samiska kulturen. Du bjuds på berättelser från renskötarlivet, får höra om hur samerna levde här förr i tiden samt om de utmaningar de ställs inför i sitt dagliga liv.

Du njuter av en samisk måltid och givetvis serveras även kokkaffe. Det finns möjlighet att besöka renarna som håller till precis i närheten. Kvällen avrundas med bastu och bad under midnattssolen. Övernattningen sker i en kåta på en renfäll. Här gäller inte dubbelrum utan män sover i en kåta och kvinnor i en annan.

Lotta berättar för gruppen
Du bor en natt i kåta  i en fantastisk miljö
ren

Dag 4 Fokus på renen

Frukostkorg på morgonen. Efter frukost berättar Lotta om sin syn på schamanism. Hon tar med gruppen på en liten promenad i närområdet och berättar om örter och läkeväxter som traditionellt har använts i Sápmi.

Efter lunch går resan vidare med buss (1 timme) till Arvidsjaur, Aerviesjaevrie på sydsamiska. Under vistelsen i Arvidsjaur får du lära dig vad det innebär att bo i en samisk förvaltningskommun. Under eftermiddagen besöker du ett renslakteri som ägs helt av sex samebyar i området. Det innebär att dessa samebyar följer renen från födseln hela vägen till slakterier. Du får smaka på godbitar ur deras sortiment och får lära dig mer om rennäringen. Det blir också ett besök vid Lappstaden som är från 1600-talet.

Våfflor med hjortron hos Lotta
Smakprov vid besök på renslakteriet
Du lär dig om samernas relation till renen under resan

Dag 5 Delta i kalvmärkning

Idag får du följa med till en sameby och ta del av kalvmärkningen. Renskötselåret består av åtta årstider, det är därför samerna kallas de åtta årstidernas folk. Renskötselåret börjar när kalvarna föds i maj och kalvmärkningen är en av årets absoluta höjdpunkter. Kalvmärkningen handlar om gemenskap, atmosfär, närhet till djuren och doften av mat och kaffe. Du märker att det är något speciellt du får ta del av. Kalvmärkningen kan vara över på några dagar eller några veckor. Det avgör väder och vind. Märket består av olika kombinationer av snitt i renens öron. Varje ägare har sitt renmärke, som är registrerad hos Länsstyrelsen.

Besök vid Lappstaden
Torkel vid renmärkningen

Dag 6-7 Jåhkåmåhkke/Jokkmokk – centrum för samisk kultur

Innan lunch är det fri tid i Arvidsjaur. Besök hembygdsföreningen och studera sameslöjd eller utforska staden. På eftermiddagen går resan vidare med tåg till Jokkmokk, Jåhkåmåhkke på lulesamiska, där du stannar i två nätter. Strax innan du anländer passerar du Polcirkeln – gränsen för midnattssolens land. Mellan den 4 juni och den 9 juli går solen aldrig ner. Du har nu lämnat sydsamiska områden för de lulesamiska.

Under vistelsen i Jokkmokk besöker du samernas utbildningscentrum, Sámij åhpadusguovdásj, och det blir även ett guidat besök på Ájtte samemuseum samt den intilliggande Jokkmokks Fjällträdgård, där du studerar fjällvärldens flora. Sameslöjdstiftelsen, Sámi Duodji, arbetar för att främja och utveckla samisk slöjd och konsthantverk samt värna om det samiska kulturarvet. Kanske går du därifrån med en vacker kåsa eller en kniv. Du passerar också platserna där Jokkmokks marknad årligen har gått av stapeln i över 400 år.

I Jokkmokk blir det också fokus på det samiska motståndet. Du får träffa en aktivist och lära dig mer om motståndet mot olika typer av exploatering av traditionella samiska marker. Det blir också en historisk tillbakablick samt en liten fördjupning i jojken.

Guidad visning av Gamla Apoteket i Jokkmokk
Du får lära dig om den samiska slöjden (doudji) under resan
En av kvällarna i Jokkmokk får du träffa på en samisk aktivist

Dag 8 Stadsomvandlingen och gruvan i Giron/Kiruna

Du blir kvar i Jokkmokk på förmiddagen. Vidare mot Kiruna, Giron på nordsamiska, vid lunch. Staden har under 100 år levt på sin gruva – världens största järnmalmsgruva under jord. Nu är gruvan på väg att bli det gamla Kirunas undergång då hela staden flyttas. På eftermiddagen får du lära dig mer om stadsomvandlingen samt besöka gruvan. Det blir en speciell upplevelse.

Missa inte att besöka Kiruna kyrka, framröstad till Sveriges vackraste byggnad uppförd innan 1950. Finns det tid över kan du passa på att besöka den 110 år gamla butiken Carl Wennberg, som säljer utsökt samisk konst och hantverk.

I Jokkmokk får du följa med på en samisk matresa
Kyrkan i Kiruna är framröstad till Sveriges vackraste byggnad

Dag 9 Vandring och båttur på glaciärsjö

Idag väntar en härlig dagsutflykt till samevistet och fjällstationen Nihkkáluokta. Här besöker du bland annat det vackra kapellet byggt helt i trä. Det bjuds också på en lättare vandring (1,5 timmar) till den vackra glaciärsjön Láddjujávri. Njut av utsikten medan du äter lunch på den samiska restaurangen Enoks. Vad sägs om renburgare eller våffla med hjortron och grädde. Det blir också en magisk båtfärd genom Láddjuvággis delta med oslagbara vyer av Kebnekaise. Åter till Kiruna på eftermiddagen.

Avslutningsmiddag med gruppen på kvällen.

Vandring
Du åker båt vid Kebnekaise och guidas av en samisk familj

Dag 10 Ishotellet och träkyrkan i Jukkasjärvi

Resan sista besök går till Čohkkiras/Jukkasjärvi. Du får gå på rundvandring i ishotellet (30 min) som faktiskt numera även håller öppet på sommaren. Det blir även ett besök i Jukkasjärvis vackra träkyrka där den berömda altartavlan är målad av Bror Hjorth.

Tillbaka till Kiruna där resan avslutas runt kl 13. Härifrån tar du dig med tåg eller flyg till önskad destination.

Ishotellet är en annorlunda upplevelse
Bjor Hjorts berömda altartavla i Jukkasjärvi
Reseledare
Per Engström
Per Engström

Per har jobbat som reseproducent på Läs & Res sedan 2014. Han är i grunden utbildad journalist och fotograf samt har en en examen i internationella relationer. Talar hindi och tibetanska. Per har rest mycket i Sápmi, haft fokus på Sápmi när han studerade socialantropologi, studerat på samernas utbildningscentrum i Jokkmokk och bland annat besökt Jokkmokks marknad.

Gunnar Hedborg
Gunnar Hedborg

Gunnar har varit museichef vid Ájtte i Jokkmokk, näringslivschef i Arvidsjaurs kommun och länsråd i Norrbottens Län. År 2005 ombads han att vara samordningsansvarig för flyttningen av staden Kiruna och samhället Malmberget. Gunnar har en gedigen kunskap och ett stort intresse för både den samiska kulturen och norra Sverige i allmänhet. Han ansluter som reseledare på kvällen dag 3 på resan.

Övrig information om resan