En resa till norra Pakistan betyder mäktiga berg, glaciärer, gammal bevarad kultur och så klart den mytomspunna Karakoram Highway. Pakistan har efter några årtionden med problem stabiliserats och är nu åter ett fantastiskt land att besöka som resenär. Landet har en bred etnisk mångfald, fantastisk natur och en gästvänlighet som är svårslagen. Historiska lämningar vitnar om en historia där buddhismen en gång dominerade regionen. Av Pakistans många storstäder är nog Lahore den mest fascinerande. Det är landets kulturella huvudstad och arkitekturen vittnar om att staden en gång var huvudstad i det mäktiga Mogulriket. Följ med på en resa till Pakistan med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Resa Pakistan Hunza hösten
Läs mer om resan
Pakistan & Karakoram Highway

Pakistan & Karakoram Highway

April, september, oktober

Magiskt bergslandskap och unik gästvänlighet

19 dagar
Fakta och restips

Klimat och väder

Maxtemperatur Islamabad

Nederbörd Islamabad (mm)

Pakistan gränsar till Indien, Kina, Iran och Afghanistan och är ungefär dubbelt så stort som Sverige till ytan. Landet är uppdelat i två olika geografiska områden; bergsområden i norr och den stora Indusslätten i söder. Våra resor till Pakistan går till den norra delen där bergskedjorna Karakoram, Hindukush och Pamir dominerar landskapet tillsammans med bördiga dalar, skogar och floder. Klimatet är överlag torrt, men under monsumperioden (juni-sept) kommer det väldigt mycket regn över större delen av landet.

Under våren och hösten är temperaturen mild och skön i norra Pakistan. Dock kan vädret ändras snabbt uppe i bergen så varmare kläder ska alltid vara nerpackade i dagsryggsäcken. Kom också ihåg att solen är stark på lite högre höjd så se till att ha med skydd mot den. I städer som Islamabad och Lahore får man räkna med högre temperaturer, upp mot 30 grader vissa dagar.

Valuta och priser

Den pakistanska valutan heter Pakistansk rupie (rupaya) och förkortas PKR. Det går 100 paise på en rupie. Tillgången på växel är ett ständigt problem i Pakistan så se till att växla till dig sedlar i 50 och 100 rupie valörer, så du inte bara har sedlar i större valörer.

Du kan växla och ta med dig en mindre summa Pakistanska rupier från Sverige men det är smidigare att ta ut pengar direkt på flygplatsen i Pakistan. Det finns gott om uttagsautomater runt om i Pakistan som accepterar de flesta internationella betalkorten. Besöker du bergsområden och mindre byar bör du inte förlita dig på bankkort utan se till att ha med dig kontanter.

Hur mycket pengar du gör av med på mat beror naturligtvis på var du väljer att äta. Om du väljer bra restauranger som lokalbefolkningen går till kan du räkna med att spendera runt 100-150 kronor om dagen. Glöm inte att lämna dricks.

Vaccinationer och hälsa

Tag kontakt med en vaccinationscentral i god tid före din resa till Pakistan. Vilka vaccinationer som behövs för din resa beror på vilken del av Pakistan du besöker samt vilken tid på året du reser. Du bör ha grundskyddet mot polio, stelkram och difteri som de flesta svenskar har. Vi rekommenderar också vaccinet Twinrix mot hepatit A och B. Många som väljer också att ta det flytande vaccinet Dukoral mot kolera och turistdiarré.

Om du följer din reseledares råd under resan är det ganska liten risk att drabbas av magproblem. Däremot kan du känna av att det är en annan bakteriekultur i Pakistan samt att maten ofta är mer kryddstark än i Sverige.

Vill du ha oberoende information om vaccinationer samt hälsoråd inför din resa kan du klicka här!

Pass och visum

Visum krävs för inresa i Pakistan. Vi ordnar och står för kostnaden för ditt visum till Pakistan. Information om detta skickas ut två månader innan resans start. Se till att ditt pass är giltigt minst sex månader efter resans avslut. Passet måste vara helt samt ha minst två tomma sidor.

Språk

I Pakistan finns många dussintals språk som är modersmål för olika folkgrupper. Fem språk talas av mer än 10 miljoner människor - Punjabi, Pashto, Sindhi, Saraiki och Urdu. Nästan alla Pakistans språk tillhör den indo-iranska gruppen av den indoeuropeiska språkfamiljen.

Pakistans nationella språk är urdu, som tillsammans med engelska också är det officiella språket. I städerna samt i många av byarna i bergen så kommer du långt med engelska. Men lär dig gärna några ord och fraser på urdu eller punjabi innan resans start. Detta kommer garanterat att uppskattas och du får lättare kontakt med lokalbefolkningen. När du hälar på folk uppskattas det om du säger salam eller salam aleikum.

Religioner och folkgrupper

Statsreligionen i Pakistan är islam, och utövas av 96% av befolkningen. Större delen är sunnimuslimer (80%) och resten shiamuslimer. Religionsfrihet garanteras av den pakistanska konstitutionen. De återstående 4% utövar hinduism, kristendomen, Sikhism och Ahmadi. Uppe i bergsområdena runt Hunza och Gilgit utövar de flesta en mer liberal form av islam som kallas ismaili. Under resan kommer du märka att religionen är central för många pakistanier.

Historisk så var buddhismen dominerande religion i området innan islam tog över. Under resan till Pakistan kommer du se många lämningar som vittnar om den buddhistiska storhetsperioden i landet.

De största etniska grupperna i Pakistan är Punjabis, Pashtuns, Sindhis, Saraikis, Muhajirs, Baloch, Paharis, Hindkowans, Chitralis och andra mindre grupper. Under våra resor i Pakistan kommer du också i kontakt med Kalashafolket var bakgrund är helt unik. Det finns även en betydande grupp flyktingar från Afghanistan som främst bor i och omkring staden Peshawar.

Mat och dryck

Tänk på att äta lagad, varm mat, för att undvika magproblem. Pakistan har ett rikt utbud av maträtter som påminner mycket om de indiska. Maten är ofta currybaserad med olika typer av grönsaker, linser, bönor, kyckling och lamm. Ris och chapati (bröd) får man ofta till maten. Men i och med att Pakistan har en stor variation av folkgrupper och kulturer så varierar även köket beroende på var i landet du befinner dig.

Hur mycket pengar du gör av med på mat under din resa i Pakistan beror på var du väljer att äta. I städer som Lahore och Islamabad går det att hitta allt från enkla gatukök till lyxrestauranger. Men räkna med att lägga runt 100-150 SEK på mat varje dag.

Tid

Pakistan ligger 4 timmar före Sverige när vi har vintertid. Under vår sommartid är skillnaden 3 timmar. Hela Pakistan använder sig av samma tid oavsett vart i landet man befinner sig.

El och internet

Pakistan har 220 V växelspänning vilket gör att elektronisk utrustning från Sverige går bra att använda i Pakistan. Eluttagen ser annorlunda ut mot de svenska, men våra stickproppar fungerar utmärkt ändå. Du behöver alltså inte ha med en adapter på din resa till Pakistan.

Internetuppkoppling finns på de allra flesta restauranger, kaféer och hotell.

Ta seden dit du kommer

Är det första gången du besöker Pakistan så får du räkna med att det blir en del små kulturkrockar under resans gång. Din reseledare kommer givetvis informera om de viktigaste sakerna att tänka på.

Pakistan är ett väldigt gästvänligt land. Du kommer bli överrumplad av gästfriheten, men behöver så klart inte tacka ja till alla inbjudningar till bröllop osv. Blir gästfriheten för påträngande så tacka bara vänligt men bestämt nej.

Tänk på att klä dig respektfullt. Islam är den dominerande religionen i landet och en majoritet av befolkningen klär sig i en shalwar kameez. Det är en typ av löst sittande tunika. Om du väljer att köpa en sådan under ditt besök kommer du få mycket uppskattning under din resa. Men det viktigaste är att ha på sig luftiga kläder samt att inte visa bara ben och armar. Kvinnor behöver täcka håret vid besök av moskéer och andra religiösa platser, så det kan vara bra att ha med en schal. Kom också ihåg att ta av dig skorna utanför tempel och helgedomar av olika slag.

Vänster hand anses som oren då den används vid toalettbesök. Använd därför alltid höger hand när du äter mat eller överlämnar gåvor till folk.

Kulturella tips

Om du åker på en resa med oss till Pakistan så skickar vi ut ett informationspaket med bok, karta samt en litteraturlista med kulturella tips. Här kommer dock några smakprov:

  • Tåg till Pakistan, Khushwant Singh
  • Nattsvärmare, Mohsin Hamid
  • Mangon som sprängdes, Mohammed Hanif