En resa till Nepal är för de flesta förknippat med Himalayas storslagna toppar och vackra dalgångar. Det lilla landet vid Himalayas sydsida, med sina glaciärer, dånande floder, rhododendronskogar och gröna risodlingar, är som gjort för fantastisk vandring. Men landet erbjuder även världsarv, hänförande buddhistkloster, vackra hindutempel och en svårslagen gästfrihet. Följ med på en resa till Nepal med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Du passerar många charmiga byar
Läs mer om resan
Vandring söder om Everest

Vandring söder om Everest

Mars, november

Unik vandring – makalösa vyer

15 dagar
Shey Festival
Läs mer om resan
Great Himalayan Trail - med Shey Gompa Festival 2024

Great Himalayan Trail - med Shey Gompa Festival 2024

Augusti

Det ultimata äventyret på hög höjd

29 dagar
Bergsbyn Ghandruk med Anapurnamssivet i bakgrunden
Läs mer om resan
Nepal

Nepal

November

Bergsbyar, makalös natur och bevarad kultur

14 dagar
Tigers nest
Läs mer om resan
Sikkim, Bhutan och Nepal

Sikkim, Bhutan och Nepal

Mars, oktober

En resa genom tre länder i Himalaya

19 dagar
I nationalparken Bhandavgarh har du stor chans att se tiger och leopard
Läs mer om resan
Natur i Sydasien

Natur i Sydasien

Februari

En enastående naturresa i tre länder - Indien, Bangladesh och Nepal

24 dagar
Fakta och restips

Klimat och väder

Maxtemperatur Kathmandu

Nederbörd Kathmandu (mm)

Nepal, som ligger inklämt mellan jättarna Indien och Kina, saknar helt kust. Terrängen är mestadels bergig eller kuperad, med tre huvudsakliga geografiska regioner – slättlandet Terai i söder, ett kuperat område som ligger norr om slättlandet samt bergskedjan Himalaya med världens högsta bergstoppar.

Runt 70% av den årliga nederbörden faller under monsunperioden (juni-sept). Under den perioden har vi inga resor till Nepal. De mest gynnsamma väderförhållandena inträffar under månaderna okt-nov samt mars-april, och det är också då vi har våra resor till Nepal. Då ligger temperaturen på en bra nivå både i bergen och på låglandet och nederbörden är måttlig med mestadels klara och soliga dagar. Men räkna ändå med rätt stora temperaturskillnader under din resa. I Chitwan kan det bli runt 30 grader medan temperaturen kan krypa ner till 5 grader nattetid under vandringar på hög höjd. I Himalaya får du också vara beredd på att vädret skiftar snabbt och att temperaturen kan variera en hel del under samma dag.

Valuta och priser

Den nepalesika valutan heter nepalesisk rupie (rupee, rupiah) och förkortas NPR. Det går 100 paisa på en rupie. Tillgången på växel är ett ständigt problem i Nepal så se till att växla till dig sedlar i 50 och 100 rupie valörer, så du inte bara har 500 rupie-sedlar.

Det finns gott om uttagsautomater runt om i Nepal, på flygplatser i städer osv. Så se till att ta ut dina pengar under resans gång. Besöker du bergsområden och landsbygden bör du inte förlita dig på kontokort utan se till att ha med dig kontanter. Du kan inte föra med dig nepalesisk valuta från Sverige så det kan vara bra att ha med dig lite USD som reservvaluta.

Glöm inte att lämna dricks vid restaurangbesök. Ungefär 10% brukar vara standard.

Vaccinationer och hälsa

Tag kontakt med en vaccinationscentral i god tid före din avresa. Vilka vaccinationer som behövs för din resa till Nepal beror på vilken del av landet du besöker. Du ska ha grundskyddet mot polio, stelkramp och difteri som de flesta svenskar har fått. Vi rekommenderar också att du skyddar dig mot hepatit A och B med vaccinet Twinrix. Det är också många som väljer att ta det flytande vaccinet Dukoral mot kolera och turistdiarré.

Om du följer din reseledares råd under resan är det ganska liten risk att drabbas av magproblem. Däremot kan du känna av att det är en annan bakteriekultur i Nepal samt att maten ofta är mer kryddstark än i Sverige.

Vill du ha oberoende information om vaccinationer samt hälsoråd inför din resa kan du klicka här!

Ta gärna med ett reseapotek under resan. Följande produkter kan vara bra att ha med sig: vätskeersättning (ex resorb), huvudvärkstabletter, antiseptisk salva, myggmedel, nässpray (avgaserna i storstäderna täpper till näsan) och sårrengöring.

Pass och visum

Se till att ditt pass är giltigt minst sex månader efter resans avslut. Passet måste vara helt samt ha minst två tomma sidor. Visum krävs för inresa i Nepal. Visum köper du enkelt och smidigt vid ankomsten till flygplatsen i Kathmandu. Mer info om detta får du två månader innan din resa med oss börjar.

Språk

Det officiella språket i Nepal är nepali och är modersmål för ungefär 45% av landets befolkning. Utöver nepali finns det runt 120 erkända språk i landet som behärskas av landets många etniska minoriteter. En stor del av befolkningen har grundläggande kunskaper i engelska. Men som besökare är det trots detta alltid bra att lära sig en handfull ord och fraser på nepali för att underlätta kontakten med lokalbefolkningen. Vi skickar ut en ordlista med användbara ord och fraser till samtliga som åker med Läs & Res till Nepal.

Religion och folkgrupper

Ungefär 80 % av befolkningen räknar sig som hinduer, medan 9 % är buddhister och 4 % är muslimer. Många utövar dock en synkretisk religion med inslag av hinduism, buddhism och äldre folktro. Nepal ligger ju precis i gränslandet mellan den hinduiska världen i Indien och den buddhistiska i Tibet, så det är egentligen ganska logiskt att det blandats en del. Överallt i landet kommer du att lägga märke till hur närvarande religionen är i samhället. I Kathmandu ser du tempel och pilgrimer överallt och i bergen syns böneflaggor, stupor och munkar. Var noga med att respektera de religiösa platserna. Mer om detta under stycket "ta seden dit du kommer".

Nepals cirka 30 miljoner invånare utgör en inte helt enkel blandning av folkgrupper som bland annat definieras efter etnicitet, språk, kast, religion och geografisk hemvist. Identiteterna överlappar ibland varandra, vilket gör det svårt att säga exakt hur många folkgrupper som finns i landet. Men det finns i alla fall mer än 100 erkända folkgrupper i landet Chhetri är den största gruppen med 16 % av befolkningen. Under våra resor i Nepal stöter du på folkgrupper som Sherpa, Tamang, Gurung, Newari och Bhotia.

Mat och dryck

Tänk på att äta lagad, varm mat, för att undvika magproblem. Nepal har ett fantastiskt kök som påminner mycket om det indiska. Räkna med att få mycket vegetarisk mat under vistelsen i bergen. Maten är ofta currybaserad med olika typer av grönsaker, linser och bönor. Men i och med att Nepal har en rik variation av folkgrupper och kulturer så varierar även köket.

Hur mycket pengar du gör av med på mat beror naturligtvis på var du väljer att äta. I städer som Kathmandu och Pokhara går det att hitta allt från enkla gatukök till lyxrestauranger. Men räkna med att lägga 100-150 SEK på mat varje dag.

Tid

Nepal ligger 4 timmar och 45 minuter före Sverige när vi har vintertid. Under vår sommartid är skillnaden 3 timmar och 45 minuter. Hela Nepal använder sig av samma tid oavsett vart i landet man befinner sig.

El och internet

Strömstyrkan i Nepal är 220 volt men det förekommer ett par olika sorters eluttag. På de allra flesta ställen klarar du dig utan adapter, men vill du vara på säkra sidan så tar du med en adapter ändå. Man kan inte räkna med att el finns dygnet runt. Strömavbrott är vanligt förekommande, så ta med ficklampa eller pannlampa. Om du ska med på en av våra vandringsresor bör du ta med en powerbank så att du kan ladda mobil och annan elektronik under vandringen.

Svenska mobilabonnemang fungerar bra i större städer som Kathmandu och Pokhara. Men ha i åtanke att det kan vara dyrt att ringa samt ta emot sms. Kontakta din mobiloperatör för information om kostnader. Tillgång till internet finns på de allra flesta hotell, restauranger och kaféer.

Ta seden dit du kommer

Är det första gången du besöker Nepal så får du räkna med små kulturkrockar under resans gång. Reseledaren kommer givetvis informera om de viktigaste sakerna att tänka på.

När det gäller klädsel så är det bra att tänka på att som kvinna inte visa ben och axlar. Vid besök av religiösa platser som tempel, moskéer, kloster mm gäller oftast att både män och kvinnor täcker ben och armar. Det är mer regel än undantag att ta av sig skorna utanför helgedomar och tempel av olika slag. Det blir garanterat en hel del besök i tempel, kloster osv under din resa till Nepal så se till att visa nödvändig respekt.

Vänster hand används vid toalettbesök och anses därför vara oren. Använd därför höger hand när du äter mat eller överlämnar gåvor till folk. Det anses även väldigt otrevligt att visa sin fotsula mot en annan person, ett porträtt eller en gudabild.

När du hälsar på folk så är det bäst att sätta ihop handflatorna och säga Namaste eller Namaskar.

Kulturella tips

Om du åker på en resa med oss så skickar vi ut ett informationspaket med bok, karta samt en litteraturlista med kulturella tips. Här kommer dock några smakprov:

  • De små prinsarna, Conor Grennan
  • While the gods were sleeping, Elizabeth Enslin
  • Into thin air, Jon Krakauer