En resa till Iran är en upplevelse för den som är intresserad av kultur, storslagen arkitektur och en rik historia. Människorna är också en viktig anledning till att besöka Iran, den persiska gästfriheten kommer du garanterat att möta. Upplev kontrasterna mellan det religiösa Iran och det moderna, mellan stad och landsbygd. Beundra pampiga moskéer, rosenträdgårdar och de ökända persiska mattorna. Följ med på en resa till Iran, med oss kommer du närmare!

Nasir al Molk i Shiraz
Läs mer om resan
Iran

Iran

April, oktober

Möt den persiska gästfriheten

19 dagar
Fakta och restips

Klimat och väder

Iran är ungefär tre och en halv gånger så stort som Sverige. Landet tillhör Mellanöstern men gränsar också till Centralasien och Sydasien. I norra Iran dominerar en vidsträckt saltöken, Dasht-e Kavir, och i söder sandöknen Dahst-e Lut (en av världens torraste och hetaste platser). I nordvästra Iran finns gott om berg där det till och med förekommer skidåkning på vinterhalvåret.

Klimatet är för det mesta torrt, med lite nederbörd under vinterhalvåret. På sommaren kan det bli upptill 50 grader medan vintern kan bjuda på nedåt 20 minusgrader. Bäst tid att besöka Iran är på våren och hösten (okt-dec, mars-maj) och det är också då vi har våra resor till Iran.

Maxtemperatur Teheran

Nederbörd Teheran (mm)

Valuta och priser

Den iranska valutan heter rial och förkortas IRR. Du kan inte växla till dig rial i Sverige innan resan. Det går dessutom inte att ta ut rial i uttagsautomater i landet. Som resenär bör du tal med hela reskassan i Euro och växla till rial på plats i Iran.

Kostnaden för mat i Iran varierar beroende på valutans värde. Men räkna med att avsätta ungefär 150 kr per dag för måltider.

Vaccinationer och hälsa

Tag kontakt med en vaccinationscentral i god tid före din avresa till Iran. Du bör ha grundskyddet mot polio, stelkram och difteri som de flesta svenskar har fått i tidig ålder. Vi rekommenderar också att du tar Twinrix som skyddar dig mot hepatit A och B. Det är också många som väljer att ta det flytande vaccinet Dukoral mot kolera och turistdiarré.

Vill du ha oberoende information om vaccinationer samt hälsoråd inför din resa kan du klicka här!

Pass och visum

Visum krävs för inresa till Iran. Vi skickar ut utförlig information två månader innan resans start. Se till att ditt pass är giltigt minst sex månader efter resans avslut. Passet måste vara helt samt ha minst två tomma sidor.

Språk

Persiska (farsi) är det officiella språket i Iran. Dessutom har det arabiska språket en särställning som "islams språk". Ungefär halva befolkningen har persiska som modersmål. I övrigt är turkista språk och kurdiska exempel på många minoritetsspråk som talas i landet.

Lär dig gärna några ord och fraser på farsi innan resans start. Detta kommer uppskattas och du får lättare kontakt med lokalbefolkningen. Vi skickar med en enklare ordlista på farsi med ditt informationspaket.

Religion och folkgrupper

Ungefär 80 procent av befolkningen i Iran säger sig vara muslimer. Över 80 procent av Irans muslimer hör till den shiitiska tolvsekten (den officiella statsreligionen), medan resterande muslimer är sunniter. Utöver islam finns fyra andra stora religioner i landet; Zoroastrism, judendom, kristendom och baha'i. Zoroastrismen dominerade i hela den iranska kultursfären under antiken. Men i och med islams intåg under 600-talet utrotades religionen nästan helt och hållet.

Drygt hälften av befolkningen i Iran är perser, det vill säga att de har persiska som förstaspråk. Vidare finns det bland annat armenier, azerer, kurder och assyrier i nordvästra Iran och turkmener i norra delen av landet.

Mat och dryck

Typiska iranska rätter är kombinationer av ris med kött, grönsaker och nötter. Örter används ofta tillsammans med frukt som plommon, granatäpplen, katrinplommon, aprikoser och russin. Kryddor som saffran, kanel, gurkmeja och persilja blandas och används i olika rätter. Populära drycker är framförallt olika typer av te, men också kaffe och vin.

Tid

Iran ligger 2,5 timmar före Sverige och tillämpar precis som Sverige sommartid. 

El och internet

Strömstyrkan är 220 V växelström i Iran. Europeiska uttag är oftast förekommande, så du behöver inte ta med adapter. Men vill du vara helt på säkra sidan så tar du med en adapter för säkerhets skull.

Det går bra att använda din mobiltelefon i Iran, men det kan bli en dyr historia. Stäm av med din mobilleverantör för prisinformation. De flesta hotell har trådlös uppkoppling och det finns gott om internetkaféer i städerna.

Ta seden dit du kommer

Den iranska gästfriheten är enastående. Var beredd på att bli väldigt fint behandlad och inbjuden till bröllop, måltider osv. Du är gäst i Iran så var noga med att visa respekt för de seder som råder i landet.

Kvinnor måste täcka håret och bära kläder som inte avslöjar kroppens former. Axlar och överarmar bör täckas. Ben täcks ner till vristen. Tunikor är ett mycket bra val för resor i Iran. Du kan även välja en klänning tillsammans med jeans. Även män bör klä sig täckande och, till exempel, inte bära shorts eller linnen på allmän plats. Sandaler som visar tårna går bra att använda både för kvinnor och män. Var noga med att ta av skorna vid besök av moskéer och andra religiösa platser.

Håll inte hand eller visa andra kärleksfulla uttryck på allmänna platser i Iran. Eftersom hbtq-personer förföljs i Iran bör alla hbtq-personer som reser till Iran vara extra noga med att inte visa kärleksfulla uttryck gentemot sin partner.

Var försiktig med att öppet kritisera landets styre.

Alkohol är förbjudet i Iran, så för inte in alkohol i landet.

Kulturella tips

Om du åker på en resa med oss till Iran så skickar vi ut ett informationspaket med bok, karta samt en litteraturlista med kulturella tips. Här kommer dock några smakprov:

  • Persepolis, Marjane Satrapi
  • Untill we are free, Shirin Ebadi
  • Understanding Iran, William R. Polk