En resa till Indonesien är en resa till ett storslaget ö-rike. Landet består av ca 13000 öar och variationen är mycket stor. Här finns något för alla, oavsett om intresset är vacker natur, intressant historia, spännande kultur, nutida politik eller fantastisk mat. De flesta behöver dock återkomma flera gånger för att förstå den nationella identiteten, "Enighet i mångfald". Följ med på en resa till Indonesien med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Ön Rinca med Komodo i bakgrunden
Läs mer om resan
Öster om Bali

Öster om Bali

November

Flores och Komodoarkipelagen

15 dagar
Fakta och restips

Klimat och väder

Indonesien ligger längs ekvatorn och klimatet är nästan uteslutande tropiskt. Det omgivande och varma havet som täcker en stor del (ca 80 %) av landets yta gör att temperaturen på land är relativt konstant. Nära kusterna är medeltemperaturen ca 28 grader, inlandet ca 26 grader medan landets högre och bergiga områden har en medeltemperatur på ca 23 grader. Temperaturen varierar väldigt lite från säsong till säsong. Även skillnaden i dagsljus är små, under året skiljer det mindre än en timme mellan den längsta dagen (räknat som dagsljus) jämfört med den kortaste.

Den stora skillnaden i Indonesiens klimat är således inte temperaturen. Istället finner du relativt stora skillnader i nederbörd. Den relativa fuktigheten varierar mellan 70% och 90%. Vindarna är generellt inte alltför starka och dessutom med relativt säkra prognoser. Monsunen kommer vanligtvis från sydost mellan juni till september och från nordväst mellan december till mars.

Nederbörden i Indonesien faller inom några olika klimattyper. Den högsta nederbörden finns i den tropiska regnskogen medan tropisk savann är det klimat med minst nederbörd. Det finns dock vissa regioner i Indonesien som har andra typer av klimat, exempelvis subtropiskt högland som finns regioner mellan 1500 m och 3500 meter över havet.

Temperatur (Jakarta)

Nederbörd i mm. (Jakarta)

Tid

Tiden i Indonesien sträcker sig, på grund av dess storlek mellan Aceh och västra Nya Guinea, över hela fyra tidszoner. Dock så erkänner landet endast tre tidszoner, 7, 8 respektive 9 timmar före Greenwich Mean Time (GMT)

VIntertid saknas helt i Indonesien vilket gör att regionernas egna tidszoner används året om utan ändringar.

Språk

Mer än 700 levande språk används i Indonesien. Av dessa pratas ca 250 i den östra delen av landet.

Det officiella språket benämns (bahasa) Indonesia och används inom utbildning, handel, media osv. De flesta indonesier talar ofta ett annat första språk, exempelvis Javanese, Sundanese eller Balinese. Dessa lokala språk används ofta hemma eller i det lokala samhället men saknar dock officiell status i landet.

Bahasa Indonesia har använts som ett språk över hela Indonesien i flera århundraden. Eftersom Indonesien är världens fjärde befolkningstätaste nation innebär detta att språket är ett av världens mest talade språk.