Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
17
Pris
18 700 kr
Resedatum
2018
24 september - 10 oktober Bekräftad
Börjar:2018-09-24 i Kilimanjaro.
Avslutas:2018-10-10 i Dar es Salaam.
Reslängd:17 dagar
Deltagare:4 - 15
Lediga platser:7 platser kvar
Pris:18 700 kr
Anmälningsavgift:2 000 kr
Enkelrumstillägg:3 300 kr
2018
19 december - 4 januari Bekräftad
Börjar:2018-12-19 i Kilimanjaro.
Avslutas:2019-01-04 i Dar es Salaam.
Reslängd:17 dagar
Deltagare:5 - 15
Lediga platser:Fler än åtta
Pris:18 700 kr
Anmälningsavgift:2 000 kr
Enkelrumstillägg:3 300 kr
2019
18 februari - 6 mars
Börjar:2019-02-18 i Kilimanjaro.
Avslutas:2019-03-06 i Dar es Salaam.
Reslängd:17 dagar
Deltagare:5 - 15
Lediga platser:Fler än åtta
Pris:19 200 kr
Anmälningsavgift:2 000 kr
Enkelrumstillägg:3 300 kr
2019
27 juni - 13 juli
Börjar:2019-06-27 i Kilimanjaro.
Avslutas:2019-07-13 i Dar es Salaam.
Reslängd:17 dagar
Deltagare:5 - 15
Lediga platser:Fler än åtta
Anmälningsavgift:2 000 kr

Följ med på en spännande och annorlunda resa till Tanzania. Landet har mycket mer att erbjuda än savann och vilda djur. Safari blir det, men höjdpunkten är att vakna upp i byn Chome och blicka ut över det grönskande bergslandskapet. Härifrån vandrar du i bergsregnskog. Till Zanzibar seglar du på natten med en traditionell dhow. Stjärnorna visar vägen till kryddornas ö.

Resedetaljer
DagProgram
1 Arusha
2-3 Tarangire och Ngorongoro
4 Byn Same
5-9 Byvistelse & bergsregnskog
10 Dar es-Salaam
11-12 Bagamoyo
13-16 Zanzibar, kryddornas ö
17 Avslut i Dar es-Salaam
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (övernattning i tält och byvistelse ingår i resan)
 • Mat under vistelsen i Chome och Parebergen samt lunchlådor i nationalparker och på bussen till Dar es-Salaam. Frukost ingår samtliga dagar
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen
 • Nationalparksavgifter till samtliga nationalparker ingåendes i resplanen
 • Lokala guider och tolkar enligt resplanen (nationalparker och i Parebergen)
 • Samtliga formella tillstånd
 • Utrustning (tält och liggunderlag)
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplanen
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
 • Visum (erhålls vid ankomst för ca 50 USD)
Resplan dag för dag
Tanzania

Dag 1 Arusha

Samling på hotellet i Arusha.

Dag 2-3 Tarangire och Ngorongoro

Med landcruiser till Tarangire nationalpark. Tarangire är en av de parker som har högst koncentration av vilda djur. Här kan du se mycket av den välkända östafrikanska faunan, som giraffer, zebror, buff lar, antiloper, elefanter och lejon. Savannen är öppen och du kommer att få se det mesta du hoppats på. Nästa morgon vidare till Ngorongorokratern som är ett av världens mest berömda naturområden. Djurlivet är överväldigande rikt året om på grund av kratersjön.

Dag 4 Byn Same

På morgonen tillbaka till Arusha och vidare med buss till Same där du övernattar.

Dag 5-9 Byvistelse & bergsregnskog

Buss på morgonen längs en slingrande bergsväg till byn Chome i södra Parebergen. Inkvartering hos familjer i denna ganska välmående by, där flertalet försörjer sig på att odla grönsaker, majs, bananer och kassava. Chome ligger på 1900 meters höjd i en bördig dal. Härifrån vandrar du några dagar i bergsregnskogen i Chome Forest Reserve. Du bor i tält. Programmet är flexibelt och ni delar upp er i mindre grupper som gör längre eller kortare vandringar. Från högsta toppen Shengena Peak ser du en klar dag Kilimanjaros topp. Vill du inte vandra går det bra att stanna i Chome och delta i din familjs sysslor samt besöka marknaden, skolan, kliniken och kyrkan. Sista dagen åter till Same.

Dag 10 Dar es-Salaam

Med buss till Dar es-Salaam, landets största stad med omkring tre miljoner invånare och en livlig hamnstad. På marknaderna finns tinga-tinga-målningar, makondekonst och andra souvenirer.

Dag 11-12 Bagamoyo

Vidare norrut till Bagamoyo, en av de historiskt mest intressanta platserna längs swahilikusten. Här påbörjades karavanerna och utforskandet mot Afrikas inre. Burton, Livingstone och Stanley startade alla här. Bagamoyo blev senare utskeppningshamn för elfenben och slavar samt huvudstad i Tyska Östafrika. När tidvattnet stigit tillräckligt seglar du under stjärnorna med dhow mot Zanzibar. Dhow är en traditionell båt med latinsegel för kustfart, i princip oförändrad sedan 1500-talet. Båten är öppen och du sover under bar himmel.

Dag 13-16 Zanzibar, kryddornas ö

På morgonen seglar du in i Stonetowns hamn. Här får du tid att ströva runt på egen hand. I de vindlande, vitkalkade gränderna med dess arabiska arkitektur är det lätt att gå vilse. Njut av läcker mat från flera kulturer. Vanliga kryddor är kardemumma och kanel. Kryddsafari rekommenderas. Med särskilt tillstånd besöker vi en dag den närliggande ön Tumbatu.

Dag 17 Avslut i Dar es-Salaam

Snabb bärplansbåt tillbaka till Dar es-Salaam där resan avslutas.

Reseledare
reseledarehamisi.JPG Hamisi Gyori

Född 1964. Arbetat för oss sedan 1999. Bor till vardags i Dodoma där han arbetar med det nationella skogsprogrammet. Allmänt mycket kunnig och välinformerad om sitt land.


Övrig information om resan

Boende

Särskilt för resan till Tanzania

Hotell/Gästhus

På denna resa är hotellen ganska turistinriktade. Det är de som finns till förfogande. Andra är mer gästhusliknande.

Byboende

I byn Chome bor ni i familj två och två. Det är en utspridd landsortsby där man numera har det förhållandevis bra där familjerna har tillgång till utedass, rinnande vatten i någon kran och en enkel dusch. Det kan dock vara lite olika standard från hem till hem. Till byn åker ni i hyrda bilar.

Tält

Under byvistelseveckan är ni ute och vandrar ett par dagar. Då bor ni i tält som Läs och Res har på plats. Vi har också införskaffat liggunderlag som ni ligger på under dessa nätter.

Utrustning

Särskilt för resan till Tanzania

Regnkläder är att rekommendera under vandringen i skogen. En tunn regnponcho räcker bra.

Det är viktigt att du har något snyggt med dig om du blir inbjuden någonstans, en längre kjol/kanga för kvinnor och långbyxor för män (kanga är ett tygstycke som finns att köpa överallt i Tanzania och som du virar runt kroppen).

I övrigt behövs ej någon speciell utrustning för denna resan.

Förslagsvis packar du i ryggsäck, då det underlättar för dig att bära. Men det är du som vet vad du är van vid.
Under vandringen rekommenderas bra och stabila sportskor alternativt lättare vandringsskor. I övrigt går sandaler utmärkt.

Liggunderlag ska ni inte behöva, däremot gärna en tunn sovsäck för att kunna campa i skogen. Temperaturen går som mest ner till +10 grader på natten. Den enda gång ni möjligtvis har glädje av ett liggunderlag när ni bor hos familjerna ute på landsbygden, men med största sannolikhet får ni en madrass på golvet eller en riktig säng att sova i.

Bagaget bör vid resan till Tanzania inte väga mer än 15 kg - helst mindre!

Hälsa


Särskilt för resan till Tanzania

Besök vaccinationscentralen i god tid, helst en dryg månad före avresa eftersom vissa malariaprofylax bör påbörjas tre veckor innan avresa. Rådgör med din vaccinationsläkare - omständigheter kan förändras snabbt. Men det är alltid du som avgör vilka vaccinationer du skall ta (förutom sådant som är obligatoriskt).

Gula febern riskeras bara i teorin i Tanzania. Enligt reglerna krävs dock vaccination om man skall resa vidare från Tanzania till Zanzibar och du kan behöva visa upp ett vaccinationscertifikat vid överfarten. Vi rekommenderar att du ber om en stämpel som intygar att du fått vaccinet i den gula vaccinationsboken. Låter märkligt, men det är också vad svenska läkare rekommenderar.

Inget fall av ebola har upptäckts i Tanzania. Alla resenärer från Västafrika kontrolleras på flygplatserna.

Ytterligare Hälsoråd

Bergsvandringarna kräver någorlunda bra kondition. Individuella anpassningar - kortare turer för dem som så önskar - kommer dock att ordnas. Långa skumpiga resor i ofta fullpackade varma bussar kan också bli ganska ansträngande.

För att må bra är det viktigt att man dricker mycket vätska när det är varmt. Vatten på flaska finns att köpa överallt. Kokosnötsmjölk går också bra att dricka. Extra salt på maten eller salttabletter kan behövas i svår värme. Försök också att undvika drag och luftkonditionering. Använd solskyddskräm och solhatt, främst vid kusten.

Förkylning och lite magproblem bör du nästan räkna med. Några goda råd för att radikalt minska risken för svårare magåkommor är att alltid dricka kokt eller buteljerad vätska och aldrig äta okokta eller oskalade grönsaker. Några konkreta råd:

 • Ät väl tillagad mat. Bäst är små restauranger som har mycket besökare, hög omsättning och därmed oftast färska råvaro
 • Drick kokt vatten eller vatten på förseglad flaska Vatten finns att köpa på flaska nästan överallt. Obs om du kokar vatten på hög höjd tar det längre tid för alla bakterier att försvinna
 • Handhygien. Var noga med att tvätta händer före måltider. Det finns inte alltid vatten att tillgå så våtservetter kan vara bra att ha med sig, eller t.o.m. alcogel som finns receptfritt på apoteket.

Du skall under hela resan försöka skydda dig mot myggbett, som kan ge malaria. Ta på dig långbyxor och långärmad skjorta på kvällen, använd myggmedel, undvik parfym eller aftershave och använd de myggnät som finns på samtliga av resans inkvarteringar. I byn Chome finns inga myggor p g a höjden över havet. Där behövs ej nät. Det är viktigt att känna till malariasymptomen: huvudvärk, illamående, hög feber och svettningar, ledvärk, nack- och halsont.

Konfrontationen med den nya kulturen och med fattigdomen kan vara påfrestande - men också nyttig.