En resa till Tanzania är en klassisk upplevelse för den som är intresserad av djur och natur. Dessutom står ö-liv på Zanzibar på mångas önskelista. Men Tanzania har mycket mer än så. Med oss får du uppleva historiska platser, vacker molnskog och att möta Tanzanier på deras villkor. Följ med på en resa till Tanzania med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Spännande vandringar med vilda djur - ett äventyr!
Expedition Meru
Juli

Afrikanska äventyr

20 dagar
Skymning på savannen i norra Tanzania
Tanzania
Februari, juni, september, december

Savann, bergsregnskog och segling med dhow till Zanzibar

17 dagar
Under vandringen på savannen har du vacker utsikt över Mt Meru
Vandra i Tanzania
Januari, oktober

Vandra med massajer och bestig Kilimanjaro

16 dagar
Fakta och restips

Flyg

Särskilt för resorna till Tanzania

Flygplatsen utanför Arusha heter Kilimanjaro Airport (flygplatskoden är JRO). Hit går det internationellt flyg och det är hit du skall flyga och ingen annanstans. De flesta flighter hem går från Dar es Salaam. Numera kan man också flyga hem direkt från Zanzibar (flygplatskoden är ZNZ). Exempelvis Ethiopian Airlines flyger därifrån ett par gånger per vecka. Ovanstående innebär att du flyger "Open-Jaw", ut till en destination, hem från en annan.

Pass och visum

Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemkomsten. Kontrollera detta!

Nordiska medborgare måste ha visum till Tanzania. Det smidigaste och billigaste sättet att söka visum är på flygplatsen vid ankomst. Det kostar 50 USD och passet tillsammans med pengarna ges till en passtjänsteman innan passkontrollen. Han går iväg och utfärdar visum inom kort.

Ekonomi på resan

Särskilt för resorna till Tanzania

Valuta

Vi rekommenderar främst att ta med sig en mindre summa i US-dollar som reserv ifall någon bankomat inte skulle fungera. Vid ankomsten måste du har 50$ i kontanter för visum. I Arusha, Tanga, Zanzibar och Dar Es Salaam finns bankomater för Visa / MasterCard där du lätt får de kontanter du behöver. Det går också att växla pengar på flygplatsen i Arusha, men taxi / buss till Arusha kan också betalas med USD.

Kostnader för mat / personliga utgifter

Det är alltid svårt att förutsäga hur mycket du kan tänkas spendera under resan. Det är billigt att bo, äta och resa i Tanzania. Men det finns också priser som är höga, t ex på importerade varor, turisthotell mm. Kostnaden för mat beror på var du äter. Ett mål mat på ett enklare ställe kostar mellan 20 och 40 kr. Priserna stiger till mellan 40 och 80 kronor på restauranger avsedda för turister. Räkna med 200 kr i genomsnitt per dag för mat, inträden, små aktiviteter, d v s det mesta i fickpengsväg. Vet du med dig att du är en storspenderare så ta med lite till. Förutom dessa beräknade kostnader, bör du ha en reserv om något oförutsett skulle inträffa, t ex att du blir sjuk och behöver läkarvård. Till detta bör du också lägga en summa för spontana inköp såsom vackra tyger, korgar, träskulpturer, målningar och andra oumbärliga saker.