Dia Soa och fisk med vaniljsaas!

Trevlig resa – Dia Soa – heter taaget som gaar en gaang i veckan fraan hoegplataan till oestkusten. Tvaa vagnar och naturligtvis ekonomiskt ett vansinne. Men detta aer Madagaskar! Laangsamt, max 40 km/tim, nedfoer de branta bergen i skarpa kurvor och stopp i varje by foer att lasta traekol och bananer.

Mycket har vi redan sett i nationalparkerna daer naestan allt man ser aer unikt och bara finns daer. Men det resebrevet foersvann och faar beraettas senare och paa annat saett.

Innanfoer kusten ligger vatten systemet Palanganes med sjoear och aelvar foerbundna med graevda kanaler. Baat i sex timmar med strandhugg i fina, ganska vaelmaaende byar och lunch vid Indiska Oceanens strand. Jag badade, men lite fegt, i de ruggiga vaagorna.

Avslutning vid en lyxig resort mitt i ett privat reservat. Nu fattar jag varifraan all naerbilder paa lemurer kommer ifraan! Halvtama hoppade de i traeden kring restaurangen i foerhoppning om att bli bjudna paa bananer. Jag hade en som snodde omkring paa verandan till mitt rum. Inne i skogen hittade vi fler leurer bl a den fascinerande Indrin som bjoed paa en konsert med sina laanga, isande skrik. Om jag kunnat tekniken skulle jag lagt ut en ljudfil. Kameleonter hittade vi lite oeverallt i buskarna, inte de stora, spektakulaera, flerfaergade som vi saag i Mantadia, men maanga olika. Dessutom en iguan – finns bara paa Madagaskar utanfoer Sydamerika. En paaminnelse om att kontinenterna en gaang haengde ihop. Laanga fullproppade dagar, oeverraskande god mat goer att det inte aer naagot problem med nattsoemnen. Visste du att Madagaskar har vaerldens baesta biff?

I dag paa morgonen med baat i tre timmar laengs kanalerna till hamnstaden Toamasina. Varmt, saa varmt att allt aer staengt och gatorna tomma mellan 12 och 14. Passade daa paa att aeta lunch. Femton kr kostade det pa stans lyxigaste restaurant. Faersk fisk med vaniljsaas! Ett sjaelvklart val. Haer fiskas oeverallt och vi befinner oss faktiskt paa vaniljkusten.

Christian Jutvik