En fantastisk Laosresa!

Claes

Jag och min hustru Ulla har just återkommit till Sverige efter att ha deltagit i Läs & Res resa till Laos (och som avslutas i Hanoi/Vietnam) som startade 17/12 2011. Vi har haft ett antal fantastiska veckor i ett mycket intressant land med upplevelser och intryck som överträffar alla förväntningar vi hade på resan.

Den främsta orsaken till att resan blev så fantastisk måste tillskrivas vår guide, Mana. En 31-årig laotier som i sin ungdom var novis i ett buddistiskt kloster under flera år. Han är en person med en mycket hög social kompetens som har förmåga att flyta in med den laotiska befolkningen oavsett sammanhang och få dem att visa och berätta. Manas förmåga att bara inleda samtal med folk och få dem att redogöra för sin vardag var suverän. Passerade vi en by där det såg ut att hända något stannade Mana bussen och vips fick vi reda på att det skulle bli bröllop i byn till kvällen och självklart blev vår grupp inviterade att provsmaka den hembrända "whisky" gjord på ris som fanns i ett stort lerkrus ur vilket alla drack samtidigt med sugrör gjorda på bambu.

Vid ett annat tillfälle hamnade vi i en högtid för hmong-folket och via Mana stod vi helt plötsligt mitt i festen och kastade boll med dessa människor. Bollkastande är en del i festligheterna.

Mana har också mycket goda kunskaper i snart sagt vilken fråga som helst som rör livet i Laos vilket också bidrog till att vi fick ut så mycket av resan. Vi passerade några risfält där man arbetade och jag ställde ett par frågor med anledning av detta. Direkt stannade Mana bussen och vi gick rätt ut i risfälten och fick en handgriplig demonstration av risplanteringens olika faser tillsamman med glada leenden från bönderna. Och vid lunchpauser på någon servering fann vi snart Mana i köket där han hjälpte till med matlagningen. Besök i det tempel i Luangprabang där Mana varit novis blev det också, där vi fick komma in i skolsalarna under pågående lektioner i bland annat sanskrit.

Att ha Mana som guide gjorde också att vår grupp troligen inte betraktades som alltför konstig i laotiernas ögon. Om det nu kommer en grupp "falanger" (laotiska för utlänning) tillsammans med honom är nog gruppen ok, så kändes det faktiskt. Och som Mana sa när vi ibland tyckte att det kändes som vi trängde oss på; förmodligen tycker dom att det är som att se på tv när vi kommer.

En av resans höjdpunkter var naturligtvis vandringen till de avlägsna byarna i trakterna av Muang Ngoi. Efter sex timmars vandring på stigar uppför skogklädda berg tillsammans med en lokal guide som kan terrängen kom vi till en by där man lever under så enkla förhållanden att det var svårt att inte känna det som vi gick i en kuliss. Där sov vi i ett "million star hotel", alltså en hydda på pålar med golv, väggar och tak i flätad bambu. Natten var becksvart och jag har aldrig tidigare sett en så maffig stjärnhimmel!

Detta är bara några smakprov på vad Ulla och jag varit med om och vi kan fortsätta berätta flera timmar till. Vi har haft en upplevelse utöver det vanliga!

Claes och Ulla Rydevik Ekerö