Kriget - ett sorgligt kapitel

Eric

Vi ar nu i Hue. Senast jag skrev var det en rapport som strackte sig till och med Vieng Xai i Laos. Efter Vieng Xai kom vi till den dammiga staden Xam Neua. Norr om Xam Neua ligger staden Sop Hao, centrum for de Laotiska omskolningslagren. Uppe vid den Vietnamesiska gransen dog den sista kungen av Laos och hela hans familj av svalt och sjukdomar 1979. Alla som är intresserade av modern historia borde lasa boken The Bamboo Palace dar historien skildras. Naturligtvis ar Sop Hao och omradet norr darom fullstandigt stangt for utlandska besokare.

Efter det akte vi genom ett gudabenadat vackert landskap till Xieng Khouang vid Krukslatten i Laos. Det har var under kriget en av de hardast bombade platserna i Laos och har pagick ett hemligt krig fran 1960. Styrkor fran Phatet Lao backades upp av den Nordvietnamesiska armen. Mot sig hade de en arme på cirka 20.000 legosoldater fran minoriteten Hmong och legoknektar fran Thailand, som betalades av CIA. Den armen leddes av den legendariska Hmonggeneralen Vang Pao. Pa nasta resa kanske det ar mojligt att besoka deras gamla hogkvarter Long Cheng. Vi hoppas!

Minrojning har pagatt i Laos, Vietnam och Kambodja sedan 1975. Formodligen kommer det aldrig att bli fardigrojt. Minrojning pagar overallt. Minor av det mest djavulska slag, klusterbomber och konventionella bomber finns i mangd. Olyckor hander ofta. Hur kan manniskor stalla till det sa har?

Kriget ar ett sorgligt kapitel som i mycket har format Laos och staden Xieng Khouang. Allt var sonderbombat efter kriget och det fanns knappt kvar sten pa sten.

Omradet Kruslatten ar beromt for de enorma stenkrukorna som finns utspridda pa 26 olika platser. Hur krukorna har kommit dit eller vem som har tillverkat dem ar holjt i dunkel. Formodligen ar de 2.000 ar gamla. Det ar en nastan spoklik kansla att rora sig i omradet och hora de olika teorierna om deras tillkomst.

Fran Xieng Khouang tog vi oss tilll den vietnamesiska gransen vid Nong Het och tillbringade en natt i den gudsforgatna staden Muong Xen.

Rapport fran DMZ och motet med chefskonstruktoren av tunnlarna i Vinh Moc foljer i nasta rapport. Detta var en fantastiskt fascinerande person. 82 ar och blind, men otroligt pigg. Ett av dessa moten man ej trodde var mojligt.

Halsningar fran Eric och en glad grupp resenarer!