Lima

Tigran

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Inför den här resan hade jag bestämt mig för att driva tidsanpassningen till sin spets. Och idén att inte sova alls natten före flygresan till Peru visade sig vara en lysande idé. Jag åkte från kontoret fem i fem på morgonen och när jag satte mig på planet var klockan 06.30, det vill säga nästan midnatt peruansk tid. Planet hann inte mer än att lyfta förrän jag sov som en sten. När jag sedan kom fram till Lima var jag redan inne i dygnsrytmen. Rekommenderas varmt!

Vår ecuatorianska reseledare Samuel Cordova mötte mig på hotellet i centrum. Efter en dusch, där en debatt inför det stundande borgmästarvalet rullade på tv:n i bakgrunden, begav vi oss mot stadselen Barranco där många av staden trevligaste restauranger och barer finns. Vi valde gatustånden på torget och pratade om hur resan Anderna & Galapagos kan göras ännu bättre samtidigt som vi satte i oss allt från grillade kalvhjärtan och potatis i Huancaina-sås till ångade risknytten och lila majsdryck. Peru är det enda land som kan konkurrera med Mexiko om titeln Amerikas bästa kök.

En kort promenad i centrum nu på morgonen illustrerade med all önskvärd tydlighet varför transportfrågan varit i centrum under tv-debatten. Lima har snart tio miljoner invånare men saknar fungerande kollektivtrafik. Istället för tunnelbana eller rejäla bussar trängs hundratusentals minibussar och taxis på stadens gator.

Om en stund flyger jag vidare mot La Paz. Jag brukar aldrig ha problem med höjden men den här gångern är jag lite osäker eftersom jag kommer flyga direkt från Lima vid havet till flygplatsen i La Paz som ligger på 4100 meter över havet.