Aventyret kan borja, vad ska vi hitta?

Eric

Tog en direkt flight fran Yangon till Hanoi. Skont att komma till nagot hemtamt. Efter en dryg vecka med ca +40 grader var det befriande svalt i Hanoi, +20. Skont!!

Allt var sig likt. Fororterna vaxer och man bygger en helt ny stad och forsoker bevara den gamla stadskarnan. Trafiksituationen ar kaotisk och det kryllar av folk. Jag alskar den har staden!

Intog raskt en stadig lunch Bun Bo Hue uppe vid Hang Da Market. Hur ar det mojligt att laga nagot sa enkelt och samtidigt sa fantastiskt gott?

Inflationen griper omkring sig. Dongen tappar i varde mot dollarn och snart ar en dollar vard 20 000 dong. For vanligt folk blir det dyrare, man har en ganska kraftig inflation.

Vad hann jag med i stan under knappt tva dagar? Jag tog langa promenader i stan, traffade den ena av vara reseledare, Linh. Var andra reseledare, Nang var ute med var grupp sa vi hann inte traffas, synd.

Mycket i stan var sig likt, ljuden, dofterna och manniskors aktiviteter pa gatan. Det marks att partikongressen narmar sig, censuren tilltar, situationen for journalister blir allt svarare. Vietnam ar ett land fyllt av kontraster. Det ar ett aventyr att vara dar, kontrasterna mellan det gamla och det nya, mellan stad och land, mellan de olika naturtyperna mm. Bast av allt ar motena med alla manniskor i stan och pa landsbygden i de olika regionerna och den valsignade maten som skiftar i smak och utseende allteftersom du ror dig genom landet. A vad jag tycker om det har landet och dess innevanare. Trakigt att vistelsen den har gangen blev sa kort.

Efter knappt tva dagar i Hanoi satte jag mig pa taget till Dong Ha i provinsen Quang Tri, provinsen som utgjorde grans mellan Nord- och Syd-Vietnam. Har borjade mina undersokningar, att undersoka forutsattningarna for att skapa en resa som har Vietnamkriget som tema. Resan skall ga fran Hanoi till grottorna i norra Laos och till Krukslatten vid Ponsavan. Sedan tillbaka till Vietnam, ner till Quang Tri och ett besok vid tunnlarna i Vinh Moc. Åka vag 9 in i Laos via den gamla amerikanska basen Khe Sanh. Etappmalet staden Xepon som var en viktig knutpunkt for Ho Chi Minh leden. Resan kommer ut pa var hemsida sa smaningom for att undersoka vilket intresse som finns.

Min resa gar via Vinh Moc till Xepon med lokalbuss, roligt att vara tillbaka. Blandningen av passagerare ar slaende och gor den till ett aventyr. Efter nagra timmar i buss och tuc tuc ar jag framme i Xepon och moter var Laotisker reseledare Chan. Aventyret kan borja, vad ska vi hitta? Mer om detta i nasta inlagg.

Eric