Tack Aleppo!

Tigran

Aleppo (eller Halab som staden heter pa arabiska) visade sig vara ett riktigt lyckokast. En helt fantastisk stad! Spannande etnisk blandning av araber, kurder, armenier och tjerkesser; kryddig mat som helt klart ar godast i Syrien; en basar i gamla stan dar det saljs kryddor och olivtval och dar skraddarfamiljerna har verkat i samma lokaler i 400 ar.

Jag har ocksa haft turen att komma i kontakt med en ung kille kallad Santiago som mycket val kan bli var reseledare i Syrien. Han var guide at mig idag under en utflykt till ruiner och byar norr om staden. Vagen gick genom ett bordigt jordbrukslandskap dar det odlas persikor, korsbar och citrusfrukter men framforallt Syriens basta oliver. Fran den romerska ruinen Cyrrhus sag vi de turkiska gransposteringarna pa kullarna nagon kilometer bort.

Santiago laser till engelskalarare pa universitetet i Aleppo och extraknacker lite som guide och larare i arabiska at utlandska studenter. Han brinner for att visa upp sin stad och sitt land och verkar ha en mycket bra installning till resande. Dessutom kanns det extra roligt nar man hittar nagon som inte ar professionell guide och som befinner sig utanfor den traditionella turistnaringen.

Imorgon ska jag traffa Santiago igen sa vi far se hur det gar. Pa eftermiddagen tar jag taget ner till Lattakia vid Medelhavskusten. Darifran fortsatter jag till den armeniska staden Kassab dar jag ska undersoka mojligheterna till vandring i de kringliggande kustbergen.