Fyra dagar pa en kvart

Tigran

Sitter pa ett internetkafe i Aleppo, en av varldens aldsta stader. Klockan ar 21.30 och pa gatan utanfor ar det full fart i butiker, glassbarer och bagerier. Det luktar kardemumma, pepparmynta och parfym och det ar mer folk ute an en lordagseftermiddag pa Drottninggatan fore jul. Kom hit for nagra timmar sedan efter en heldags resande langs Eufrates. Floden skar som en bordig livlina genom oknen och pa strandbankarna skordas vete av kvinnor i fargstarka langklanningar och sjalar virade runt huvudet som skydd mot den stekande solen.

Det har varit sa mycket intryck under de senaste dagarna att det ar svart att sortera, rangordna eller aterberatta. Hur gor man for att beskriva det man upplevt utan att fastna i plattityder, klyschor eller saljtext? Besok i Apamea med sin 1500 meter langa pelaraveny; potatias- och vitloksmarknader utanfor Hama; gryning i ruinstaden Palmyra mitt ute i ett magiskt okenlandskap; overnattning hos beduiner i ett ombonat talt med manga koppar supersott te; solnedgang vid Eufrates pa en gangbro i Deir Zour fylld med lokalbefolkning.

Man lar sig ocksa nar man reser! En riktigt bra hustru kostar 200-300 kameler; okendrottningen Zenobias borg Zalabiya hotas av ett nytt dammbygge langs Eufrates; mellan klockan 12 och klockan 16 ar det bast att halla sig i skuggan - det vet till och med faren; jag pratar arabiska med libanesisk dialekt (!); i de ostra delarna av landet ar det tatt mellan polisstationerna och fotografering ar forbjuden pa manga platser.

Pa reseledarfronten ar inget annu klart men det finns flera intressanta alternativ och jag har fortfarande flera platser kvar att besoka. Nu har boneutropparen i den lokala mosken satt igang med kvallsbonen och det ar hog tid att leta upp ett middagsstalle. Jag ska skriva snart igen nu nar jag har battre tillgang till internet och lovar att lagga upp lite bilder.