Framme i Damaskus

Tigran

Flygresan till Syrien gick snabbt och smidigt. Vilken skillnad mot transatlantflygningarna! Redan i Prag markte jag att jag inte var pa vag mot en valbesokt turistdestination eftersom jag var den enda icke-syriern som gick pa planet. Vi landade i Damaskus kl. 02 pa natten och det tog inte mer an fem minuter att ta sig igenom passkontrollen och plocka upp bagaget. Efter att ha tagit ur syriska pund fran en bakomat tog jag taxi in till stan.

Jag forsokte lite med min arabiska och taxichaufforen med sin engelska men ganska snart hade vi slut pa ord. Vagen in mot stan kantas av ljustavlor med Syriens och andra nationers flaggor: Guyana, Kazakhstan, Mozambique. Men inga vastlander - en paminnelse om att Syrien placerats i Bush-kategorin "ondskans axelmakter" och bojkottas av USA med flera. Overallt langs vagen syns aven byster och portratt forestallande president Bashar al-Assad. Han kom till maten ar 2000 och eftertradde da sin far Hafez som styrt landet i 30 ar.

Nar vi narmar oss centrum ser jag moskeernas minareter i gront neonljus och en och annan kyrka med neonblatt kors. Plotsligt dyker staden upp och tusentals ljuskagglor syns pa kullarna. Taxin stannar och chaufforen pekar in mot en mork grand: "Dar ligger ditt hotell". Jag kanckar pa och ut kommer en nyvaken receptionist som sager att det ar elavbrott i staden och att han inte kan fixa ett rum. Detta trots att jag bokat rum fran Sverige och tvingats lova att jag verkligen skulle dyka upp eftersom manga inte gor det.

Klockan ar 03.30 och jag kanner mig inte sarskilt sugen pa att leta hotell med all min packning. Som tur ar finns ett annat hotell pa samma gata. Levande ljus brinner i receptionen och jag far ett enkelrum. Med ficklampa trevar jag mig uppfor trappan. Rummet ar litet, luften kvav och sangen stenhard. Men det ar inget man bryr sig om sa har dags.

Valkommen till Syrien

Efter nagra timmars somn sitter jag nu pa ett litet internetkafe. Jag lyckas inte kopiera over foton fran min kamera, men jag ska komma pa ett satt att losa det. Nu ar det dags att ge sig ut och borja upptacka staden. Jag ska forsoka kopa ett syriskt SIM-kort till min mobil och kanske ga loss pa resans forsta falafel. Senare i dag vantar intervjuer med kandidater till posten som reseledare.