Under resan vandrar du mellan byar med olika minoritetsfolk
Under resan vandrar du mellan byar med olika minoritetsfolk

Insamling av växter till middagen
Insamling av växter till middagen

Vandringen bland risterrasserna bjuder på många möten
Vandringen bland risterrasserna bjuder på många möten

Utsikt över risterrasserna
Utsikt över risterrasserna

Baskrar är populära hos Hmongfolket
Baskrar är populära hos Hmongfolket

Korsa floden
Korsa floden

Vietnamesiskt kaffe
Vietnamesiskt kaffe

Dag för dag

Dag 1 Hanoi

Samling på vårt hotell i Ha Noi. Med sina trädkantade gator är Ha Noi en av de trevligaste asiatiska huvudstäderna. Det är en stad i ständig utveckling, som trots detta bevarat lite småstadskänsla. Ett tips är att besöka Etnografiska museet för att få en liten introduktion till de olika minoritetsgrupper du kommer att möta under vandringen. Museet är mycket intressant, speciellt för dig som ska på en vandringsresa i bergen nära gränsen mot Kina.

Vietnams befolkning är sammansatt av 55 olika etniska grupper. Den största gruppen kallas Kinh eller Viet och består av cirka 76,5 miljoner människor vilka utgör cirka 85 procent av landets befolkning. De övriga 54 etniska grupperna består av totalt cirka 14 miljoner människor. Här i bergen längs gränsen till Kina finns flera av dessa etniska grupper och under vandringen kommer du att passera genom och övernatta i byar som befolkas av några av dessa minoriteter. De grupper du kommer att möta är främst H´mong, Nung, La Chi, Tay och Röda Dao.

I turistbroschyrer och liknande visar vietnamesiska myndigheter gärna upp minoriteterna som ett pittoreskt inslag. I verkligheten är de i olika grad marginaliserade och ju längre bort från det omgivande vietnamesiska samhället en minoritetsgrupp bor desto fattigare är den.

Dag 2 Buss till Viet Quang

Buss till Viet Quang där du övernattar. Bussresan tar ca sex timmar och bjuder på mycket vackra vyer. Det blir flera stopp för mat, kaffe och fotografering.

Dag 3 Vinh Quang-vandringsförberedelser

Efter frukost fortsätter du till Vinh Quang i distriktet Hoang Su Phi i provinsen Ha Giang. Det här är utgångspunkten för vandringen och nu har du gott om tid för förberedelser. Vill du köpa hantverk rekommenderar vi att du gör det här eller under vandringen. Det du köper i byarna är av mycket bra kvalitet och handbroderat men du får räkna med ett högre pris. Ett stort plus är att pengarna du betalar absolut kommer fram till tillverkaren utan mellanhänder.

Dag 4-9 Vandring genom byar

Under sex dagar vandrar du i en liten grupp med guide mellan byar och övernattar under enkla förhållanden hemma hos familjer. Byarna du vandrar igenom heter Chien Pho, Ban Phung, Ban Don, San Xa Ho och Ban Luoc.

Dagsetapperna är på 6-7 timmar per dag och sträckorna varierar mellan 20-30 km. Terrängen är kuperad så vandringen är ganska tuff. Huvudsakligen kommer du att vandra på buffelstigar, enkla motorcykelvägar och balansera fram mellan terrasserade risfält. Landskapet är dramatiskt och vackert. Bergen genomkorsas av risterrasser. I de flesta byar som du passerar längs vägen kommer du att bli mött med stor nyfikenhet. Samtidigt kommer många människor att verka lite reserverade. Det beror på att de inte är vana att möta västerlänningar och helt enkelt är en aning blyga. Du lär dig mycket om livsvillkoren för de människor du möter under dina vandringsdagar.

Den sista vandringsdagen för dig åter till den lilla staden Vinh Quang och du tar in på samma hotell som förut. Unna dig en varm dusch och rena kläder. Följ sedan med ut och ät ett skrovmål på någon av de lokala restaurangerna. Denna natt kommer du garanterat att sova gott.

Dag 10 Buss till Tuyen Quang

Efter frukost startar bussresan mot den trevliga staden Tuyen Quang. Här bedrev SIDA ett landsbygdsutvecklingsprojekt som var knutet till pappersbruket till Bai Bang under 1990-talet.

Dag 11 Upptäck Tuyen Quang

En helt ledig dag i Tuyen Quang. Njut av staden. Passa på att se den fina marknaden, strandpromenaden längs floden och resterna av det gamla citadellet. Förundras även över de överdådiga byggnaderna som utgör högkvarteret för partiet och den statliga administrationen. Det finns en mängd små restauranger och en hel del caféer att utforska inne i staden. Vill du komma utanför staden så kan din reseledare ordna så att du kan hyra en cykel för att komma fram lite snabbare.

Dag 12 Buss till Hanoi via pappersbruket Bai Bang

På morgonen bär det av med buss till Hanoi. Den totala sträckan är 150 kilometer och vi stannar för en lunchrast i den lilla orten där pappersbruket Bai Bang ligger. Bai Bang byggdes med svenskt bistånd och här har många svenskar arbetat. Pappersbruket har blivit en framgångssaga och fungerar utmärkt. Nu är fabriken utbyggd till dubbel kapacitet. Håll utkik efter svenska flakmopeder och svensktillverkade lastbilar av äldre modeller. Efter lunch blir det fortsatt färd till Hanoi och du kommer fram sen eftermiddag.

Dag 13-14 Hanoi

Under din lediga dag i Hanoi finns det mycket att se och göra. Besök Armémuseet, Ho Chi Minhs mausoleum eller vandra bara runt i staden och insup atmosfären. Det finns mycket att se och förundras över.
En rekommendation utanför de gängse stråken är den fantastiska tygmarknaden Hom Market (Cho Hôm) som ligger på den lilla gatan Trần Xuân Soạn precis där den korsar gatan Hué. Vill du köpa med dig sidentyg hem så måste du besöka Hom Market. Resan avslutas här dag 14.Katalog 2018

Du har väl vår senaste katalog?

Snart kommer vår nya sajt.

(under tiden hittar du alla nyheter på vår gamla sajt)

Fortsätt till lasochres.se