Marknad vid Mekongfloden
Marknad vid Mekongfloden

Stillsam strand på Con Dao
Stillsam strand på Con Dao

På marknaden
På marknaden

Lossning av kokosnötter i Sa Dec
Lossning av kokosnötter i Sa Dec

Ett av otaliga Khmertempel utanför Ha Tien
Ett av otaliga Khmertempel utanför Ha Tien

Cykelväg bland odlingar
Cykelväg bland odlingar

Strand i Hong Chong
Strand i Hong Chong

Dag för dag

Dag 1 Samling i Saigon

Samling på vårt centralt belägna hotell i Saigon.

Dag 2 Genom Mekong

Bussresa till gränsstaden Ha Tien nära den kambodjanska gränsen. Resan tar 5-7 timmar och du kommer fram sen eftermiddag. Ha Tien är en stillsam stad med gamla koloniala villor och en vacker strandpromenad. Hit kommer turister på genomresa på väg till eller från Kambodja. Det finns gott om bra restauranger med god vietnamesisk mat. Tempot är lågt i den här charmiga staden - en idealisk plats att inleda vistelsen i Vietnam på.

Dag 3 Båt till Hai Tac

Efter frukost tar du båt till ön Hai Tac. Resan dit tar cirka 1 timme. Väl framme tar du en motorcykeltaxi till en fin avskild strand. De som vill kan stanna här, bada och bara koppla av. Familjen som ser till stranden serverar ljuvlig mat. Är du inställd på att göra något annat kan du undersöka de närmaste omgivningarna till fots eller hyra en motorcykel och ta dig runt ön på upptäcktsfärd. Vid klar väderlek ser man ön Phu Quoc i väster. På eftermiddagen går båten tillbaka till Ha Tien.

Dag 4 Tempel och pagoder i Hong Chong

Dagens utflykt går till Hong Chong. Här finns ett fascinerande tempel i en grotta. Under Vietnamkriget nyttjades den som sjukhus och skyddsrum. Stranden som ligger här är vacker och badvänlig. Vyerna är vackra - Hong Chong är känt för de kalkstensöar som finns ute i havet vilket gör att området kallas för Ha Long Bay i syd. Efter lunch tar du dig tillbaks till Ha Tien. Under färden stannar du till vid någon av de vackra Khmer pagoderna och Cao Dai templen som finns i området.

Dag 5 Till Marguerite Duras barndomsstad Sa Dec

Buss till den lilla trevliga staden Sa Dec i Mekongdeltat, i provinsen Dong Thap. Det är en bedårande stad som ligger precis vid floden, med en helt fantastisk marknad som pulserar av liv. Den huvudsakliga näringen här är, förutom risodling och fiske, att odla blommor. Ett måste är att besöka Huynh Thuy Les gamla bostad från 1895. Han var son till en rik kinesisk köpmannafamilj som under ett par år i slutet av 1920-talet hade ett förhållande med den då mycket unga Marguerite Duras. Hon skrev långt senare romanen "Älskaren" som handlar om det här kärleksförhållandet. När "Älskaren" kom ut 1984 blev den en världssuccé. Det gamla huset skulle bli polisstation efter 1975 men när det stod klart att boken blivit en världssuccé omvandlades huset till museum och är helt klart värt ett kort besök.

Dag 6 Cykelutflykt bland blomsterodlingarna

Nu väntar en cykelutflykt på landsbygden utanför Sa Dec. Du passerar en mängd små byar där människor är i fullt arbete med jordbruk och blomsterodling. Området runt Sa Dec är det huvudsakliga odlingsområdet för många av de blommor som säljs i Saigon under nyårsfirandet Tet i januari/februari. Du cyklar 4-5 timmar och äter lunch längs vägen. När du kommer tillbaks till Sa Dec är resten av dagen fri och om du vill kan du ägna resten av dagen åt att utforska staden och marknaden till fots. Vill du vila lite efter dagens cykelinsats rekommenderas de små utomhuskaféerna längs huvudgatan Nguyen Hué. Gatan går längs floden och utbudet av varma och kalla drycker är stort. Det är ett trevligt eftermiddagsnöje att sitta här, titta på folklivet och följa båttrafiken på floden.

Dag 7 Flyg till Con Dao

Efter frukost startar bussresan till Saigon. Resan tar ungefär 3 timmar och vid ankomst åker du direkt till flygplatsen och tar ett eftermiddagsflyg till Con Dao.

Dag 8-11 Nationalpark, bad och krigsminnen

Den gamla fängelseön Con Dao är numera nationalpark. Här kan du vandra, cykla, njuta av långa vita stränder, göra utflykter till havs, bada och snorkla. I Vietnamkrigets spår bör du besöka det en gång i tiden beryktade fängelset där sydsidan förvarade krigsfångar i så kallade tigerburar.

Dag 12-13 Storstaden Saigon

Du tar morgonflyget till Saigon. Efter lunch besöker du två verkligt intressanta museer; Reunification Palace och War Remnants Museum. Som avslutning på dagen rekommenderas du att dricka något svalkande på takterrassen till Rex hotell. Det är en historisk plats som besöktes av många krigskorrespondenter under Vietnamkriget. Här avslutas resan dag 13.Katalog 2018

Du har väl vår senaste katalog?

Snart kommer vår nya sajt.

(under tiden hittar du alla nyheter på vår gamla sajt)

Fortsätt till lasochres.se