Fakta om Indonesien

Huvudstad Jakarta
Invånare 232,5 miljoner (2010)
Yta 1.9 miljoner km2 (4 ggr större än Sverige)
BNP capita
4 293 USD (2010)
Sverige 38 947 USD
Medellivslängd
Män: 69 Kvinnor: 73 (2010)
Läskunnighet
Män: 94 % Kvinnor: 87 % (2006)
Officiellt språk Bahasa Indonesia
Visum Ja vid ankomst, kostnadsfritt
Regnperiod Varierar mellan olika öar
Valuta Indonesisk Rupiah
Tidsskillnad +6 - 8 tim
Religion 87% muslimer, 9% kristna
Statsskick Demokrati under utveckling sedan 1999
Kuriosa Det finns över 400 vulkaner

Reseledare

Reseledaren är resans viktigaste person. Nedan nämns reseledarens huvuduppgifter samt vad han eller hon inte ska behöva göra. Du kommer snart förstå att detta inte alltid överrensstämmer med vad som förväntas av en vanlig turistguide.

Reseledarens huvuduppgifter

 • Vara resans ledare och beslutsfattare om eventuella ändringar av upplägget.
 • Ansvara för alla praktiska arrangemang.
 • Hjälpa resenärerna att genomföra egna aktiviteter.
 • Behandla alla resenärer likvärdigt och med respekt.
 • Ge information om platser man besöker och generell information om landet.
 • Hålla regelbundna möten med gruppen.
 • Göra resenärerna intresserade, aktiva och positiva gentemot lokalbefolkningen.
 • Hjälpa resenärer i händelse av sjukdom eller olycka.
 • Kontakta kontoret i Stockholm vid allvarliga problem.

Inte reseledarens uppgifter

 • Acceptera dåligt uppträdande från resenärer.
 • Ta hand om förlorat bagage efter att man lämnat ankomstorten.
Tillbaka

Flyginformation


I priset för våra resor ingår oftast inte det internationella flyget till och från resmålet.

På vår hemsida kan du se när minsta antal deltagare på en resa är uppfyllt. Då är det dags för dig att boka flyg. Informationen uppdateras dagligen. Under varje resa finns fliken "datum och priser". Där finner du ett av tre alternativ för din resa:

 • Ja, du kan boka flyg nu
 • Nej, vänta med att boka flyg
 • Flyg ingår i resans pris

Om vi mot förmodan skulle tvingas ställa in en resa trots att minimiantalet deltagare uppfyllts ersätter vi naturligtvis dina avbokningskostnader för internationellt flyg (gäller dock inte om vi måste ställa in en resa på grund av så kallad force majeur, se våra särskilda villkor). Ring gärna om du har några frågor.

Vår resa börjar med en samling dag 1 på vårt hotell på samlingsorten. Observera att det kan innebära att du behöver flyga från Sverige dagen innan vår resa börjar. Den dagen då resan avlutas kan du påbörja din hemresa. I god tid innan resan börjar kommer du få detaljerad information om hur du lättast tar dig från flygplatsen till det hotell där gruppen samlas dag 1.

Du kan boka din biljett var du vill. Oftast hittar man de lägsta priserna på internet. Tänk på att biljetten då oftast inte är ombokningsbar. Här kan du jämföra flygpriser:
Här kan du boka en flygbiljett med fler än två flygsträckor. Här kan du också boka en så kallad "open-jaw-biljett" eller "multi-city", det vill säga; återresan sker från annan ort än den du först flög ut till.

Många flygbolag har bra hemsidor där man kan boka.

Du kan naturligtvis även vända dig till en resebyrå. Vi samarbetar med följande resebyråer:

Indcen
Tala med Afroza
Direktnummer 08-562 65 007
Vx 08-562 65 000
Sveavägen 17, Stockholm
afroza@indcen.se
www.flygpris.com
Norge
Reisefeber
Tel (+47) 55 21 04 00
Nygårdsgaten 2 A, Bergen
reisefeber@travelnet.no
www.verden.no

Ankomsttid

Om du har bokat en flygbiljett med sådana tider att du kommer att få svårt att hinna till en samling under dag 1 (till exempel om du landar sent på kvällen) vill vi att du meddelar Läs & Res, så att vi kan informera reseledaren. Om ditt flyg, under utresan, blir försenat så mycket att du inte kommer att hinna i tid till samlingstiden skall du kontakta reseledaren direkt. (Telefonnummer får du per post i vårt sista utskick före avresan)
Tillbaka

Pass och visum

Personuppgifter
Kontrollera att dina pass- och personuppgifter på deltagarlistan stämmer. Meddela oss snarast eventuella felaktigheter. Det är viktigt att vi har korrekta uppgifter för att kunna boka flygbiljetter och tillstånd för vandringarna.

Visum får du vid ankomsten till flygplatsen i Jayapura. Då skall du också betala 35 US dollar kontant för visumet.

Tag för säkerhets skull med 6 stycken passfoton ifall det behövs för färdtillstånd, Surat Jalan, på Nya Guinea.

Passets giltighet
Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter avslutad resa. Det måste innehålla minst två tomma sidor efter visering. Kontrollera detta noga!.

Tillbaka

Boende

Boendet under våra resor är ibland relativt enkelt, framförallt under vandringar och byvistelser. Normalt använder vi för landet typiska medelklasshotell. I resan ingår del i dubbelrum och vi använder oss av rumsindelning. Under speciella omständigheter, och endast i undantagsfall, kan fler personer dela rum. Våra resenärer delar rum med någon av samma kön och reseledaren använder sig ofta av en rotationsprincip, där alla som reser ensamma har chans att byta rumskamrat. Det är viktigt att du visar hänsyn till din rumskamrat. Om du vet att du brukar snarka kan det vara bra att förbereda sig med förebyggande medel såsom näsklämma, spraymedicin eller liknande som finns att köpa på apoteket. Du som har speciella vanor som kan störa andras ro, uppmanas att överväga enkelrum. Resenär som stör rumskamrat kan under pågående resa komma att hänvisas till enkelrum mot tilläggsbetalning.

Reser du med en maka, sambo eller vän delar du rum med denne. Om ni bor på samma adress planerar vi för delat rum på resan. Bor ni inte på samma adress är det bra om du meddelar oss så vi kan planera för delat rum.

Det går att boka enkelrum på varje resa mot en extra kostnad. På resor där det förekommer boende i tält kommer du då att få ett eget tält. I samband med byboende, övernattning på båtar eller tåg kan enkelrum oftast inte erbjudas. Enkelrum bör bokas samtidigt som resan och erbjuds i mån av plats. Enkelrumstillägget ska vara specificerat på din slutfaktura eller på separat tilläggsfaktura för att bokningen ska gälla.

Ett trevligt sätt att få kontakt med familjen under ett familjeboende är att erbjuda sig att hjälpa till i hushållet eller med andra göromål. Räkna dock med protester när du erbjuder dig. Låt inte detta hindra dig utan insistera gärna på att få vara delaktig. Kanske kan du hjälpa till med förberedelser av måltiden, med köksträdgården, passa barnen eller valla geten. Kanske kan du be att få följa med någon i familjen till marknaden, till skolan eller ut på åkrarna.

Tillbaka

Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning under hela resan.
 • Samtliga i programmet nämnda transporter samt lokala transporter.
 • Hotell eller annan inkvartering under hela resan.
 • Inrikes flygplatsskatter och alla obligatoriska avgifter.
 • Mat när det inte finns tillgång till restauranger. Alltså om vi bor "hemma hos", ute på vandring i naturen, befinner oss på en båt etc.
 • Visum som söks i eller från Sverige ingår vanligtvis. Undantaget är våra resor till Indien där du själv söker e-visum.
 • Alla formella tillstånd.
 • I programmet angivna tolkar.
 • Dricks vid aktiviteter som ingår i resans pris och som betalas av reseledaren.
 • Ett informationspaket innehållande karta (-or) och "Länder i Fickformat" för aktuellt land samt Litteraturtips.
  (På familjeresor ingår endast ett informationspaket per familj).
Särskilt för resan till Nya Guinea
Mat ingår under under vandringarna, när du bor i familjer och tältar på stranden. Tillsammans ca 14 dagar. Du får kokt vatten att hälla på din vattenflaska.
Tillbaka

Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg (undantag för resor angivna med "inkl flyg").
 • Mat på platser där det finns tillgång till restauranger.
 • Utflykter som görs på eget initiativ utanför resplanen.
 • Dricks vid aktiviteter som inte ingår i resans pris och som betalas av resenären själv.
 • Visum som erhålls vid ankomst till resmålet.
 • Eventuell flygplatsskatt vid hemresan.
OBS! Om du väljer att avvika från gruppens resplan måste du själv betala kostnaderna för de transporter och boende som tillkommer.
Särskilt för resan till Nya Guinea

Under vandringarna och i byar kommer få kokt vatten att hälla i din vatten flaska. En en vanlig köpt mineralvattenflaska duger bra. Vill du ändå, av någon anledning ta med dig köpt mineralvatten, får du antingen bära detta själv (inte realistiskt) eller betala för en bärare.
Tillbaka

Ekonomi på resan

I nästan alla länder dit vi ordnar resor kan du ta ut pengar direkt i bankomater. Du får då lokal valuta till en bra kurs. Vi rekommenderar att du har med dig ett extra Visa eller Mastercard i reserv om ditt kort skulle bli förstört.

Uttagsautomater

Visa
http://www.visa.se/visa-varje-dag/res-med-visa/hitta-en-uttagsautomat-dar-du-befinner-dig
Mastercard
www.mastercard.us/cardholder-services/atm-locator.html

Aktuella valutakurser hittar du på:

www.oanda.com/convert/classic

Särskilt för resan till Nya Guinea

Valuta
På den här resan använder du Indonesiska Rupiah IDR. I alla städer, även i Wamena, finns det bankomater där du kan göra kontantuttag i lokal valuta till bra växelkurs.

Kostnader för mat
Hur mycket du gör av med på mat beror naturligtvis på var du väljer att äta. I städerna går det att hitta allt från enkla gatukök till lyxrestauranger. Om du väljer enkla restauranger som lokalbefolkningen går till kan du räkna med att spendera i genomsnitt cirka 70 kr per dag.

Tillbaka

Utrustning

Nedan hittar du ett generellt förslag på vad du kan ta med dig. Längre ner på sidan hittar du information om det finns mer specifik utrustning för just denna resan.

 • ryggsäck eller mindre resväska. En mjukare väska av typen duffel bag passar utmärkt till de flesta resmål
 • liten ryggsäck för dagsbruk och handbagage på flyget
 • gymnastikskor eller sandaler
 • liten handduk
 • hatt eller mössa som solskydd
 • solglasögon
 • ficklampa / pannlampa
 • väckarklocka (mobiltelefonen brukar gå bra)
 • värdebälte. Vi säljer värdebälten med tre fack för 100 kr
 • pass
 • bankkort (Visa eller Mastercard), gärna två stycken
 • kopior på pass, flygbiljetter och försäkringsbevis från ditt försäkringsbolag
 • utskriven resplan och vårt slututskick med uppgifter om hotell mm.
 • ryggsäcksapotek (se ytterligare information under Hälsa och vaccinationer)
 • kamera, extra minneskort, extra batteri
 • laddare till din elektroniska utrustning (telefon, kamera mm) samt eventuell adapter
 • eventuella fotografier på hur det ser ut i ditt land - mycket bra för att skapa kontakt med lokalbefolkningen!

Det vanligaste misstaget när det gäller packning är att ta med för många saker. Packa med sunt förnuft.

Tänk på att det alltid finns en liten risk att bagage som checkas in på flyget blir försenat eller i värsta fall inte kommer fram. Tag därför med dig det som är absolut nödvändigt i handbagaget!


Särskilt för resan till Nya Guinea
Du bör ha skor för vandringen som har en mönstrad sula. Om du vill vara vandringskängor, joggingskor eller bra sandaler är en smaksak. Välj skor som du trivs att gå i. Tänk på att terrängen i högländerna är kraftigt kuperad och att det blir halt när det regnar.
Det finns risk för malaria därför rekommenderar vi ett bra myggnät, ett effektivt myggmedel och malariaprofylax (hör med din vaccinationscentral).
Eftersom nätterna är kyliga på höglandet rekommenderar vi ett underställ i kombination med ett reselakan i siden (vi säljer för 250 kr respektive 320 kr). Det senare kommer till användning även på fler platser. Ni sover ibland på golv av brädor eller lera och och de flesta önskar då ha ett liggunderlag med sig.

Du kommer till en av världens finaste marina miljöer. Glöm inte ta med snorkel och cyklop. Du kan inte räkna med att hitta något användbart på plats.

Under vandringen i Baliemdalen vistas du på realtivt hög höjd, 1500-1800 m ö h. Detta innebär att det kan bli lite kyligt på kvällar och nätter, 10-15 grader. Vet du med dig att du är frusen kan det vara bra med en tunn sovsäck. I annat fall räcker det med att ha lite varmare kläder till kvällar och nätter. Ett bra tips är en vanlig filt som du kan dra över dig under natten. Säkerligen blir det en populär present som du kan lämna efter dig.

Resan innehåller tre längre utflykter. Då bär du enbart vad du behöver under de dagarna. Övrig packning lämnas på hotellet. Under vandringen i Baliem-dalen bär du all packning själv, men kan förstås betala för en egen bärare (lön + mat + transporter). Räkna med 250 kr (500 000 Rupees) per dag här uppe i Baliemdalen där allt är dyrare än nere vid kusten.

Tillbaka

Klimat och väder

Klimat i Baliem Valley
Centralorten i Baliem Valley är Wamena som ligger på 1500 meters höjd. Detta innebär att nätterna blir väsentligt kyligare än vid kusten. Räkna med temperaturer ned till 10 grader på natten. Dagarna blir troligen inte varmare än 25 grader, vilket är perfekt för vandring.

Temperatur i Jayapura, SentaniRegn i Jayapura, Sentani

Tillbaka

Mat och dryck


Frukost
På de flesta hotell ingår någon form av frukost. Det kan vara allt från te och en kaka till stekt ris.

Dryck
Vanlig måltidsdryck är vatten. På de flesta restauranger serveras vatten i kannor som står på bordet. Detta vatten är troligtvis kokat, men vi avråder från att dricka detta, eftersom hanteringen är osäker. Drick hellre vatten på flaska, eller vatten som är nykokt, dvs. hett.
Vanlig måltidsdryck är annars te (täh) eller kaffe (kopi). Vanligtvis dricker man te och kaffe före maten och inte efter som här hos oss. Både te och kaffe serveras vanligen med mycket socker i. Vill man inte ha socker måste man säga ifrån. "Tanpa gula", vilket betyder utan socker.
Vår kaffekultur kommer från Holländska Ostindien. Förr talade vi i Sverige om att dricka en java. Och det traditionella indonesiska kaffet är nog världens godaste! Snusmalet kaffe, mjölk och socker som serveras i glas.
Läsk finns också att köpa överallt i städer. Däremot är alkoholhaltiga drycker sällsynta. I varje stad finns endast någon enstaka affär eller restaurang som säljer öl och den är ofta rejält dyr.

Mat
Enkel indonesisk mat är det som serveras på de flesta restauranger eller enkla matställen, warung. Ris och grönsaker och fisk eller kyckling. Stekta nudlar och nudelsoppa. Kycklingsoppa och nasi goreng (stekt ris) är vanliga rätter.

Under vandringarna äts frukost och middag i lägret eller hos den familj du bor hos. Kostnaderna för detta ingår i priset. Lunchen är enklare och medhavd om det saknas möjlighet att laga enklare lunch i någon by. Det kan vara bra att ha med extra energi under vandringen i form av "snacks" som kex, risnudlar, torkad frukt/kött/fisk etc. Handla i så fall i förväg då möjligheterna till inköp är begränsad.

Under vandringarna kommer man att koka vatten på kvällen, låta det svalna över natten, och du får 1,5 liter i din vattenflaska på morgonen. Som vattenflaska duger vanliga mineralvatten flaskor bra.

Sedan länge råder alkoholförbud i hela provinsen Papua. Detta gäller även utlänningar och skall respekteras. Skälet är förstås att alkohol skapat omfattande sociala problem och kriminalitet. I det självständiga Papua New Guinea, på den östra delen av ön, finns ingen begränsning av alkoholförsäljning. Där har man problem med kriminalitet vilket gör landet till ett av världens farligaste länder.
Tillbaka

Ta seden dit du kommer


Tänk på att du är gäst i landet du besöker. Det är därför viktigt att ta hänsyn till lokala sedvänjor och traditioner. Särskilt försiktig skall du vara i strängt religiösa områden, platser med pågående konflikter samt ekologiskt känsliga miljöer. En bra grundregel är att observera och lära sig av hur lokalbefolkningen gör. Rådfråga gärna reseledaren.

Tänk också på att respektera lokalbefolkningen vid fotografering. Läs mer under Fotografering

En av tjusningarna med att resa är att det inte är som hemma. Det är viktigt att hålla det här i minnet under resan och att möta det som är annorlunda med ett öppet sinne. En portion tålamod och nyfikenhet är också bra att lägga i ryggsäcken.

Toalettips
Många av våra resor går till länder där toalettpapper är sällsynt förekommande och där vår typ av toalett saknas på mindre hotell utanför större städer. Däremot finns alltid toalettpapper att köpa i städerna. Ute på landsbygden, i skogen eller i öknen kan det också helt saknas toaletter. Naturligtvis, så är det ju även i vårt land. Även tågen i några av våra länder saknar västerländska sitt-toaletter.

Presenter
På det stora flertalet av våra resor bor du hemma hos en privatfamilj under en eller flera nätter. Då bör du ha med dig en present, precis som praxis är i Sverige. Exakt vad du kan ta med dig är svårt att säga. Generellt uppskattas något som är exotiskt för dem, dvs något från Sverige! Ta gärna med bilder på dig, din familj ditt hus, alltså något som visar hur du lever. Lika bra kan också vara något du köper på plats. Be reseledaren om tips! Några exempel:

pannlampa
ficklampa (våra vanliga batterier finns även i landet du besöker)
väggkalender med bilder från Sverige
För köket: potatisskalare, rivjärn
fotboll, svenskt hopprep
uppblåsbar jordglob
världskarta
Dett är bara några exempel. Välj helst något annat! Ta däremot inte med snask och cigaretter.Att bo i by

Ett trevligt sätt att få kontakt med familjen är att erbjuda sig att hjälpa till i hushållet eller med andra göromål. Vid första måltiden är det bra om du är gäst, låter dig serveras och låter värdarna vara just föredömliga värdar. Senare under vistelsen kan du erbjuda dig att hjälpa till i hushållet eller med andra göromål. Räkna dock med protester när du erbjuder dig. Låt inte det hindra dig utan insistera gärna på att få vara delaktig. Kanske behöver familjen hjälp med disken, med förberedelser av måltiden. Kanske kan du be att få följa med någon i familjen till deras plantage, till skolan eller kyrkan.

Vid måltiderna kan det vara så att du blir serverad separat och att värdfolket inte äter tillsammans med dig. Det upplevs ibland som oartigt att äta tillsammans med dig. De kommer att äta av maten som blir över efter att du har ätit. Tänk på att du inte äter upp allt utan lämnar en del, även av det godaste.

Hur lyckad familjevistelsen blir hänger till stor del på hur aktiv och nyfiken du själv är. Om du bjuder in till umgänge, lek med barnen, kortspel, sång etc. Har du en hobby såsom tex spela munspel, måla, fiska, etc. kan du gärna ta med dig ett föremål för att demonstrera. Det brukar uppskattas.

Att kommunicera

Du kommer att träffa ytterst få människor som talar engelska. Det gemensamma språket för de olika folkgrupperna på Flores är indonesiska. Men i byarna finns det t.o.m människor som inte kan prata indonesiska utan endast talar lokalspråket. Indonesiska är inte ett svårt språk att lära sig. Uttalet är likt vårat och grammatiken är relativt enkel. Använd den ordlista du har fått med bokpaketet för att lära dig lite enkla ord och fraser. Är du mer nyfiken kan du köpa en frasbok på Bali.

Ta gärna med foton på din hemmiljö och din familj att visa för dina husvärdar. Ta lite bilder på dina familjemedlemmar, på ditt hus eller lägenhet, på ditt arbete, din närmiljö, trädgård, lantställe, bergen, skogen osv. Kanske också vykort på kung och drottning, Stockholm osv. Om du tar med extra kopior på tex. dig själv, ditt hus osv. kan du även ge bort något foto, vilket ofta är mycket uppskattat. Andra saker som är trevligt att ta med är sällskapsspel som inte kräver språkligt kommunikation, tex kortlek, memoryspel, bollar etc. Hur kontakten mellan dig och de familjer du bor hos blir hänger mycket på dig själv.

När du vill prata med dina familjevärdar i byarna kommer också reseledaren och/eller ev. annan lokal guide kunna hjälpa dig med tolkning.

Presenter

Det är trevligt att ha med sig några små gåvor eller presenter att överlämna till de människor man bor hos. Vi på Läs & Res önskar att ni är lite sparsamma med att köpa med dyra saker från Sverige. Hellre kanske köpa saker lokalt som lokalbefolkningen verkligen har glädje eller nytta av. Diskutera med reseledaren inför varje byboende vad som är lämpligt att ta med. Det kanske kan vara medicin, salt, stearinljus, batterier eller liknande. Eller kanske någon gemensam leksak till barnen, en boll eller annat. Begagnade kläder och leksaker går att ta med från Sverige.

Klädsel

För att få kontakt med andra kulturer måste man följa de regler som gäller lokalt. Det gäller framförallt uppträdande och klädsel. Indonesien är ett muslimskt land och har ganska strikta klädregler. Män kan inte ha bar överkropp och helst inte shorts. Indonesiska män som går i shorts är fattiga och kroppsarbetande. Om du, som är rik (för det är du eftersom du kan resa till Indonesien på semester) klär dig som en fattig skapar du "oreda" i indonesierns värld.

Det är stor skillnad på hur lokalbefolkningen klär sig, beroende på om de bor i staden eller på landet, vilken religion som utövas och hur starkt religiöst området är. Indonesiska flickor och unga kvinnor klär sig modernt, framför allt de som bor i städerna. Trots att du kanske ser flickor som bär korta kjolar så bör mogna kvinnor inte gå med shorts eller tights. Inte heller med genomskinliga eller urringade blusar eller i linne. Man blir mycket bättre respekterad och emottagen om man är klädd i kjol, klänning eller långbyxor samt täcker axlarna med en t-shirt eller blus.

På badstränder och på den hyrda båten är det OK med shorts och badbyxor/baddräkt, men du bör sätta på dig mer kläder om du från stranden tar en promenad in i byn.

Toalettips
Många av våra resor går till länder där toalettpapper är sällsynt förekommande och där vår typ av toalett saknas på mindre hotell utanför större städer. Däremot finns alltid toalettpapper att köpa i städerna. Ute på landsbygden, i skogen eller i öknen kan det också helt saknas toaletter. Naturligtvis, så är det ju även i vårt land. Även tågen i många av våra länder saknar västerländska toaletter.


Tillbaka

Hälsa och vaccinationer

Tag kontakt med en vaccinationscentral i god tid före din avresa.

Oftast behövs inga vaccinationer på våra resor. Då förutsätter vi att du har det normala grundskyddet

 • Gulsot eller hepatit. Vaccinet heter Twinrix som skyddar mot både hepatit A och B och skall tas i mycket god tid före avresan.
 • Polio, stelkramp, difteri. Nästan alla svenskar har fått denna vaccination.

På följande hemsida kan du se vilka vaccinationer som är aktuella i olika regioner www.vaccinationsguiden.se

Förslag till ryggsäcksapotek:
 • Första förband
 • Desinfektionsmedel (t.ex. alcogel eller Xinix)
 • Kirurgtejp och/eller plåster
 • Skavsårstejp/plåster
 • Värktabletter
 • Öronproppar
 • Myggmedel
 • Solskyddskräm
 • Dimor eller Travello (tillfälligt stopp av diarré, receptfritt)
 • Vätskeersättning (t.ex. Resorb) för att återställa kroppens salt- och vätskebalans vid ex. diaréer och kräkningar.

När det gäller mat och dryck finns det några generella riktlinjer som hjälper dig att förhindra magsjukdomar: Ät nylagad mat, skala all frukt och var försiktig med råa grönsaker och glass som säljs på gatan. Använd sunt förnuft i ditt val av matställen, små lokala restauranger med stor ruljans är ofta bättre än flotta restauranger med få gäster och västerländsk meny. Drick enbart buteljerade eller kokta drycker. Undvik isbitar i dryck eftersom isen kan vara gjord av kranvatten. Tänk på att dricka rikligt med vätska när det är varmt.


Det är bra att använda någon typ av badskor när du går i vattnet. Det är väldigt lätt att skrapa fötterna på hårda koraller. Dessutom skyddar de mot sjöborrar och den giftiga stenfisken. Sandaler eller liknande är en billig och bra försäkring.

Papua är ett högrisk-område för malaria. Du bör absolut uppsöka läkare och se till att du får rätt profylax. Sannolikt Lariam eller Malarone.

Tillbaka

Fotografering

Våra resor erbjuder fantastiska möjligheter till fotografering. Kameran är ett utmärkt sätt att ta med sig minnen och intryck från resan. Många kommer vilja att du berättar om resan eller håller föredrag på arbetsplatsen, biblioteket eller för någon förening. Om du behöver hjälp med detta får du gärna höra av dig till oss.

Som fotograf har man också ett ansvar. Tänk på att människorna du möter är subjekt och inte objekt, dvs att de har känslor, en egen vilja och rätt att bestämma över sin kropp och bilder av den. Därför är det viktigt att du frågar (när det är möjligt) ifall du får fotografera dem, deras barn och ibland deras ägodelar. Hur skulle du reagera om en en utländsk turist kom och började fota dina barn, din tvätt eller ditt hus utan att du visste till vad bilderna skulle användas? I många kulturer upplevs fotograferande som en kränkning av människors integritet. Var särskilt försiktig och hänsynsfull när du befinner dig på landsbygden eller bland ursprungsfolk. Låt inte språkbarriären hindra dig. En gest, ett leende och att peka på kameran är universella koder som förstås av alla. Och glöm inte att tacka efteråt! Fråga gärna reseledaren om du känner dig osäker på hur du ska göra.

Tänk på att ta med dig extra batterier och extra minneskort. Ett bra tips är att använda ett UV-filter som skyddar objektivet och är användbart i de flesta situationer. Även om du har med dig mycket minne kan det vara smart att på kvällen gå igenom dagens bilder för att rensa ut sådant du inte vill spara. Ett tips är att endast spara bilder du är nöjd med.

Tog du några bra bilder under resan? Vi behöver bra, intressanta bilder till vår resekatalog och hemsida. För en bild i katalogen betalar vi 500 kr (den publiceras då också på hemsidan), framsidan 1500 kr. En bild på hemsidan ger 200 kr, som dras av vid nästa resa. Välj ut några av dina bästa bilder och skicka dem på en CD eller maila oss. Digitala bilder skall vara minst 2,0 MB.

Tillbaka

Säkerhet

Risken att drabbas av kriminalitet eller våld under resan är liten. På de flesta platser och alltid på landsbygden är risken mycket liten. Oftast är du tryggare på våra resmål än du är i Stockholm. Undantaget är storstäder i Latinamerika och i Afrika där du skall vara försiktig. Det finns därför ingen anledning att gå omkring och vara orolig och på så sätt förstöra sin reseupplevelse. Däremot finns en rad enkla försiktighetsåtgärder som kan vara bra att tillämpa för att minska risken att råka illa ut.

 • Undvik att röra dig på ödsliga platser efter mörkrets inbrott.
 • Skylta inte med smycken, klockor, kameror och andra värdeföremål.
 • Förvara pengar, pass och flygbiljetter i ett värdebälte, som skall sitta under kläderna.
 • Var särskilt försiktig med dina tillhörigheter på tunnelbanor, buss- och tågstationer, marknader och andra platser där det är mycket folk i rörelse
Rådfråga din reseledare om du känner dig osäker.

Däremot är risken för olyckor i trafiken betydligt större i fattiga länder jämfört med de nordiska länderna. Under resan måste du vara mycket försiktigare i trafiken än du normalt är hemma.

Embassy of Sweden
P.O. Box 2824
Menara Rajawali, 9 th floor
J1. Mega Kuningan, Lot #5.1 Kawasan
Mega Kuningan
JAKARTA 10001, Indonesien
Phone:+62-(0)21-2553 5900
Fax: +62-(0)21-576 2691
Epost: ambassaden.jakarta@foreign.ministry.se

Allmänt är kriminalitet riktad mot utlänningar låg. I större städer skall man förstås iaktta normal försiktighet särskilt efter mörkrets inbrott. I Papua är förhållandena speciella. I det traditionella samhället var stöld vanligt och accepterat mellan olika stammar. I dag är nästan alla papuaner kristnade och lagar upprätthålls kraftfullt av polis och viss militär närvaro. Men du bör ha bra koll på dina saker.

Förväxla INTE den indonesiska delen av Nya Guinea med den självständiga staten PNG. Där är kriminaliteten mycket omfattande. Direkt farligt. Troligen på grund av tillgången på alkohol.


Tillbaka

Försäkringar

Du ansvarar själv för att du har ett tillräckligt försäkringsskydd under resan. Försäkringen skall åtminstone omfatta en fullständig kostnadstäckning för läkarvård, olycksfall, hemtransport och rättsskydd. En sådan försäkring är en förutsättning för deltagande i resan. Kontrollera omfattningen av reseskyddet i din hemförsäkring. Avbeställningsskydd ingår inte i resans pris och normalt inte i hemförsäkringen.

Obs! Ta med dig en kopia på ditt försäkringsbevis på resan.

Vid olycka under resan kan du ringa:

SOS International a/s
Nitivej 6, DK-2000 Frederiksberg, Danmark
Telefon: +45 70 10 50 50
Fax: +45 70 20 50 56
E-post: sos@sos.dk

Euro-Alarm (Europeiska)
Telefon: +46-8 454 34 34 dygnet om

Europ Assistance AB
(Nordic Assistance AB)
Mejerivägen 9
Box 44095
SE-100 73 Stockholm
Tel +46 08 587 717 17
Fax +46 08 660 23 90

Pontus Wallin
VD / Ägare Läs & Res
Pontus mobil: +46 (0) 72 008 39 21

Läs & Res har inte ekonomiskt ansvar för merkostnader som uppstår i samband med eventuell sjukdom eller olycksfall. Kostnader för sjukvård, extra transporter, mediciner, ev extra guide för personlig hjälp etc, skall bekostas av resenären själv, som efter hemkomst kan kräva ersättning från sitt försäkringsbolag. I händelse av att någon resenär tvingas stanna på en plats skall reseledaren alltid följa med gruppen och kan då anlita någon som hjälper den som blivit kvar. Kostnaden åläggs resenären. Men vi hjälper dig alltid fram tills att du fått adekvat vård eller hjälp vad än problemet består i.

Om du råkar ut för något som du kommer att kräva ersättning för av försäkringsbolaget måste du komma ihåg att begära läkarintyg av behandlande läkare. Sådana intyg är omöjliga att få i efterhand. Det bästa är om intyget är på engelska, men ett läkarintyg på landets språk är bättre än inget alls. Glöm heller inte att spara alla kvitton på kostnader du vill att försäkringsbolaget ska täcka. Samma sak gäller vid ersättning för stöld eller förlust av egendom; polisanmäl och spara anmälan.

Tillbaka

Villkor och förutsättningar

För att ta del av Läs & Res villkor gå till: Särskilda villkor
Tillbaka
Katalog 2018

Du har väl vår senaste katalog?

Snart kommer vår nya sajt.

(under tiden hittar du alla nyheter på vår gamla sajt)

Fortsätt till lasochres.se