Golden rock. Hela stenen är belagd med guld
Golden rock. Hela stenen är belagd med guld

På väg till dagsverket
På väg till dagsverket

Bensinmackar längs vägen
Bensinmackar längs vägen

Cykelvägen på Bilu Kyun
Cykelvägen på Bilu Kyun

Cykla genom byar
Cykla genom byar

Under cyklingen  -
Under cyklingen -

Världens största liggande Buddha nära Mawlamyine
Världens största liggande Buddha nära Mawlamyine

Tempel vid havet
Tempel vid havet

Dag för dag

Dag 1 Yangon

Samling på vårt hotell i Yangon.

Dag 2 Yangon till Golden Rock

Buss till Kyaitio där du bor invid en av Myanmars mest kända attraktioner, Golden Rock. Ett jättestort förgyllt klippblock som ligger och ser ut som om det balanserar på en bergskam. Det ser ut som om det skall komma i rullning och ramla ner närsomhelst Men var lugn - klippblocket ligger kvar tack vare gudomlig kraft.

Dag 3 Cykel på småvägar till Thaton

Idag får du din cykel och det är en modern 21-växlade mountainbike. Efter frukost börjar cyklingen och du mjukstartar med en sträcka på 45 kilometer. Under färden blir det många korta stopp för mat och dryck. Du har gott om tid och behöver inte hålla ett jättehögt tempo. Förbered dig på att mötas av många nyfikna blickar. Här ses sällan några västerländska turister och ännu färre på cykel.
Du cyklar ungefär halvvägs till den lilla staden Thaton och de sista 30 kilometrarna in till staden åker du buss.

Dag 4 Cykling längs risfält till Hpa An

Idag skall du tillryggalägga en sträcka på 60 km till staden Hpa An. Landskapet domineras av risodlingar. Det är flackt, grönt, vattenbemängt och otroligt vackert. Du cyklar på relativt små vägar och stora delar av sträckan cyklar du genom ett odlingslandskap.

Dag 5 Cykelutflykt i Hpa An

I lugnt tempo kan de som vill följa med på en rundtur på cykel i och omkring Hpa An. Ni kommer bland annat att se de berömda grottorna Sadden och Kawkon.

Dag 6 Cykel mellan byar till Mawlamyine

Dagens etapp är på 60 km och tar dig till staden Mawlamyine, Burmas tredje största stad med drygt 300 000 invånare. Mawlamyine var huvudstad i den brittiska kolonin Burma mellan 1827 till 1852. Staden hade den största hamnen i landet och härifrån exporterades mängder med teak. Det är en vacker stad och det finns mycket att se. Här kommer du att sova tre nätter.

Dag 7 Båt och cykel - upptäck ön Bilu Kyun

Dagen börjar med att du lastar din cykel på en båt och åker över till den närliggande ön Bilu Kyun där du cyklar tvärs över ön,en sträcka på ungefär 30 km. Bilu Kyun är en folkrik ö med över 70 byar och med en mycket rik hantverkstradition. Du gör täta stopp på olika platser för mat, dryck och kanske för inköp av lokaltillverkade specialiteter. Cykelturen går i lugnt tempo på vägar kantade av träd och över illande gröna fält. I hamnen på andra sidan ön tar du en båt tillbaks till Mawlamyine.

Dag 8 Vilodag eller egen upptäcktsfärd

En vilodag utan program. Nu har du chansen att utforska Mawlamyine med omnejd på egen hand till fots eller på din cykel. Det går också bra att vila ut efter de gångna dagarnas cykling och förbereda kroppen på de kommande etapperna.

Dag 9 Mawlamyine - Thanbyuzayat

Dagens etapp är på på totalt 70 km går till den lilla staden Thanbyuzayat och därifrån vidare till Setse som ligger ca 15 kilometer utanför staden alldeles vid havet. Från Thanbyuzayat utgick dödens järnväg. Bygget av järnvägen genomfördes av Japan och arbetskraften var allierade krigsfångar plus ett stort antal tvångskommenderade burmeser. Du kommer att besöka en krigskyrkogård från andra världskriget där ca 4000 allierade soldater ligger begravda. Det är en stillsam plats där melankolin griper omkring sig.

Dag 10 Thanbyuzayat - Ye

Nu kommer du att få vila från cykling ett par dagar och istället åka buss. Dagens etapp tar dig bekvämt och snabbt ner till staden Ye. Vid ankomst till Ye kommer du att ha gott om tid att hinna med upptäcka staden till fots.

Dag 11-13 Buss till paradisstranden Maungmagan

Idag tar dig färden vidare med buss i fyra timmar till stranden Maungmagan. Den ligger ca 30 minuter utanför staden Dawei.
Denna paradisiska plats kommer att bli ditt hem under 3 nätter. Här kan du leva strandliv och bara ta det lugnt. Turismen inte så utvecklad men det finns flera restauranger längs stranden så det kommer inte att gå någon nöd på dig. Här kommer du att återförenas med din cykel så om du känner att du vill göra något annat än att bara ligga på stranden är det här ett bra ställe att göra cykelutfärder från. Vill du ha lite stadspuls kan du cykla in till Dawei med 150 000 innevånare. Det är en trevlig stad med låg bebyggelse, gamla koloniala byggnader och många restauranger med delikata lokala specialiteter.

Dag 14-15 Yangon

Efter frukost åker du till flygplatsen i Dawei och tar flyget till Yangon. Den före detta huvudstaden är lätt bedagad med ett myllrande folkliv och mängder av gamla koloniala byggnader. Shwedagon pagoden är ett underverk i skönhet och rikedom. Besök den i skymningen när stadens invånare förrättar andakt. Utbudet av mat är stort; passa på att avnjuta god burmesisk mat i något av alla de otaliga gatustånden. Åk gärna med Yangon Circle Line. Tåget är inte bekvämt, men intressant och du får prova hur kollektivtrafiken fungerar i Burma.

Dag 16 Yangon

Resan avslutas.


Katalog 2018

Du har väl vår senaste katalog?

Snart kommer vår nya sajt.

(under tiden hittar du alla nyheter på vår gamla sajt)

Fortsätt till lasochres.se