Teakbron U-Bein är ett smycke
Teakbron U-Bein är ett smycke

Den forna huvudstaden Sagaing är förtrollande
Den forna huvudstaden Sagaing är förtrollande

Digert utbud på marknaden
Digert utbud på marknaden

Tidig morgon vid Irrawadyfloden
Tidig morgon vid Irrawadyfloden

Mt Popa
Mt Popa

Dessa fantastiska cigarrer
Dessa fantastiska cigarrer

Tungt arbete med majsskörden i Natsein
Tungt arbete med majsskörden i Natsein

Fiskare på Inle Lake
Fiskare på Inle Lake

Dag för dag


För 20 år sedan gjorde Jesper Bengtsson sin första resa till Burma. Det var då ett stängt land. Ytterst få turister reste dit. Demokratirörelsen i landet krävde en bojkott. Militären hade styrt Burma med järnhand sedan 1960-talet.
I dag har landet öppnat sig för omvärlden och allt fler upptäcker den guldgruva av upplevelser, berättelser, naturupplevelser och politisk historia som utgör dagens Burma.
För Jesper blev det första besöket starten på en lång resa. Han har skrivit två böcker om landet och återvänt nästan varje år. I dag är det långt ifrån någon fungerande demokrati, men det finns många ljuspunkter. Och turisterna välkomnas i dag av alla parter. Följ med Jesper på en resa till Burma. En resa som innehåller möten med aktivister, klassiska sevärdheter och udda besök i landsbygdens småbyar.

Dag 1-2 Gamla huvudstaden Mandalay

Samling på vårt hotell i Mandalay, Burmas kulturella centrum. Gör en mjukstart efter den långa resan, vandra runt på bakgator och insup atmosfären. Missa inte jademarknaden, de skråindelade hantverkskvarteren och Mandalay Hill. Vi kommer gemensamt att besöka det så kallade "Ludu house". Ett privat hus med ett stort bibliotek. Under diktaturen var det en viktig mötesplats för motståndet mot juntan.

Dag 3 Besök i Natsein

En gemensam utflykt till byn Natsein, en traditionell by där tiden verkar ha stått still. Det känns som en idyll och här kommer du att ha tid att se dig om i byn och se hur människors vardag ser ut. Under dagen kommer du bland annat att besöka en cigarrfabrik. Det är fortfarande förbjudet för turister att sova över i byar på de flesta ställen i Burma och därför återvänder du till Mandalay för att övernatta där.

Dag 4 Buss mellan gamla huvudstäder

Efter frukost åker vi buss till Sagaing, en av de charmigaste städerna i Burma. På vägen passerar vi två gamla huvudstäder, Inwa och Amarapura. Naturligtvis stannar vi vid träbron U Bein, byggd i teak ca 1850. Sagaing ligger i ett kuperat landskap och är som ett smycke vid floden med alla sina gyllene pagoder. Vi kommer fram på eftermiddagen och har några timmar att upptäcka staden.

Dag 5 Båt på Irrawaddy till Bagan

Sakta reser vi nedför den stora floden och njuter av det lugna tempot. Med lite tur ser vi de sällsynta Irrawaddy-delfinerna. Ankomst till Bagan sen eftermiddag.

Dag 6 Bagan

Bagan var huvudstad i ett mäktigt rike från år 900 fram till år 1300. Idag finns här ca 2200 pagoder. Vi färdas runt på denna spektakulära plats och besöker några av de bäst bevarade pagoderna.

Dag 7 Med buss till Meiktila via Mt Popa

Buss till Meiktila via Mt Popa. Mt Popa är centrum för dyrkan av andar som har så stor betydelse i burmesisk folktro. Pagoden ligger spektakulärt placerad på en bergstopp. Efter att ha sett Mt Popa fortsätter vi 12 mil med buss till staden Meiktila där vi övernattar. Meiktila blev känt för omvärlden 2013 på grund av antimuslimska kravaller. En stor mängd byggnader blev brända och 12 000 människor blev fördrivna. Kravallerna spred sig härifrån till andra städer i Burma.

Dag 8-9 Buss till Inle Lake

Efter frukost fortsätter vår bussfärd och slutmålet är Inle Lake. Bussresan är 18 mil lång och tar ca 4 timmar. Inle är en stor och mycket grund sjö. Här är hela byar byggda på pålar ute i sjön och de som bor här lever av fiske och jordbruk. Vi åker runt på sjön och besöker byar och marknader. Folklivet och vyerna är spektakulära.

Dag 10 Flyg till Yangon

Flyg till Yangon. Eftermiddagen är fri för egna upptåg.

Dag 11-13 Yangon med Swedagon pagoden

Yangon är en lätt bedagad stad med ett myllrande folkliv och mängder av gamla koloniala byggnader. Här besöker vi NLD:s huvudkontor, träffar representanter för 88-generationen som arbetar inom organisationen Peace & Open Society.
En av dagarna i Yangon gör vi en utflykt till Kyaung Gone som ligger 13 mil utanför Yangon. Här besöker vi ett jordbrukskooperativ som stöds av Palmecentret. Projektet arbetar med att organisera småbönder i fackföreningar vilket fortfarande är en mycket känslig fråga i Burma. Bönderna lär sig att bedriva ett hållbart och ekologiskt jordbruk. En av dagarna i Yangon besöker vi Shwedagon pagoden som är ett underverk av skönhet och rikedom.
När du har egen tid passa på att vandra runt och avnjut god burmesisk mat i något av de otaliga gatustånden.
Försök att hinna med att åka Yangon Circle Line. Tåget är inte bekvämt, men mycket intressant och du får känna på hur kollektivtrafiken fungerar i Burma.

Dag 14 Här avslutas resan.
Katalog 2018

Vår alldeles nya katalog är här.

Snart kommer vår nya sajt.

(under tiden hittar du alla nyheter på vår gamla sajt)

Fortsätt till lasochres.se