Bagans pagoder i gudomligt ljus.
Bagans pagoder i gudomligt ljus.

Klassiska scenerier på Burmas landsbygd
Klassiska scenerier på Burmas landsbygd

Världens längsta teakbro
Världens längsta teakbro

Sagaing som varit kunglig huvudstad är förtrollande
Sagaing som varit kunglig huvudstad är förtrollande

Inle Lakes fiskare har en unik roddteknik. De ror med ena benet
Inle Lakes fiskare har en unik roddteknik. De ror med ena benet

Landsbygdstransport
Landsbygdstransport

Glada leenden möter dig överallt
Glada leenden möter dig överallt

Vandring utanför Kalaw
Vandring utanför Kalaw

Dag för dagDag 1-3 Gamla huvudstaden Mandalay

Samling på vårt hotell i Mandalay, Burmas kulturella centrum. Gör en mjukstart efter din långa resa, vandra runt på bakgator och insup atmosfären. Missa inte jademarknaden, de skråindelade hantverkskvarteren och Mandalay Hill. I Mandalay hyr du den cykel som följer med ända till Bagan. Den ger dig frihet när du kommer ut på landsbygden. En av dagarna gör ni en gemensam färd på cykel längs den mäktiga Irrawaddyfloden.

Dag 4 På cykel mellan gamla huvudstäder

Du cyklar till Sagaing, en av de charmigaste städerna i Burma. På vägen passerar du två gamla huvudstäder; Inwa och Amarapura. Naturligtvis stannar ni vid träbron U Bein, byggd i teak ca 1850. Härifrån tar du buss till Sagaing.

Dag 5 Besök i by på landsbygden

Utflykt till Daung Ma, en by där tiden verkar ha stått still. Du får uppleva bylivet och lära dig hur de tillverkar papper av bambu. Med cykel tillbaka till Sagaing på eftermiddagen.

Dag 6 Sagaing med gyllene pagoder

I ett kuperat landskap ligger den vackra staden Sagaing med sina gyllene pagoder. Du ser Sagaing på cykel och fortsätter sedan med buss till Shwebo.

Dag 7 Cykla runt i Swebo

Shwebo är en bra stad för cykling och det finns mycket att se och göra. Förutom folklivet och all budhism finns här en av Burmas allra bästa marknader. Du kan cykla ut på landsbygden, ensam eller i en mindre grupp. Överallt möter du vänliga leenden och nyfikna blickar.

Dag 8 På cykel längs Irrawaddy. Båt till Mingun

Du cyklar 30 kilometer på små vägar till krukmakarstaden Kyauk Myaung. Därifrån tar du båt till Mingun och ser ruinen av den pagod som skulle bli världens största.

Dag 9-10 Båt på Irrawaddy till Bagan

Sakta reser du nedför den stora floden. På hösten efter monsunen är det mer vatten i floden än på våren. Med lite tur ser du de sällsynta Irrawaddy-delfinerna. Här sover du på en madrass på däck.

Dag 11-12 Cykla bland tusentals pagoder

Bagan var huvudstad i ett mäktigt rike från år 900 fram till år 1300. Idag finns här ca 2200 pagoder. Du gör en utflykt och tittar på några av de bäst bevarade pagoderna. Sista dagen i Bagan har du helt till ditt eget förfogande.

Dag 13 Mt Popa och upp i bergen

Hyrd buss till Kalaw via Mt Popa. Mt Popa är centrum för dyrkan av andar som har så stor betydelse i burmesisk folktro. Pagoden ligger spektakulärt placerad på en bergstopp. Färden går vidare mot Kalaw genom södra Shanbergens skogar.

Dag 14-15 Vandring i Shanbergen

På 1000 m höjd är klimatet perfekt för vandring. Du vandrar 4-6 timmar om dagen i ett lagom kuperat landskap. Vandringen sker i mindre grupper och du övernattar i byar eller kloster.

Dag 16 Tåg till Inle Lake

Tåg till Nyaung Shwe vid Inle lake. De burmesiska tågen på smalspåriga järnvägar är en dröm för tågälskare. Folklivet i vagnarna och på perrongerna är färgrikt och minst sagt myllrande. Om tåget är mycket försenat så hyr vi en buss.

Dag 17-18 Kors och tvärs på Inle lake

Inle Lake är en stor, mycket grund sjö. Hela byar är byggda på pålar ute i sjön. De som bor här fiskar och odlar tomater på flytande öar. Du åker runt på sjön och besöker byar och marknader. Folklivet och vyerna är spektakulära.

Dag 19 Flyg til Yangon

Buss till flygplatsen i Heho. Flyg till Yangon

Dag 20-21 Yangon med Swedagon pagoden

Yangon är en lätt bedagad stad med ett myllrande folkliv och mängder av gamla koloniala byggnader. Shwedagon pagoden är ett underverk i skönhet och rikedom. Besök den i skymningen när stadens invånare förrättar andakt. Utbudet av mat är stort, så passa på att avnjuta god burmesisk mat i något av de otaliga gatustånden. Åk gärna med Yangon Circle Line. Tåget är inte bekvämt, men mycket intressant och du får känna på hur kollektivtrafiken fungerar i Burma. Här avslutas resan.
Katalog 2018

Du har väl vår senaste katalog?

Snart kommer vår nya sajt.

(under tiden hittar du alla nyheter på vår gamla sajt)

Fortsätt till lasochres.se