Fakta om Kuba

Huvudstad Havanna
Invånare 11,2 miljoner (2011)
Yta 110 922 km2
BNP capita
9 900 USD (2010)
Sverige 55 620 USD
Medellivslängd
Män: 77 Kvinnor: 81 (2009)
Läskunnighet
99,8 % (2008)
Officiellt språk Spanska
Visum Ja
Regnperiod Maj-Oktober
Valuta Kubansk Peso. För turister: Peso convertible (CUC)
Tidsskillnad -6 h
Religion Katoliker, afro-kubansk
Statsskick Kommunistisk enpartistat
Kuriosa Ingen annan regeringschef har suttit vid makten lika länge som Fidel Castro. Hans bror, Raul Castro, tog sedan över makten.

Reseledare

Reseledaren är resans viktigaste person. Nedan nämns reseledarens huvuduppgifter samt vad han eller hon inte ska behöva göra. Du kommer snart förstå att detta inte alltid överrensstämmer med vad som förväntas av en vanlig turistguide.

Reseledarens huvuduppgifter

 • Vara resans ledare och beslutsfattare om eventuella ändringar av upplägget.
 • Ansvara för alla praktiska arrangemang.
 • Hjälpa resenärerna att genomföra egna aktiviteter.
 • Behandla alla resenärer likvärdigt och med respekt.
 • Ge information om platser man besöker och generell information om landet.
 • Hålla regelbundna möten med gruppen.
 • Göra resenärerna intresserade, aktiva och positiva gentemot lokalbefolkningen.
 • Hjälpa resenärer i händelse av sjukdom eller olycka.
 • Kontakta kontoret i Stockholm vid allvarliga problem.

Inte reseledarens uppgifter

 • Acceptera dåligt uppträdande från resenärer.
 • Ta hand om förlorat bagage efter att man lämnat ankomstorten.
Tillbaka

Flyginformation


I priset för våra resor ingår oftast inte det internationella flyget till och från resmålet.

På vår hemsida kan du se när minsta antal deltagare på en resa är uppfyllt. Då är det dags för dig att boka flyg. Informationen uppdateras dagligen. Under varje resa finns fliken "datum och priser". Där finner du ett av tre alternativ för din resa:

 • Ja, du kan boka flyg nu
 • Nej, vänta med att boka flyg
 • Flyg ingår i resans pris

Om vi mot förmodan skulle tvingas ställa in en resa trots att minimiantalet deltagare uppfyllts ersätter vi naturligtvis dina avbokningskostnader för internationellt flyg (gäller dock inte om vi måste ställa in en resa på grund av så kallad force majeur, se våra särskilda villkor). Ring gärna om du har några frågor.

Vår resa börjar med en samling dag 1 på vårt hotell på samlingsorten. Observera att det kan innebära att du behöver flyga från Sverige dagen innan vår resa börjar. Den dagen då resan avlutas kan du påbörja din hemresa. I god tid innan resan börjar kommer du få detaljerad information om hur du lättast tar dig från flygplatsen till det hotell där gruppen samlas dag 1.

Du kan boka din biljett var du vill. Oftast hittar man de lägsta priserna på internet. Tänk på att biljetten då oftast inte är ombokningsbar. Här kan du jämföra flygpriser:
Här kan du boka en flygbiljett med fler än två flygsträckor. Här kan du också boka en så kallad "open-jaw-biljett" eller "multi-city", det vill säga; återresan sker från annan ort än den du först flög ut till.

Många flygbolag har bra hemsidor där man kan boka.

Du kan naturligtvis även vända dig till en resebyrå. Vi samarbetar med följande resebyråer:

Indcen
Tala med Afroza
Direktnummer 08-562 65 007
Vx 08-562 65 000
Sveavägen 17, Stockholm
afroza@indcen.se
www.flygpris.com
Norge
Reisefeber
Tel (+47) 55 21 04 00
Nygårdsgaten 2 A, Bergen
reisefeber@travelnet.no
www.verden.no

Ankomsttid

Om du har bokat en flygbiljett med sådana tider att du kommer att få svårt att hinna till en samling under dag 1 (till exempel om du landar sent på kvällen) vill vi att du meddelar Läs & Res, så att vi kan informera reseledaren. Om ditt flyg, under utresan, blir försenat så mycket att du inte kommer att hinna i tid till samlingstiden skall du kontakta reseledaren direkt. (Telefonnummer får du per post i vårt sista utskick före avresan)
För att flyga till Latinamerika finns följande huvudalternativ:
 1. Air France-KLM flyger via Paris eller Amsterdam.
 2. Iberia flyger via Madrid.
 3. Amerikanska flygbolag som United Airlines och American Airlines flyger via USA.
 4. De vanligaste latinamerikanska flygbolagen är: TAM, TACA och LAN.
Priserna varierar beroende på säsong och platstillgång. Ibland har de olika flygbolagen även kampanjer.

Om du mellanlandar i USA behöver du inget visum men ett intyg genom Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Ditt ESTA är giltigt under 2 år (om du inte byter pass). Det finns flera bluffsidor där man kan ansöka om ESTA, där priset är 89 USD. Det rätta priset är 14 USD och rätt sida kommer du till genom att klicka här!

OBS! Alla resenärer från länder som ingår i USAs Visa Waiver Programme (t ex Sverige) och som har besökt Iran, Irak, Sudan eller Syrien efter den 1.3 2011 måste ansöka om vanligt visum till USA (inte ESTA). Se till att du har minst 3 timmar mellan dina flyg om du ska resa via USA då köerna till säkerhetskontrollerna kan vara väldigt långa. Du behöver även hämta ut och checka in ditt bagage.

Om du mellanlandar i Kanada behöver du ett eTA (Electronic Travel Authorization). Det kostar 7 kanadensiska dollar och du ansöker om det genom att klicka här!Tillbaka

Pass och visum

Speciellt för Kuba
Ett vanligt turistvisum gäller i 30 dagar, med möjlighet till 30 dagars förlängning på Kuba. Visum ingår i resans pris och vi ordnar ditt visum. Vi kommer skicka skriftliga instruktioner om din visumansökan ca 2 månader innan resan startar. Vi behöver då:
 • en kopia på passet (sidan med foto)
 • det ifyllda turistkortsansökan
 • kopia på flygbiljetten
Vi behöver dina ansökningshandlingar senast 30 dagar före resans start. Passet måste vara giltigt 6 månader efter hemkomst. För försenade passkopior tar vi ut en expeditionsavgift på 500 kr. Vi skickar tillbaka ditt visum så snart det är klart, dock senast en vecka före resan startar.

Tillbaka

Boende

Boendet under våra resor är ibland relativt enkelt, framförallt under vandringar och byvistelser. Normalt använder vi för landet typiska medelklasshotell. I resan ingår del i dubbelrum och vi använder oss av rumsindelning. Under speciella omständigheter, och endast i undantagsfall, kan fler personer dela rum. Våra resenärer delar rum med någon av samma kön och reseledaren använder sig ofta av en rotationsprincip, där alla som reser ensamma har chans att byta rumskamrat. Det är viktigt att du visar hänsyn till din rumskamrat. Om du vet att du brukar snarka kan det vara bra att förbereda sig med förebyggande medel såsom näsklämma, spraymedicin eller liknande som finns att köpa på apoteket. Du som har speciella vanor som kan störa andras ro, uppmanas att överväga enkelrum. Resenär som stör rumskamrat kan under pågående resa komma att hänvisas till enkelrum mot tilläggsbetalning.

Reser du med en maka, sambo eller vän delar du rum med denne. Om ni bor på samma adress planerar vi för delat rum på resan. Bor ni inte på samma adress är det bra om du meddelar oss så vi kan planera för delat rum.

Det går att boka enkelrum på varje resa mot en extra kostnad. På resor där det förekommer boende i tält kommer du då att få ett eget tält. I samband med byboende, övernattning på båtar eller tåg kan enkelrum oftast inte erbjudas. Enkelrum bör bokas samtidigt som resan och erbjuds i mån av plats. Enkelrumstillägget ska vara specificerat på din slutfaktura eller på separat tilläggsfaktura för att bokningen ska gälla.

Ett trevligt sätt att få kontakt med familjen under ett familjeboende är att erbjuda sig att hjälpa till i hushållet eller med andra göromål. Räkna dock med protester när du erbjuder dig. Låt inte detta hindra dig utan insistera gärna på att få vara delaktig. Kanske kan du hjälpa till med förberedelser av måltiden, med köksträdgården, passa barnen eller valla geten. Kanske kan du be att få följa med någon i familjen till marknaden, till skolan eller ut på åkrarna.

I Latinamerika ingår vanligtvis inte frukost när man bor på hotell, vandrarhem eller pensionat. Ibland går det att mot betalning äta frukost där man övernattar. I städerna brukar det annars finnas gott om kaféer och restauranger där det serveras frukost.


Särskilt för våra resor till Kuba

På resorna till Kuba bor du på hotell och så kallade Casas Particulares, som kan liknas vid små privata Bed and Breakfasts. Auktoriserade eller lagliga Casas Particulares känns igen på den blå triangeln med vit bakgrund som sitter på husets dörr. I dessa bor du i en familjs hus. Familjerna är ofta väldigt vänliga och hjälpsamma men de pratar sällan engelska. Vi använder i första hand Casas Particulares på våra resor.

Tillbaka

Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning under hela resan.
 • Samtliga i programmet nämnda transporter samt lokala transporter.
 • Hotell eller annan inkvartering under hela resan.
 • Inrikes flygplatsskatter och alla obligatoriska avgifter.
 • Mat när det inte finns tillgång till restauranger. Alltså om vi bor "hemma hos", ute på vandring i naturen, befinner oss på en båt etc.
 • Visum som söks i eller från Sverige ingår vanligtvis. Undantaget är våra resor till Indien där du själv söker e-visum.
 • Alla formella tillstånd.
 • I programmet angivna tolkar.
 • Dricks vid aktiviteter som ingår i resans pris och som betalas av reseledaren.
 • Ett informationspaket innehållande karta (-or) och "Länder i Fickformat" för aktuellt land samt Litteraturtips.
  (På familjeresor ingår endast ett informationspaket per familj).
Detta ingår specifikt på Kuba-resan:
 • Entré till museet i Playa Giron (Grisbukten)
 • Entré till krokodilfarm i Cienaga de Zapata
 • Entré till orkidéträdgårdarna i Soroa
 • Vandring med guide i Viñales, Pinar del Rio
 • Hemingwayutflykt i Havanna
 • Entré till nationalparken Topes de Collantes utanför Trinidad
Tillbaka

Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg (undantag för resor angivna med "inkl flyg").
 • Mat på platser där det finns tillgång till restauranger.
 • Utflykter som görs på eget initiativ utanför resplanen.
 • Dricks vid aktiviteter som inte ingår i resans pris och som betalas av resenären själv.
 • Visum som erhålls vid ankomst till resmålet.
 • Eventuell flygplatsskatt vid hemresan.
OBS! Om du väljer att avvika från gruppens resplan måste du själv betala kostnaderna för de transporter och boende som tillkommer.
Det finns många olika aktiviteter som inte ingår i resans pris. Nedan är exempel på aktiviteter som ej ingår men som du kan fylla din egen resplan med:
 • En vandring eller annan utflykt i vackra naturområden utanför Baracoa.
 • Salsalektioner i Havanna eller Trinidad.
Tillbaka

Ekonomi på resan

I nästan alla länder dit vi ordnar resor kan du ta ut pengar direkt i bankomater. Du får då lokal valuta till en bra kurs. Vi rekommenderar att du har med dig ett extra Visa eller Mastercard i reserv om ditt kort skulle bli förstört.

Uttagsautomater

Visa
http://www.visa.se/visa-varje-dag/res-med-visa/hitta-en-uttagsautomat-dar-du-befinner-dig
Mastercard
www.mastercard.us/cardholder-services/atm-locator.html

Aktuella valutakurser hittar du på:

www.oanda.com/convert/classic

Dricks

I Latinamerika är dricks ett vanligt sätt att visa uppskattning för den service man får av t ex servitörer och guider. Därför förväntar sig många inom turistbranschen detta även av utländska besökare. När man ger dricks är 10 procent av totalbeloppet en bra riktlinje. Det är naturligtvis frivilligt att ge dricks. Men tänk på att dricks är en viktig inkomstkälla för många människor du möter under resan och därigenom ett sätt att dryga ut låga löner.

Särskilt för resan till Kuba


Valuta

I Kuba används två valutor - en för turistsektorn och en för lokalekonomin. Som besökare använder man främst Peso Convertible (även kallad "CUC"). Det går även att växla till sig den nationella valutan Peso Cubano (även kallad "CUP" eller "moneda nacional"). Som besökare kan det dock vara svårt att "lyckas" använda Peso Cubano eftersom alla förväntar sig hårdvaluta från turisterna. Platser där man kan tänkas få användning för Peso Cubano är biografer, frukt- och grönsaksmarknader, lokala bussar samt enklare kaféer eller restauranger, främst utanför storstäder och turistorter. Bankomater och växlingskontor (CADECA) finns i alla större städer. När det gäller kontanter är Euro att föredra eftersom en straffavgift på 10 procent tas ut när man växlar USD. Visa, Mastercard, Cabel och Visa Electron accepteras på banker och större hotell och restauranger, med undantag för vissa kort där siffrorna inte är upphöjda. I bankerna och bankomaterna kan man ta ut CUC med korten. Det är dock relativt höga avgifter på bankomatuttag i Kuba.

OBS! Vi har mottagit information om att flera Mastercard (utfärdade i Sverige) inte fungerar i bankomater i Kuba. Däremot fungerar korten inne på bankerna och växlingskontoren.

Vi rekommenderar att du tar med en del av de pengar du behöver i Euro och växlar till dig CUC på plats. Växla lite på flygplatsen för att ta dig till centrala Havanna, där du får en bättre kurs på växlingskontoren. Vi rekommenderar även att du växlar till dig en mindre summa Moneda nacional (CUP) för att använda där du kan. Fråga gärna vår reseledare hur mycket Moneda nacional du bör växla och var du kan betala med den.

Kostnader för mat
Hur mycket du gör av med på mat beror naturligtvis på var du väljer att äta. I städerna går det att hitta allt från enkla gatukök till lyxigare restauranger. Som besökare blir dock matkostnaderna högre än man skulle kunna tro eftersom man allt som oftast blir hänvisad till restauranger för turister där man betalar i CUC. Räkna därför med att spendera cirka 300-600 kr om dagen.

De statliga restaurangerna är förhållandevis dyra och kvalitén är sådär. Det finns idag privata restauranger, s k Paladares, som erbjuder ett bättre alternativ. Däremot påverkas menyn av vilka råvaror som finns tillgängliga för stunden.

Den bästa maten på Kuba får du ofta när du äter i ditt Casa Particular. En middag på ditt "Casa" kostar ca 10 CUC och du får då oftast mer mat än du kommer kunna äta upp. Maten är relativt enkel men det märks på kvaliteten att den är hemlagad med omsorg. En frukost kostar ca 5 CUC och då får du oftast både bröd, ägg, färsk frukt, juice och kaffe/te. Att äta på ditt "Casa" är också ett bra sätt att stödja lokalbefolkningen, även om de familjer som har ett Casa Particular har det relativt gott ställt.

Om du äter på "peso-restauranger", och betalar med Moneda nacional, kan en måltid kosta endast några enstaka kronor. Dessa restauranger är väldigt enkla och erbjuder normalt pizza, mackor, någon form av pasta och ibland ris med bönor och kyckling.

Tillbaka

Utrustning

Nedan hittar du ett generellt förslag på vad du kan ta med dig. Längre ner på sidan hittar du information om det finns mer specifik utrustning för just denna resan.

 • ryggsäck eller mindre resväska. En mjukare väska av typen duffel bag passar utmärkt till de flesta resmål
 • liten ryggsäck för dagsbruk och handbagage på flyget
 • gymnastikskor eller sandaler
 • liten handduk
 • hatt eller mössa som solskydd
 • solglasögon
 • ficklampa / pannlampa
 • väckarklocka (mobiltelefonen brukar gå bra)
 • värdebälte. Vi säljer värdebälten med tre fack för 100 kr
 • pass
 • bankkort (Visa eller Mastercard), gärna två stycken
 • kopior på pass, flygbiljetter och försäkringsbevis från ditt försäkringsbolag
 • utskriven resplan och vårt slututskick med uppgifter om hotell mm.
 • ryggsäcksapotek (se ytterligare information under Hälsa och vaccinationer)
 • kamera, extra minneskort, extra batteri
 • laddare till din elektroniska utrustning (telefon, kamera mm) samt eventuell adapter
 • eventuella fotografier på hur det ser ut i ditt land - mycket bra för att skapa kontakt med lokalbefolkningen!

Det vanligaste misstaget när det gäller packning är att ta med för många saker. Packa med sunt förnuft.

Tänk på att det alltid finns en liten risk att bagage som checkas in på flyget blir försenat eller i värsta fall inte kommer fram. Tag därför med dig det som är absolut nödvändigt i handbagaget!


Särskilt för resan Kuba


På denna resa åker du i samma buss från Baracoa hela vägen tillbaka till Havanna. Detta innebär att du inte behöver bära din resväska långa sträckor och kan ta med den typ av resväska som passar dig bäst.
Tillbaka

Klimat och väder

Väder i HavannaRegn i Havanna

Tillbaka

Ta seden dit du kommer


Tänk på att du är gäst i landet du besöker. Det är därför viktigt att ta hänsyn till lokala sedvänjor och traditioner. Särskilt försiktig skall du vara i strängt religiösa områden, platser med pågående konflikter samt ekologiskt känsliga miljöer. En bra grundregel är att observera och lära sig av hur lokalbefolkningen gör. Rådfråga gärna reseledaren.

Tänk också på att respektera lokalbefolkningen vid fotografering. Läs mer under Fotografering

En av tjusningarna med att resa är att det inte är som hemma. Det är viktigt att hålla det här i minnet under resan och att möta det som är annorlunda med ett öppet sinne. En portion tålamod och nyfikenhet är också bra att lägga i ryggsäcken.

Toalettips
Många av våra resor går till länder där toalettpapper är sällsynt förekommande och där vår typ av toalett saknas på mindre hotell utanför större städer. Däremot finns alltid toalettpapper att köpa i städerna. Ute på landsbygden, i skogen eller i öknen kan det också helt saknas toaletter. Naturligtvis, så är det ju även i vårt land. Även tågen i några av våra länder saknar västerländska sitt-toaletter.

Presenter
På det stora flertalet av våra resor bor du hemma hos en privatfamilj under en eller flera nätter. Då bör du ha med dig en present, precis som praxis är i Sverige. Exakt vad du kan ta med dig är svårt att säga. Generellt uppskattas något som är exotiskt för dem, dvs något från Sverige! Ta gärna med bilder på dig, din familj ditt hus, alltså något som visar hur du lever. Lika bra kan också vara något du köper på plats. Be reseledaren om tips! Några exempel:

pannlampa
ficklampa (våra vanliga batterier finns även i landet du besöker)
väggkalender med bilder från Sverige
För köket: potatisskalare, rivjärn
fotboll, svenskt hopprep
uppblåsbar jordglob
världskarta
Dett är bara några exempel. Välj helst något annat! Ta däremot inte med snask och cigaretter.
Att kommunicera med människor i Latinamerika är oftast enkelt. Kan du några ord eller meningar på spanska blir det ännu lättare att komma i kontakt med människor under resan. Var inte rädd för att uttala fel, det är tanken och attityden som räknas. Men kommunikation är mycket mer än ord. Ofta kan det räcka med ett leende, en trevlig gest eller ett vänligt bemötande för att bryta isen. Ta gärna med dig bilder från Sverige för att visa för folk du träffar. Det är ett trevligt sätt för att börja kommunicera med människor du möter.

Artighet är viktigt i den latinamerikanska kulturen. Exempelvis att hälsa ordentligt på de människor man möter, tacka för sig och be om ursäkt när så behövs. Människor som är äldre ska behandlas med särskild respekt. Här följer några vanliga artighetsord på spanska:

 • Hej = Hola (informellt)
 • God dag = Buenos días
 • God eftermiddag = Buenas tardes
 • God natt = Buenas noches
 • Hejdå = Adiós
 • Hur mår du? = Qué tal?/Como está?
 • Tack = Gracias
 • Tack så mycket = Muchas gracias
 • Ursäkta = Perdón/Disculpa

Att pruta är vanligt i många delar av Latinamerika. Men det betyder inte att det är rätt att förhandla om priset i alla lägen. Ibland kan det vara stor skillnad på hur man gör mellan stad och landsbygd. Rådfråga reseledaren om du känner dig osäker. Var särskilt försiktig med prutandet desto närmare "producenten" du kommer. Tänk också på att de där kronorna du sparar på att pruta hårt förmodligen inte spelar lika stor roll för din ekonomi som för försäljarens.

I Latinamerika går man ofta ut och äter tillsammans med familj eller goda vänner (om man har råd). Det är då en ära att få nöjet att betala kalaset. Att dela på notan och räkna pengarna i en hög mitt på bordet är främmande. Gör klart med kyparen hur ni vill ha det redan när ni gör beställningen. Eventuellt kan en person betala hela notan och de andra som varit med och ätit gör upp senare. Eller så turas ni om att betala.


Särskilt för resan till Kuba


Majoriteten av resans nätter bor du i olika så kallade "casas particulares", som är ett slags små vandrarhem hemma hos familjer. Varje boende har vanligtvis 2-3 rum som familjerna hyr ut. Du förväntas inte ha med presenter på dessa boenden. Men det finns många människor i Kuba som är i behov av många saker, vilket du kommer att märka under din resa. Vill du ta med presenter så hjälper din reseledare till att fördela dem till personer som verkligen behöver dem. Hör gärna av dig till oss om du vill ha tips på presenter att ta med.
Tillbaka

Kulturtips

Latinamerika har en rik litterär tradition. På följande hemsida hittar du en introduktion och namn på framstående författare:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Latinamerikansk_litteratur


Är du intresserad av löpande information på svenska om Latinamerika kan du besöka UBV:s nyhetssida:

http://www.latinamerika.nu

Tillbaka

Mobiltelefon

Vissa svenska mobiloperatörer saknar täckning på Kuba. Kontrollera därför alltid med din mobiloperatör innan avresa om din mobil fungerar i landet. Utanför de större städerna kan det vara svårt att få kontakt med mobilnätet. Av kostnadsskäl är SMS att föredra. Var sparsam med samtal och se till att eventuell Internet roaming är avstängd. Roamingavgifterna liksom minutkostnaderna för ett utländskt abonnemang är mycket höga på Kuba.
Tillbaka

Hälsa och vaccinationer

Tag kontakt med en vaccinationscentral i god tid före din avresa.

Oftast behövs inga vaccinationer på våra resor. Då förutsätter vi att du har det normala grundskyddet

 • Gulsot eller hepatit. Vaccinet heter Twinrix som skyddar mot både hepatit A och B och skall tas i mycket god tid före avresan.
 • Polio, stelkramp, difteri. Nästan alla svenskar har fått denna vaccination.

På följande hemsida kan du se vilka vaccinationer som är aktuella i olika regioner www.vaccinationsguiden.se

Förslag till ryggsäcksapotek:
 • Första förband
 • Desinfektionsmedel (t.ex. alcogel eller Xinix)
 • Kirurgtejp och/eller plåster
 • Skavsårstejp/plåster
 • Värktabletter
 • Öronproppar
 • Myggmedel
 • Solskyddskräm
 • Dimor eller Travello (tillfälligt stopp av diarré, receptfritt)
 • Vätskeersättning (t.ex. Resorb) för att återställa kroppens salt- och vätskebalans vid ex. diaréer och kräkningar.

När det gäller mat och dryck finns det några generella riktlinjer som hjälper dig att förhindra magsjukdomar: Ät nylagad mat, skala all frukt och var försiktig med råa grönsaker och glass som säljs på gatan. Använd sunt förnuft i ditt val av matställen, små lokala restauranger med stor ruljans är ofta bättre än flotta restauranger med få gäster och västerländsk meny. Drick enbart buteljerade eller kokta drycker. Undvik isbitar i dryck eftersom isen kan vara gjord av kranvatten. Tänk på att dricka rikligt med vätska när det är varmt.

Tillbaka

Fotografering

Våra resor erbjuder fantastiska möjligheter till fotografering. Kameran är ett utmärkt sätt att ta med sig minnen och intryck från resan. Många kommer vilja att du berättar om resan eller håller föredrag på arbetsplatsen, biblioteket eller för någon förening. Om du behöver hjälp med detta får du gärna höra av dig till oss.

Som fotograf har man också ett ansvar. Tänk på att människorna du möter är subjekt och inte objekt, dvs att de har känslor, en egen vilja och rätt att bestämma över sin kropp och bilder av den. Därför är det viktigt att du frågar (när det är möjligt) ifall du får fotografera dem, deras barn och ibland deras ägodelar. Hur skulle du reagera om en en utländsk turist kom och började fota dina barn, din tvätt eller ditt hus utan att du visste till vad bilderna skulle användas? I många kulturer upplevs fotograferande som en kränkning av människors integritet. Var särskilt försiktig och hänsynsfull när du befinner dig på landsbygden eller bland ursprungsfolk. Låt inte språkbarriären hindra dig. En gest, ett leende och att peka på kameran är universella koder som förstås av alla. Och glöm inte att tacka efteråt! Fråga gärna reseledaren om du känner dig osäker på hur du ska göra.

Tänk på att ta med dig extra batterier och extra minneskort. Ett bra tips är att använda ett UV-filter som skyddar objektivet och är användbart i de flesta situationer. Även om du har med dig mycket minne kan det vara smart att på kvällen gå igenom dagens bilder för att rensa ut sådant du inte vill spara. Ett tips är att endast spara bilder du är nöjd med.

Tog du några bra bilder under resan? Vi behöver bra, intressanta bilder till vår resekatalog och hemsida. För en bild i katalogen betalar vi 500 kr (den publiceras då också på hemsidan), framsidan 1500 kr. En bild på hemsidan ger 200 kr, som dras av vid nästa resa. Välj ut några av dina bästa bilder och skicka dem på en CD eller maila oss. Digitala bilder skall vara minst 2,0 MB.

Tillbaka

Säkerhet

Risken att drabbas av kriminalitet eller våld under resan är liten. På de flesta platser och alltid på landsbygden är risken mycket liten. Oftast är du tryggare på våra resmål än du är i Stockholm. Undantaget är storstäder i Latinamerika och i Afrika där du skall vara försiktig. Det finns därför ingen anledning att gå omkring och vara orolig och på så sätt förstöra sin reseupplevelse. Däremot finns en rad enkla försiktighetsåtgärder som kan vara bra att tillämpa för att minska risken att råka illa ut.

 • Undvik att röra dig på ödsliga platser efter mörkrets inbrott.
 • Skylta inte med smycken, klockor, kameror och andra värdeföremål.
 • Förvara pengar, pass och flygbiljetter i ett värdebälte, som skall sitta under kläderna.
 • Var särskilt försiktig med dina tillhörigheter på tunnelbanor, buss- och tågstationer, marknader och andra platser där det är mycket folk i rörelse
Rådfråga din reseledare om du känner dig osäker.

Däremot är risken för olyckor i trafiken betydligt större i fattiga länder jämfört med de nordiska länderna. Under resan måste du vara mycket försiktigare i trafiken än du normalt är hemma.

Kuba är en diktatur. Inget som kommer att påverka din vistelse, men kubanerna måste hela tiden tänka på vad de säger. Därför får du inte filma eller göra någon ljudupptagning av någon kuban, inkl reseledaren. Åtminstone måste du fråga först.

Embassy of Sweden

Calle 34, nr 510
Entre 5a y 7a avenida, Miramar
La Habana
Cuba
Tel: +53 (0)7 204 28 31
E-post: ambassaden.havanna@gov.se

I händelse av nödsituation kan du kontakta:


 • SOS international i Köpenhamn: +45 70 10 50 50
 • Svenska ambassaden i Havanna: +53 (0)7 204 28 31

Läs & Res


Tel kontoret: +46 8 452 96 96
Tel Pontus Wallin: +46 72 008 3921
E-post: info@lasochres.se eller pontus.wallin@lasochres.se
Tillbaka

Försäkringar

Du ansvarar själv för att du har ett tillräckligt försäkringsskydd under resan. Försäkringen skall åtminstone omfatta en fullständig kostnadstäckning för läkarvård, olycksfall, hemtransport och rättsskydd. En sådan försäkring är en förutsättning för deltagande i resan. Kontrollera omfattningen av reseskyddet i din hemförsäkring. Avbeställningsskydd ingår inte i resans pris och normalt inte i hemförsäkringen.

Obs! Ta med dig en kopia på ditt försäkringsbevis på resan.

Vid olycka under resan kan du ringa:

SOS International a/s
Nitivej 6, DK-2000 Frederiksberg, Danmark
Telefon: +45 70 10 50 50
Fax: +45 70 20 50 56
E-post: sos@sos.dk

Euro-Alarm (Europeiska)
Telefon: +46-8 454 34 34 dygnet om

Europ Assistance AB
(Nordic Assistance AB)
Mejerivägen 9
Box 44095
SE-100 73 Stockholm
Tel +46 08 587 717 17
Fax +46 08 660 23 90

Pontus Wallin
VD / Ägare Läs & Res
Pontus mobil: +46 (0) 72 008 39 21

Läs & Res har inte ekonomiskt ansvar för merkostnader som uppstår i samband med eventuell sjukdom eller olycksfall. Kostnader för sjukvård, extra transporter, mediciner, ev extra guide för personlig hjälp etc, skall bekostas av resenären själv, som efter hemkomst kan kräva ersättning från sitt försäkringsbolag. I händelse av att någon resenär tvingas stanna på en plats skall reseledaren alltid följa med gruppen och kan då anlita någon som hjälper den som blivit kvar. Kostnaden åläggs resenären. Men vi hjälper dig alltid fram tills att du fått adekvat vård eller hjälp vad än problemet består i.

Om du råkar ut för något som du kommer att kräva ersättning för av försäkringsbolaget måste du komma ihåg att begära läkarintyg av behandlande läkare. Sådana intyg är omöjliga att få i efterhand. Det bästa är om intyget är på engelska, men ett läkarintyg på landets språk är bättre än inget alls. Glöm heller inte att spara alla kvitton på kostnader du vill att försäkringsbolaget ska täcka. Samma sak gäller vid ersättning för stöld eller förlust av egendom; polisanmäl och spara anmälan.

Speciellt för Kuba


Kubas ambassad i Stockholm har informerat om att alla Kubaresenärer behöver ta med sig ett speciellt försäkringsintyg för att visa upp på flygplatsen vid inresa i landet. Försäkringsintyget beställer du från ditt försäkringsbolag. Intyget ska vara på engelska och det ska framgå att du är försäkrad under den tidsperiod som du befinner dig i Kuba.
Tillbaka

Villkor och förutsättningar

För att ta del av Läs & Res villkor gå till: Särskilda villkor
Tillbaka
Katalog 2018

Du har väl vår senaste katalog?

Snart kommer vår nya sajt.

(under tiden hittar du alla nyheter på vår gamla sajt)

Fortsätt till lasochres.se