Vandring längs Inkaled, dag 1
Vandring längs Inkaled, dag 1

På besök i Tacanaby
På besök i Tacanaby

Vandring längs Inkaled, dag 2
Vandring längs Inkaled, dag 2

På spaning efter apor
På spaning efter apor

Illimani blickar ut över La Paz
Illimani blickar ut över La Paz

Bybesök i Amazonas
Bybesök i Amazonas

Båttur längs floden Beni i Amazonas
Båttur längs floden Beni i Amazonas

Njut av alla härliga frukter
Njut av alla härliga frukter

Dag för dag


Dag 1-2 Samling i La Paz

Samling på vårt hotell i La Paz, som med sina 3650 meter över havet är världens högst belägna huvudstad. I själva verket varierar höjdnivån från 2 900 meter till över 4 000 meter. På de "lägre" höjderna ligger de finare kvarteren. Tänk på att ta det lugnt under de första dagarna så att kroppen hinner anpassa sig till höjden. Staden ligger vackert i en dalgång vid den snöklädda vulkanen Illimani. Invånarna och de färggranna marknadsstånden längs gatorna ger staden en speciell prägel. La Paz är en trevlig storstad som domineras av landets Aymaratalande befolkning.

En av de mest intressanta marknaderna i Sydamerika är häxornas marknad, "Mercado de las Brujas". Här kan man bli spådd av en medicinman, så kallad "Yatiri" som använder kokablad istället för kort. Här finns även många vackra koloniala byggnader; katedralen San Francisco och La Recoleta och koloniala gator såsom Calle Sagarnaga och Calle Jaen. Du kan göra utflykter upp i bergen, med linbanan eller till måndalen "Valle de la luna". Kvällstid rekommenderas "peñas", som är levande andinsk folkmusik som du kan lyssna på vid ett restaurangbesök.

Dag 3-5 Titicacasjön

Buss till Copacabana vid Titicacasjön, som är världens högst belägna navigerbara sjö. I nordost ligger snöklädda bergskedjor på över 6500 meter. Sikten är milsvid.
Sedan urminnes tider har området runt Titicacasjön ansetts vara en helig plats. Varje år vallfärdar tusentals bolivianer till Copacabana för att besöka basilikan med madonnabilden av Bolivias skyddshelgon "La Virgen de Copacabana". Helgonet kallas också för "La Virgen Morena", den mörka madonnan, eftersom den lilla skulpturen har Quechuadrag. De flesta av kyrkobesökarna går baklänges ut, då de av respekt inte vill vända ryggen åt madonnan. Utanför basilikan dekoreras bilar med färgglada girlanger. En kyrklig representant går tålmodigt runt och ger sin välsignelse till varje del av fordonet: hjulen, ratten, sätena. Efteråt hälls öl och blommor över bilen, som en offergåva till helgonet. Detta är bara ett av många exempel på hur katolicismen är uppblandad med kulter som härstammar från ursprungsfolkens tro.

Området kring Titicacasjön bjuder på storartad natur och man får en inblick i hur urgamla seder och bruk lever kvar, vid sidan av de traditioner som infördes under den spanska kolonialtiden. Idag är denna blandning naturlig för de flesta bolivianer, som i sitt vardagsliv både är praktiserande katoliker och bekännare av naturgudinnan Pachamama (Moder Jord). Från Copacabana gör du en utflykt till ön "Isla del Sol", där du spenderar en natt. Det var på Isla del Sol som den första Inkan föddes och därmed inkakulturen. På eftermiddagen dag 5 tar du bussen tillbaka till La Paz.

Dag 6-8 Vandring längs Inkaleden

Nu väntar en tredagars spännande vandring längs en Inkaled som inte är så känd, där du slipper att trängas med turister. Du vandrar i lugn och ro, mellan de små byarna och njuter av fantastiska vyer. Vandringen startar uppe bland molnen, på 4900 meters höjd. Där får du se hur en av bifloderna till Amazonasfloden föds i ett trädlöst landskap. Vandringen fortsätter längs floden, och du ser hur den växer från tickade vatten till en fors som blir över 10 meter bred. I början är det kyligt men redan i slutet på första dagen blir klimatet mera tropiskt. Du vandrar nedför, 70 km, runt 8 timmar per dag, genom molnskog och anländer slutligen i den charmiga lilla staden Coroico på eftermiddagen. Coroico ligger på 1200 meters höjd och har ett mycket behagligt klimat.

Dag 9 Vattenfall i Coroico

En ledig dag i Coroico. Välj om du vill vila upp dig vid en av stadens floder eller om du vill bege dig ut på en ny utflykt. Coroico har mycket att erbjuda, ta en tur genom staden eller en vandring till ett vattenfall, där du kan ta dig ett friskt dopp. Här ligger även ett av världens mest fjäriltäta områden. Coroico är bosatt av aymara- och afrobolivianer och här kan man höra musik med afrikanska influenser, såsom "Saya".

Dag 10-14 Byvistelse i Amazonas djungel

Du flyger upp till Rurrenabaque i norra Bolivia. Här väntar ett riktigt djungeläventyr! Under fyra dagar och tre nätter bor du mitt ute i djungeln, i nationalparken Madidi, hos Tacanafolket. En natt hos en familj och två nätter i en djungellodge som ägs av familjer i byn som tillsammans bedriver eko-turism för att skydda denna magiska och avlägsna plats från exploatering. Vinsten återinvesteras i byn och hittills har man byggt en skola och en vårdcentral samt skickat ungdomar från byn för att studera vidare på universitetet. Madidi sträcker sig över 19 000 km² och karaktäriseras av sin exceptionella biologiska rikedom och varierade ekosystem, med hela 11 % av världens ca 9000 fågelarter!

Du vandrar och gör kanotfärder genom regnskogen tillsammans med lokala guider. Du ser träd och växter som används som mediciner; mot svamp, feber och förkylning. Kajmaner, apor, andinsk björn, myrslokar, pumor, tapirer och pirayor är några av de djurarter som lever här. Två nätter spenderar du i Rurrenabaque, som är utgångspunkten för alla Amazonasutflykter.

Dag 15-16 La Paz

Flyg tillbaka till La Paz, där resan avslutas dag 16.Katalog 2018

Du har väl vår senaste katalog?

Snart kommer vår nya sajt.

(under tiden hittar du alla nyheter på vår gamla sajt)

Fortsätt till lasochres.se