Nationalparken Piatra Craiului
Nationalparken Piatra Craiului

Möten under resan
Möten under resan

Slottet Bran, även kallat Drakulas slott
Slottet Bran, även kallat Drakulas slott

Vandringen är varierad under resan
Vandringen är varierad under resan

Vackra omgivningar nära Magura
Vackra omgivningar nära Magura

Du vandrar förbi klostret Coltul Chiliilor
Du vandrar förbi klostret Coltul Chiliilor

Sighisoara
Sighisoara

Prova den lokala maten
Prova den lokala maten

Äldre kvinna
Äldre kvinna

Vackra miljöer i Apuseni-bergen
Vackra miljöer i Apuseni-bergen

Grönska nära byn Sub Piatra
Grönska nära byn Sub Piatra

Dag för dag

Dag 1 Samling i Bukarest

Samling på vårt mysiga hotell i Bukarest.
Den rumänska huvudstaden är dynamisk och energisk, men samtidigt charmerande. Du besöker främst på den gamla delen av staden, med sina historiska byggnader, parker, museum och ortodoxa kyrkor från 1700-talet. Kommunismen förändrade staden och det mest absurda minnet från den tiden är det gigantiska Parlamentspalatset (uppfört av diktatorn Ceaușescu), världens näst största administrativa byggnad efter Pentagon i USA.

Dag 2 Mot Transsylvanien

Dagen inleds med en rundtur i Bukarest där du får se några av stadens viktigaste historiska platser. Efter lunch går färden vidare med tåg (4 timmar) till den vackra staden Brasov som blir första anhalt i området Transsylvanien. Du checkar in på ett pensionat i den gamla stadskärnan. Staden grundades redan på 1200-talet och många byggnader är ytterst välbevarade.

Dag 3 Till bergsbyn Magura

Efter frukost väntar en rundtur i Brasov där du bland annat får beskåda den gamla ringmuren. Därefter går resan vidare mot den oerhört vackra bosättningen Magura belägen på 1000 meters höjd i Karpaterna. Här känns det som att tiden har stått stilla. Hus byggda i sten och trä ligger utspridda mellan kullar, betesmarker och slåtterängar, och i bakgrunden reser sig bergstopparna i nationalparken Piatra Craiului. Gör en kort vandring i de vackra omgivningarna eller besök någon av de närliggande grottorna.

Dag 4 Vandring till Drakulas slott

Första vandringsdagen bjuder på väldigt fin vandring. Från byn Magura går du genom en grön dal med spridda traditionella hus till slottet Bran, även känt som Drakulas slott. Här väntar givetvis en rundtur samt en rejäl paus för mat och förfriskningar. Slottet är mycket välbevarat och var under en period hem till drottning Marie av Rumänien. På eftermiddagen tar du dig tillbaka till Magura och vandringen är nu något tuffare. Under en halv timme går stigen ganska brant uppför, men övergår i lättare vandring i mer blandad terräng (3 timmar). Utsikten är imponerande med alla omgivande berg, kullar och dalar. Vila vid ankomst till ditt pensionat i Magura. Kanske hör du vargarna yla när mörkret lagt sig.

Dag 5 Vandring i nationalparken Piatra Craiului

Dagens vandring (ca 6 timmar) går från Magura genom nationalparken Piatra Craiului till byn Zarnesti där övernattning i en eko-lodge väntar. Även om vandring står i fokus så får du även möjlighet att ta del av lokala traditioner och legender. Lunch intas vid en vacker bosättning vid namn Curmatura. På eftermiddagen går vandringen förbi ett av områdets heligaste platser, klostret Coltul Chiliilor. Träffa munkarna och beundra byggnaden och den dramatiska omgivningen. Sista biten ner till byn Zarnesti är lätt vandring.

Dag 6-7 Strövtåg mellan saxiska byar

Resan fortsätter med minibuss i riktning mot den saxiska byn Crit. Det blir flera stop på vägen, bland annat i byn Ohaba där du besöker en vattendriven kvarn som fortfarande är i bruk. Under dag 6 vandrar du mellan några olika saxiska byar. Vandringen är mycket lätt. Du får möjlighet att se hur lokalbefolkningen lever i den här delen av Transsylvanien. Du övernattar i ett charmigt hus i byn Crit. Även dag 7 bjuder på enklare vandring med många kulturella inslag. Det bjuds på en del intressanta aktiviteter och du får träffa bybor som jobbar med att återinföra det saxiska levnadssättet i området. Du övernattar i byn Saschiz som är en del av ett Natura 2000-område. Några av byns byggnader samt dess Lutherska kyrka klassas dessutom som ett världsarv av UNESCO.
Saxiska byar etablerades på 1200-talet när kungen av Ungern bjöd in personer från Rhenlandet i nuvarande Tyskland att försvara imperiets östra flanker. Dessa nybyggare etablerade bondbyar spridda över Transsylvanien. Deras särpräglade kultur överlevde fram till mitten av 1980-talet då en halv miljon saxare lämnade Rumänien för Västtyskland.

Dag 8 Världsarvet Sighisoara

Under förmiddagen besöker du Sighisoara, av många ansedd som den allra vackraste saxiska staden i Transsylvanien. Det är en väldigt välbevarad medeltida stad där den gamla historiska kärnan är klassad som världsarv av UNESCO. Här föddes Vlad Dracula, furste av Valakiet på 1400-talet, som var inspirationen till Bram Stokers roman Dracula. Efter lunch går resan vidare till staden Sibiu där det blir en kortare rundtur. Staden var Europas kulturhuvudstad 2007.

Dag 9 Till Apuseni-bergen

Idag går resan vidare till staden Alba Iulia där du besöker stadens gamla fästning. Efter lunch vidare till det ortodoxa klostret
Valea Manastirii som är startpunkten för tre dagars vandring i Apuseni-bergen. Denna del av västra Transsylvanien består av gammal kultur, fantastisk natur, gamla bergsbyar, vattenfall och grottor. Det finns gott om vilda djur i området och har du tur ser du spår efter björn, varg eller lo. Under vandringen får du fina naturupplevelser blandat med kulturella inslag och trevliga möten.
Områdets lokala bergsbefolkning kallas för Moti. De är mästare i träsnideri är kända för sina stora träfat. Förr i tiden kommunicerade man med närliggande bosättningar genom att använda stora trähorn, bucium. Dessa horn tillverkas än idag.

Dag 10-11 Vandring mellan gamla bergsbyar

Dag 10 vandrar du (6-8 timmar) till två välbevarade bergsbyar i Apuseni-bergen. Du får ta del av gamla traditioner och levnadssätt. Beundra husen, ta del av deras dagliga sysslor och prova att blåsa i ett av trähornen. Vandringen går uppför till första byn och sedan är det varierad vandring till by nummer två. Sista delen är den vackraste då stigen går nedför genom tät skog till Manastirii dalen.
Dag 11 är ytterligare en lång vandringsdag (6-7 timmar) med flera intressanta stopp på vägen. Det vackra Ramet klostret besöker du på morgonen. Därefter går vandringen via en djup flodbädd och ett vattenfall till flera små bosättningar. Lunchen intas på traditionellt vis i lokalt hus i byn Bradesti. Här finns det gott om gamla timmerhus med halmtak. Efter lunch går stigen nedåt till byn Sub Piatra där du serveras traditionell hemlagad mat och bor på ett pensionat.

Dag 12 Förbi "Drakens grotta" till Rametea

Sista vandringsdagen är också den tuffaste med en stigning på 900 meter. Vandringen inleds med en kortare sträcka till Poarta Zmeilor (Drakens grotta). Härifrån korsar du ängar och skogar tills du når den medeltida byn Rametea, som anses vara en av de charmigaste i Rumänien. Från medeltiden fram till 1876 tillhörde staden en del av ett område (Székely) med viss själständighet. I slutet av 1990-talet började byns innevånare renovera de gamla byggnaderna istället för att ersätta med nya hus. Du övernattar i ett gästhus i byn.

Dag 13 Saltgruva och Cluj-Napoca

Du lämnar bergen bakom dig och åker vidare till staden Turda där du besöker en berömd saltgruva. Salt utvanns redan under antiken och gruvan har kontinuerligt producerade bordssalt från 1000-talet fram till 1932. Färden går vidare till Transsylvaniens inofficiella huvudstad, Cluj-Napoca. Staden har ett universitet, flera viktiga saxiska landmärken samt ett pulserande nattliv. Besök fransciskanska kloster, ta en tur till den botaniska trädgården och handla presenter.

Dag 14 Resan avslutas

Resan avslutas i Cluj-Napoca. Härifrån flyger du hem.


Katalog 2018

Du har väl vår senaste katalog?

Snart kommer vår nya sajt.

(under tiden hittar du alla nyheter på vår gamla sajt)

Fortsätt till lasochres.se