Skymning vid Durbar Square i Bhaktapur
Skymning vid Durbar Square i Bhaktapur

Swayambhunath  bör man besöka
Swayambhunath bör man besöka

Härligt landskap på vandringen mellan Shivalaya och Bhandar
Härligt landskap på vandringen mellan Shivalaya och Bhandar

De mäktiga vyerna följer med under hela vandringen
De mäktiga vyerna följer med under hela vandringen

Under vandringen bor och äter man på mysiga guest house
Under vandringen bor och äter man på mysiga guest house

På 2500 m med magiskt utsikt
På 2500 m med magiskt utsikt

Jakar i Jase Bhanjyang
Jakar i Jase Bhanjyang

Vandring över en av många hängbroar
Vandring över en av många hängbroar

Dag för dag

Dag 1 Du bor i världsarvet Bhaktapur

Samling på vårt hotell i Bhaktapur strax utanför Kathmandu. Staden, som är ett världsarv, känns som ett levande museum med alla sina gamla hus och tempel. Du bor mittemot gamla kungapalatset och från hotellfönstret ser du stadens invånare förrätta morgonritualerna i templet nedanför.

Dag 2 Pashupatinath, Boudhanath och Swayambhunath

Dagen ägnas åt att se de mest berömda sevärdheterna i Kathmandudalen; Det stora hinduiska tempelområdet Pashupatinath får besök av pilgrimer från hela Sydasien, Boudhanath är en enorm buddhistisk stupa och Swayambhunath (även kallat Monkey Temple) är en vacker stupa belägen högst upp på en brant kulle.

Dag 3 Bhaktapur (1350 m) till Shivalaya (1750 m)

Resan går till Shivalaya som är startpunkt för vandringen. Räkna med att vandra ca 5-7 timmar varje dag. Tanken är att det ska vara en lugn, långsam vandring med många pauser. Du går helt i din egen takt och bär enbart en dagsryggsäck. Sherpas bär din packning.

Dag 4 Shivalaya till Bhandar (1900 m)

Stigen går uppåt från Shivalaya på den klassiska vägen till Everestregionen. Du går över ett pass med buddhistiska stupor och passerar en intressant sherpaby. Från passet (2705 m) har du utsikt över Gauri Shankar 7135 m som man tidigare trodde var det högsta berget i landet. Vidare ned till sherpabyn Bhandar 2150 m, där ett buddhistiskloster är byns landmärke.

Dag 5 Bhandar och Sete (2600 m)

Vandring ner till floden genom terrasserade fält via några fina hängbroar till Kinja 1570 m, en trevlig by belägen vid floden med en grundskola. Flera olika etniska grupper lever här; Sherpas, Magars, Brahminer och Chhettris. Från floden går stigen brant uppåt till byn Sete. Vid horisonten dyker fler och fler snöklädda toppar upp.

Dag 6 Sete till Jase Bhanjyang (3520 m)

Du viker av från stigen mot Lukla. Genom skog med tall, rhododendron, ek och enbärsskog kommer du till Goyam en liten Sherpaby med utmärkt utsikt över Everestregionen. Här äter du i en av de eleganta Sherpaköken. Dagen erbjuder en spektakulär vandring genom rhododendronskog där du knappast stöter på andra utlänningar. Efter Kanre 3320 m tar all bebyggelse slut. Du ser örnar, falkar och daphne fasaner (Nepals nationalfågel med sju olika färger). Därefter en lätt promenad ner längs åsen till Jase Bhanjyang. Här är vildsvin, barking deer, svartbjörn och leopard vanliga. Byn har två enkla lodger som drivs av jakherdar. Du får se ägaren mjölka sina jakar på morgonen och kvällen och du blir erbjuden färsk välkokt mjölk. Gå ut på natten och titta på stjärnhimlen!

Dag 7 Vandring till Pikey Peak (4068 m)

Tidig på morgonen, efter en kopp te eller kaffe, börjar färden upp mot Pikeys topp genom kraftig rhododendronskog. Vandringen tar ca 3 timmar och väl på toppen väntar en spektakulär panoramautsikt över Himalaya, från Annapurna i väster till Kanchenjunga i öster. Den övre delen av Pikey är gräsbevuxen och krönt med stupor och böneflaggor.

Dag 8 Jase Bhanjyang till Japre (3400 m)

Lätt vandring nedför genom skog med rhododendron, enbär och gran. En trevlig promenad till en by där de tillverkar smör av jakmjölk. Gå förbi vackra, långa manimurar och betande jakar. Du ser mycket rovfågel. Vandringen fortsätter ned till Jhapre, en fin Sherpaby med ett kloster. Från din lodge har du en härlig vy över de höga bergen.

Dag 9 Japre till Kerung (2400 m)

På morgonen, vid soluppgången, har du en utmärkt utsikt över Everest, Lotse, Thamserku och Kanchenjunga. Du går en bit på den nya vägen till Sigane, därefter på en smal stig ner till floden och brant uppför till Kerung, en stor, vacker Sherpaby. Här finns förutom det sedvanliga klostret även en trevlig byskola. Du bor i det stora och rymliga klostret, med en vacker matsal på bottenvåningen.

Dag 10 En dag i Kerung

Kerung domineras av Sherpas, men här finns även andra etniska minoriteter. Du kan gå runt i byn och besöka skolan och klostret och där ta del av undervisningen av munknoviser. Dessa unga pojkar, som tränas för att bli framtida lamor, lägger mycket tid på religiösa studier. Vid skolbesök lämnar man normalt en en donation till skolan.

Dag 11 Kerung till Dhap (2,832 m)

Vandringen går uppåt igen genom tallskog och du når den vackra byn Dhap där du övernattar.

Dag 12 Dhap till Rumjatar (1370 m)

Du vandrar till den intressanta tamangbyn Thade. Besök utsiktspunkten i närheten av byn för fantastiska vyer över Everest. Sista biten till Rumjatar är enkel vandring.

Dag 13 Jeep till fortet Sindhuli Gadhi

Vandringen är över och resan går vidare med buss till det historiska fortet Sindhuli Gadhi. Här besegrades brittiska trupper av en Ghorkaarmé år 1767. Njut av omgivningen och pusta ut efter vandringen.

Dag 14-15 Bhaktapur och Kathmandu

Buss tillbaka till Kathmandu och Bhaktapur. Besök de tempel du inte redan sett, handla vackert hantverk eller bara njut av att strosa runt bland alla historiska byggnader. Här avslutas resan.


Katalog 2018

Du har väl vår senaste katalog?

Snart kommer vår nya sajt.

(under tiden hittar du alla nyheter på vår gamla sajt)

Fortsätt till lasochres.se