På tåget mot Gobiöknen
På tåget mot Gobiöknen

Bågskyttetävling under Naadam
Bågskyttetävling under Naadam

Ståtlig ryttare
Ståtlig ryttare

Husets herre
Husets herre

Ebba i full aktion
Ebba i full aktion

Dag för dag

Dag 1-2 Ulan Bator

Samling i Ulan Bator, Mongoliets huvudstad. Staden som är en blandning av kosmopolitiska barer och palatsliknande byggnader från sovjettiden samtidigt som den i vissa delar ger lite av småstadskänsla. Här finns flera fina museer och buddhistiska kloster, bl a landets största, Gandanklostret. Dag 2 tar du nattåget ner till Gobiöknen.

Dag 3-5 Den storslagna Gobiöknen

När du kommer fram till Sainshand i Gobiöknen åker du 30 kilometer utanför staden till ditt boende i en Ger (traditionellt nomadtält). Under de här dagarna kommer du att möta människor som lever under de hårda villkor som råder på denna karga plats och du får inblickar i mycket annorlunda livsvillkor. Du upplever Gobiöknens storslagna ödslighet, får en inblick i den mongoliska buddhismens dramatiska 1900-tals historia på klostret Kahmrin Khid och här har du möjlighet att rida kamel. På kvällen dag 5 tar du nattåget till Ikh Nart.

Dag 6 Naturreservatet Ikh Narth

Ikh Narth är ett förhållandevis litet naturreservat med en rik flora och fauna. Här finns 33 olika däggdjur inklusive de starkt hotade argalifåren och sibirisk stenbock. Du kommer att ta dig runt i reservatet och få lära dig om hur de skyddar hotade arter i Mongoliet. På kvällen tar du nattåget till Ulan Bator.

Dag 7-8 Naadamfestivalen

Naadam är med på UNESCOS världsarvslista. Det är Mongoliets största festival där fokus är på de tre sporterna bågskytte, brottning och ryttartävlingar. Festivalen går tillbaka flera tusen år i tiden och var ett tillfälle när nomaderna samlades för att uppvisa sin fysiska styrka och skicklighet. Första dagen är det tävling i bågskytte och brottning. Andra dagen ser du de spektakulära ryttartävlingarna. På eftermiddagen dag 8 lämnar du Ulan Bator och åker bil i ca fem timmar till den vackra sjön Ugii som är känd för sitt rika fågelliv.

Dag 9 Fågelsjön Ugii

Här finns tid för aktiviteter som bad, ridning och bågskytte. Sjön är rik på abborre och gädda så det finns chans till en liten fångst. Är du intresserad av fåglar så häckar en rad olika andfåglar här liksom storkar och pelikaner. Du övernattar i en ger i natursköna omgivningar.

Dag 10 I Djingis Khans fotspår

På morgonen fortsätter du din färd mot Kharkhorin som var huvudstad i Djingis Khans rike. Här finns gott om lämningar från 1200 talet och framåt. Endenzuuklostret är en av pärlorna. Nästa anhalt blir vulkansjön Terkhiyn Tsagan som skapades genom en jordbävning för en miljon år sedan. Områdets dramatiska geologiska historia syns i landskapet som genomkorsas av förkastningar och utslocknande vulkaner. Området är vilt och vackert och här bor du i en ger vid sjön. Området kring sjön är ansett som ett våtlandsområde av internationell betydelse och här häckar en mängd olika fågelarter

Dag 11-14 Prova på livet som nomad

Från sjön Terkhiyun åker du 30 kilometer söderut till familjen som du ska bo hos. Här får du känna på hur det är att leva nomadliv. Ungefär hälften av mongoliets befolkning lever som seminomader och sysslar med djurhållning. Här får du möjlighet att hjälpa till med den dagliga djurskötseln. Familjen har får, getter, jakar, hästar och kor så det blir stor variation på sysslorna. Vill du göra egna utflykter i omgivningarna går det naturligtvis bra. Passa på att prova rida mongolisk häst. Familjen hjälper dig gärna.

Dag 15 Njut av varma källor

Efter dagarna hos familjen med ganska enkelt boende åker du idag till staden Tsetserleg och fortsätter därifrån till de varma källorna i Tsenkher. Här kan du slappna av. Njut och skrubba dig

Dag 16-17 Vildhästar i nationalparken Hustai

En bilfärd till Hustai nationalpark där du kommer att stanna i två nätter. Det är en liten nationalpark på ca 50 ha men här finns ett rikt växt- och djurliv, 44 arter av däggdjur bland annat den väldiga wapithjorten, varg och dessutom minst 217 olika fågelarter. Kort sagt finns det mycket att se på en liten yta. Här pågår ett projekt att återinföra den asiatiska vildhästen som kallas takhi på mongoliska. De sista exemplaren i frihet dog ut på 1960-talet men fanns kvar i olika djurparker runt om i världen. Från 1992 har hästar planterats ut och flera flockar har etablerats. På eftermiddagen dag 17 styr du kosan tillbaka till Ulan Bator. Passa på att strosa runt i staden, besök någon sevärdhet och leta upp en bra restaurang för att uppleva en riktig smaksensation.

Dag 18 Ulan Bator

En sista dag i Ulan Bator. Vill du köpa presenter är det ett bra tillfälle att göra det nu. Här finns mycket att handla. Mongoliet är känt för kashmirull och fina lädervaror. Här avslutas resan.
Katalog 2018

Du har väl vår senaste katalog?

Snart kommer vår nya sajt.

(under tiden hittar du alla nyheter på vår gamla sajt)

Fortsätt till lasochres.se