Khaju Bridge i Esfahan
Khaju Bridge i Esfahan

Imammoskéen i Esfahan
Imammoskéen i Esfahan

Mina berättar om den gamla tekniken att dekorera kakel
Mina berättar om den gamla tekniken att dekorera kakel

Stilla skymning i ökenstaden Yazd
Stilla skymning i ökenstaden Yazd

Hos nomader
Hos nomader

Dag för dag

Dag 1-4 Shiraz, Persepolis och besök hos nomader

Samling på vårt hotell i Shiraz - en av Irans mest berömda städer. Shiraz kallas för poeternas, rosornas och vinets stad. Några mil norr om Shiraz ligger Persepolis, som är en av det gamla Persiens bäst bevarade kultplatser. Vandra genom området och hör berättelserna om hur vårens ankomst firades i det antika Persien. Någon av dagarna kommer du också att göra ett besök hos en nomadfamilj på landsbygden utanför Shiraz. Övernattning sker i tält eller i ett enkelt hus.

Dag 5-7 Esfahan

Buss till Esfahan - en världsberömd stad. Du kommer att fascineras av de undersköna moskéernas mosaik, den storslagna, vindlande basaren och de täckta broarna över floden Zayandeh. Esfahan är också centrum för produktion av äkta mattor.

Dag 8-10 Ökenstaden Yazd

Buss till Yazd. Här är zoroastrianismen fortfarande levande; den urgamla persiska religion som föregick islam. Du besöker både ett eldtempel, ett zoroastriskt kloster och flera gamla begravningsplatser. Ökenstaden Yazd ligger som i en kittel, inklämd mellan höga berg. Under mer än sju tusen år har människor bebott platsen där det blir över femtio grader varmt på sommaren. För att överleva byggde man qanater, vattentunnlar, som transporterar färskt vatten från bergen. Stadsbilden präglas av så kallade vindtorn, som är konstruerade för att luften ska cirkulera i husen även under de allra hetaste dagarna.

Dag 11-13 Bergsbyn Meymand

Med hyrd buss genom Zagrosbergen till den lilla byn Meymand, som ligger i en grön dal omgiven av nakna berg. Här bor människor i inredda grottor, där också du övernattar. Du gör utflykter till fots i det omgivande bergslandskapet.

Dag 14 Kerman

Buss genom bergen till den lilla staden Kerman, berömd för sina vackra mattor och broderier.

Dag 15-16 Den heliga staden Mashhad

Nattåg genom öknen till Mashhad. Miljonstaden, som ligger nära gränsen till Turkmenistan och Afghanistan, är en mycket viktig pilgrimsplats för shiamuslimer. Relikerna av Emam Reza, den åttonde shiaimamen efter Muhammed, förvaras här. Om du inte är muslim släpps du inte in i det allra heligaste, men du får besöka moskéområdet. Du får också träffa mullor (muslimska präster) och prata med studenter som arbetar som volontärer.

Dag 17 Tåg till Teheran

Tåg hela dagen till Teheran.

Dag 18 Besök Shahens palats

Utforska jättestaden och besök shahens forna palats. Sista kvällen finns möjlighet att gå till ett gammalt tehus där det bjuds både fantastisk mat och inspirerande musik.

Dag 19 Teheran

Resan avslutas i Teheran.

Katalog 2018

Du har väl vår senaste katalog?

Snart kommer vår nya sajt.

(under tiden hittar du alla nyheter på vår gamla sajt)

Fortsätt till lasochres.se