Key gompa vandrar vi förbi
Key gompa vandrar vi förbi

Magiska Kalpa med utsikt över Kinner Kailash
Magiska Kalpa med utsikt över Kinner Kailash

Traditionella kläder i Pin valley
Traditionella kläder i Pin valley

Dhankar Gompa är ett av många spektakulära kloster
Dhankar Gompa är ett av många spektakulära kloster

Man möter både munkar och nunnor under resan
Man möter både munkar och nunnor under resan

Vandring mellan byar i Spiti
Vandring mellan byar i Spiti

Snögamen finns enbart i Himalaya
Snögamen finns enbart i Himalaya

Buddhan i Langza passerar vi under vandringen
Buddhan i Langza passerar vi under vandringen

En sista kort vandring till Chandratal sjön
En sista kort vandring till Chandratal sjön

Dag för dag

Dag 1 Samling i Delhi

Samling på vårt hotell i Indiens huvudstad.

Dag 2 Smalspårigt tåg till Shimla

Vi tar morgontåget till Kalka. Härifrån fortsätter resan med ett gammalt, smalspårigt tåg som tar oss från foten till mitten av Himalaya genom vackra landskap och totalt 102 tunnlar. Tågresan finns med på Unescos världsarvslista och anses vara en av Asiens vackraste. På kvällen framme i Shimla.

Dag 3 Shimla - "Indian summers"

Shimla är en livlig "Hill station" inrättad på sju kullar och betraktades av britterna som deras sommarhuvudstad tack vare sin naturliga skönhet och arkitektoniska karaktär. Hit flydde den brittiska eliten då värmen tilltog under somrarna. Shimla har fått nyvunnen uppmärksamhet genom den prisade tv-serien "Indian summers". Wildflowers, Straberry hills, Mashobra och gågatan "the Mall" ger en inblick i ett avlägset förflutet.

Dag 4 Längs Sutlejfloden till Kalpa

Idag lämnar du Shimla och rör dig genom Himachals berömda äppelodlingar mot Himalayas toppar. Färden går längs med Sutlejfloden, som har sitt ursprung i Tibet, och genom bergsområdet Kinnaur. Utsikten är minst sagt spektakulär under en stor del av resan och på eftermiddagen anländer du till den magiska bergsbyn Kalpa.

Dag 5 Himalayas bästa utsikt?

Kalpa (2700 möh) erbjuder några av de mest dramatiska vyerna i Himalaya. Det väldiga Kinner Kailash massivet stiger majestätiskt från flodbädden upp genom mäktig skog och blänkande glaciärer till snötäckta toppar (6500 m som högst). Utforska byn Kalpa, dess tempel och grönskande omgivningar.

Dag 6 Sangla - hjärtat av Kinnaur

Resan går tillbaka till Sutlejdalen och följer den nedströms in i den hisnande ravinen längs med Baspafloden. Väl framme i Sangla möts du av en av Indiens vackraste dalar. Sangla brukar kallas hjärtat av Kinnaur. Här finns mängder av trähus av traditionell karaktär och lokalbefolkningen bär den karaktäristiskt gröna Kinnaurhatten.

Dag 7 Chitkul - sista byn innan Tibet

Efter frukost utforskar du Sangladalen och följer Baspafloden uppströms genom majestätiskt alplandskap till den pittoreska lilla byn Chitkul (3480m). Det finns några trevliga promenader i regionen och om intresse finns kan du utforska området till fots. Dalen har också ett intressant och imponerande fort som kallas Kamroo Narayano, med förförisk utsikt över Sangladalen.

Dag 8-9 Tabklostret och Dhankar

Du lämnar fantastiska Snagla och beger dig på slingrande vägar mot Tabo. Vägen är en av de vackraste i Indien. Tabo är känt för sitt 1000 år gamla kloster med sina bevarade väggmålningar och skulpturer. Dag 9 fortsätter resan till Dhankar, Spitis gamla huvudstad. Byns 1200 år gamla kloster bjuder på en fantastisk utsikt över Spitidalen.

Dag 10-13 Vandring mellan byar i Spiti

Från Dhankar vandrar du till Demul, en av de grönaste byarna i Spiti. Här väntar bekvämt byboende. Ta del av flera hållbarhetsprojekt i byn med fokus på grön energi. Dag 11 stannar du i Demul. Vandra till en utsiktspunkt på ca 5000 meter med panorama över Spitidalen, ta del av byns aktiviteter som vallning av boskap eller gå en kurs i hur man gör rep av jakull. Kvällstid bjuds det på traditionell dans. Dag 12 står jaksafari på programmet i områden som också är jaktmark för snöleoparden. På eftermiddagen vandrar du till byn Komic, Asiens högst belägna by. Bekvämt boende hos familjer. Dag 13 besöker du klostret i Komic och vandrar sedan till byn Hikkim med världens högst belägna postkontor. Vandringen går vidare till den pittoreska byn Langza med sin stora buddhastaty och tempel.

Dag 14 Klostret Key - Spitidalens pärla

Resan går vidare till klostret Key, en av Spitidalens höjdpunkter. Klostret i sig är väldigt intressant och byggt spektakulärt på en kulle högt ovanför dalen. Utsikten härifrån är magnifik. Vidare till Kaza där du bor över natten. Besök marknaden för fina souvenirer.

Dag 15 Besök ett nunnekloster

Dagen tillbringas i ett nunnekloster en timme utanför Kaza. Ta del av nunnornas vardag och var med när de utför sina böner, lagar mat och när de diskuterar buddhistisk filosofi. Åter till Kaza på eftermiddagen.

Dag 16 Dagsvandring till "Mångudinnans sjö"

Du tar farväl av Spitidalen och följer Spitifloden hela vägen upp till sitt ursprung. Vid Kunzumpasset (4590 m) börjar vandringen till den fantastiska Chandratalsjön (Mångudinnans sjö). Vandringen är lätt med några få stigningar. Övernattning nära sjön.

Dag 17 Manali

Efter en tidig frukost går resan vidare till den myllrande bergsstaden Manali (4 timmar). Staden ligger i en stor grönskande dal och står i skarp kontrast mot Spiti. Manali är viktig inom Indisk mytologi där staden ses som universums centrum. Under eftermiddagen besöker vi stadens marknaden.

Dag 18-19 Mot Delhi

Åter till Delhi (11 timmar) där du tar in på vårt hotell. Här avslutas resan dag 19.


Katalog 2018

Du har väl vår senaste katalog?

Snart kommer vår nya sajt.

(under tiden hittar du alla nyheter på vår gamla sajt)

Fortsätt till lasochres.se