Fakta om Indien

Huvudstad New Delhi
Invånare 1170 miljoner (2010)
Yta 3 288 000 km2
BNP capita
3 586 USD (2010)
Sverige 38 947 USD
Medellivslängd
Män: 65,7 Kvinnor: 67,9 (2010)
Läskunnighet
Män: 82,1 % Kvinnor: 65,4 % (2011)
Officiellt språk Hindi och engelska, samt 22 regionala officiella språk
Visum Du ordnar före resa
Regnperiod Juni-September
Valuta 1 Rupee
Tidsskillnad + 4,5 tim (3,5 tim sommartid)
Religion 80% hinduer, 14% muslimer
Statsskick Republik
Kuriosa Världens största demokrati

Reseledare

Reseledaren är resans viktigaste person. Nedan nämns reseledarens huvuduppgifter samt vad han eller hon inte ska behöva göra. Du kommer snart förstå att detta inte alltid överrensstämmer med vad som förväntas av en vanlig turistguide.

Reseledarens huvuduppgifter

 • Vara resans ledare och beslutsfattare om eventuella ändringar av upplägget.
 • Ansvara för alla praktiska arrangemang.
 • Hjälpa resenärerna att genomföra egna aktiviteter.
 • Behandla alla resenärer likvärdigt och med respekt.
 • Ge information om platser man besöker och generell information om landet.
 • Hålla regelbundna möten med gruppen.
 • Göra resenärerna intresserade, aktiva och positiva gentemot lokalbefolkningen.
 • Hjälpa resenärer i händelse av sjukdom eller olycka.
 • Kontakta kontoret i Stockholm vid allvarliga problem.

Inte reseledarens uppgifter

 • Acceptera dåligt uppträdande från resenärer.
 • Ta hand om förlorat bagage efter att man lämnat ankomstorten.
Tillbaka

Flyginformation


I priset för våra resor ingår oftast inte det internationella flyget till och från resmålet.

På vår hemsida kan du se när minsta antal deltagare på en resa är uppfyllt. Då är det dags för dig att boka flyg. Informationen uppdateras dagligen. Under varje resa finns fliken "datum och priser". Där finner du ett av tre alternativ för din resa:

 • Ja, du kan boka flyg nu
 • Nej, vänta med att boka flyg
 • Flyg ingår i resans pris

Om vi mot förmodan skulle tvingas ställa in en resa trots att minimiantalet deltagare uppfyllts ersätter vi naturligtvis dina avbokningskostnader för internationellt flyg (gäller dock inte om vi måste ställa in en resa på grund av så kallad force majeur, se våra särskilda villkor). Ring gärna om du har några frågor.

Vår resa börjar med en samling dag 1 på vårt hotell på samlingsorten. Observera att det kan innebära att du behöver flyga från Sverige dagen innan vår resa börjar. Den dagen då resan avlutas kan du påbörja din hemresa. I god tid innan resan börjar kommer du få detaljerad information om hur du lättast tar dig från flygplatsen till det hotell där gruppen samlas dag 1.

Du kan boka din biljett var du vill. Oftast hittar man de lägsta priserna på internet. Tänk på att biljetten då oftast inte är ombokningsbar. Här kan du jämföra flygpriser:
Här kan du boka en flygbiljett med fler än två flygsträckor. Här kan du också boka en så kallad "open-jaw-biljett" eller "multi-city", det vill säga; återresan sker från annan ort än den du först flög ut till.

Många flygbolag har bra hemsidor där man kan boka.

Du kan naturligtvis även vända dig till en resebyrå. Vi samarbetar med följande resebyråer:

Indcen
Tala med Afroza
Direktnummer 08-562 65 007
Vx 08-562 65 000
Sveavägen 17, Stockholm
afroza@indcen.se
www.flygpris.com
Norge
Reisefeber
Tel (+47) 55 21 04 00
Nygårdsgaten 2 A, Bergen
reisefeber@travelnet.no
www.verden.no

Ankomsttid

Om du har bokat en flygbiljett med sådana tider att du kommer att få svårt att hinna till en samling under dag 1 (till exempel om du landar sent på kvällen) vill vi att du meddelar Läs & Res, så att vi kan informera reseledaren. Om ditt flyg, under utresan, blir försenat så mycket att du inte kommer att hinna i tid till samlingstiden skall du kontakta reseledaren direkt. (Telefonnummer får du per post i vårt sista utskick före avresan)

Inrikesflyg

I Indien finns flera bra lågpris flygbolag. Max vikt för incheckat bagage är 15 kg på alla inrikesflyg.

Särskilt för resan Natur i Sydasien

På den här resan ska du boka en flygbiljett till Delhi och hem från Kathmandu. Den här biljettypen är en så kallad "multi-city" biljett.
Tillbaka

Pass och visum

Visum krävs till Indien för nordiska medborgare.
Vi skickar ut tydliga instruktioner för hur du genomför visumansökan i samband med slutfakturan, 2 månader innan resan börjar.

Passet måste vara giltigt i minst sex månader vid hemresa och innehålla minst två tomma sidor. Om det inte gör det, så måste du skaffa nytt pass. Kontrollera detta noga!

OBS! Fr o m 15.8 2015 kan svenska medborgare använda sig av tjänsten "eTourist Visa" (eTV).

Giltighetstiden för e-visumet är 60 dagar från ankomstdatum till Indien och gäller två inresor. Du ansöker online tidigast 120 dagar innan avresa och senast 4 dagar innan avresa. Kostnaden för e-visum är US$ 48/per person som betalas online med kredit/betalkort. Bekräftelse fås via e-post inom ca 72 tim.
OBS! du måste skriva ut en kopia av bekräftelsemejlet (Status: Granted) och ta med den på din resa. Utan denna bekräftelse nekas du ombordstigning på flyget till Indien. Vid ankomst till Indien genomgår du sedan biometriska rutiner (fingeravtryck och ansiktsskanning). Du ska kunna visa upp en giltig returbiljett eller biljett för vidare resa samt ha tillräckligt med pengar att spendera under din vistelse i Indien.

Tips inför ansökan om e-visum
Fotografiet ska vara av typen "passfoto" där hela ansiktet syns, du har ansiktet riktat mot kameran och med vit bakgrund. Det ska vara i JPEG format och filstorleken 10KB-1MB. Fotosidan av passet som innehåller personuppgifter som namn, födelsedatum, nationalitet, utgångsdatum etc ska däremot vara i PDF format och 10-300 KB. Enklast är att scanna uppslaget i passet och spara/skicka till sig själv. Har du ingen skanner kan du fota av uppslaget och spara på datorn. För att sedan omvandla fotot till PDF får du kopiera in det i ett Word dokument och välja "Spara som PDF". Ansökan kan komma att underkännas om det uppladdade dokumentet och fotografi inte är klart och enligt specifikation. Har du tidigare visum till Indien i passet så ha det tillhanda då detta visumnummer efterfrågas under processen.

Här ansöker du om e-visum: https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Obs! Du som kommer att stanna längre än 30 dagar i Indien kan inte ansöka om ovan eTourist Visa. Du måste ansöka om visum till Indien online på India Visa Application Centre, Cox and Kings hemsida. Adressen dit är http://www.in.ckgs.se. Där hittar du även instruktioner och aktuell information om hur du ska gå tillväga.
Särskilt för resan Natur i Sydasien

För resan Natur i Sydasien behövs visum till både Indien, Bangladesh och Nepal.

Visum till Bangladesh ordnar vi. Se beskrivning av proceduren ovan samt det utskick med visuminstruktioner du får ca två månader innan resan början. Där får du all information du behöver.

Visum till Indien ordnar du själv. All information om hur du ordnar E-visum får du 2 månader innan resan börjar.

Visum till Nepal ordnar du på Kathmandu flygplats och det kostar 40 USD. För det nepalesiska visumet behövs 2 passfoton.


Tillbaka

Boende

Boendet under våra resor är ibland relativt enkelt, framförallt under vandringar och byvistelser. Normalt använder vi för landet typiska medelklasshotell. I resan ingår del i dubbelrum och vi använder oss av rumsindelning. Under speciella omständigheter, och endast i undantagsfall, kan fler personer dela rum. Våra resenärer delar rum med någon av samma kön och reseledaren använder sig ofta av en rotationsprincip, där alla som reser ensamma har chans att byta rumskamrat. Det är viktigt att du visar hänsyn till din rumskamrat. Om du vet att du brukar snarka kan det vara bra att förbereda sig med förebyggande medel såsom näsklämma, spraymedicin eller liknande som finns att köpa på apoteket. Du som har speciella vanor som kan störa andras ro, uppmanas att överväga enkelrum. Resenär som stör rumskamrat kan under pågående resa komma att hänvisas till enkelrum mot tilläggsbetalning.

Reser du med en maka, sambo eller vän delar du rum med denne. Om ni bor på samma adress planerar vi för delat rum på resan. Bor ni inte på samma adress är det bra om du meddelar oss så vi kan planera för delat rum.

Det går att boka enkelrum på varje resa mot en extra kostnad. På resor där det förekommer boende i tält kommer du då att få ett eget tält. I samband med byboende, övernattning på båtar eller tåg kan enkelrum oftast inte erbjudas. Enkelrum bör bokas samtidigt som resan och erbjuds i mån av plats. Enkelrumstillägget ska vara specificerat på din slutfaktura eller på separat tilläggsfaktura för att bokningen ska gälla.

Ett trevligt sätt att få kontakt med familjen under ett familjeboende är att erbjuda sig att hjälpa till i hushållet eller med andra göromål. Räkna dock med protester när du erbjuder dig. Låt inte detta hindra dig utan insistera gärna på att få vara delaktig. Kanske kan du hjälpa till med förberedelser av måltiden, med köksträdgården, passa barnen eller valla geten. Kanske kan du be att få följa med någon i familjen till marknaden, till skolan eller ut på åkrarna.

Särskilt för resan Natur i Sydasien

Hotell/Gästhus

I större städer i Indien bor du på hotell i dubbelrum. Hotelrummens standard kan variera något men normalt är att du har två enkelsängar, egen dusch och toalett. De flesta hotellen har västerländska toaletter. I Nationalparkerna kan det förekomma att toaletten ligger utanför ditt rum.

Tillbaka

Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning under hela resan.
 • Samtliga i programmet nämnda transporter samt lokala transporter.
 • Hotell eller annan inkvartering under hela resan.
 • Inrikes flygplatsskatter och alla obligatoriska avgifter.
 • Mat när det inte finns tillgång till restauranger. Alltså om vi bor "hemma hos", ute på vandring i naturen, befinner oss på en båt etc.
 • Visum som söks i eller från Sverige ingår vanligtvis. Undantaget är våra resor till Indien där du själv söker e-visum.
 • Alla formella tillstånd.
 • I programmet angivna tolkar.
 • Dricks vid aktiviteter som ingår i resans pris och som betalas av reseledaren.
 • Ett informationspaket innehållande karta (-or) och "Länder i Fickformat" för aktuellt land samt Litteraturtips.
  (På familjeresor ingår endast ett informationspaket per familj).

Särskilt för resan Natur i Sydasien

 • Visum Bangladesh. Visum till Indien ordnar du före resan och visum till Nepal betalar du själv vid ankomst
 • Mat på båten i Sundarbans
 • Entréavgifter till nationalparkerna
 • Entréavgifter till sevärdheeter som ingår i programmet (exempelvis Taj Mahal).
 • Jeepturer i Bandhavgarh
 • Avgift för stillbildsfotografering (OBS! ej videokamera)
 • Entréavgift till Bhaktapur
 • Entréavgift till Chitwan
 • Följande aktiviteter i Chitwan; vandring till fots, kanot nedför floden och safari
 • Som alternativ till rum på hotellet i Chitwan kan du under en natt bo i en machan strax utanför nationalparken i en "community forest". Info nedan.
Det är inte tillåtet att tillbringa natten inne i nationalparken. Däremot kan du bo i intilliggande skog som förvaltas av en by. Här bor du i en machan: en hydda på pålar med veranda, ca sex meter över marken. Du har då en guide med dig. Han ser, luktar, lyssnar, känner när det kommer djur. Och det gör det! Ett äventyr! Det finns enbart 3 sådana machans och du måste tidigt tala om för reseledaren att du vill bo där så att han kan avboka ditt hotell. Vi kan således inte garantera att du får plats. I hyddan finns några dubbelrum med sängar.
Tillbaka

Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg (undantag för resor angivna med "inkl flyg").
 • Mat på platser där det finns tillgång till restauranger.
 • Utflykter som görs på eget initiativ utanför resplanen.
 • Dricks vid aktiviteter som inte ingår i resans pris och som betalas av resenären själv.
 • Visum som erhålls vid ankomst till resmålet.
 • Eventuell flygplatsskatt vid hemresan.
OBS! Om du väljer att avvika från gruppens resplan måste du själv betala kostnaderna för de transporter och boende som tillkommer.
Tillbaka

Ekonomi på resan

I nästan alla länder dit vi ordnar resor kan du ta ut pengar direkt i bankomater. Du får då lokal valuta till en bra kurs. Vi rekommenderar att du har med dig ett extra Visa eller Mastercard i reserv om ditt kort skulle bli förstört.

Uttagsautomater

Visa
http://www.visa.se/visa-varje-dag/res-med-visa/hitta-en-uttagsautomat-dar-du-befinner-dig
Mastercard
www.mastercard.us/cardholder-services/atm-locator.html

Aktuella valutakurser hittar du på:

www.oanda.com/convert/classic

Särskilt för Indien

Valuta

Valutan i Indien heter rupee. Tänk på att titta på sedlar som du får tillbaka när du handlar, alltför smutsiga eller skrynkliga sedlar accepteras inte. Det finns gott om bankomater och växlingskontor i städerna samt på flygplatser. Det finns ingen anledning att ta med utländsk valuta till Indien

Växling och bankkort

I Sverige kan Forex ha indiska rupees, men kursen är bättre när du kommer till Indien. Både växlingskontor och bankomater finns på flygplatserna. I städerna finns gott om bankomater där du lätt tar ut på ditt vanliga Visa- eller Mastercard. Ta gärna med ett extra kort om du skulle tappa eller råka förstöra ett.

Kostnader för mat

Hur mycket du gör av med på mat beror naturligtvis på var du väljer att äta. I städerna går det att hitta allt från enkla gatukök till lyxrestauranger. Om du väljer bra restauranger som lokalbefolkningen går till kan du räkna med att spendera cirka 100 kronor om dagen.

Övriga personliga utgifter

För småutflykter, taxi, cykelrickshaw med mera, bör du räkna med ytterligare 75 kr/dag. Förutom dessa beräknade kostnader bör du ha med dig en ordentlig reserv om något oförutsett skulle inträffa.

Dricks

I Asien är dricks ett vanligt sätt att visa uppskattning för den service man får av till exempel servitörer och guider. Därför förväntar sig många inom turistbranschen detta även av utländska besökare. När man ger dricks är 10 procent av totalbeloppet en bra riktlinje. Det är naturligtvis frivilligt att ge dricks. Men tänk på att dricks är en viktig inkomstkälla för många människor du möter under resan och därigenom ett sätt att dryga ut låga löner.
Tillbaka

Utrustning

Nedan hittar du ett generellt förslag på vad du kan ta med dig. Längre ner på sidan hittar du information om det finns mer specifik utrustning för just denna resan.

 • ryggsäck eller mindre resväska. En mjukare väska av typen duffel bag passar utmärkt till de flesta resmål
 • liten ryggsäck för dagsbruk och handbagage på flyget
 • gymnastikskor eller sandaler
 • liten handduk
 • hatt eller mössa som solskydd
 • solglasögon
 • ficklampa / pannlampa
 • väckarklocka (mobiltelefonen brukar gå bra)
 • värdebälte. Vi säljer värdebälten med tre fack för 100 kr
 • pass
 • bankkort (Visa eller Mastercard), gärna två stycken
 • kopior på pass, flygbiljetter och försäkringsbevis från ditt försäkringsbolag
 • utskriven resplan och vårt slututskick med uppgifter om hotell mm.
 • ryggsäcksapotek (se ytterligare information under Hälsa och vaccinationer)
 • kamera, extra minneskort, extra batteri
 • laddare till din elektroniska utrustning (telefon, kamera mm) samt eventuell adapter
 • eventuella fotografier på hur det ser ut i ditt land - mycket bra för att skapa kontakt med lokalbefolkningen!

Det vanligaste misstaget när det gäller packning är att ta med för många saker. Packa med sunt förnuft.

Tänk på att det alltid finns en liten risk att bagage som checkas in på flyget blir försenat eller i värsta fall inte kommer fram. Tag därför med dig det som är absolut nödvändigt i handbagaget!


Särskilt för resan Natur i Sydasien

Utrustningslistan ovan är en generell lista som är anpassad för att gälla de flesta av våra resor. För den här resan behöver du generellt inte regnkläder. Du bör packa i ryggsäck, eftersom det är lättare att packa på bussar. En mindre ryggsäck ska du ha med för dagsvandringar i natur eller stad. Som kvinna måste du tänka på att inte visa ben och axlar, alltså inga linnen eller shorts. För vidare information om hur man bör klä sig i dessa länder, se rubriken "Ta seden dit man kommer". På denna resa behöver du också:
 • vindtät jacka gärna med kapuschong
 • långkalsonger eller underställ, sockor, mössa och vantar inför kalla nätter i Kathmandudalen
 • varm tröja / fleecejacka
 • 4 passfoton (2 för visumet till Nepal samt 2 för inträdeskortet till Bhaktapur)
 • kikare
 • plastpåse eller annan vattentät påse av god kvalitet för att skydda kameran

I december råder vinter även i Sydasien. Upplevelsen av kyla blir större under resan än vi normalt är vana vid, eftersom ingen uppvärmning förekommer inomhus. Du behöver ingen sovsäck men ha med varma kläder för kalla golv och kyliga kvällar.

För vistelsen i parkerna behöver du tänka på att inte bära ljusa eller alltför färgstarka kläder. För att gruppen skall kunna komma nära djurlivet är det därför bättre med mörka/dova kläder.

Tillbaka

Klimat och väder

Resan genomförs under den kallaste och torraste årstiden. Troligen får ni knappast något regn alls. På natten är det kallt i norra och centrala Indien. Räkna med temperaturer ned mot + 7 på natten och ca 15-25 grader på dagen. I Nepal blir det knappast snö i Kathmandudalen men temperaturen kan gå ned till 0-strecket på nätterna och förbered dig på att det kan vara kallt också inomhus. På dagarna kan det bli upp till 20 grader i Kathmandu och runt 25 grader i Chitwan.
Innomhus är dfet begränsat med uppvärmning så se till att ha med varma sockor för kalla golv, och varma kläder i övrigt.

Väder i KolkataRegn i Kolkata

Tillbaka

Mat och dryck

Frukost

Ingår vanligen inte på hotell i Indien eller Nepal men det finns ofta en hotellmatsal där man kan köpa sin frukost. Om du vill finns också många frukostalternativ på gatan utanför ditt hotell.

Dryck

Chai, te som kokats med kryddor och mjölk och socker, dricks överallt. Vatten på flaska finns också att köpa överallt. Öl finns oftast på hotell men kan ibland vara svårt att hitta utanför större städer. I vissa delar av Indien, exempelvis Gujarat, är alkohol förbjudet. Skatten på alkohol är också relativt hög. Räkna med att betala från cirka 100 rupis för en stor flaska öl.

Mat

Indisk mat är ofta kryddstark. Masala ingår i många rätter, en curryblandning med bland annat nejlikor, spiskummin, bruna senapsfrön, ingefära och gurkmeja. Ju längre söderut man kommer i Indien desto kryddstarkare blir maten. I norra Indien äter man mycket chapati (bröd) med någon form av curry, medan ris är vanligare i södra Indien. Det är lätt att vara vegetarian i Indien.
Tillbaka

Ta seden dit du kommer


Tänk på att du är gäst i landet du besöker. Det är därför viktigt att ta hänsyn till lokala sedvänjor och traditioner. Särskilt försiktig skall du vara i strängt religiösa områden, platser med pågående konflikter samt ekologiskt känsliga miljöer. En bra grundregel är att observera och lära sig av hur lokalbefolkningen gör. Rådfråga gärna reseledaren.

Tänk också på att respektera lokalbefolkningen vid fotografering. Läs mer under Fotografering

En av tjusningarna med att resa är att det inte är som hemma. Det är viktigt att hålla det här i minnet under resan och att möta det som är annorlunda med ett öppet sinne. En portion tålamod och nyfikenhet är också bra att lägga i ryggsäcken.

Toalettips
Många av våra resor går till länder där toalettpapper är sällsynt förekommande och där vår typ av toalett saknas på mindre hotell utanför större städer. Däremot finns alltid toalettpapper att köpa i städerna. Ute på landsbygden, i skogen eller i öknen kan det också helt saknas toaletter. Naturligtvis, så är det ju även i vårt land. Även tågen i några av våra länder saknar västerländska sitt-toaletter.

Presenter
På det stora flertalet av våra resor bor du hemma hos en privatfamilj under en eller flera nätter. Då bör du ha med dig en present, precis som praxis är i Sverige. Exakt vad du kan ta med dig är svårt att säga. Generellt uppskattas något som är exotiskt för dem, dvs något från Sverige! Ta gärna med bilder på dig, din familj ditt hus, alltså något som visar hur du lever. Lika bra kan också vara något du köper på plats. Be reseledaren om tips! Några exempel:

pannlampa
ficklampa (våra vanliga batterier finns även i landet du besöker)
väggkalender med bilder från Sverige
För köket: potatisskalare, rivjärn
fotboll, svenskt hopprep
uppblåsbar jordglob
världskarta
Dett är bara några exempel. Välj helst något annat! Ta däremot inte med snask och cigaretter.Att resa i Indien

Att resa i Indien är inte som att resa i Europa. Man behöver anpassa sig till de annorlunda förhållanden som gäller på platser man besöker. Bäst är att iaktta och göra på samma vis som lokalbefolkningen gör. Nedan följer några etikettregler som är bra att hålla i minnet för vistelsen i Indien:
 • Ta av skorna när du besöker någons hem. Gäller även tempelbesök.
 • Undvik att sitta så att du visar fotsulorna mot någon människa eller gudabild.
 • Undvik beröring man och kvinna offentligt, däremot går det bra för två kvinnor eller två män att gå hand i hand.
 • Klappa inte någon på kroppen eller huvudet, och vidrör inte någon med fötterna eftersom fötter anses vara en oren kroppsdel. Undvik också att vidröra någon med den vänstra handen.Det är inte vanligt med den fysiska kontakt vi använder oss av här hemma.
 • På landsbygden är det vanligt att man äter med handen - höger hand. Vänster hand anses som oren då den används vid toalettbesök.

Att bo hemma hos en familj

Ett trevligt sätt att få kontakt med familjen att erbjuda sig att hjälpa till i hushållet eller med andra göromål. Räkna dock med protester när du erbjuder dig. Låt inte det hindra dig utan insistera gärna på att få vara delaktig. Kanske behöver familjen hjälp med disken, med förberedelser av måltiden. Kanske kan du be att få följa med någon i familjen till marknaden, till skolan eller templet.

Alkohol

Öl kan drickas på hotell men inte på offentliga platser. Er reseledare kommer att berätta mer om reglerna när det gäller alkohol, det finns områden i Indien där alkohol är förbjudet.

Att kommunicera

I Indien klarar man sig bra på engelska och du kommer att ha lätt att göra dig förstådd. På landsbygden talar säkerligen inte många engelska men du kan be reseledaren tolka.

Klädsel

I Indien visar kvinnor som regel inte benen eller axlarna: Långa kjolar eller långbyxor och T-shirt eller tunna skjortor är att rekommendera om man vill bli bemött med respekt. Många indiska kvinnor klär sig i Punjabi dress (Salwar Kameez) vilket är en tunika med byxor till, och sådana går att måttbeställa eller köpa färdiga överallt. Vid bad på stränder där turister inte finns kan det vara lämpligt för kvinnor att bada i en lång T-shirt eller motsvarande, och även det väcker uppmärksamhet eftersom indiskorna själva badar i sina saris. Indiska män använder långbyxor eller lungi, ett tygstycke som de virar runt kroppen, som går ned på vaden. Shorts är ovanligt även för män.

Presenter

Den som vill och tycker att det är trevligt kan ha med sig några små gåvor eller presenter att överlämna till familjen där du bor eller människor du träffar längs med resan. Vi på Läs & Res försöker uppmuntra resenärerna att köpa presenter på plats för att stödja den inhemska produktionen. Vad ska man då ta med sig? Du kan gärna rådfråga reseledaren om vad som är uppskattat. Våra värdfamiljer i Kerala lever förhållandesvis modernt och där uppskattar man nog mest en liten souvenir från Sverige eller leksaker till barnen. I de byar ni bor på Rajasthan och Västra Indien resan samt i Kalrayan Hills (Södra Indien) bor människorna desto mer enkelt. Nedan följer några tips på vad som kan vara uppskattat som presenter till byarna:
 • en varm tröja / täckjacka / kängor som du inte använder längre kan vara mycket uppskattat uppe i bergen och ute i öknen där det ofta är kyliga kvällar
 • små köksknivar eller kökssaxar
 • leksaker till barnen (t ex såpbubblor, bollar, ballonger)
 • skrivblock och pennor/färgkritor till barnen
 • vykort eller små bilderböcker med motiv från Sverige
 • nål, tråd och sax
 • köksredskap
Tillbaka

Praktisk information

Elektricitet:
230-240 V och 50 Hertz. En vanlig svensk kontakt fungerar även om hålen oftast är lite större vilket kan leda till glappkontakt. Elavbrott är vanliga och på några ställen kommer det inte finnas elektricitet alls. En ficklampa är bra att ha med på resan.
Tidzon:
Trots storleken använder sig Indien av enbart en tidzon. Det innebär 4,5 timmar före Sverige under vår vintertid. Sommartid är skillnaden 3,5 timmar.
Öppettider:
Statliga kontor är öppna 9.30-17.30 måndag-fredag. Banker är öppna måndag - fredag 10-14, lördagar 10-12. OBS att detta är ungefärliga öppettider, lokala avvikelser förekommer givetvis.
Internet:
Väldigt utbrett och internetcaféernas antal ökar för varje dag som går. Däremot kan uppkopplingshastigheten ibland vara väldigt långsam.
Mobiltelefon:
Svensk mobil går att använda i städerna men det blir oftast billigare att ringa och skicka sms om du köper ett indiskt SIM-kort. Observera dock att priserna för att ringa med ett indiskt SIM-kort blir dyrare när du lämnar den delstaten du köpt kortet i. Ibland är det inte heller möjligt att ladda på nya pengar utanför inköpsdelstaten. Kontrollera noga vad som gäller innan du köper ett lokalt SIM-kort. Det är också möjligt att ringa billigare från posten eller från lokala telefonstationer - fråga reseledaren var de finns.
Tillbaka

Hälsa och vaccinationer

Tag kontakt med en vaccinationscentral i god tid före din avresa.

Oftast behövs inga vaccinationer på våra resor. Då förutsätter vi att du har det normala grundskyddet

 • Gulsot eller hepatit. Vaccinet heter Twinrix som skyddar mot både hepatit A och B och skall tas i mycket god tid före avresan.
 • Polio, stelkramp, difteri. Nästan alla svenskar har fått denna vaccination.

På följande hemsida kan du se vilka vaccinationer som är aktuella i olika regioner www.vaccinationsguiden.se

Förslag till ryggsäcksapotek:
 • Första förband
 • Desinfektionsmedel (t.ex. alcogel eller Xinix)
 • Kirurgtejp och/eller plåster
 • Skavsårstejp/plåster
 • Värktabletter
 • Öronproppar
 • Myggmedel
 • Solskyddskräm
 • Dimor eller Travello (tillfälligt stopp av diarré, receptfritt)
 • Vätskeersättning (t.ex. Resorb) för att återställa kroppens salt- och vätskebalans vid ex. diaréer och kräkningar.

När det gäller mat och dryck finns det några generella riktlinjer som hjälper dig att förhindra magsjukdomar: Ät nylagad mat, skala all frukt och var försiktig med råa grönsaker och glass som säljs på gatan. Använd sunt förnuft i ditt val av matställen, små lokala restauranger med stor ruljans är ofta bättre än flotta restauranger med få gäster och västerländsk meny. Drick enbart buteljerade eller kokta drycker. Undvik isbitar i dryck eftersom isen kan vara gjord av kranvatten. Tänk på att dricka rikligt med vätska när det är varmt.

Tillbaka

Fotografering

Våra resor erbjuder fantastiska möjligheter till fotografering. Kameran är ett utmärkt sätt att ta med sig minnen och intryck från resan. Många kommer vilja att du berättar om resan eller håller föredrag på arbetsplatsen, biblioteket eller för någon förening. Om du behöver hjälp med detta får du gärna höra av dig till oss.

Som fotograf har man också ett ansvar. Tänk på att människorna du möter är subjekt och inte objekt, dvs att de har känslor, en egen vilja och rätt att bestämma över sin kropp och bilder av den. Därför är det viktigt att du frågar (när det är möjligt) ifall du får fotografera dem, deras barn och ibland deras ägodelar. Hur skulle du reagera om en en utländsk turist kom och började fota dina barn, din tvätt eller ditt hus utan att du visste till vad bilderna skulle användas? I många kulturer upplevs fotograferande som en kränkning av människors integritet. Var särskilt försiktig och hänsynsfull när du befinner dig på landsbygden eller bland ursprungsfolk. Låt inte språkbarriären hindra dig. En gest, ett leende och att peka på kameran är universella koder som förstås av alla. Och glöm inte att tacka efteråt! Fråga gärna reseledaren om du känner dig osäker på hur du ska göra.

Tänk på att ta med dig extra batterier och extra minneskort. Ett bra tips är att använda ett UV-filter som skyddar objektivet och är användbart i de flesta situationer. Även om du har med dig mycket minne kan det vara smart att på kvällen gå igenom dagens bilder för att rensa ut sådant du inte vill spara. Ett tips är att endast spara bilder du är nöjd med.

Tog du några bra bilder under resan? Vi behöver bra, intressanta bilder till vår resekatalog och hemsida. För en bild i katalogen betalar vi 500 kr (den publiceras då också på hemsidan), framsidan 1500 kr. En bild på hemsidan ger 200 kr, som dras av vid nästa resa. Välj ut några av dina bästa bilder och skicka dem på en CD eller maila oss. Digitala bilder skall vara minst 2,0 MB.

Tillbaka

Säkerhet

Risken att drabbas av kriminalitet eller våld under resan är liten. På de flesta platser och alltid på landsbygden är risken mycket liten. Oftast är du tryggare på våra resmål än du är i Stockholm. Undantaget är storstäder i Latinamerika och i Afrika där du skall vara försiktig. Det finns därför ingen anledning att gå omkring och vara orolig och på så sätt förstöra sin reseupplevelse. Däremot finns en rad enkla försiktighetsåtgärder som kan vara bra att tillämpa för att minska risken att råka illa ut.

 • Undvik att röra dig på ödsliga platser efter mörkrets inbrott.
 • Skylta inte med smycken, klockor, kameror och andra värdeföremål.
 • Förvara pengar, pass och flygbiljetter i ett värdebälte, som skall sitta under kläderna.
 • Var särskilt försiktig med dina tillhörigheter på tunnelbanor, buss- och tågstationer, marknader och andra platser där det är mycket folk i rörelse
Rådfråga din reseledare om du känner dig osäker.

Däremot är risken för olyckor i trafiken betydligt större i fattiga länder jämfört med de nordiska länderna. Under resan måste du vara mycket försiktigare i trafiken än du normalt är hemma.

Särskilt för Indien

Våldsbrott har vi aldrig kommit i kontakt med i Indien. Du ska däremot vara mycket försiktig i trafiken, framför allt i de större städerna. Ett tips för att komma över en hårt trafikerad gata är att ställa sig bredvid en grupp indier och gå när de går. Pengar, pass och flygbiljetter skall alltid förvaras i ett värdebälte innanför kläderna. Var noga med bagaget på tågen och vid transporter, indierna själva reser ofta med kedjor och hänglås som de låser fast sina väskor med (kedjor och lås finns att köpa på alla tågstationer). Alla stölder vi känner till har berott på slarv. Tag en fotokopia på passet. Skriv upp numret på flygbiljetten och på din försäkring. Om ni har med er resecheckar, byt kvittona med någon i gruppen.

För aktuell information om säkerhet i Indien, se Svenska ambassadens hemsida.

Embassy of Sweden

4-5 Nyaya Marg
Chanakyapuri
New Delhi 110 021
India
Tel: +91-11-4419 7100
Fax: +91-11-26885401
ambassaden.new-delhi@foreign.ministry.se

I händelse av nödsituation, var god kontakta:

 • SOS International: +45 70 10 50 50
 • Svenska ambassaden i New Delhi: +91 11 4419 7100
 • Svenska ambassaden i Dhaka: +880 2 55 66 8500
 • Sveriges generalkonsulat i Nepal: +977 1 422 09 39

Läs & Res

Tel kontoret: +46 8 452 96 96
Tel Pontus Wallin: +46 72 008 39 21
E-mail: info@lasochres.se pontus.wallin@lasochres.se
Tillbaka

Försäkringar

Du ansvarar själv för att du har ett tillräckligt försäkringsskydd under resan. Försäkringen skall åtminstone omfatta en fullständig kostnadstäckning för läkarvård, olycksfall, hemtransport och rättsskydd. En sådan försäkring är en förutsättning för deltagande i resan. Kontrollera omfattningen av reseskyddet i din hemförsäkring. Avbeställningsskydd ingår inte i resans pris och normalt inte i hemförsäkringen.

Obs! Ta med dig en kopia på ditt försäkringsbevis på resan.

Vid olycka under resan kan du ringa:

SOS International a/s
Nitivej 6, DK-2000 Frederiksberg, Danmark
Telefon: +45 70 10 50 50
Fax: +45 70 20 50 56
E-post: sos@sos.dk

Euro-Alarm (Europeiska)
Telefon: +46-8 454 34 34 dygnet om

Europ Assistance AB
(Nordic Assistance AB)
Mejerivägen 9
Box 44095
SE-100 73 Stockholm
Tel +46 08 587 717 17
Fax +46 08 660 23 90

Pontus Wallin
VD / Ägare Läs & Res
Pontus mobil: +46 (0) 72 008 39 21

Läs & Res har inte ekonomiskt ansvar för merkostnader som uppstår i samband med eventuell sjukdom eller olycksfall. Kostnader för sjukvård, extra transporter, mediciner, ev extra guide för personlig hjälp etc, skall bekostas av resenären själv, som efter hemkomst kan kräva ersättning från sitt försäkringsbolag. I händelse av att någon resenär tvingas stanna på en plats skall reseledaren alltid följa med gruppen och kan då anlita någon som hjälper den som blivit kvar. Kostnaden åläggs resenären. Men vi hjälper dig alltid fram tills att du fått adekvat vård eller hjälp vad än problemet består i.

Om du råkar ut för något som du kommer att kräva ersättning för av försäkringsbolaget måste du komma ihåg att begära läkarintyg av behandlande läkare. Sådana intyg är omöjliga att få i efterhand. Det bästa är om intyget är på engelska, men ett läkarintyg på landets språk är bättre än inget alls. Glöm heller inte att spara alla kvitton på kostnader du vill att försäkringsbolaget ska täcka. Samma sak gäller vid ersättning för stöld eller förlust av egendom; polisanmäl och spara anmälan.

Tillbaka

Villkor och förutsättningar

För att ta del av Läs & Res villkor gå till: Särskilda villkor
Tillbaka
Katalog 2018

Du har väl vår senaste katalog?

Snart kommer vår nya sajt.

(under tiden hittar du alla nyheter på vår gamla sajt)

Fortsätt till lasochres.se