Fakta om Madagaskar

Huvudstad Antananarivo
Invånare 22 miljoner (2012)
Yta 587 040 km2
BNP capita
450 USD (2012)
Sverige 38 947 USD
Medellivslängd
Män: 54,9 Kvinnor: 57,3 (2007)
Läskunnighet
Män: 76,5 % Kvinnor: 65,3 % (2008)
Officiella språk Malagasy, Franska
Visum Turistvisum löses på flygplatsen i Tana för 35 USD och gäller i en månad
Regnperiod December - Februari
Valuta Malagasy Ariary MGA
Tidsskillnad -2 h
Religion Kristna med varierande inslag av animism
Statsskick Republik
Kuriosa Invånarna anser att Madagaskar är en egen kontinent

Reseledare

Reseledaren är resans viktigaste person. Nedan nämns reseledarens huvuduppgifter samt vad han eller hon inte ska behöva göra. Du kommer snart förstå att detta inte alltid överrensstämmer med vad som förväntas av en vanlig turistguide.

Reseledarens huvuduppgifter

 • Vara resans ledare och beslutsfattare om eventuella ändringar av upplägget.
 • Ansvara för alla praktiska arrangemang.
 • Hjälpa resenärerna att genomföra egna aktiviteter.
 • Behandla alla resenärer likvärdigt och med respekt.
 • Ge information om platser man besöker och generell information om landet.
 • Hålla regelbundna möten med gruppen.
 • Göra resenärerna intresserade, aktiva och positiva gentemot lokalbefolkningen.
 • Hjälpa resenärer i händelse av sjukdom eller olycka.
 • Kontakta kontoret i Stockholm vid allvarliga problem.

Inte reseledarens uppgifter

 • Acceptera dåligt uppträdande från resenärer.
 • Ta hand om förlorat bagage efter att man lämnat ankomstorten.
Tillbaka

Flyginformation


I priset för våra resor ingår oftast inte det internationella flyget till och från resmålet.

På vår hemsida kan du se när minsta antal deltagare på en resa är uppfyllt. Då är det dags för dig att boka flyg. Informationen uppdateras dagligen. Under varje resa finns fliken "datum och priser". Där finner du ett av tre alternativ för din resa:

 • Ja, du kan boka flyg nu
 • Nej, vänta med att boka flyg
 • Flyg ingår i resans pris

Om vi mot förmodan skulle tvingas ställa in en resa trots att minimiantalet deltagare uppfyllts ersätter vi naturligtvis dina avbokningskostnader för internationellt flyg (gäller dock inte om vi måste ställa in en resa på grund av så kallad force majeur, se våra särskilda villkor). Ring gärna om du har några frågor.

Vår resa börjar med en samling dag 1 på vårt hotell på samlingsorten. Observera att det kan innebära att du behöver flyga från Sverige dagen innan vår resa börjar. Den dagen då resan avlutas kan du påbörja din hemresa. I god tid innan resan börjar kommer du få detaljerad information om hur du lättast tar dig från flygplatsen till det hotell där gruppen samlas dag 1.

Du kan boka din biljett var du vill. Oftast hittar man de lägsta priserna på internet. Tänk på att biljetten då oftast inte är ombokningsbar. Här kan du jämföra flygpriser:
Här kan du boka en flygbiljett med fler än två flygsträckor. Här kan du också boka en så kallad "open-jaw-biljett" eller "multi-city", det vill säga; återresan sker från annan ort än den du först flög ut till.

Många flygbolag har bra hemsidor där man kan boka.

Du kan naturligtvis även vända dig till en resebyrå. Vi samarbetar med följande resebyråer:

Indcen
Tala med Afroza
Direktnummer 08-562 65 007
Vx 08-562 65 000
Sveavägen 17, Stockholm
afroza@indcen.se
www.flygpris.com
Norge
Reisefeber
Tel (+47) 55 21 04 00
Nygårdsgaten 2 A, Bergen
reisefeber@travelnet.no
www.verden.no

Ankomsttid

Om du har bokat en flygbiljett med sådana tider att du kommer att få svårt att hinna till en samling under dag 1 (till exempel om du landar sent på kvällen) vill vi att du meddelar Läs & Res, så att vi kan informera reseledaren. Om ditt flyg, under utresan, blir försenat så mycket att du inte kommer att hinna i tid till samlingstiden skall du kontakta reseledaren direkt. (Telefonnummer får du per post i vårt sista utskick före avresan)
Tillbaka

Pass och visum

Turistvisumfår du på flygplatsen i Tana och gäller i 30 dagar. Kostnaden är ca 40 EUR. Observera att passet måste vara giltigt minst 6 månader från datum för hemresan. Kontrollera detta noga då det annars kan uppstå problem vid ankomst till Madagaskar. Ta även med 2 stycken passfoton.
Tillbaka

Boende

Boendet under våra resor är ibland relativt enkelt, framförallt under vandringar och byvistelser. Normalt använder vi för landet typiska medelklasshotell. I resan ingår del i dubbelrum och vi använder oss av rumsindelning. Under speciella omständigheter, och endast i undantagsfall, kan fler personer dela rum. Våra resenärer delar rum med någon av samma kön och reseledaren använder sig ofta av en rotationsprincip, där alla som reser ensamma har chans att byta rumskamrat. Det är viktigt att du visar hänsyn till din rumskamrat. Om du vet att du brukar snarka kan det vara bra att förbereda sig med förebyggande medel såsom näsklämma, spraymedicin eller liknande som finns att köpa på apoteket. Du som har speciella vanor som kan störa andras ro, uppmanas att överväga enkelrum. Resenär som stör rumskamrat kan under pågående resa komma att hänvisas till enkelrum mot tilläggsbetalning.

Reser du med en maka, sambo eller vän delar du rum med denne. Om ni bor på samma adress planerar vi för delat rum på resan. Bor ni inte på samma adress är det bra om du meddelar oss så vi kan planera för delat rum.

Det går att boka enkelrum på varje resa mot en extra kostnad. På resor där det förekommer boende i tält kommer du då att få ett eget tält. I samband med byboende, övernattning på båtar eller tåg kan enkelrum oftast inte erbjudas. Enkelrum bör bokas samtidigt som resan och erbjuds i mån av plats. Enkelrumstillägget ska vara specificerat på din slutfaktura eller på separat tilläggsfaktura för att bokningen ska gälla.

Ett trevligt sätt att få kontakt med familjen under ett familjeboende är att erbjuda sig att hjälpa till i hushållet eller med andra göromål. Räkna dock med protester när du erbjuder dig. Låt inte detta hindra dig utan insistera gärna på att få vara delaktig. Kanske kan du hjälpa till med förberedelser av måltiden, med köksträdgården, passa barnen eller valla geten. Kanske kan du be att få följa med någon i familjen till marknaden, till skolan eller ut på åkrarna.

Tillbaka

Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning under hela resan.
 • Samtliga i programmet nämnda transporter samt lokala transporter.
 • Hotell eller annan inkvartering under hela resan.
 • Inrikes flygplatsskatter och alla obligatoriska avgifter.
 • Mat när det inte finns tillgång till restauranger. Alltså om vi bor "hemma hos", ute på vandring i naturen, befinner oss på en båt etc.
 • Visum som söks i eller från Sverige ingår vanligtvis. Undantaget är våra resor till Indien där du själv söker e-visum.
 • Alla formella tillstånd.
 • I programmet angivna tolkar.
 • Dricks vid aktiviteter som ingår i resans pris och som betalas av reseledaren.
 • Ett informationspaket innehållande karta (-or) och "Länder i Fickformat" för aktuellt land samt Litteraturtips.
  (På familjeresor ingår endast ett informationspaket per familj).
 • Mat ingår på Nosy Mangabe och i nationalparken Masoala. Sammanlagt ca 4 dagar
 • Lunch i Palanganes
 • Tolkar vid vandringar i Antananarivo och Ambohimanga
 • Naturguider i samtliga nationalparker
Tillbaka

Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg (undantag för resor angivna med "inkl flyg").
 • Mat på platser där det finns tillgång till restauranger.
 • Utflykter som görs på eget initiativ utanför resplanen.
 • Dricks vid aktiviteter som inte ingår i resans pris och som betalas av resenären själv.
 • Visum som erhålls vid ankomst till resmålet.
 • Eventuell flygplatsskatt vid hemresan.
OBS! Om du väljer att avvika från gruppens resplan måste du själv betala kostnaderna för de transporter och boende som tillkommer.
 • Du betalar för både mineralvatten och annan dryck även Mangabe och Masoala
Tillbaka

Ekonomi på resan

I nästan alla länder dit vi ordnar resor kan du ta ut pengar direkt i bankomater. Du får då lokal valuta till en bra kurs. Vi rekommenderar att du har med dig ett extra Visa eller Mastercard i reserv om ditt kort skulle bli förstört.

Uttagsautomater

Visa
http://www.visa.se/visa-varje-dag/res-med-visa/hitta-en-uttagsautomat-dar-du-befinner-dig
Mastercard
www.mastercard.us/cardholder-services/atm-locator.html

Aktuella valutakurser hittar du på:

www.oanda.com/convert/classic

Särskilt för resan till Madagaskar

Växling

På flygplatsen finns det ett bankkontor som är öppet vid ankomst av alla internationella flighter. Växla en mindre summa då du åtminstone bör ha pengar till taxiresan. I huvudstaden finns ATM, bankomater, där du får ut pengar från ditt kort. Tänk dock på att det inte är självklart att den bankomat som faktiskt finns också fungerar. VISA är antagligen säkrast men du får räkna med en uttagsavgift. Naturligtvis kan du även växla på banker och växlingskontor. Räkna med att kunna växla endast i de större städerna. Tag för säkerhets skull med dig kontanter i EUR.

Kostnader för mat / personliga utgifter

Det är alltid svårt att förutsäga hur mycket du kan tänkas spendera under resan. Det mesta är väldigt billigt på Madagaskar! Hur mycket pengar du gör av med på mat under resan beror på vilken typ av restauranger du besöker. Äter du på enklare restauranger, som frekventeras av lokalbefolkningen, så klarar du dig på ca 12 500 - 25 000 madagaskisk Ariary (MGA) vilket är 40-80 kronor (SEK) om dagen för de dagar då mat INTE ingår. Kostnaden är baserad på tre mål mat på restauranger som nyttjas av den inhemska medelklassen i städer.

Eftersom du inte vistas så mycket i städer, lär du inte göra av med så mycket pengar. Personligen tror jag att du kommer att göra av med i snitt 50 000 Malagasy Ariary (MGA) vilket är 160 kr (SEK) per dag i fickpengar på denna resa, förutom de dagar när mat ingår och det är långt till närmaste affär.

I Madagaskar finns det en del saker att köpa med sig hem. Konsthantverk av allsköns slag, halvädelstenar och en utsökt honung. Eller varför inte en fantastisk stol (Ambositra)? Vill du shoppa bör du alltså ha med dig extra pengar. Du bör även ha med dig en reserv utifall olyckan är framme eller du blir sjuk.

Tillbaka

Utrustning

Nedan hittar du ett generellt förslag på vad du kan ta med dig. Längre ner på sidan hittar du information om det finns mer specifik utrustning för just denna resan.

 • ryggsäck eller mindre resväska. En mjukare väska av typen duffel bag passar utmärkt till de flesta resmål
 • liten ryggsäck för dagsbruk och handbagage på flyget
 • gymnastikskor eller sandaler
 • liten handduk
 • hatt eller mössa som solskydd
 • solglasögon
 • ficklampa / pannlampa
 • väckarklocka (mobiltelefonen brukar gå bra)
 • värdebälte. Vi säljer värdebälten med tre fack för 100 kr
 • pass
 • bankkort (Visa eller Mastercard), gärna två stycken
 • kopior på pass, flygbiljetter och försäkringsbevis från ditt försäkringsbolag
 • utskriven resplan och vårt slututskick med uppgifter om hotell mm.
 • ryggsäcksapotek (se ytterligare information under Hälsa och vaccinationer)
 • kamera, extra minneskort, extra batteri
 • laddare till din elektroniska utrustning (telefon, kamera mm) samt eventuell adapter
 • eventuella fotografier på hur det ser ut i ditt land - mycket bra för att skapa kontakt med lokalbefolkningen!

Det vanligaste misstaget när det gäller packning är att ta med för många saker. Packa med sunt förnuft.

Tänk på att det alltid finns en liten risk att bagage som checkas in på flyget blir försenat eller i värsta fall inte kommer fram. Tag därför med dig det som är absolut nödvändigt i handbagaget!


Pannlampa är bra och nödvändigt på alla våra resor. På bägge resorna till Madagaskar är det särskilt viktigt med en bra och ljusstark pannlampa. Du behöver den på utflykter i skogen på kvällen, i grottor och i byar där el saknas.
Reselakan kan vara bra att ta med, men knappast nödvändigt. Varma kläder behöver du inte. Naturligtvis inte heller sovsäck eller liggunderlag.

Bagaget kan lämnas på hotell respektive transporteras i medföljande fordon etc och kan därför lika gärna vara resväska som ryggsäck. Liten ryggsäck för dagsutflykter och vandringar är dock nödvändig.

Du kommer att bära ditt bagage själv mellan transportmedel och hotell, ibland blir det en bit att gå. Du kommer att bli smutsig, vilket syns mindre om du har mörkare och dovare färger eller mönstrade plagg. Under vandringarna rekommenderar vi träningsskor eller, ännu bättre, sandaler som är okänsliga för vatten. Det finns alltid risk för regn och du bör ta med ett lätt regnskydd. Vi tillbringar ju merparten av tiden i regnskogsbältet. I synnerhet är det viktigt att ryggsäcken skyddas för väta.

Tag gärna med en kikare! Alla djur visar sig inte på armlängds avstånd.

Försök att inte ha mer än 15 kg packning, gärna mindre. En lätt packning kommer att göra resan mer angenäm!

Madagaskar är inget lätt land att resa i. Kommunikationerna; vägar och telefon är i mycket dåligt skick. Således är det relativt svårt att arrangera den här resan. Osäkerheten om vägarnas beskaffenhet just när du kommer dit, svårigheten med bokningar är stor. Med det här vill vi bara säga att du måste vara öppen för ändringar och oförutsedda händelser. Men spännande blir det.

Inrikesflyget ändrar ofta tidtabell och typ av plan, vilket kan kräva att resplanen ändras. OBS!! På inrikesflygt får du checka in max 20 kg/person och den tillåtna vikten för handbagage är 5 kg/person Räkna inte med att de accepterar övervikt ens mot betalning.
Tillbaka

Klimat och väder

Temperaturen på natten kan gå ner till +15 grader i april och november på högplatån. Ett lätt reselakan räcker bra.

Masoala-halvön är en av jordens regnrikaste områden. I oktober brukar det dock vara uppehåll och ett lugnt hav. Just den tid vi valt anses vara den bästa för att genomföra väderkänsliga resan.

Väder i AntananarivoRegn i Antananarivo

Tillbaka

Mat och dryck

Frukost

Oftast ingår inte frukost. På enklare serveringar kan du alltid få en omelett. Den franska kulturen gör dig påmind genom att det överallt på mornarna syns travar med baguetter. Kaffe är en vanlig dryck och säljs också i små skjul på landet. Starkt, sött och gott!

Dryck

Mineralvatten finns att köpa i de större städerna och på turistorter. Öl och läsk finns överallt, delvis också på landsbygden. Inhemsk sprit är inte heller svårt att hitta.

Middag

Lätt att beskriva. Huvudingredienserna är Zebu (den lokala korasen) och ris. På restauranger hittar du även annat kött och mer grönsaker.

Annat

Vår sommar är tiden för frukt och grönsaker. Bl.a. ska du unna dig stora mängder jordgubbar som säljs längs vägarna. Honung är också en stor artikel som säljs i literflaskor.

Tillbaka

Ta seden dit du kommer


Tänk på att du är gäst i landet du besöker. Det är därför viktigt att ta hänsyn till lokala sedvänjor och traditioner. Särskilt försiktig skall du vara i strängt religiösa områden, platser med pågående konflikter samt ekologiskt känsliga miljöer. En bra grundregel är att observera och lära sig av hur lokalbefolkningen gör. Rådfråga gärna reseledaren.

Tänk också på att respektera lokalbefolkningen vid fotografering. Läs mer under Fotografering

En av tjusningarna med att resa är att det inte är som hemma. Det är viktigt att hålla det här i minnet under resan och att möta det som är annorlunda med ett öppet sinne. En portion tålamod och nyfikenhet är också bra att lägga i ryggsäcken.

Toalettips
Många av våra resor går till länder där toalettpapper är sällsynt förekommande och där vår typ av toalett saknas på mindre hotell utanför större städer. Däremot finns alltid toalettpapper att köpa i städerna. Ute på landsbygden, i skogen eller i öknen kan det också helt saknas toaletter. Naturligtvis, så är det ju även i vårt land. Även tågen i några av våra länder saknar västerländska sitt-toaletter.

Presenter
På det stora flertalet av våra resor bor du hemma hos en privatfamilj under en eller flera nätter. Då bör du ha med dig en present, precis som praxis är i Sverige. Exakt vad du kan ta med dig är svårt att säga. Generellt uppskattas något som är exotiskt för dem, dvs något från Sverige! Ta gärna med bilder på dig, din familj ditt hus, alltså något som visar hur du lever. Lika bra kan också vara något du köper på plats. Be reseledaren om tips! Några exempel:

pannlampa
ficklampa (våra vanliga batterier finns även i landet du besöker)
väggkalender med bilder från Sverige
För köket: potatisskalare, rivjärn
fotboll, svenskt hopprep
uppblåsbar jordglob
världskarta
Dett är bara några exempel. Välj helst något annat! Ta däremot inte med snask och cigaretter.Särskilt för resan till Madagaskar
Fråga reseledaren när ni känner er osäkra. Titta på hur människor gör och gör likadant själv. Frågor kommer att uppstå hela tiden. Överallt finns det stränga tabun, fady, som du förväntas följa. En helt korrekt, naturlig fråga till reseledaren eller andra Malagasy är därför "Vilka fady gäller här"?

Som utlänning, vazaha, förväntas förstås inte att du vet, förstår eller kan. För din okunskap finns en stor förståelse och malagasherna är vänliga och lugna. Trots detta, håll koll på fady!

Även om nästan alla uppger sig vara kristna (många olika kyrkor) så är den gamla kulturen mycket stark. Särskilt på landsbygden. Sederna är förvånansvärt varierande. De regler som gäller i ett område är annorlunda i ett annat. T o m mellan grannbyar kan reglerna vara olika.

Tillbaka

Praktisk information

Eluttag och adaptrar, vad behövs?
El: 220 V 50 Hz
Uttag: Eluttagen kan vara av två olika modeller. Du ser dem på http://www.kropla.com/electric2.htm. Scrolla ner till Madagaskar och klicka på bokstäverna. Den ena är vår svenska modell.
Tillbaka

Hälsa och vaccinationer

Tag kontakt med en vaccinationscentral i god tid före din avresa.

Oftast behövs inga vaccinationer på våra resor. Då förutsätter vi att du har det normala grundskyddet

 • Gulsot eller hepatit. Vaccinet heter Twinrix som skyddar mot både hepatit A och B och skall tas i mycket god tid före avresan.
 • Polio, stelkramp, difteri. Nästan alla svenskar har fått denna vaccination.

På följande hemsida kan du se vilka vaccinationer som är aktuella i olika regioner www.vaccinationsguiden.se

Förslag till ryggsäcksapotek:
 • Första förband
 • Desinfektionsmedel (t.ex. alcogel eller Xinix)
 • Kirurgtejp och/eller plåster
 • Skavsårstejp/plåster
 • Värktabletter
 • Öronproppar
 • Myggmedel
 • Solskyddskräm
 • Dimor eller Travello (tillfälligt stopp av diarré, receptfritt)
 • Vätskeersättning (t.ex. Resorb) för att återställa kroppens salt- och vätskebalans vid ex. diaréer och kräkningar.

När det gäller mat och dryck finns det några generella riktlinjer som hjälper dig att förhindra magsjukdomar: Ät nylagad mat, skala all frukt och var försiktig med råa grönsaker och glass som säljs på gatan. Använd sunt förnuft i ditt val av matställen, små lokala restauranger med stor ruljans är ofta bättre än flotta restauranger med få gäster och västerländsk meny. Drick enbart buteljerade eller kokta drycker. Undvik isbitar i dryck eftersom isen kan vara gjord av kranvatten. Tänk på att dricka rikligt med vätska när det är varmt.

Särskilt för resan till Madagaskar

Mygg finns i vissa områden, framför allt på kvällarna. Malaria finns på Madagaskar (Falciparum) och vi rekommenderar starkt mariaprofylax, Malarone eller Lariam. Klorokininresistensen är utbredd. Gula Febern förekommer ej.

Tillbaka

Fotografering

Våra resor erbjuder fantastiska möjligheter till fotografering. Kameran är ett utmärkt sätt att ta med sig minnen och intryck från resan. Många kommer vilja att du berättar om resan eller håller föredrag på arbetsplatsen, biblioteket eller för någon förening. Om du behöver hjälp med detta får du gärna höra av dig till oss.

Som fotograf har man också ett ansvar. Tänk på att människorna du möter är subjekt och inte objekt, dvs att de har känslor, en egen vilja och rätt att bestämma över sin kropp och bilder av den. Därför är det viktigt att du frågar (när det är möjligt) ifall du får fotografera dem, deras barn och ibland deras ägodelar. Hur skulle du reagera om en en utländsk turist kom och började fota dina barn, din tvätt eller ditt hus utan att du visste till vad bilderna skulle användas? I många kulturer upplevs fotograferande som en kränkning av människors integritet. Var särskilt försiktig och hänsynsfull när du befinner dig på landsbygden eller bland ursprungsfolk. Låt inte språkbarriären hindra dig. En gest, ett leende och att peka på kameran är universella koder som förstås av alla. Och glöm inte att tacka efteråt! Fråga gärna reseledaren om du känner dig osäker på hur du ska göra.

Tänk på att ta med dig extra batterier och extra minneskort. Ett bra tips är att använda ett UV-filter som skyddar objektivet och är användbart i de flesta situationer. Även om du har med dig mycket minne kan det vara smart att på kvällen gå igenom dagens bilder för att rensa ut sådant du inte vill spara. Ett tips är att endast spara bilder du är nöjd med.

Tog du några bra bilder under resan? Vi behöver bra, intressanta bilder till vår resekatalog och hemsida. För en bild i katalogen betalar vi 500 kr (den publiceras då också på hemsidan), framsidan 1500 kr. En bild på hemsidan ger 200 kr, som dras av vid nästa resa. Välj ut några av dina bästa bilder och skicka dem på en CD eller maila oss. Digitala bilder skall vara minst 2,0 MB.

Tillbaka

Säkerhet

Risken att drabbas av kriminalitet eller våld under resan är liten. På de flesta platser och alltid på landsbygden är risken mycket liten. Oftast är du tryggare på våra resmål än du är i Stockholm. Undantaget är storstäder i Latinamerika och i Afrika där du skall vara försiktig. Det finns därför ingen anledning att gå omkring och vara orolig och på så sätt förstöra sin reseupplevelse. Däremot finns en rad enkla försiktighetsåtgärder som kan vara bra att tillämpa för att minska risken att råka illa ut.

 • Undvik att röra dig på ödsliga platser efter mörkrets inbrott.
 • Skylta inte med smycken, klockor, kameror och andra värdeföremål.
 • Förvara pengar, pass och flygbiljetter i ett värdebälte, som skall sitta under kläderna.
 • Var särskilt försiktig med dina tillhörigheter på tunnelbanor, buss- och tågstationer, marknader och andra platser där det är mycket folk i rörelse
Rådfråga din reseledare om du känner dig osäker.

Däremot är risken för olyckor i trafiken betydligt större i fattiga länder jämfört med de nordiska länderna. Under resan måste du vara mycket försiktigare i trafiken än du normalt är hemma.

Särskilt för resan till Madagaskar
Madagaskar är ett mycket säkert land att resa i. Brottslighet förekommer naturligtvis, men inte alls i samma omfattning som här. Ofta beror stölder på slarv. Du bör alltid ha uppsikt över dina tillhörigheter.

Vill du / behöver du ta kontakt med svenska konsulatet så har den följande adress:
Svenska Honorärkonsulatet
B.P. 679, Antananarivo, Madagascar
Tel: +261 (2022) 223 56
Fax: +261 (2022) 33902
E-post: sealtana@moov.mg
Generalkonsul: Odd-Gunnar Heffermehl
Besöksadress:c/o SEAL, 1 Bis Rue Patrice Lumumba
Tillbaka

Försäkringar

Du ansvarar själv för att du har ett tillräckligt försäkringsskydd under resan. Försäkringen skall åtminstone omfatta en fullständig kostnadstäckning för läkarvård, olycksfall, hemtransport och rättsskydd. En sådan försäkring är en förutsättning för deltagande i resan. Kontrollera omfattningen av reseskyddet i din hemförsäkring. Avbeställningsskydd ingår inte i resans pris och normalt inte i hemförsäkringen.

Obs! Ta med dig en kopia på ditt försäkringsbevis på resan.

Vid olycka under resan kan du ringa:

SOS International a/s
Nitivej 6, DK-2000 Frederiksberg, Danmark
Telefon: +45 70 10 50 50
Fax: +45 70 20 50 56
E-post: sos@sos.dk

Euro-Alarm (Europeiska)
Telefon: +46-8 454 34 34 dygnet om

Europ Assistance AB
(Nordic Assistance AB)
Mejerivägen 9
Box 44095
SE-100 73 Stockholm
Tel +46 08 587 717 17
Fax +46 08 660 23 90

Pontus Wallin
VD / Ägare Läs & Res
Pontus mobil: +46 (0) 72 008 39 21

Läs & Res har inte ekonomiskt ansvar för merkostnader som uppstår i samband med eventuell sjukdom eller olycksfall. Kostnader för sjukvård, extra transporter, mediciner, ev extra guide för personlig hjälp etc, skall bekostas av resenären själv, som efter hemkomst kan kräva ersättning från sitt försäkringsbolag. I händelse av att någon resenär tvingas stanna på en plats skall reseledaren alltid följa med gruppen och kan då anlita någon som hjälper den som blivit kvar. Kostnaden åläggs resenären. Men vi hjälper dig alltid fram tills att du fått adekvat vård eller hjälp vad än problemet består i.

Om du råkar ut för något som du kommer att kräva ersättning för av försäkringsbolaget måste du komma ihåg att begära läkarintyg av behandlande läkare. Sådana intyg är omöjliga att få i efterhand. Det bästa är om intyget är på engelska, men ett läkarintyg på landets språk är bättre än inget alls. Glöm heller inte att spara alla kvitton på kostnader du vill att försäkringsbolaget ska täcka. Samma sak gäller vid ersättning för stöld eller förlust av egendom; polisanmäl och spara anmälan.

Tillbaka

Villkor och förutsättningar

För att ta del av Läs & Res villkor gå till: Särskilda villkor
Tillbaka
Katalog 2018

Du har väl vår senaste katalog?

Snart kommer vår nya sajt.

(under tiden hittar du alla nyheter på vår gamla sajt)

Fortsätt till lasochres.se