Fakta om Ghana

Huvudstad Accra
Invånare 23 miljoner
Yta 238 540 km2
BNP capita
1 625 USD (2010)
Sverige 38 947 USD
Medellivslängd
Män: 56 Kvinnor: 58 (2009)
Läskunnighet
Män: 72,3 % Kvinnor: 59,3 % (2008)
Officiellt språk Engelska
Visum Ja, vi ordnar
Regnperiod Juni-September
Valuta Cedi
Tidsskillnad -1 h (-2h då vi har sommartid)
Religion 69% kristna, 16% muslimer, 8,5% animister / traditionella trosuppfattningar
Statsskick Republik
Kuriosa Voltasjön som ligger i Ghana är en av världens största konstgjorda sjöar

Reseledare

Reseledaren är resans viktigaste person. Nedan nämns reseledarens huvuduppgifter samt vad han eller hon inte ska behöva göra. Du kommer snart förstå att detta inte alltid överrensstämmer med vad som förväntas av en vanlig turistguide.

Reseledarens huvuduppgifter

 • Vara resans ledare och beslutsfattare om eventuella ändringar av upplägget.
 • Ansvara för alla praktiska arrangemang.
 • Hjälpa resenärerna att genomföra egna aktiviteter.
 • Behandla alla resenärer likvärdigt och med respekt.
 • Ge information om platser man besöker och generell information om landet.
 • Hålla regelbundna möten med gruppen.
 • Göra resenärerna intresserade, aktiva och positiva gentemot lokalbefolkningen.
 • Hjälpa resenärer i händelse av sjukdom eller olycka.
 • Kontakta kontoret i Stockholm vid allvarliga problem.

Inte reseledarens uppgifter

 • Acceptera dåligt uppträdande från resenärer.
 • Ta hand om förlorat bagage efter att man lämnat ankomstorten.
Tillbaka

Flyginformation


I priset för våra resor ingår oftast inte det internationella flyget till och från resmålet.

På vår hemsida kan du se när minsta antal deltagare på en resa är uppfyllt. Då är det dags för dig att boka flyg. Informationen uppdateras dagligen. Under varje resa finns fliken "datum och priser". Där finner du ett av tre alternativ för din resa:

 • Ja, du kan boka flyg nu
 • Nej, vänta med att boka flyg
 • Flyg ingår i resans pris

Om vi mot förmodan skulle tvingas ställa in en resa trots att minimiantalet deltagare uppfyllts ersätter vi naturligtvis dina avbokningskostnader för internationellt flyg (gäller dock inte om vi måste ställa in en resa på grund av så kallad force majeur, se våra särskilda villkor). Ring gärna om du har några frågor.

Vår resa börjar med en samling dag 1 på vårt hotell på samlingsorten. Observera att det kan innebära att du behöver flyga från Sverige dagen innan vår resa börjar. Den dagen då resan avlutas kan du påbörja din hemresa. I god tid innan resan börjar kommer du få detaljerad information om hur du lättast tar dig från flygplatsen till det hotell där gruppen samlas dag 1.

Du kan boka din biljett var du vill. Oftast hittar man de lägsta priserna på internet. Tänk på att biljetten då oftast inte är ombokningsbar. Här kan du jämföra flygpriser:
Här kan du boka en flygbiljett med fler än två flygsträckor. Här kan du också boka en så kallad "open-jaw-biljett" eller "multi-city", det vill säga; återresan sker från annan ort än den du först flög ut till.

Många flygbolag har bra hemsidor där man kan boka.

Du kan naturligtvis även vända dig till en resebyrå. Vi samarbetar med följande resebyråer:

Indcen
Tala med Afroza
Direktnummer 08-562 65 007
Vx 08-562 65 000
Sveavägen 17, Stockholm
afroza@indcen.se
www.flygpris.com
Norge
Reisefeber
Tel (+47) 55 21 04 00
Nygårdsgaten 2 A, Bergen
reisefeber@travelnet.no
www.verden.no

Ankomsttid

Om du har bokat en flygbiljett med sådana tider att du kommer att få svårt att hinna till en samling under dag 1 (till exempel om du landar sent på kvällen) vill vi att du meddelar Läs & Res, så att vi kan informera reseledaren. Om ditt flyg, under utresan, blir försenat så mycket att du inte kommer att hinna i tid till samlingstiden skall du kontakta reseledaren direkt. (Telefonnummer får du per post i vårt sista utskick före avresan)
Tillbaka

Pass och visum

Nordiska medborgare måste ha visum till Ghana och vi ordnar detta. Det ingår i priset på resan.

Observera att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemkomsten. Kontrollera detta noga då det annars kan uppstå problem vid ankomst till Ghana.

Blanketter för ansökan om visum skickar vi med slutfakturan - två månader före avresa.
Följande behöver vi av er senast en och en halv månad före avresa (exakt datum finns i våra utskick):

 • 4 ifyllda ansökningsblanketter (!)
 • ditt pass
 • 4 fotografier

Besvara samtliga frågor på engelska. Snyggt och läsbart med stora bokstäver. Glöm inte att underteckna ansökan. Posta allt till Läs & Res. Passet returnerar vi senast en vecka före avresa.

Om du inte kan avvara ditt pass får du ordna visum själv. Vi drar då av kostnaden på slutfakturan. Hör av dig till oss om det är så. Adress till Ghanas ambassad i Köpenhamn är:

Embassy of Ghana
Egebjerg Allee 13
2900 Hellerup, DANMARK
Tel: 0045-39-628 222
Fax: 0045-39-621 652
E-mail: ghana@mail.dk
Webb: http://www.ghanaembassy.dk

Tillbaka

Boende

Boendet under våra resor är ibland relativt enkelt, framförallt under vandringar och byvistelser. Normalt använder vi för landet typiska medelklasshotell. I resan ingår del i dubbelrum och vi använder oss av rumsindelning. Under speciella omständigheter, och endast i undantagsfall, kan fler personer dela rum. Våra resenärer delar rum med någon av samma kön och reseledaren använder sig ofta av en rotationsprincip, där alla som reser ensamma har chans att byta rumskamrat. Det är viktigt att du visar hänsyn till din rumskamrat. Om du vet att du brukar snarka kan det vara bra att förbereda sig med förebyggande medel såsom näsklämma, spraymedicin eller liknande som finns att köpa på apoteket. Du som har speciella vanor som kan störa andras ro, uppmanas att överväga enkelrum. Resenär som stör rumskamrat kan under pågående resa komma att hänvisas till enkelrum mot tilläggsbetalning.

Reser du med en maka, sambo eller vän delar du rum med denne. Om ni bor på samma adress planerar vi för delat rum på resan. Bor ni inte på samma adress är det bra om du meddelar oss så vi kan planera för delat rum.

Det går att boka enkelrum på varje resa mot en extra kostnad. På resor där det förekommer boende i tält kommer du då att få ett eget tält. I samband med byboende, övernattning på båtar eller tåg kan enkelrum oftast inte erbjudas. Enkelrum bör bokas samtidigt som resan och erbjuds i mån av plats. Enkelrumstillägget ska vara specificerat på din slutfaktura eller på separat tilläggsfaktura för att bokningen ska gälla.

Ett trevligt sätt att få kontakt med familjen under ett familjeboende är att erbjuda sig att hjälpa till i hushållet eller med andra göromål. Räkna dock med protester när du erbjuder dig. Låt inte detta hindra dig utan insistera gärna på att få vara delaktig. Kanske kan du hjälpa till med förberedelser av måltiden, med köksträdgården, passa barnen eller valla geten. Kanske kan du be att få följa med någon i familjen till marknaden, till skolan eller ut på åkrarna.

Tillbaka

Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning under hela resan.
 • Samtliga i programmet nämnda transporter samt lokala transporter.
 • Hotell eller annan inkvartering under hela resan.
 • Inrikes flygplatsskatter och alla obligatoriska avgifter.
 • Mat när det inte finns tillgång till restauranger. Alltså om vi bor "hemma hos", ute på vandring i naturen, befinner oss på en båt etc.
 • Visum som söks i eller från Sverige ingår vanligtvis. Undantaget är våra resor till Indien där du själv söker e-visum.
 • Alla formella tillstånd.
 • I programmet angivna tolkar.
 • Dricks vid aktiviteter som ingår i resans pris och som betalas av reseledaren.
 • Ett informationspaket innehållande karta (-or) och "Länder i Fickformat" för aktuellt land samt Litteraturtips.
  (På familjeresor ingår endast ett informationspaket per familj).
Tillbaka

Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg (undantag för resor angivna med "inkl flyg").
 • Mat på platser där det finns tillgång till restauranger.
 • Utflykter som görs på eget initiativ utanför resplanen.
 • Dricks vid aktiviteter som inte ingår i resans pris och som betalas av resenären själv.
 • Visum som erhålls vid ankomst till resmålet.
 • Eventuell flygplatsskatt vid hemresan.
OBS! Om du väljer att avvika från gruppens resplan måste du själv betala kostnaderna för de transporter och boende som tillkommer.
Tillbaka

Ekonomi på resan

I nästan alla länder dit vi ordnar resor kan du ta ut pengar direkt i bankomater. Du får då lokal valuta till en bra kurs. Vi rekommenderar att du har med dig ett extra Visa eller Mastercard i reserv om ditt kort skulle bli förstört.

Uttagsautomater

Visa
http://www.visa.se/visa-varje-dag/res-med-visa/hitta-en-uttagsautomat-dar-du-befinner-dig
Mastercard
www.mastercard.us/cardholder-services/atm-locator.html

Aktuella valutakurser hittar du på:

www.oanda.com/convert/classic

Särskilt för resan till Ghana & Togo

Valuta

I de större städerna går kreditkort bra, främst VISA, men förlita dig ej på kortet som ett betalningsmedel. Kontrollera med ditt kortföretag vad som gäller för ditt kort. Räkna inte heller med att bankomaterna alltid fungerar. Därför rekommenderar vi att du har viss reservvaluta i antingen USD eller EUR.

Kostnader för mat / personliga utgifter

Det är alltid svårt att förutsäga hur mycket du kan tänkas spendera under resan. Kostnaderna för den mat du äter under vistelsen i städerna är helt beroende av vilken typ av restaurang du äter på. Äter du på flottare inrättningar och hotell bör du räkna med 150 kr/dag. Äter du däremot på enklare restauranger, så blir kostnaderna mycket lägre. Ca 200-250 sek om dagen bör räcka till mat, inträden, små aktiviteter, vykort, frimärken mm. Förutom dessa beräknade kostnader bör du ha med dig en reserv om något oförutsett skulle inträffa, framförallt om du skulle bli sjuk och behöva läkarvård. Om du gillar att handla souvenirer, hantverk, textilier mm så behöver du ha pengar även för detta.
Tillbaka

Transport

Resor mellan städerna kommer att ske med bussar med kapacitet för 12-15 personer, eller större bussar med kapacitet för 30 eller mer passagerare. Någon sträcka kan eventuellt dke med motorcykeltaxi, det är ett spännande sätt att uppleva Västafrikas transportsystem! I Accra med omnejd kallas de vanliga minibussarna för tro-tro. De stannar med korta avstånd, släpper av och tar upp passagerare på väg till slutstationen. Ordet tro betyder 3 på lokalspråket gã. Namnet myntades under kolonialtiden då det enligt lag kostade tre pence att resa med dessa bilar oavsett avstånd.
Tillbaka

Utrustning

Nedan hittar du ett generellt förslag på vad du kan ta med dig. Längre ner på sidan hittar du information om det finns mer specifik utrustning för just denna resan.

 • ryggsäck eller mindre resväska. En mjukare väska av typen duffel bag passar utmärkt till de flesta resmål
 • liten ryggsäck för dagsbruk och handbagage på flyget
 • gymnastikskor eller sandaler
 • liten handduk
 • hatt eller mössa som solskydd
 • solglasögon
 • ficklampa / pannlampa
 • väckarklocka (mobiltelefonen brukar gå bra)
 • värdebälte. Vi säljer värdebälten med tre fack för 100 kr
 • pass
 • bankkort (Visa eller Mastercard), gärna två stycken
 • kopior på pass, flygbiljetter och försäkringsbevis från ditt försäkringsbolag
 • utskriven resplan och vårt slututskick med uppgifter om hotell mm.
 • ryggsäcksapotek (se ytterligare information under Hälsa och vaccinationer)
 • kamera, extra minneskort, extra batteri
 • laddare till din elektroniska utrustning (telefon, kamera mm) samt eventuell adapter
 • eventuella fotografier på hur det ser ut i ditt land - mycket bra för att skapa kontakt med lokalbefolkningen!

Det vanligaste misstaget när det gäller packning är att ta med för många saker. Packa med sunt förnuft.

Tänk på att det alltid finns en liten risk att bagage som checkas in på flyget blir försenat eller i värsta fall inte kommer fram. Tag därför med dig det som är absolut nödvändigt i handbagaget!


Särskilt för resan till Ghana & Togo

Egentligen behövs ej någon speciell utrustning. Dock rekommenderar vi starkt att du tar med ett liggunderlag.

Vi rekommenderar myggnät, som kan köpas på varje apotek i Ghana. Ett reselakan i siden är alltid bra att ha på resa (vi säljer dessa till bra pris).

Vi föreslår att du packar i ryggsäck, men i princip går det utmärkt med resväska och en mindre ryggsäck. Under vandringen och i nationalparken rekommenderas träningsskor. Ta gärna med sandaler. Det är viktigt att du har något snyggt och rent till hands om du blir inbjuden någonstans (kjol för kvinnor och långbyxor för män).

Ett vanligt misstag är att ta med för många saker. Bagaget bör inte väga mer än 15 kg - helst mindre.

Urvalet gör du själv med ditt sunda förnuft. Allt är inte nödvändigt och det är en stor fördel att resa med lite bagage. Det mesta finns att köpa på plats.
Tillbaka

Klimat och väder

Generellt sett är det varmt och fuktigt i Ghana. Varmast är det från kring januari till mars. Den stora regnperioden börjar kring april och avtar kring juni. Från augusti till någon gång i oktober varar den mindre regnperioden. Norra delen av landet får mindre nederbörd och täcks av savanner. Här är dagarna varmare och nätterna svalare än i söder. Dagstemperaturen i Ghana ligger på ca 30 grader i stort sett året runt. Den höga temperaturen kan bedra, eftersom vädret är, trots den till synes höga temperaturen ganska svalt under och efter regnsäsongerna, framförallt i augusti-september. (En tunn jacka kan behövas mot slutet av juli och augusti.)

Väder i AccraRegn i Accra

Tillbaka

Ta seden dit du kommer


Tänk på att du är gäst i landet du besöker. Det är därför viktigt att ta hänsyn till lokala sedvänjor och traditioner. Särskilt försiktig skall du vara i strängt religiösa områden, platser med pågående konflikter samt ekologiskt känsliga miljöer. En bra grundregel är att observera och lära sig av hur lokalbefolkningen gör. Rådfråga gärna reseledaren.

Tänk också på att respektera lokalbefolkningen vid fotografering. Läs mer under Fotografering

En av tjusningarna med att resa är att det inte är som hemma. Det är viktigt att hålla det här i minnet under resan och att möta det som är annorlunda med ett öppet sinne. En portion tålamod och nyfikenhet är också bra att lägga i ryggsäcken.

Toalettips
Många av våra resor går till länder där toalettpapper är sällsynt förekommande och där vår typ av toalett saknas på mindre hotell utanför större städer. Däremot finns alltid toalettpapper att köpa i städerna. Ute på landsbygden, i skogen eller i öknen kan det också helt saknas toaletter. Naturligtvis, så är det ju även i vårt land. Även tågen i några av våra länder saknar västerländska sitt-toaletter.

Presenter
På det stora flertalet av våra resor bor du hemma hos en privatfamilj under en eller flera nätter. Då bör du ha med dig en present, precis som praxis är i Sverige. Exakt vad du kan ta med dig är svårt att säga. Generellt uppskattas något som är exotiskt för dem, dvs något från Sverige! Ta gärna med bilder på dig, din familj ditt hus, alltså något som visar hur du lever. Lika bra kan också vara något du köper på plats. Be reseledaren om tips! Några exempel:

pannlampa
ficklampa (våra vanliga batterier finns även i landet du besöker)
väggkalender med bilder från Sverige
För köket: potatisskalare, rivjärn
fotboll, svenskt hopprep
uppblåsbar jordglob
världskarta
Dett är bara några exempel. Välj helst något annat! Ta däremot inte med snask och cigaretter.
Särskilt för resan till Ghana

Uppträdande och klädsel

Det är varmt i Ghana och fuktigheten är hög. Det går utmärkt att klä sig lätt året om i Ghana, dock måste man ta hänsyn till lokala seder i småstäderna och framförallt på landsbygden. Kvinnor skall alltid skyla kroppen - axlar och benen ned till vaderna. Det är önskvärt att män gör detsamma. Se även vad som skrivits nedan under villkor och förutsättningar för resan. En tunn kofta eller vindjacka kan behövas när det kan bli kyligare mot kvällen efter en varm dag. På kvällarna är det bra att klä sig i strumpor/byxor och långärmade skjortor, när man vistas utomhus. Detta är ett effektivt sätt att skydda ben och armar mot myggor!


Tillbaka

Praktisk information

Eluttag och adaptrar, vad behövs?
El: 220 V 50 Hz
Uttag: Eluttagen kan vara av flera olika modeller, oftast trepols kontakter. En adapter behövs då. Du ser dem på http://www.kropla.com/electric2.htm. Scrolla ner till Ghana och klicka på bokstäverna.

Öppettider: Affärer är normalt öppna måndag - fredag mellan 8 på morgonen till 19 eller 20 på kvällen. Banker är öppna måndag - fredag 9-14.

Tillbaka

Hälsa och vaccinationer

Tag kontakt med en vaccinationscentral i god tid före din avresa.

Oftast behövs inga vaccinationer på våra resor. Då förutsätter vi att du har det normala grundskyddet

 • Gulsot eller hepatit. Vaccinet heter Twinrix som skyddar mot både hepatit A och B och skall tas i mycket god tid före avresan.
 • Polio, stelkramp, difteri. Nästan alla svenskar har fått denna vaccination.

På följande hemsida kan du se vilka vaccinationer som är aktuella i olika regioner www.vaccinationsguiden.se

Förslag till ryggsäcksapotek:
 • Första förband
 • Desinfektionsmedel (t.ex. alcogel eller Xinix)
 • Kirurgtejp och/eller plåster
 • Skavsårstejp/plåster
 • Värktabletter
 • Öronproppar
 • Myggmedel
 • Solskyddskräm
 • Dimor eller Travello (tillfälligt stopp av diarré, receptfritt)
 • Vätskeersättning (t.ex. Resorb) för att återställa kroppens salt- och vätskebalans vid ex. diaréer och kräkningar.

När det gäller mat och dryck finns det några generella riktlinjer som hjälper dig att förhindra magsjukdomar: Ät nylagad mat, skala all frukt och var försiktig med råa grönsaker och glass som säljs på gatan. Använd sunt förnuft i ditt val av matställen, små lokala restauranger med stor ruljans är ofta bättre än flotta restauranger med få gäster och västerländsk meny. Drick enbart buteljerade eller kokta drycker. Undvik isbitar i dryck eftersom isen kan vara gjord av kranvatten. Tänk på att dricka rikligt med vätska när det är varmt.


Särskilt för resan till Ghana

Om vaccinationer

Vaccination mot Gula febern krävs av inresande till Ghana från alla länder. Sprutan skall tas minst 10 dagar före inresa. Glöm därför inte att ta med ett "International Certificate of Vaccination" som visar att du är vaccinerad mot gula febern (gula kortet)

I tropiska klimat kan även små sår ställa till trubbel. De läker långsammare och kan lätt bli infekterade. Be gärna den läkare ni besöker för vaccinationer att också skriva ut ett recept på sårsalva med antibiotika eller liknanade.

Malaria av typen Falciparum är vanlig i Västafrika. Vanliga profylax är Malarone och Lariam. Det senare billigare och enklare att hantera.

Hälsoråd och fysiska krav

Allmänt kan man säga att den här resan inte är fysiskt ansträngande, men förkylning och lite magproblem bör du nästan räkna med. Det är hälsosamt och nyttigt att dricka mjölk från kokosnöt och äta ananas, vattenmeloner, apelsiner, bananer mm. Mat måste ätas varm. Undvik gärna de fina restaurangernas frestande turistmenyer. Försök också att undvika drag och luftkonditionering.

Du skall försöka skydda dig mot myggbett och vid misstanke om malaria snarast söka behandling. Det är viktigt att känna till malariasymptomen: huvudvärk, illamående, hög feber och svettningar, ledvärk, nack- och halsont. Det allra farligaste kan du dock inte vaccinera dig emot - trafiken i storstäder och på hårt trafikerade landsvägar.


Tillbaka

Fotografering

Våra resor erbjuder fantastiska möjligheter till fotografering. Kameran är ett utmärkt sätt att ta med sig minnen och intryck från resan. Många kommer vilja att du berättar om resan eller håller föredrag på arbetsplatsen, biblioteket eller för någon förening. Om du behöver hjälp med detta får du gärna höra av dig till oss.

Som fotograf har man också ett ansvar. Tänk på att människorna du möter är subjekt och inte objekt, dvs att de har känslor, en egen vilja och rätt att bestämma över sin kropp och bilder av den. Därför är det viktigt att du frågar (när det är möjligt) ifall du får fotografera dem, deras barn och ibland deras ägodelar. Hur skulle du reagera om en en utländsk turist kom och började fota dina barn, din tvätt eller ditt hus utan att du visste till vad bilderna skulle användas? I många kulturer upplevs fotograferande som en kränkning av människors integritet. Var särskilt försiktig och hänsynsfull när du befinner dig på landsbygden eller bland ursprungsfolk. Låt inte språkbarriären hindra dig. En gest, ett leende och att peka på kameran är universella koder som förstås av alla. Och glöm inte att tacka efteråt! Fråga gärna reseledaren om du känner dig osäker på hur du ska göra.

Tänk på att ta med dig extra batterier och extra minneskort. Ett bra tips är att använda ett UV-filter som skyddar objektivet och är användbart i de flesta situationer. Även om du har med dig mycket minne kan det vara smart att på kvällen gå igenom dagens bilder för att rensa ut sådant du inte vill spara. Ett tips är att endast spara bilder du är nöjd med.

Tog du några bra bilder under resan? Vi behöver bra, intressanta bilder till vår resekatalog och hemsida. För en bild i katalogen betalar vi 500 kr (den publiceras då också på hemsidan), framsidan 1500 kr. En bild på hemsidan ger 200 kr, som dras av vid nästa resa. Välj ut några av dina bästa bilder och skicka dem på en CD eller maila oss. Digitala bilder skall vara minst 2,0 MB.

Tillbaka

Säkerhet

Risken att drabbas av kriminalitet eller våld under resan är liten. På de flesta platser och alltid på landsbygden är risken mycket liten. Oftast är du tryggare på våra resmål än du är i Stockholm. Undantaget är storstäder i Latinamerika och i Afrika där du skall vara försiktig. Det finns därför ingen anledning att gå omkring och vara orolig och på så sätt förstöra sin reseupplevelse. Däremot finns en rad enkla försiktighetsåtgärder som kan vara bra att tillämpa för att minska risken att råka illa ut.

 • Undvik att röra dig på ödsliga platser efter mörkrets inbrott.
 • Skylta inte med smycken, klockor, kameror och andra värdeföremål.
 • Förvara pengar, pass och flygbiljetter i ett värdebälte, som skall sitta under kläderna.
 • Var särskilt försiktig med dina tillhörigheter på tunnelbanor, buss- och tågstationer, marknader och andra platser där det är mycket folk i rörelse
Rådfråga din reseledare om du känner dig osäker.

Däremot är risken för olyckor i trafiken betydligt större i fattiga länder jämfört med de nordiska länderna. Under resan måste du vara mycket försiktigare i trafiken än du normalt är hemma.

Särskilt för resan till Ghana

Du skall vara mycket försiktig i trafiken, framför allt i de större städerna.
Vill du / behöver du ta kontakt med svenska konsulatet i Ghana så har den följande adress:

Consulate General of Sweden
House No. F 785/1 (opposite U.S. Consulate)
11th Lane Oseru
P.O. Box 4916 Accra, Ghana
Generalkonsul: Amarkai Amarteifio
Tel: +233 (0)21 773145 Fax: 021 773175
E-post: accra@swedishconsulategh.org

Det finns en dansk ambassad i Accra, se: www.ambaccra.um.dk
Den kan lämna konsulär hjälp till svenskar.
Tel: +233 (21) 253 473/4 eller +233 (30) 701 1331.

Närmaste svenska ambassad finns i Abuja i Nigeria
Jourtelefonnummer: + 234 8024262893


Tillbaka

Försäkringar

Du ansvarar själv för att du har ett tillräckligt försäkringsskydd under resan. Försäkringen skall åtminstone omfatta en fullständig kostnadstäckning för läkarvård, olycksfall, hemtransport och rättsskydd. En sådan försäkring är en förutsättning för deltagande i resan. Kontrollera omfattningen av reseskyddet i din hemförsäkring. Avbeställningsskydd ingår inte i resans pris och normalt inte i hemförsäkringen.

Obs! Ta med dig en kopia på ditt försäkringsbevis på resan.

Vid olycka under resan kan du ringa:

SOS International a/s
Nitivej 6, DK-2000 Frederiksberg, Danmark
Telefon: +45 70 10 50 50
Fax: +45 70 20 50 56
E-post: sos@sos.dk

Euro-Alarm (Europeiska)
Telefon: +46-8 454 34 34 dygnet om

Europ Assistance AB
(Nordic Assistance AB)
Mejerivägen 9
Box 44095
SE-100 73 Stockholm
Tel +46 08 587 717 17
Fax +46 08 660 23 90

Pontus Wallin
VD / Ägare Läs & Res
Pontus mobil: +46 (0) 72 008 39 21

Läs & Res har inte ekonomiskt ansvar för merkostnader som uppstår i samband med eventuell sjukdom eller olycksfall. Kostnader för sjukvård, extra transporter, mediciner, ev extra guide för personlig hjälp etc, skall bekostas av resenären själv, som efter hemkomst kan kräva ersättning från sitt försäkringsbolag. I händelse av att någon resenär tvingas stanna på en plats skall reseledaren alltid följa med gruppen och kan då anlita någon som hjälper den som blivit kvar. Kostnaden åläggs resenären. Men vi hjälper dig alltid fram tills att du fått adekvat vård eller hjälp vad än problemet består i.

Om du råkar ut för något som du kommer att kräva ersättning för av försäkringsbolaget måste du komma ihåg att begära läkarintyg av behandlande läkare. Sådana intyg är omöjliga att få i efterhand. Det bästa är om intyget är på engelska, men ett läkarintyg på landets språk är bättre än inget alls. Glöm heller inte att spara alla kvitton på kostnader du vill att försäkringsbolaget ska täcka. Samma sak gäller vid ersättning för stöld eller förlust av egendom; polisanmäl och spara anmälan.

Tillbaka

Villkor och förutsättningar

För att ta del av Läs & Res villkor gå till: Särskilda villkor
Tillbaka
Katalog 2018

Du har väl vår senaste katalog?

Snart kommer vår nya sajt.

(under tiden hittar du alla nyheter på vår gamla sajt)

Fortsätt till lasochres.se