Fakta om Etiopien

Huvudstad
Addis Abeba
Invånare 87,1 miljoner (2011)
Yta
1 127 127 km2
BNP capita
1033 USD (2010)
Sverige 55 620 USD
Medellivslängd
Män: 54 Kvinnor: 57 (2009)
Läskunnighet
Män: 71% Kvinnor: 52% (2005)
Officiellt språk
Amharinja
Visum Ordnas på flygplatsen vid ankomst, 40 USD
Regnperiod
June-September
Valuta
Birr
Religion 61% kristna, 33% muslimer
Statsskick Republik
Kuriosa
Här finns kvarlevorna från människoapan "Lucy" som levde för 3.2 miljoner år sedan

Reseledare

Reseledaren är resans viktigaste person. Nedan nämns reseledarens huvuduppgifter samt vad han eller hon inte ska behöva göra. Du kommer snart förstå att detta inte alltid överrensstämmer med vad som förväntas av en vanlig turistguide.

Reseledarens huvuduppgifter

 • Vara resans ledare och beslutsfattare om eventuella ändringar av upplägget.
 • Ansvara för alla praktiska arrangemang.
 • Hjälpa resenärerna att genomföra egna aktiviteter.
 • Behandla alla resenärer likvärdigt och med respekt.
 • Ge information om platser man besöker och generell information om landet.
 • Hålla regelbundna möten med gruppen.
 • Göra resenärerna intresserade, aktiva och positiva gentemot lokalbefolkningen.
 • Hjälpa resenärer i händelse av sjukdom eller olycka.
 • Kontakta kontoret i Stockholm vid allvarliga problem.

Inte reseledarens uppgifter

 • Acceptera dåligt uppträdande från resenärer.
 • Ta hand om förlorat bagage efter att man lämnat ankomstorten.
Tillbaka

Flyginformation


I priset för våra resor ingår oftast inte det internationella flyget till och från resmålet.

På vår hemsida kan du se när minsta antal deltagare på en resa är uppfyllt. Då är det dags för dig att boka flyg. Informationen uppdateras dagligen. Under varje resa finns fliken "datum och priser". Där finner du ett av tre alternativ för din resa:

 • Ja, du kan boka flyg nu
 • Nej, vänta med att boka flyg
 • Flyg ingår i resans pris

Om vi mot förmodan skulle tvingas ställa in en resa trots att minimiantalet deltagare uppfyllts ersätter vi naturligtvis dina avbokningskostnader för internationellt flyg (gäller dock inte om vi måste ställa in en resa på grund av så kallad force majeur, se våra särskilda villkor). Ring gärna om du har några frågor.

Vår resa börjar med en samling dag 1 på vårt hotell på samlingsorten. Observera att det kan innebära att du behöver flyga från Sverige dagen innan vår resa börjar. Den dagen då resan avlutas kan du påbörja din hemresa. I god tid innan resan börjar kommer du få detaljerad information om hur du lättast tar dig från flygplatsen till det hotell där gruppen samlas dag 1.

Du kan boka din biljett var du vill. Oftast hittar man de lägsta priserna på internet. Tänk på att biljetten då oftast inte är ombokningsbar. Här kan du jämföra flygpriser:
Här kan du boka en flygbiljett med fler än två flygsträckor. Här kan du också boka en så kallad "open-jaw-biljett" eller "multi-city", det vill säga; återresan sker från annan ort än den du först flög ut till.

Många flygbolag har bra hemsidor där man kan boka.

Du kan naturligtvis även vända dig till en resebyrå. Vi samarbetar med följande resebyråer:

Indcen
Tala med Afroza
Direktnummer 08-562 65 007
Vx 08-562 65 000
Sveavägen 17, Stockholm
afroza@indcen.se
www.flygpris.com
Norge
Reisefeber
Tel (+47) 55 21 04 00
Nygårdsgaten 2 A, Bergen
reisefeber@travelnet.no
www.verden.no

Ankomsttid

Om du har bokat en flygbiljett med sådana tider att du kommer att få svårt att hinna till en samling under dag 1 (till exempel om du landar sent på kvällen) vill vi att du meddelar Läs & Res, så att vi kan informera reseledaren. Om ditt flyg, under utresan, blir försenat så mycket att du inte kommer att hinna i tid till samlingstiden skall du kontakta reseledaren direkt. (Telefonnummer får du per post i vårt sista utskick före avresan)
Särskilt för resan till Etiopien

Det finns flera flygbolag som flyger till Etiopien, men Ethiopian Airlines är kanske det smidigaste, eftersom de flyger direkt. Deras flyg avgår 4-5 dagar per vecka och lämnar Arlanda på kvällen. Ankomst sker på morgonen dagen efter. Turkish Airlines landar däremot mitt i natten och då kan det också vara lämpligt att resa dagen innan men att dessutom boka en extranatt på hotellet innan turen börjar.

Ethiopian Airlines har sitt kontor på Kungsgatan 37 i Stockholm och de finns på telefon 08-4402900, eller så bokar du på nätet på Ethiopian Airlines egen hemsida. Frivikten hos Ethiopian Airlines för bagage på inrikesflyg är 20 kg, men på den internationella biljetten är det 50 kg (40 kg incheckat i max 2 kollin, 7 kg handbagage).


Tillbaka

Pass och visum

Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemkomsten. Kontrollera detta!

OBS! Kontrollera även att dina passuppgifter på bifogade namnlista stämmer. Meddela oss snarast om eventuella ändringar. Det är viktigt att vi har korrekta uppgifter för att kunna boka biljetter och hotellrum.

Nordiska medborgare måste ha visum till Etiopien och det skaffar man lättast själv vid ankomst i Etiopien. Visumet ordnas omgående och kostar 40 USD. Ta med ett passfoto!

Tillbaka

Boende

Boendet under våra resor är ibland relativt enkelt, framförallt under vandringar och byvistelser. Normalt använder vi för landet typiska medelklasshotell. I resan ingår del i dubbelrum och vi använder oss av rumsindelning. Under speciella omständigheter, och endast i undantagsfall, kan fler personer dela rum. Våra resenärer delar rum med någon av samma kön och reseledaren använder sig ofta av en rotationsprincip, där alla som reser ensamma har chans att byta rumskamrat. Det är viktigt att du visar hänsyn till din rumskamrat. Om du vet att du brukar snarka kan det vara bra att förbereda sig med förebyggande medel såsom näsklämma, spraymedicin eller liknande som finns att köpa på apoteket. Du som har speciella vanor som kan störa andras ro, uppmanas att överväga enkelrum. Resenär som stör rumskamrat kan under pågående resa komma att hänvisas till enkelrum mot tilläggsbetalning.

Reser du med en maka, sambo eller vän delar du rum med denne. Om ni bor på samma adress planerar vi för delat rum på resan. Bor ni inte på samma adress är det bra om du meddelar oss så vi kan planera för delat rum.

Det går att boka enkelrum på varje resa mot en extra kostnad. På resor där det förekommer boende i tält kommer du då att få ett eget tält. I samband med byboende, övernattning på båtar eller tåg kan enkelrum oftast inte erbjudas. Enkelrum bör bokas samtidigt som resan och erbjuds i mån av plats. Enkelrumstillägget ska vara specificerat på din slutfaktura eller på separat tilläggsfaktura för att bokningen ska gälla.

Ett trevligt sätt att få kontakt med familjen under ett familjeboende är att erbjuda sig att hjälpa till i hushållet eller med andra göromål. Räkna dock med protester när du erbjuder dig. Låt inte detta hindra dig utan insistera gärna på att få vara delaktig. Kanske kan du hjälpa till med förberedelser av måltiden, med köksträdgården, passa barnen eller valla geten. Kanske kan du be att få följa med någon i familjen till marknaden, till skolan eller ut på åkrarna.

Tillbaka

Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning under hela resan.
 • Samtliga i programmet nämnda transporter samt lokala transporter.
 • Hotell eller annan inkvartering under hela resan.
 • Inrikes flygplatsskatter och alla obligatoriska avgifter.
 • Mat när det inte finns tillgång till restauranger. Alltså om vi bor "hemma hos", ute på vandring i naturen, befinner oss på en båt etc.
 • Visum som söks i eller från Sverige ingår vanligtvis. Undantaget är våra resor till Indien där du själv söker e-visum.
 • Alla formella tillstånd.
 • I programmet angivna tolkar.
 • Dricks vid aktiviteter som ingår i resans pris och som betalas av reseledaren.
 • Ett informationspaket innehållande karta (-or) och "Länder i Fickformat" för aktuellt land samt Litteraturtips.
  (På familjeresor ingår endast ett informationspaket per familj).
Särskilt för resan "Vandra i Etiopien"
 • Alla transporter
 • Aktiviteter / utflykter som markerats med included i resplanen (på engelska).
 • Mat under byvistelsen i Chencha, under vandringen i Simienbergen och en dag i Lalibela
 • Entreavgifter till nationalparker och reservat som som ingår i programmet
Tillbaka

Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg (undantag för resor angivna med "inkl flyg").
 • Mat på platser där det finns tillgång till restauranger.
 • Utflykter som görs på eget initiativ utanför resplanen.
 • Dricks vid aktiviteter som inte ingår i resans pris och som betalas av resenären själv.
 • Visum som erhålls vid ankomst till resmålet.
 • Eventuell flygplatsskatt vid hemresan.
OBS! Om du väljer att avvika från gruppens resplan måste du själv betala kostnaderna för de transporter och boende som tillkommer.
Särskilt för resan "Vandra i Etiopien"
 • Visum vid ankomsten 40USD ingår inte.
Vissa besök görs tillsammans med hela gruppen och ingår då i priset (included). Andra möjliga aktiviteter (not included) som föreslås i Resplanen (på engelska) är bara förslag på ytterligare/alternativa aktiviteter. Kostnaderna för de sistnämna står du för själv.
Tillbaka

Ekonomi på resan

I nästan alla länder dit vi ordnar resor kan du ta ut pengar direkt i bankomater. Du får då lokal valuta till en bra kurs. Vi rekommenderar att du har med dig ett extra Visa eller Mastercard i reserv om ditt kort skulle bli förstört.

Uttagsautomater

Visa
http://www.visa.se/visa-varje-dag/res-med-visa/hitta-en-uttagsautomat-dar-du-befinner-dig
Mastercard
www.mastercard.us/cardholder-services/atm-locator.html

Aktuella valutakurser hittar du på:

www.oanda.com/convert/classic

Särskilt för resorna till Etiopien

Valuta

Vi rekommenderar att du har lite US-dollar eller Euro som resvaluta. I Addis går det bra att ta ut från ATM, däremot mer osäkert på andra orter. Växla så mycket du tror dig behöva åtminstone tills du åter kommer till Addis. Du kan inte handla på kreditkort.

Sedlar, tillsammans med pass och flygbiljetter bör alltid förvaras i en pengabälte som du sätter runt midjan.

Kostnader för mat / personliga utgifter

Det är alltid svårt att förutsäga hur mycket du kan tänkas spendera under resan, men Etiopien är ett mycket billigt land. Kostnaderna för den mat du äter under vistelsen i städerna är helt beroende på vilken typ av restaurang du väljer. Äter du på 'lyxigare' inrättningar och hotell bör du räkna med 120-150 kr/dag. Äter du däremot på enklare restauranger, så blir kostnaderna mycket lägre, ca 40 kr/dag. Jag skulle tro att du kanske gör av med ca 70 kr om dagen på denna resa. Det inkluderar mat, inträden, små aktiviteter, vykort och frimärken.

Förutom dessa beräknade kostnader bör du ha med dig en ordentlig reserv om något oförutsett skulle inträffa, framförallt om du skulle bli sjuk och behöva läkarvård.

Observera att vi nu helt har bortsett från handlandets frestelser. Dessa frestelser kan vara mycket stora!

Tillbaka

Utrustning

Nedan hittar du ett generellt förslag på vad du kan ta med dig. Längre ner på sidan hittar du information om det finns mer specifik utrustning för just denna resan.

 • ryggsäck eller mindre resväska. En mjukare väska av typen duffel bag passar utmärkt till de flesta resmål
 • liten ryggsäck för dagsbruk och handbagage på flyget
 • gymnastikskor eller sandaler
 • liten handduk
 • hatt eller mössa som solskydd
 • solglasögon
 • ficklampa / pannlampa
 • väckarklocka (mobiltelefonen brukar gå bra)
 • värdebälte. Vi säljer värdebälten med tre fack för 100 kr
 • pass
 • bankkort (Visa eller Mastercard), gärna två stycken
 • kopior på pass, flygbiljetter och försäkringsbevis från ditt försäkringsbolag
 • utskriven resplan och vårt slututskick med uppgifter om hotell mm.
 • ryggsäcksapotek (se ytterligare information under Hälsa och vaccinationer)
 • kamera, extra minneskort, extra batteri
 • laddare till din elektroniska utrustning (telefon, kamera mm) samt eventuell adapter
 • eventuella fotografier på hur det ser ut i ditt land - mycket bra för att skapa kontakt med lokalbefolkningen!

Det vanligaste misstaget när det gäller packning är att ta med för många saker. Packa med sunt förnuft.

Tänk på att det alltid finns en liten risk att bagage som checkas in på flyget blir försenat eller i värsta fall inte kommer fram. Tag därför med dig det som är absolut nödvändigt i handbagaget!


Särskilt för resan "Vandra i Etiopien"

Du bör ta med dig sovsäck för vandringen i Simien Mountains, denna skall klara temperaturer ned till minus 5 grader. Om du känner dig osäker så rekommenderar vi att du tar med dig ett reselakan att använda i sovsäcken. Vi säljer sidenlakan för 250 kr (90 cm breda) 320 kr (120 cm breda).

Vi föreslår att du packar i ryggsäck, eventuellt annan mjuk lätthanterlig väska och utöver det en mindre ryggsäck. På fötterna rekommenderar vi skor med kraftigare sula för vandringarna i Simien Mountains, t.ex. bra och stabila löparskor eller multisportskor. Vandrarkängor fungerar givetvis också bra så länge de inte blir allt för varma på fötterna. Utöver det så är det riktigt skönt att variera med sandaler. Temperaturen kan gå ner rejält på nätterna i Simienbergen, i värsta fall till några minusgrader. Utöver sovsäck så rekommenderar vi varma kläder, vindtät jacka, mössa och vantar för denna del av resan. Mulor kommer att bära din packning förutom din dagpackning med vatten, kamera etc. Tält och madrasser finns på plats

Det är bra om du tar något snyggt med dig om du blir inbjuden någonstans, t.ex.en längre kjol för kvinnor och långbyxor för män. Tänk dock på att inte packa för mycket vilket är ett vanligt misstag. Det mesta finns att köpa i Etiopien.

Som presenter till familjerna när vi övernattar i Chencha fungerar det bra med böcker, skolmaterial (pennor, skrivhäften etc) och eventuellt kläder till barn.

Den här resan kommer tidvis att vara fysiskt ansträngande eftersom ni ska vandra på hög höjd. För att undvika uttorkning är det mycket viktigt att dricka mycket vatten under vandringen. Använd solskyddskräm och gärna också keps/solhatt när ni vandrar under bar himmel.

Tänk på att mötet med den nya kulturen och med fattigdomen kan vara påfrestande, men givetvis också lärorik.


Tillbaka

Klimat och väder

Klimatet i Etiopien beror mest på var du befinner dig. I Rift Valley är det torrt och varmt. På hög höjd får dock du räkna med att det är kallt, framför allt på nätterna. I Simienbergen kan du räkna med kalla nätter och blåst under natten. Normalt kan du räkna med sol hela tiden. (Regnperioden varar ungefär mellan juni-september.)

Väder i Addis AbabaRegn i Addis Ababa

Tillbaka

Ta seden dit du kommer


Tänk på att du är gäst i landet du besöker. Det är därför viktigt att ta hänsyn till lokala sedvänjor och traditioner. Särskilt försiktig skall du vara i strängt religiösa områden, platser med pågående konflikter samt ekologiskt känsliga miljöer. En bra grundregel är att observera och lära sig av hur lokalbefolkningen gör. Rådfråga gärna reseledaren.

Tänk också på att respektera lokalbefolkningen vid fotografering. Läs mer under Fotografering

En av tjusningarna med att resa är att det inte är som hemma. Det är viktigt att hålla det här i minnet under resan och att möta det som är annorlunda med ett öppet sinne. En portion tålamod och nyfikenhet är också bra att lägga i ryggsäcken.

Toalettips
Många av våra resor går till länder där toalettpapper är sällsynt förekommande och där vår typ av toalett saknas på mindre hotell utanför större städer. Däremot finns alltid toalettpapper att köpa i städerna. Ute på landsbygden, i skogen eller i öknen kan det också helt saknas toaletter. Naturligtvis, så är det ju även i vårt land. Även tågen i några av våra länder saknar västerländska sitt-toaletter.

Presenter
På det stora flertalet av våra resor bor du hemma hos en privatfamilj under en eller flera nätter. Då bör du ha med dig en present, precis som praxis är i Sverige. Exakt vad du kan ta med dig är svårt att säga. Generellt uppskattas något som är exotiskt för dem, dvs något från Sverige! Ta gärna med bilder på dig, din familj ditt hus, alltså något som visar hur du lever. Lika bra kan också vara något du köper på plats. Be reseledaren om tips! Några exempel:

pannlampa
ficklampa (våra vanliga batterier finns även i landet du besöker)
väggkalender med bilder från Sverige
För köket: potatisskalare, rivjärn
fotboll, svenskt hopprep
uppblåsbar jordglob
världskarta
Dett är bara några exempel. Välj helst något annat! Ta däremot inte med snask och cigaretter.
Särskilt för resan till Etiopien

Självklart måste man anpassa sig till de förhållanden som gäller i Etiopien. Det är inte som hemma, även om det inte heller är helt olikt. Det som till en början är fundamentalt är hierarkin i vardagen. Artighet, ödmjukhet och respekt, särskilt för äldre, är viktigt. Ta hänsyn till lokala seder och framförallt på landsbygden. Eget initiativ är alltid bra och uppskattat, annars är risken att ni blir blyga, både du och familjen. Försök hjälpa till i deras dagliga arbete så gott det går, gå med till affären, lek med barnen, hämta vatten, hjälp till med matlagningen.

Tempot ute i byarna är ett annat än vi är vana vid, lugnt och stilla. Ibland kan det tom kännas besvärande när "ingenting" händer, men ta det lugnt och njut i stället för att bli stressad av känslan. Om det är något ni tycker är besvärligt eller känner er obekväma med så ta upp det med er reseledare så kan han hantera situationen på rätt sätt. Ni måste inte bara vara toleranta och hänsynsfulla mot Etiopierna utan också mot varandra. Sunt förnuft och tolerans och tålamod är bra egenskaper.

Kvinnor skall alltid skyla kroppen; axlar och benen ned till vaderna. Det är önskvärt att män gör detsamma. Se även vad som skrivits nedan under villkor och förutsättningar för resan. Tänk på att det ni både kommer att vistas i varma, fuktiga områden och den kalla bergsluften. På kvällarna är det bra att klä sig i strumpor/byxor och långärmade skjortor, när man vistas utomhus. Detta är ett effektivt sätt att skydda ben och armar mot myggor!

I Etiopien är det inte ovanligt att ge dricks om man får hjälp med saker. Vanligtvis står Lär och Res för dricksen när det gäller gruppens gemensamma arrangemang, men det kan uppstå tillfällen när du på egen hand förväntas ge dricks så förbered dig på detta. Fråga gärna reseledaren om råd om du känner dig osäker.

Toalettips
Många av våra resor går till länder där toalettpapper är sällsynt förekommande och där vår typ av toalett saknas på mindre hotell utanför större städer. Däremot finns alltid toalettpapper att köpa i städerna. Ute på landsbygden, i skogen eller i öknen kan det också helt saknas toaletter. Naturligtvis, så är det ju även i vårt land. Även tågen i många av våra länder saknar västerländska toaletter.

På en stå-toalett sitter du på huk och tvättar stjärten med vatten. Ofta finns vatten tillgängligt invid toaletten, om inte så tar du med dig en flaska. Du tvättar dig med vänster hand när du är klar. Använd därefter tvål för att tvätta händerna. Ha alltid med dig en liten tvål i lämplig burk. Denna toalett-metod kan synas motbjudande när man är ovan, men blir snabbt en vana. Den är också väsentligt mer hygienisk än att när man torkar bort merparten med papper. Lägg därtill miljöaspekten av att inte lämna toalettpapper efter sig.

En sarong (ett långt tygskynke) är bra när man vill skyla sig, fr a i öknen. Knyt sarongen över bröstet, sätt dig på huk och gör dina behov. Så skapar du ditt privata toalett-tält.


Tillbaka

Kultur och litteratur

Etiopisk tidräkning

I Etiopien börjar man räkna tiden från att solen går upp, d v s  i 12 timmar dag och 12 timmar natt. Alltså börjar man räkna första timmen kl. 7 på morgonen, vilket då blir kl 1 på morgonen. Det kan vara lite svårt att vänja sig vid, och förvirrande i början. Du får alltså lägga till 6 timmar för att få ”vår tid”(Urtavlans motsatta sida).

Ännu mer förvirrande (för oss) är användningen av den Julianska kalendern (efter Julius Caesar, med ursprung i dispyten om det exakta datumet för Jesu födelse), vilket innebär att tideräkningen är 7 ½ år efter vår västerländska Gregorianska tideräkning. Dessutom infaller Etiopiska nyåret den 11 september. När du är i Etiopien är det 2000 även om det är både 2007/8. Månaderna (13 stycken) heter naturligtvis annorlunda. Resan pågår under Tahesas, och den Etiopiska julen infaller den 29 Tahesas, d.v.s. när ni flyger tillbaks från Lalibela till Addis Ababa.

Litteratur

Det finns många spännande författare i Afrika och på följande webbadress går det att hitta författare land för land: http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_över_afrikanska_författare
http://www.africaonline.com leder bland annat till tidningar och nyheter

Följande litteratur kan rekommenderas utöver vårt bokpaket:
Ulla och Olof Siljeholm,  ETIOPIEN En resa i tid och rum (senaste reseskildringen. Sök på Bibliotek)
Bengt Nilsson, Makeda (roman om drottningen av Saba)
Åsa Nilsonne, Bakom Ljuset (deckare)
Rysard Kapuscinski, Kejsaren - en envåldshärskares fall (om Haile Selassie)
Agne Nordlander, Väckelse och växtverk i Etiopien (om Mekane Yesus kyrkan bl.a.)
Dervla Murphy, In Ethiopia with a mule ( en äldre, reseskildring)

Om kontinenten Afrika:
John Iliffe, AFRIKA Historien om en kontinent
Basil  Davidsson, AFRIKA i det tjugonde seklet

Titta på en tidigare resenärs hemsida: http://www.algonet.se/~staffann/personal/travel/travel.htm - klicka på travel och sedan Ethiopia.

Tillbaka

Hälsa och vaccinationer

Tag kontakt med en vaccinationscentral i god tid före din avresa.

Oftast behövs inga vaccinationer på våra resor. Då förutsätter vi att du har det normala grundskyddet

 • Gulsot eller hepatit. Vaccinet heter Twinrix som skyddar mot både hepatit A och B och skall tas i mycket god tid före avresan.
 • Polio, stelkramp, difteri. Nästan alla svenskar har fått denna vaccination.

På följande hemsida kan du se vilka vaccinationer som är aktuella i olika regioner www.vaccinationsguiden.se

Förslag till ryggsäcksapotek:
 • Första förband
 • Desinfektionsmedel (t.ex. alcogel eller Xinix)
 • Kirurgtejp och/eller plåster
 • Skavsårstejp/plåster
 • Värktabletter
 • Öronproppar
 • Myggmedel
 • Solskyddskräm
 • Dimor eller Travello (tillfälligt stopp av diarré, receptfritt)
 • Vätskeersättning (t.ex. Resorb) för att återställa kroppens salt- och vätskebalans vid ex. diaréer och kräkningar.

När det gäller mat och dryck finns det några generella riktlinjer som hjälper dig att förhindra magsjukdomar: Ät nylagad mat, skala all frukt och var försiktig med råa grönsaker och glass som säljs på gatan. Använd sunt förnuft i ditt val av matställen, små lokala restauranger med stor ruljans är ofta bättre än flotta restauranger med få gäster och västerländsk meny. Drick enbart buteljerade eller kokta drycker. Undvik isbitar i dryck eftersom isen kan vara gjord av kranvatten. Tänk på att dricka rikligt med vätska när det är varmt.


Särskilt för resan "Vandra i Etiopien"

Ni kommer vistas på ganska hög höjd och det kan vara kallt på nätterna. Långa skumpiga resor i ofta fullpackade varma bussar kan också bli ganska ansträngande.

I början av resan befinner du er i det område där det finns risk för malaria. Glöm sedan inte att tabletterna oftast skall tas också ett antal dagar efter att man lämnat "malariaområdet". Du skall försöka skydda dig mot myggbett och vid misstanke om malaria snarast söka behandling. Det är viktigt att känna till malariasymptomen: huvudvärk, illamående, hög feber och svettningar, ledvärk, nack- och halsont. Ta med dig myggmedel och långärmat, byxor med långa ben och strumpor till kvällarna. Loppor är inte helt ovanliga. De är helt ofarliga, men ger kliande bett. Myggmedlet är bra mot loppor.

Inget fall av ebola har upptäckts i Etiopien. Alla resenärer från Västafrika kontrolleras på flygplatsen.Tillbaka

Fotografering

Våra resor erbjuder fantastiska möjligheter till fotografering. Kameran är ett utmärkt sätt att ta med sig minnen och intryck från resan. Många kommer vilja att du berättar om resan eller håller föredrag på arbetsplatsen, biblioteket eller för någon förening. Om du behöver hjälp med detta får du gärna höra av dig till oss.

Som fotograf har man också ett ansvar. Tänk på att människorna du möter är subjekt och inte objekt, dvs att de har känslor, en egen vilja och rätt att bestämma över sin kropp och bilder av den. Därför är det viktigt att du frågar (när det är möjligt) ifall du får fotografera dem, deras barn och ibland deras ägodelar. Hur skulle du reagera om en en utländsk turist kom och började fota dina barn, din tvätt eller ditt hus utan att du visste till vad bilderna skulle användas? I många kulturer upplevs fotograferande som en kränkning av människors integritet. Var särskilt försiktig och hänsynsfull när du befinner dig på landsbygden eller bland ursprungsfolk. Låt inte språkbarriären hindra dig. En gest, ett leende och att peka på kameran är universella koder som förstås av alla. Och glöm inte att tacka efteråt! Fråga gärna reseledaren om du känner dig osäker på hur du ska göra.

Tänk på att ta med dig extra batterier och extra minneskort. Ett bra tips är att använda ett UV-filter som skyddar objektivet och är användbart i de flesta situationer. Även om du har med dig mycket minne kan det vara smart att på kvällen gå igenom dagens bilder för att rensa ut sådant du inte vill spara. Ett tips är att endast spara bilder du är nöjd med.

Tog du några bra bilder under resan? Vi behöver bra, intressanta bilder till vår resekatalog och hemsida. För en bild i katalogen betalar vi 500 kr (den publiceras då också på hemsidan), framsidan 1500 kr. En bild på hemsidan ger 200 kr, som dras av vid nästa resa. Välj ut några av dina bästa bilder och skicka dem på en CD eller maila oss. Digitala bilder skall vara minst 2,0 MB.

Tillbaka

Säkerhet

Risken att drabbas av kriminalitet eller våld under resan är liten. På de flesta platser och alltid på landsbygden är risken mycket liten. Oftast är du tryggare på våra resmål än du är i Stockholm. Undantaget är storstäder i Latinamerika och i Afrika där du skall vara försiktig. Det finns därför ingen anledning att gå omkring och vara orolig och på så sätt förstöra sin reseupplevelse. Däremot finns en rad enkla försiktighetsåtgärder som kan vara bra att tillämpa för att minska risken att råka illa ut.

 • Undvik att röra dig på ödsliga platser efter mörkrets inbrott.
 • Skylta inte med smycken, klockor, kameror och andra värdeföremål.
 • Förvara pengar, pass och flygbiljetter i ett värdebälte, som skall sitta under kläderna.
 • Var särskilt försiktig med dina tillhörigheter på tunnelbanor, buss- och tågstationer, marknader och andra platser där det är mycket folk i rörelse
Rådfråga din reseledare om du känner dig osäker.

Däremot är risken för olyckor i trafiken betydligt större i fattiga länder jämfört med de nordiska länderna. Under resan måste du vara mycket försiktigare i trafiken än du normalt är hemma.

Särskilt för resan till Etiopien
Etiopien
är ett relativt säkert land. Ficktjuvar är vanliga, men våldsbrott sällsynta. Men naturligtvis skall du vara försiktig. Skylta inte med värdesaker och lämna smycken hemma och gå inte heller ensam efter mörkrets inbrott. Lyssna på reseledarens råd och på lokalbefolkningen. Du skall vara mycket försiktig i trafiken, framförallt i Addis Abeba.

Vill du / behöver du ta kontakt med svenska ambassaden i Addis Abeba så har den följande adress:

Svenska ambassaden i Addis Abeba
Embassy of Sweden
Lideta Sub-City, Kebele 07/14,
House No 891
Telefon: +251-11-518 0000,
Fax: +251-11-518 0030
E-post: ambassaden.addis-abeba@foreign.ministry.se
Arbetstider: Måndag - torsdag 08.00-17.30, Fredag 08.00-13.00
Tillbaka

Försäkringar

Du ansvarar själv för att du har ett tillräckligt försäkringsskydd under resan. Försäkringen skall åtminstone omfatta en fullständig kostnadstäckning för läkarvård, olycksfall, hemtransport och rättsskydd. En sådan försäkring är en förutsättning för deltagande i resan. Kontrollera omfattningen av reseskyddet i din hemförsäkring. Avbeställningsskydd ingår inte i resans pris och normalt inte i hemförsäkringen.

Obs! Ta med dig en kopia på ditt försäkringsbevis på resan.

Vid olycka under resan kan du ringa:

SOS International a/s
Nitivej 6, DK-2000 Frederiksberg, Danmark
Telefon: +45 70 10 50 50
Fax: +45 70 20 50 56
E-post: sos@sos.dk

Euro-Alarm (Europeiska)
Telefon: +46-8 454 34 34 dygnet om

Europ Assistance AB
(Nordic Assistance AB)
Mejerivägen 9
Box 44095
SE-100 73 Stockholm
Tel +46 08 587 717 17
Fax +46 08 660 23 90

Pontus Wallin
VD / Ägare Läs & Res
Pontus mobil: +46 (0) 72 008 39 21

Läs & Res har inte ekonomiskt ansvar för merkostnader som uppstår i samband med eventuell sjukdom eller olycksfall. Kostnader för sjukvård, extra transporter, mediciner, ev extra guide för personlig hjälp etc, skall bekostas av resenären själv, som efter hemkomst kan kräva ersättning från sitt försäkringsbolag. I händelse av att någon resenär tvingas stanna på en plats skall reseledaren alltid följa med gruppen och kan då anlita någon som hjälper den som blivit kvar. Kostnaden åläggs resenären. Men vi hjälper dig alltid fram tills att du fått adekvat vård eller hjälp vad än problemet består i.

Om du råkar ut för något som du kommer att kräva ersättning för av försäkringsbolaget måste du komma ihåg att begära läkarintyg av behandlande läkare. Sådana intyg är omöjliga att få i efterhand. Det bästa är om intyget är på engelska, men ett läkarintyg på landets språk är bättre än inget alls. Glöm heller inte att spara alla kvitton på kostnader du vill att försäkringsbolaget ska täcka. Samma sak gäller vid ersättning för stöld eller förlust av egendom; polisanmäl och spara anmälan.

Tillbaka

Villkor och förutsättningar

För att ta del av Läs & Res villkor gå till: Särskilda villkor
Tillbaka
Katalog 2018

Du har väl vår senaste katalog?

Snart kommer vår nya sajt.

(under tiden hittar du alla nyheter på vår gamla sajt)

Fortsätt till lasochres.se