En resa till Egypten är en resa till världens äldsta turistland. Här får du ta del av faraoernas historia och den berömda arkitekturen i en av världshistoriens äldsta civilisationer. Men Egypten har mycket mer än så. Med oss får du uppleva byar längs med Nilen, koptiska kloster, Kairos myller och att möta Egyptens befolkning på deras egna villkor. Följ med på en resa till Egypten med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

De mäktiga pyramiderna vid Giza
Läs mer om resan
Egypten

Egypten

Februari, november

Upplev Egyptens storhet med tåg och båt längs Nilen

17 dagar
Fakta och restips

Klimat och väder

Mer än 90 procent av Egyptens yta är öken. Landets livsnerv är den bördiga Nildalen, jordens största flodoas, som sträcker sig cirka 1500 km från Sudan i söder till Medelhavet i norr. Landets södra del kallas Övre Egypten och dessa norra delar kallas Nedre Egypten. Det kan låta lite märkligt men förklaring är att namnen är baserade på den riktning som vattnet strömmar i Nilen.

Även om vädret kan variera något mellan olika regioner har Egypten överlag ett torrt ökenklimat och är i allmänhet både varmt och soligt. Medelhavet svalkar något vid kusten i norr, medan de övriga delarna av landet har relativt hett ökenklimat. Under våren och hösten ligger värmen på behagliga 25-30 grader medan sommarmånaderna kan ha temperaturer upp till 40 grader. Landet får väldigt lite nederbörd och är extremt beroende av Nilen för att få färskvatten. Under vintermånaderna kan det tidvid bli molnigt och regnskurar kan förekomma.

Maxtemperatur Kairo

Nederbörd Kairo (mm)

Valuta och priser

Valutan i Egypten är egyptiskt pund (EGP). Och 1 egyptiskt pund = 100 piastre. Det finns gott om bankomater som accepterar de flesta kreditkort. Du kan växla SEK, EURO och på banker och växlingskontor. De flesta restauranger och butiker tar kreditkort. Priserna i Egypten är betydligt lägre än i Sverige. Det går att få en middag för cirka 40 - 80 kr. Öl och vin är dyrare än i Sverige, och en flaska lokalt vin kostar runt 150 kr. Kom ihåg att alltid lämna dricks (runt 10 procent) vid restaurangbesök då lönerna för anställda oftast är väldigt låga.

Vaccinationer och hälsa

Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information angående nödvändiga vaccinationer. Inget vaccin krävs vid inresa till Egypten direkt från Sverige. Vi rekommenderar att du har grundskyddet mot polio, stelkramp och difteri som de flesta svenskar har fått. De flesta som reser till Egypten har skydd mot hepatit A och B med vaccinet Twinrix.

Vill du ha oberoende information om vaccinationer samt hälsoråd inför din resa kan du klicka här!

Pass och visum

Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresan från Egypten. Kontrollera även att passet är helt samt har två tomma sidor. Det krävs visum för svenska medborgare vid resa till Egypten. Visum kan köpas digitalt eller på flygplatsen (Visa on Arrival) och betalas enklast med amerikanska dollar.  

Om du inte är svensk medborgare är det viktigt att du undersöker vilka visumregler som gäller för just dig.

Språk

I Stort sett hela Egyptens befolkning talar arabiska. I vissa berberområden i västra Egypten talas berbiska dialekter. Det finns även andra minoritetsspråk som exempelvis de nubiska språken. Före arabernas ankomst på 600-talet talade egyptierna koptiska som byggde på det fornegyptiska språket. Numera används koptiska enbart som kyrkospråk.

Eftersom Egypten varit koloniserat av både Frankrike och Storbritannien behärskar en hel del utbildade egyptier engelska eller franska.

Religion och folkgrupper

I dagens Egypten är ungefär 90 procent muslimer (främst sunni) och 10 procent kristna (främst kopter). Kopterna kristnades på 100-talet e.Kr. och Alexandria var en tid kristendomens centrum. Från 600-talet och framåt har Islam varit den dominerande religionen.

Större delen av befolkningen utgörs av araber. De dominerar i norra Egypten medan invånarna i södra Egypten har tydligare drag av de forntida egyptierna. Ungefär 10 procent av Egyptens befolkning tillhör olika etniska minoriteter. De största grupperna är greker, turkar, berber, beduiner och nubier.

Mat och dryck

Koshari anses vara Egyptens nationalrätt. Den består av en blandning av linser, ris, makaroner och kikärtor och serveras ofta tillsammans med tomatsås och friterad lök. En annan klassisk rätt är Ta’meya, Egyptens falafel. Ingredienserna är i stort sett desamma som vanlig falafel, men kikärtorna är utbytta mot bondbönor. Andra favoriter är Ful medames (bönröra), shawarma (kebab) och hawawshi (köttfärs i pitabröd). Lamm, kyckling, fisk och skaldjur är även vanligt förekommande mat.

Nationaldrycken heter karkadé och är ett hibiskuste som kan serveras både varmt och kallt. Te med mynta och socker är även vanlig förekommande.

Tid

Egypten ligger en timme före Sverige under större delen av året. Egypten skiftar dock mellan sommar- och vintertid på andra datum än i Sverige, vilket gör det lite rörigt.

El och internet

Precis som Sverige har Egypten 220 volt. Egypten använder sig av eluttag som är kompatibla med de kontakter och apparater som vi använder Sverige, så du behöver inte ta med någon adapter.

Egyptens internationella landskod är +20. Det är dyrt att använda mobiltelefon från Egypten (samtal, sms och datatrafik) så kolla gärna priser i Egypten med din operatör innan resan.

De flesta hotell och en del restauranger har wifi. Räkna dock med att det går något långsammare än i Sverige.

Ta seden dit du kommer

Räkna med att möta mängder av vänliga och gästfria människor under resan. I gengäld bör du vara påläst kring seder och bruk så att du kan uppträda respektfullt i olika typer av situationer. Kvinnor bör täcka armbågar och knän samt ha kläder som gärna får vara lite luftiga. Det är även bra att ha med sig en schal vid besök av en moské eller annan religiös plats. Män bör inte bära synliga halsband och ska helst ha på sig långa byxor.

Vid besök av helgedomar och moskéer ska du komma ihåg att ta av sig skorna och vända sulorna vända mot varandra.

Vänster hand anses generellt som oren och bör enbart röra vid sådant som är orent. Det anses även som oartigt att peka på en annan människa och att ge tummen upp är inte en gest som är positiv, tvärtom.

Kulturella tips

Om du åker på en resa med oss till Egypten så skickar vi ut ett informationspaket med bok, karta samt en litteraturlista med kulturella tips. Här kommer dock några smakprov:

  • Döden på Nilen, Agatha Cristie
  • The Heretic Queen, Michelle Moran
  • The Rise and Fall of An, Mohammed Hanif